Læserbrev

Information har helt overset den lokale aktivisme mod asfalt

I Nordjylland har aktivismen mod motorvejen fået et ordentligt boost i sidste halvår af 2018
Debat
3. januar 2019

Interessant at læse avisens forsidehistorie »Var 2018 aktivismens år?« fra den 29. december. Journalisten gennemgik en række aktivistiske bevægelser i Danmark og udlandet: #MeToo-bevægelsen, De Gule Veste, polske skoleelevers klimastrejker og så videre. Men desværre overså artiklen de mange danskere i alle aldre, der i det forgangne år har bekæmpet motorvejsplaner i hele landet. Hvor vil det være skønt, hvis Information vil vende blikket mod den slags aktivisme, som betyder mere for danskernes ve og vel, hverdag og (støj)klima.

For asfaltpartierne i Danmark ønsker bare at bygge mere og mere motorvej i Danmark, skønt det er i direkte modstrid med de globale klimamål. Alle ved – ja, det bliver ikke engang bestridt af asfalttilhængerne – at flere veje skaber mere trafik og dermed mere CO2-udledning, sådan som bilparken i dag er sammensat. Men også når vi begynder at konvertere til elbiler, vil vejstøjen udgøre et problem.

Det er et nationalt og globalt problem – ikke et regionalt og lokalt, selv om modstanden og aktivismen manifesterer sig lokalt.

Netop den slags aktivisme skyder op mange steder i landet. Eksempelvis i Aalborg/Nørresundby, hvor bevægelserne ’Bevar Egholm som ø’ og ’Borgerbevægelsen imod en motorvej over Limfjorden mellem Nørresundby og Aalborg V’ kæmper imod en natur- og miljøødelæggende motorvej på 21 kilometer hen over den naturskønne ø Egholm. Motorvejen, som støttes af et flertal i Aalborg Byråd, Region Nordjylland og en forligskreds i Folketinget, vil desuden pløje sig igennem nogle af Aalborg og Nørresundbys skønneste rekreative områder og omdanne stille områder til støjzoner.

I Nordjylland har aktivismen mod motorvejen fået et ordentligt boost i sidste halvår af 2018. Aktivister har organiseret sig i facebookgrupper, arrangeret flashmobs bl.a. på Egholm, de har indsendt masser af læserindlæg til det lokale dagblad og har selv formuleret alternative bud på løsning af trængselsproblemer. Intet af dette har mig bekendt været dækket af Information.

Så godt nytår – i håb om bedre dækning af kampen mod mere asfalt som løsning på alle trafikproblemer.

Karin Mette Petersen, journalist

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

henrik poulsen

Ja,støj er et stort og lidt undervurderet miljøproblem,også hvis den skulle være CO2-fri.