Klumme

Håndtrykket er blot seneste udslag af politikernes voksende, selvgode snæversyn

Den vamle selvgodhed, der klæber til ritualer som håndtryksceremonien, vokser i omfang og indhyller flere og flere politikere. Således også Mattias Tesfaye (S), der er bekymret over, om familier med udenlandsk baggrund taler nok om Kim Larsen
Dansk er ikke længere blot et sprog, som det gælder om at beherske. Dansk skal også bruges til at tale om bestemte, vedtagne emner. Kravet om håndtryk er det seneste af den slags emner. 

Dansk er ikke længere blot et sprog, som det gælder om at beherske. Dansk skal også bruges til at tale om bestemte, vedtagne emner. Kravet om håndtryk er det seneste af den slags emner. 

Peter Nygaard Christensen

Debat
29. januar 2019

Der er blevet skrevet og ment en del om det håndtryk, som man skal aflevere for at blive dansk statsborger, når ansøgerne omsider er kommet igennem de måned- eller årelange formalia, der kræves.

I månedsvis har vi måttet høre om dette klæbrige håndtryk, et ritual, der er autoritært og pinligt og komplet overflødigt, men som åbenbart har inficeret DF’s og venstreminister Inger Støjbergs hjerneceller så meget, at det ligefrem er blevet til en semireligiøs handling.

Da vi forleden omsider fik syn for sagen, kunne man høre Støjberg salvelsesfuldt forkynde, at de nye statsborgere opnåede deres statsborgerskab netop i det øjeblik, de trykkede hendes hånd. Ligesom børn bliver døbt i det øjeblik, de får vand på hovedet.

Man spørger sig selv, om man som ansøger ville miste statsborgerskabet igen, hvis man efter at have underskrevet sit statsborgerskabsbevis, der i forvejen var godkendt og signeret af de relevante myndigheder, i stedet for et håndtryk gav Støjberg en finger (den midterste og op i luften) og forlod lokalet uden yderligere dikkedarer.

Det ville i hvert fald afsløre politikernes magtfuldkommenhed, så det stod klart, at tildelingen af statsborgerskab ikke længere var en juridisk proces, der fulgte retsstatslige regler, men et kynisk, magtpolitisk spil for galleriet.

Selvbehageligt snæversyn

Man får uheldigvis mere og mere indtrykket af, at den vamle selvgodhed, der klæber til ritualer som håndtryksceremonien, vokser i omfang og indhyller flere og flere politikere, ikke mindst af socialdemokratisk observans. Således kunne man den 21. januar læse, at Mattias Tesfaye var »bekymret«, efter at en flok teenagere »med udenlandsk baggrund« i S-toget havde spurgt ham, om Kim Larsen var død. Flere dage efter at Larsen havde opgivet ånden!

Mattias Tesfaye delte sin bekymring med Politiken, hvor han spurgte, hvad de egentlig taler om hjemme ved middagsbordet. Altså i disse hjem med udenlandsk baggrund.

»Når indvandrere kun halvhjertet tilegner sig sproget, forsvinder deres bekymringer og drømme ud af den fælles samtale. Det dur ikke. Sådan bliver vi aldrig medborgere,« mente den socialdemokratiske politiker.

Man skal altså nødvendigvis bruge sproget til at tale om Kim Larsens død, hvis man helhjertet skal tilegne sig den danske tunge.

Dansk er ikke længere blot et sprog, som det gælder om at beherske. Dansk skal også bruges til at tale om bestemte, vedtagne emner for at gælde som rigtigt dansk. Det hedder nu ’den fælles samtale’, og den skal alle deltage i for at gælde som danske. Taler vi ikke om Kim Larsens død, deltager vi ikke i den fælles samtale.

Hvis man ikke havde læst det med sine egne øjne, ville man tro, det var løgn.

Hvad hvis man i stigende grad føler sig omgivet af en kvælende, klæg atmosfære af selvbehageligt snæversyn med stadig strammere og mere absurde regler for, hvad der er dansk, og hvad der er ’halvhjertet’ dansk? Er man så uden for ’den fælles samtale’, og er man så ikke rigtig dansk?

Du bliver aldrig dansk

Hvis udlændinge i det mindste blev danske, hvis de kunne alle Kim Larsens sange udenad og begik sig flydende på vores nationale tungemål, så var der da en vis konsekvens i synspunktet. Men hykleriet afslører sig i, at nok aldrig er nok.

Ud over at udlændinge, der gerne vil være danske statsborgere, autoritært holdes i uvished i uforskammet lang tid, rammes også mennesker, som har fået asyl, taler dansk, og som har uddannet sig i Danmark, fordi arbejdsgivere af gode grunde er tøvende over for at ansætte personer, som de ved, bliver smidt ud af landet, så snart de efter myndighedernes skøn ikke er direkte truet på livet i deres hjemland.

Moralen er, at du aldrig bliver dansk, uanset hvad du gør. Selv hvis dit modersmål er dansk, og du er født og opvokset i Danmark, kan du ikke være sikker på, at du er dansk.

Den politiske samtale bliver stadig mere irrationel og affektstyret, man kan ikke stole på ordenes betydning. Dét er en trussel mod det danske sprog.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Morten Sørensen

Tak, Karen Syberg.

Kim Folke Knudsen, Carsten Mortensen, Steffen Gliese, Rolf Andersen, Steen Obel, Bjarne Bisgaard Jensen, Mogens Holme, Viggo Helth, Per Klüver, Ole Frank, Jes Kiil, Tommy Clausen, Eva Schwanenflügel, Poul Anker Sørensen, Lise Lotte Rahbek og Lillian Larsen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

"Vammel selvgodhed" er en fuldstændig rammende beskrivelse af Støjberg-alliancen.

Kim Folke Knudsen, John Damm Sørensen, Carsten Mortensen, Steffen Gliese, Bjarne Bisgaard Jensen, Mogens Holme, Tino Rozzo, Viggo Helth, Per Klüver, Ole Frank, Jens Erik Starup, Jes Kiil, Tommy Clausen og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar
Bjarne Christensen

Det er befriende, at det format, som kommentaren på side to er udtryk for, udnyttes så fint i dagens avis. En velskrevet kommentar.

Eva Schwanenflügel, Kim Folke Knudsen, Steffen Gliese, Per Klüver, Ole Frank, Torben K L Jensen, Jes Kiil og Tommy Clausen anbefalede denne kommentar
Maj-Britt Kent Hansen

Ja, puha - hvad bliver det næste?

Selv "gammeldanskere" bliver frataget deres statsborgerskab, fordi de hverken har set håndbold eller talt om det ved middagsbordet!

Britta Hansen, Birgit Kraft, John Damm Sørensen, David Breuer, Niels Duus Nielsen, Steffen Gliese, Maria Francisca Torrezão, Irene Sørensen, Per Klüver, Jes Kiil, Ole Frank, Jens Erik Starup, Christian Mondrup og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Else Møller Nielsen

Godt brølt løve

Kim Folke Knudsen, David Breuer, Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese og Ole Frank anbefalede denne kommentar
Jens Thaarup Nyberg

Vi må ikke give Støjberg fingeren, hellere venstre hånd, den vi tørrer os med.

Dorte Sørensen

Hørte Mattias Tesfaye udlægge sagen i P1.
Hvorfor var han ikke imponeret over, at de unge drenge kunne genkende ham i S-toget og begyndte at tale med ham?
I mine øjne betyder det da, at de følger med i danske forhold. Er det ikke bedre at de er interesseret i politiske spørgsmål end de har kendskab til Kim Larsen - der var en ældre herre og vel ikke en der høre til det første musikvalg i den aldre.

Kim Folke Knudsen, Britta Hansen, Birgit Kraft, Carsten Mortensen, David Breuer, Niels Duus Nielsen, Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese, Jens Thaarup Nyberg og Maj-Britt Kent Hansen anbefalede denne kommentar
Samuel Grønlund

Jeg finder Tesfayes stupide Kim Larsen-bemærkning mere problematisk end håndtryks-ceremoni, burka-forbud mm. - uanset hvad Støjberg og andre måtte lægge i det af kvasi-religiøs selvgodhed.
Håndtryk og burkaforbud er symbollovgivning med tvivlsom bevæggrund, men dog hverken urimeligt eller uforståeligt.
Håndtrykket tager et par sekunder, hele affæren er hurtigt overstået og vi ved at mange indvandrere medbringer en ekstremt diskriminerende kultur, hvor kvinder gennem forskellige religiøse regler om påklædning eller kontakt med 'fremmede' - fastholdes i frygt, isolation og umyndiggørelse.

Håndtryks-ceremoni og burkaforbud er primitive og sandsynligvis virkningsløse indgreb mod denne bagstræberiske og uacceptable kultur, men værre er det trods alt ikke.

Tesfayes skamløst stupide forventning om uniform pop-kulturel indsigt og smag, er derimod helt utilstedelig og udstiller en fascistoid provinsialisme som ikke kan forsvares.

Dorte Sørensen

Samuel Grønlund Hvad med de Folkekirkepræster, der ikke vil give hånd til kvindelige præster - skal de så ha' frataget deres statsborgerskab?

Birgit Kraft, John Damm Sørensen, Carsten Mortensen, David Breuer og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Samuel Grønlund

Kunne man ikke starte med at sparke dem ud af sekten?
Anstændige retsstater fratager ikke folk deres statsborgerskab!

Jens Thaarup Nyberg

Samuel Grønlund
Så håndtryk og burkaforbud, der er symbollovgivning med tvivlsom bevæggrund, er ikke en fascistoid provinsialisme som ikke kan forsvares ?

Samuel Grønlund

Det har jeg dækket.
Læs venligst kommentaren igen - så vil det give sig selv kære Jens

Jens Thaarup Nyberg

Af hvad du skriver, er håndtryk og burkaforbud symbollovgivning. Den intervenere det religiøse område som skal holdes ude af politik, i et demokratisk system. Så den dig tvivlsomme baggrund er nok en fascistoid provinsialisme - V og Df har størst tilslutning i provinsen.

Samuel Grønlund

Jeg prøver virkeligt - men din sidste har jeg altså svært ved at afkode, Jens ;)

I håb om uddybning følger her en kopi af min kommentar til artiklen: Hvis bare du tror på gud, er det ok ikke at give hånd til kvinder.
>>Diskrimination skal bekæmpes overalt. Men man kunne måske indvende at der er forskel på voksne mennesker, der frivilligt har valgt at repræsentere en tåbelig antik sekt og pushe dens latterlige forestillinger og menneskesyn på folk der luner sig landets kirker - og så fx små børn der må lide systematisk indoktrinering og social kontrol, der fuldstændig udelukker normal identitetsudvikling, social deltagelse, kæresterelationer mv., alene fordi de er født i ortodokse/fanatiske familier og miljøer.<<

Vi har og får mere og mere lovgivning af meget tvivlsom karakter. Burkaforbud der ville være klart diskriminerende, hvis der i selve lovgivningen havde stået burkaforbud og ikke som der nu står tildækningsforbud. Der er dobbeltstraf i visse zoner, hvor der bor flere ikke-etniske danskere. Vi har ministre og andre der ofte siger vi skal gå til kanten af menneskekonventioner.

Det påvirker os alle, landets lovgivere omskriver love og regler, så de lige netop ikke er juridiske angribelige, men denne lovgivning har alligevel en klar diskrimerende intention og virkning. Folketinget er også en slags rollemodel for resten af samfundet, og når folketinget kan fifle med love og regler så påvirker det resten af samfundet.

Kim Folke Knudsen, Lars Løfgren, Carsten Mortensen, Niels Duus Nielsen, Eva Schwanenflügel og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Jens Thaarup Nyberg

Samuel Grønlund
Så er der for dig ingen anden udvej end, i samme øjeblik de fødes, at tage børnene fra ortodokse/fanatiske forældre, og anbringe dem i passende opdragelsesinstitutioner. Idet ortodokse/fanatiske ikke giver køb på deres.
At føre en hetz som den vi oplever, mod anderledes troende, for noget kun ortodokse/fanatiske står inde for, er at føre en fascistoid retorik.

Jens Thaarup Nyberg

... og politik.

Samuel Grønlund

Jeg kan ikke se hvordan den omgang galde kan udledes af noget jeg har skrevet.

- Der findes gyldige rationelle argumenter for beskyttelse mennesker, udsat for social tvang og kontrol.
- Der findes ikke gyldige rationelle argumenter for kravet om uniform kulturel smag eller interesse.
Længere er den ikke.

Jens J. Pedersen

Vil ondskaben aldrig stoppe?

Kim Folke Knudsen, Eva Schwanenflügel og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Jens J. Pedersen

Vil ondskaben aldrig stoppe?

Jens Thaarup Nyberg

"Der findes ikke gyldige rationelle argumenter for kravet om uniform kulturel smag eller interesse."
Præcis, men du levner ikke andre muligheder. for en rationel baseret konklusion:
" ... små børn der må lide systematisk indoktrinering og social kontrol, der fuldstændig udelukker normal identitetsudvikling, social deltagelse, kæresterelationer mv., alene fordi de er født i ortodokse/fanatiske familier og miljøer."
"Så er der for dig ingen anden udvej end, i samme øjeblik de fødes, at tage børnene fra ortodokse/fanatiske forældre, og anbringe dem i passende opdragelsesinstitutioner. Idet ortodokse/fanatiske ikke giver køb på deres."

Samuel Grønlund

Det lange tålmodige kærligt-insisterende træk? ;)

Samuel Grønlund

Håndtryk-ceremoni og burka-forbud er fattige og dumme symbolske indgreb, men dog blandt de klart mildeste, af det eksisterende flertals helt utroligt nedrige og umenneskelige indgreb.
En civiliseret nation ville selvfølgelig behandle indvandrings-pres eller uacceptable kulturelle tendenser på en langt klogere og mere effektiv måde. Som nævnt ovenfor;)
Men det er dyrt at gøre det rigtige. Det kræver hjerne, empati og styrke.
Alle dele mangelvarer i fortvivlende grad.
Men prøv alligevel at google >burka, niqab<, se billederne med de fem typiske klædedragter side om side, og fortæl mig igen, at danske borgeres rettigheder begrænses i urimelig udstrækning, ved forbud mod at iklæde sig de to mest tildækkede(burka,niqab) på offentlige arealer.
Og husk at der allerede findes regler og sågar direkte forbud (nøgenhed, masker, radikale budskaber) omkring offentlig færdsel.

Steffen Gliese

Rationalitetsdyrkelsen er nok det farligste i vores tid.

Kim Folke Knudsen, Jens Thaarup Nyberg, Niels Duus Nielsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Jørgen Wind-Willassen

Det er da vist ikke ondskab at forvente at modtageren giver hånd og siger tak for statsborgerskabet.
Nogen er vist gået helt bananas i krænketheds cirkusset.

Hvis man hæver blikket fra den danske andedam vil man opdage at hilsen som udtryk for respekt kan have mange former I Østasien undgår man at rører hinanden men holder hænderne foran på brystet og bukker. Maorierne gnidder næse og i Tibet rækker man tunge.

Jørgen Som sagt er der mange måder at vise respekt og taknemmelighed på. At forlange håndtryk som kriterie for statsborgerskab er helt ude af proportion. Vi smider heller ikke indbudte gæster på porten, hvis de ikke siger 'tak for indbydelsen', selvom vi forventer det. Er retten til at være uvidende om andre kulturer en af de danske værdier?

Steffen Gliese

Britta Hansen, jeg tror, det er værre, jeg tror, at de også er enige i hensigten.

Britta Hansen, Jens Thaarup Nyberg og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Jens Thaarup Nyberg

Samuel Grønlund
"Det lange tålmodige kærligt-insisterende træk? ;)"
Er det hvad du anser det selvbehageligt snæversyn for ?

Jens Thaarup Nyberg

"Rationalitetsdyrkelsen er nok det farligste i vores tid"
I det mindste hvis vi også skal kunne muntre os lidt med hinanden. Men lad nu ikke fantasien overtage.

Samuel Grønlund

Nu strammer du den, Jens.
Det er ok at du leger djævlens advokat, men det er ikke sjovt længere.

Samuel Grønlund

Man skal være et ret stort svin, hvis man bare sådan afviser at hjælpe mennesker i åbenlys nød - selv hvis hjælpen koster lidt.
Prøv lige at grave lidt dybere - måske der er et mennesker dernede!?

Kim Folke Knudsen

Politikerne minder om et teater op til 1864. De lever i en nationalromantisk forestilling om at Danmark skal være et Frilandsmuseum, hvor de politikerne skal pleje, passe, forvalte og moralisere over den gode ægte danske livsstil. Den moralske pegefinger og bedrevidenhed overfor de dumme danske vælgere fornemmes tydeligt - indstillingen til almindelige mennesker er simpelthen grundlæggende Far Out.

Bag dette anes DF triumftog gennem dansk poltik og deres evne til at køre rundt med Socialdemokraterne og med Det Blå Marionet Teater, som ikke længere tør føre borgerlig og liberal politik. Den laveste fællesnævner for treenigheden VLAK, DF, S er fundet syndebukken - udlændingen som er fremmedartet og muslim.

Det er underholdende at se på, hvorledes håndtryk, ceremonier, lovprisningsritualer, og ikke mindst nye hegn og grænser skal værne os Daner mod alt det onde som kommer ude fra. Ugræs er rigtig nok føget over hegnet.

Men når det så kommer til de virkelige store spørgsmål, hvor befolkningen fornemmer jeg søger efter en dansk politiker med lederskab, så rækker evnerne ikke inde på Christiansborg. Det bliver lidt for uoverkommeligt og man gemmer sig bekvemt bag bjerget af rapporter, analyser, prognoser, og betænkninger. Næh jeg skal ikke have klinket noget ved at rage op og mene noget væsentligt om et spørgsmål som økonomi, klima, miljø, dårligt arbejdsmiljø, de fattige og udstødte og alle de andre sager, som vi alle kan se rør sig ude i samfundet i Danmark.

Se på Socialdemokraternes nye våben mod flere års erkendelse af voksende fattigdom i Danmark -

En Ydelseskommision: - Er det ikke opløftende hvilken sand rød handlekraft ?

eller også så stiller de tidligere idealistiske og sociale Socialdemokrater med komplet uforståelige forslag om nedsat pension for grupper af borgere, som politikerne her Socialdemokraterne end ikke selv er i stand til at udpege.

Den parlamentariske krise i Danmark er udstillet og det kommende valg af kandidater fremtræder slidt, tyndt og til tider direkte ynkeligt.

Men min opfordring til Jer: Stem for enhver pris. For det er endnu værre at lade de politikere der sidder nu blive siddende uanfægtet. Vi må have et nyt politisk lederskab. Var der ikke lidt om dette den gang Alternativet blev stiftet, at de ville et opgør med den eksisterende politiske klasse og deres kultur. Det synes jeg er et godt udgangspunkt for at tænke nyt.

Tak til Karen Syberg for præcist at udtrykke det, som vi er mange der har tænkt længe.

Britta Hansen, Eva Schwanenflügel, Herdis Weins og Samuel Grønlund anbefalede denne kommentar