Klumme

Netflix-dokumentaren ’Sunderland – ’till I die’ viser alt, hvad der er godt og galt med fodbold

Da fodboldklubben Sunderland røg ud af Premier League og blev sat til salg, inviterede klubben et filmselskab indenfor. Det er der kommet en velfortalt fortælling om fodboldglæde og pengemagt ud af
Da fodboldklubben Sunderland røg ud af Premier League og blev sat til salg, inviterede klubben et filmselskab indenfor. Det er der kommet en velfortalt fortælling om fodboldglæde og pengemagt ud af

CRAIG SUGDEN / Netflix

24. januar 2019

Siden jeg for mere end 30 år siden sad i Super Dome i New Orleans sammen med 70.000 tilskuere og så det lokale football-hold The Saints tabe endnu en kamp, har forholdet mellem en by, en sportsklub og dens fans fascineret mig. Hjemmeholdet lå permanent i bunden af ligaen. De 70.000 tilskuere havde taget brune papirsposer med huller til øjnene over hovedet. De skammede sig, men elskede også deres hold og kunne ikke drømme om at blive væk.

Det er en umiddelbart uforståelig uforbeholden kærlighed. Vi ser den også i Danmark omkring klubber som Vejle og AGF i Århus. Men måske allerstørst er kærligheden i England, hvor fans demonstrerer en passion, der spænder over alle kærlighedens mønstre. Fra vold til gråd. Fra desperation til begejstring. Fællesskabsfølelsen indeholder også grænseløs tilgivelse.

Ikke nødvendigvis over for den spiller eller træner, der lige den dag synes at bære ansvaret for nederlaget. Eller den klubejer eller direktør, der af grådighed, nærighed eller bare dumhed bidrager til katastrofen. Tilgivelsen og passionen gælder klubben. Bedst udtrykt af den navnkundige Liverpool-træner Bill Shankly:

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Ejvind Larsen
Ejvind Larsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu