Folk

FOLK

11. januar 2019

Tycho Brahe

Hvis du går med tanker om at foretage dig noget i dag, må det anbefales, at du udskyder det til i morgen. Indgå ingen aftaler, beslut dig ikke for noget, bliv allerhelst hjemme. Ifølge den danske astronom Tycho Brahe er dagen i dag nemlig en af årets allermest uheldige.

Kejser Rudolf II

Det er imidlertid med urette, at ideen om de uheldige dage knyttes sammen med Tycho Brahe. Angiveligt skulle Brahe under et ophold i Prag have fået til opgave af kejser Rudolf II at udpege årets mest ulykkesbringende dage. Men dokumentationen er ikke overbevisende.

Romerne

Forestillingen om særligt uheldige dage kan føres tilbage til de såkaldte »dies nefasti«, som de blev kaldt i Den Romerske Republik – de uheldsvangre dage. Dengang benyttede man sig af månekalendere, og uheld blev knyttet sammen med bestemte faser af månen.

Ludvig Holberg

I Holbergs stykke Barselstuen siger barberen Bonifacius om åreladninger:

»Ach ja! det er vel bedre i klart vejr end i tåget vejr, bedre i Månens tiltagelse end i dens aftagelse, men det gør ikke så meget til sagen, når man kun holder sig derfra i de ulykkelige dage.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer