Læserbrev

For kapitalfonde er det også en ulykke, når deres virksomheder lukker

Fætter BR's konkurs har medført debat om kapitalfonde. Ifølge Henriette Kinnunen har debatten været fuld af misforståelser. For kapitalfondene er det også en ulykke, hvis operationen ikke lykkes
Fætter BR's konkurs har medført debat om kapitalfonde. Ifølge Henriette Kinnunen har debatten været fuld af misforståelser. For kapitalfondene er det også en ulykke, hvis operationen ikke lykkes

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Debat
9. januar 2019

Kapitalfonde spiller en stadig større rolle i erhvervslivet. Det kalder på åbenhed, og DVCA har derfor i ti år offentliggjort fakta om branchen, så enhver kan debattere fondenes virke på et oplyst grundlag.

Desværre sker det, at nogle dømmer fondene uden først at læse fakta.

Et eksempel er Informations leder den 4. januar, der indeholder forkerte tal, som kunne være undgået med en Google-søgning. Denne passage skærer f.eks. i øjnene:

»Kapitalfonde har typisk som forretningsmodel at købe billigt og sælge dyrt, gerne inden for en kortere årrække på mellem fire og syv år. Kapitalfondene kommer som hovedregel selv med mellem 10-20 procent af købssummen.«

Passagen er et kinderæg fyldt med misforståelser.

For fondene lever ikke af en ’køb billigt, sælg dyrt-model’. De er ikke finansielle troldmænd, men gode ledere. Derfor klarer fondene sig generelt bedre end det øvrige erhvervsliv.

Derudover er fondene ikke kortsigtede. Snarere langsigtede. I hvert fald hvis man sammenligner med børsmarkedet, hvor aktier skifter hænder dagligt, og hvor virksomheder presses til at tænke i kvartaler frem for år.

Det er også forkert, at fondene kun skyder 10-20 procent egenkapital ind i virksomheder. Deloittes tal viser, at egenkapitalandelen er væsentligt højere – i gennemsnit 40-50 procent.

En anden underbelyst sandhed er, at pensionskasserne er den største investor i kapitalfonde. Det betyder, at almindelige danskere har et stort lod i fondene. Og det medfører, at fondene lever op til strenge krav om ansvarlig virksomhedsdrift.

Fondene er ikke kendetegnet ved »at sende regningen videre til andre«. Ejerskabet er derimod præget af, at ansatte og toplederne investerer egne penge. Så alle har en aktie i, at operationen lykkes.

Information har ikke belæg for påstanden om, at fonde er »for hurtige på aftrækkeren både til at købe, til at sælge og til at lukke virksomheder«.

Det generelle billede er ifølge Invest Europe, at fondene har en positiv indvirkning på virksomheders overlevelse sammenlignet med lignende virksomheder, der ikke er ejet af fonde.

Kapitalfonde består af rigtige mennesker med passion for at udvikle virksomheder. For dem er det også en ulykke, hvis operationen ikke lykkes. Lad os få kritisk dialog på et oplyst grundlag.

Henriette Kinnunen er adm. direktør i DVCA – Brancheforeningen for venture- og kapitalfonde samt Business Angels.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Det her var så dagens "I am the victim here" fra en frustreret DJØFer.

@Niels Astrup, sikke noget ævl!

Jeg er ikke ubetinget fan af kapitalfonde og deres metoder, men jeg synes, at det er helt berettiget at der skal være plads til nuancer i kritikken af kapitalfonde. Det sker uendelig sjældent, at virksomheder ejet af kapitalfonde går konkurs - og Kinunnen påpeger med rette, at en konkurs som Top-Toys også giver kapitalfonden tab.