Læserbrev

Det kræver støtte fra regeringen, hvis virksomhederne skal mindske spild af plastik

Skal der ske en mærkbar forskel på området om plastik, må vi gøre en helhjertet indsats
Debat
24. januar 2019

Regeringen har fremlagt sin plastikhandlingsplan med titlen ’Plastik uden spild’ som et forsøg på at komme plastforureningen til livs. Det fremgår af planen, at vi i Danmark ikke kan undvære plastik, men at vi i fremtiden skal bruge det med mere omtanke og bruge det igen og igen.

Regeringen vil derfor gennemføre 27 initiativer, som skal føre Danmark i den rigtige retning og nedbringe de 340.000 tons plastikaffald, der årligt produceres i danske husholdninger og virksomheder.

Toptryk Grafisk er en miljøbevidst virksomhed, og vi gør, hvad vi kan for at genbruge så meget som overhovedet muligt. At kildesortere sit plastaffald er dog både tids- og ressourcekrævende for virksomheder som os, og hvis målet om mere genanvendelse skal nås, kræver det en korrekt sortering, så plastikken rent faktisk kan genbruges.

Det er altså virksomhederne, der så at sige står med den ’tunge byrde’, hvorfor regeringen bør tage teten og gå forrest ved at tilbyde økonomisk støtte til virksomhederne. Det kunne for eksempel være støtte til ny teknologi, der gør sorteringen nemmere, og rent faktisk gør det muligt at sortere på en måde, hvor plastaffaldet kan anvendes som råmateriale i nye plastprodukter.

Skal der ske en mærkbar forskel på området, må vi gøre en helhjertet indsats. Det betyder, at alle virksomheder skal tage aktiv del i plastsorteringen med regeringen som foregangsmand. På den måde sikrer man også, at både store og små virksomheder kommer med i kampen om at genanvende sit plastaffald.

Hvis ikke dette sker, tror jeg godt, vi kan skyde en hvid pil efter visionen om et mere cirkulært plastforbrug.

Én ting er i hvert fald sikker: Vi kan og må ikke længere lukke øjnene for de store miljømæssige konsekvenser, vores enorme plastforbrug har. Hvis alle blot gør en lille indsats på området og ændrer forbrugsvaner, håber jeg, at det kan føre store forandringer med sig.

Palle Bo Schmidt, medejer af og salgschef i Toptryk Grafisk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Steffen Gliese

Man kunne jo også bare indføre kæmpebøder for ikke at gøre det, man bliver bedt om.
Man kunne også gøre noget helt andet: overlade detailsorteringen til automatiserede anlæg, der med langt større sikkerhed kan gennemskue den nøjagtige opskrift på den konkrete type plastic og placere det korrekt. Dette burde være en oplagt ekstra indtægt til staten, sat op som et fælles projekt imellem ingeniører og IT-eksperter.