Læserbrev

Løngabet mellem mænd og kvinder er ikke et problem i Danmark

Kvinder og mænd har lige muligheder for at tage sig en uddannelse, lige muligheder for at eje og lige muligheder på arbejdsmarkedet. Forskningen viser bare, at kvinder og mænd vælger forskelligt, når de er på arbejdsmarkedet, og det er helt i orden.
Debat
21. januar 2019

Lige løn for lige arbejde. Den sætning hører man ofte i debatten omkring løngabet mellem kønnene. Og det er vigtigt med ligeløn for lige arbejde. Den løn, man tjener, skal ikke baseres ud fra ens køn, men ud fra den værdi, man skaber på sin arbejdsplads.

Ifølge Danmarks Statistik lå løngabet mellem kvinder og mænd på 13 procent i 2017. Dette lyder jo umiddelbart som et højt tal i Danmark, som bryster sig af at være ét af de mest ligestillede lande i hele verden.

Man kan hurtigt komme til at konkludere, at vi ikke er kommet særlig langt i kampen for ligestillingen i Danmark.

Men går det virkelig så skidt med ligestillingen herhjemme? Og er løngabet udtryk for, at mænd bliver favoriseret på det danske arbejdsmarked?

I 2010 udgav Lønkommissionen en rapport med to centrale konklusioner. Den første var, at kvinder og mænd i samme faggruppe generelt tjener det samme. Den anden konklusion fra rapporten var, at det danske arbejdsmarked generelt var kønsopdelt.

Det ser vi også i mange andre rapporter. Eksempelvis er der flest mænd, som vælger at blive ingeniører, hvorimod flest kvinder vælger at blive for eksempel sygeplejersker.

Når løngabet mellem mænd og kvinder skyldes forskellige valg i livet, ser vi intet problem i forskellen.

Kigger vi ud over Danmarks grænser, har andre progressive ilande også relativt store løngab. Umiddelbart kan det virke ulogisk. Men i realiteten skyldes det forskellige valg hos det enkelte menneske.

Derfor er det heller ikke et problem, når det samlede løngab i Danmark ligger på 13 procent. De forskellige valg kommer til udtryk, når kvinder med børn går ned på deltid, eller når mænd i gennemsnit arbejder flere timer end kvinder.

Der er intet galt med disse forskellige valg. Det er hverken politikernes eller befolkningens opgave at pege fingre ad de valg, som forskellige familier eller personer tager, uanset køn.

Kvinder og mænd har nemlig lige muligheder for at tage sig en uddannelse, lige muligheder for at eje og lige muligheder på arbejdsmarkedet. Derfor er der heller ikke noget, som hindrer kvinder i at få et job eller en uddannelse, hvor man tjener godt.

Forskningen viser bare, at kvinder og mænd vælger forskelligt, når de er på arbejdsmarkedet, og det er helt i orden.

Casper Enevoldsen og August Stengaard, hhv. kulturordfører og finansordfører for Venstres Ungdom

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Gunilla Funder Brockdorff

Jeg krummer tæer. Vil nogen ikke forklare unge Casper og August at problemet jo ligger i at “kvindefagene” netop er dårligere betalt end “mandefagene”. Det ligger jo ikke i kortene at “kvindefagene” er mindre værd. Jeg er simpelthen for irriteret til ikke at lyde nedladende, og det vil jeg helst ikke. Synes det er utroligt at man skriver sådan et debatindlæg uden at have sat sig ind i hvad debatten går på - indlægget falder ligesom til jorden når argumenterne for at der ikke er ligeløn mellem kønnene ikke berøres. Ups - nu må jeg hellere holde inde...

Thomas Tanghus, Dorte Sørensen, Anne Eriksen, Palle Pendul, Trond Meiring, Jan Damskier, P.G. Olsen, Morten Ejrnæs, Samuel Grønlund, Eva Schwanenflügel, Johnny Werngreen og Grethe Preisler anbefalede denne kommentar

og så sammenligner de pærer, appelsiner, blommer osv. De har tydeligvis ikke nogen forstand på statistik.

Venstres ungdom lyder som Venstres oldefædre - kvinderne tilbage til kødgryderne - kvinder kan også være til pynt. "Vi har selvfølgelig lige muligheder her i vores dejlige velfærdssamfund"!

Gunilla Funder Brockdorff, hvorfor kan kvinder så ikke bare söge ind i 'mandefagene'? Det burde vel löse problemet.