Klumme

Før ekskluderede vi diagnosebørn, nu ekskluderer vi deres lærere

Velfærdsstatens frontsoldater skal løse uløselige dilemmaer. Som at inkludere diagnosebørn, mens forældrekrav om andre elevers ve og vel og høj faglighed presser i den anden retning. Oven i hatten kommer vold og trusler om vold. Den slags dobbeltpres må også gøre andre offentligt ansatte syge
10. januar 2019

»Det bekymrer mig voldsomt at kunne genkende min egen historie i det, I skriver, og at et stigende antal lærere sygemeldes med stress,« skriver lærer Monica Langelund på Folkeskolen.dk om kollegers beretninger om sammenhængen mellem inklusion af diagnosebørn, vold og trusler og læreres stress-sygemeldinger.

Monica Langelund har ifølge sin psykiater PTSD. Blandt andet som følge af sin tid i folkeskolen med pressede rammer og seks elever, som havde et voldsomt temperament og konstant var en udfordring for klassen.

Hun er også en af dem, der har reageret på lærernes fagblads opfordring til medlemmerne om at berette om at komme i klemme i den inklusionslov, der skal øge andelen af inkluderede diagnosebørn i den almindelige undervisning i folkeskolen. Flere end hundrede har delt deres erfaringer på #inklusion.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Olaf Tehrani
 • Ole Frank
 • Bjarne Bisgaard Jensen
 • Jørn Andersen
 • Viggo Okholm
 • Eva Schwanenflügel
 • Anne Eriksen
 • jørgen djørup
 • Nina Højland
Olaf Tehrani, Ole Frank, Bjarne Bisgaard Jensen, Jørn Andersen, Viggo Okholm, Eva Schwanenflügel, Anne Eriksen, jørgen djørup og Nina Højland anbefalede denne artikel

Kommentarer

Hans Houmøller

Meget fin klumme om forholdene i den offentlige sektor. Det er desværre slt for sjældent, medierne beskæftiger sig med det, og det er mit håb, at Information vil bide sig fast i sagen og følge den op uden for lange intervaller, for det er medieopmærksomhed, der kan være med til at skaffe de nødvendige ændringer, hvis vi fortsat mener, samfundet skal have en fungerende offentlig sektor.
I modsat fald vil den langsom være under afskaffelse, som forholdene er nu, men det er også hensigten for bandt andre det nuværende regeringsbærende flertal i Folketinget.

Kære Information, vær med til at slukke for Mørkelygten og lys virkeligheden op for os.

Bjarne Bisgaard Jensen, Jørn Andersen, Viggo Okholm, Eva Schwanenflügel, morten rosendahl larsen, Anne Eriksen og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar
Mogens Fosgerau

1. Selve det at tale om inklusion vs eksklusion er spin. Meget vellykket spin, for offentligheden hoppede jo på tanken om, at det var for børnenes skyld, at man lukkede en masse specialtilbud. Det er selvfølgelig forkert. Det var en stor spareøvelse, og den menneskelige omkostning ser vi nu. Husk at sende en tanke til Christine Antorini.

2. Næste gang en eller anden præst eller skuespiller får tonsvis af medieeksponering på at mene, at stigningen i antallet af børn med den slags diagnoser bare er et spørgsmål om mangel på opdragelse og fast hånd, så bør vedkommende idømmes praktik, indtil vedkommende har forstået hvad der er på spil for disse børn.

3. Man skal aldrig glemme, at dem det er værst for, er de børn, som er så desperate, at de reagerer så voldsomt, som vi hører om her. Det er dem, der tager mest skade, og den varer måske hele livet.

4. Diagnoser giver man til børn, som ikke kan tåle at være i skolemiljøet. Vi bør interessere os rigtig meget for, hvad det er, der er galt med miljøet, som gør at så mange børn ikke kan tåle at være i skolen. Der er mange liv på spil.

Steffen Gliese, Jørn Andersen, Christel Gruner-Olesen og Viggo Okholm anbefalede denne kommentar

Ifølge Arbejdsmiljøloven er det forbudt at blive syg af at gå på arbejde - og lederen/ledelsen har et objektivt ansvar for dette. Men hvem gør dette ansvar gældende? Hvor er fagforeningen, tillidsrepræsentanten, arbejdsmiljørepræsentanten og Arbejdstilsynet? Det kræver handlekraft, mod og solidaritet at få et bedre arbejdsmiljø - kom nu, der er en kamp at kæmpe.

Rune Stilling, Steffen Gliese og Viggo Okholm anbefalede denne kommentar