Kommentar

Pelle Dragsted: Vi er klar til forhandlinger om pensionsalderen

Peter Hummelgaard (S) angriber Enhedslisten for at »stå skulder ved skulder med højrefløjen«. Men hele problemet med det gældende, uretfærdige pensionssystem er jo et resultat af, at socialdemokraterne vælger at fortsætte i pensionsforlig med netop højrefløjen
Peter Hummelgaard (S) angriber Enhedslisten for at »stå skulder ved skulder med højrefløjen«. Men hele problemet med det gældende, uretfærdige pensionssystem er jo et resultat af, at socialdemokraterne vælger at fortsætte i pensionsforlig med netop højrefløjen
Debat
2. februar 2019

Peter Hummelgaard føler sig den 29. januar udsat for en slags sammensværgelse bestående af Dagbladet Information og det han kalder »den yderste venstrefløj«, fordi såvel Enhedslisten som nærværende dagblad har stillet en række kritiske spørgsmål til det pensionsudspil, som hans parti forleden lancerede.

Lad mig starte med at gøre én ting helt klart. Enhedslisten og jeg synes, det er positivt, at socialdemokraterne har erkendt, at velfærdsforliget fra 2006 er uholdbart og kalder på ændringer. Den erkendelse har vi efterspurgt i årevis.

På samme vis er det rigtig godt, at partiet nu – ligesom Enhedslisten – mener, at antallet af år på arbejdsmarkedet skal spille en rolle for, hvornår man kan trække sig tilbage.

Uærlig kommunikation

Når vi har været kritiske over for udspillet, skyldes det to ting.

For det første det faktum, at socialdemokraternes top ikke var ærlige i deres kommunikation omkring udspillets indhold. Om morgenen, før udspillet blev offentliggjort, kunne man læse i aviserne, at danskerne fremover ville have »aftjent deres værnepligt på arbejdsmarkedet« efter 41-42 års arbejde.

Det skriftlige udspil efterlod samme indtryk. Det blev jeg vældig glad over, fordi en sådan rettighed virkelig kunne gøre en forskel for de mange mennesker, som er hamrende bekymrede for, at de ikke kan arbejde frem til deres pensionsalder. Og det ligger i øvrigt meget tæt op af, hvad Enhedslisten og f.eks. fagforbundet FOA tidligere har foreslået.

På pressemødet kom det imidlertid frem, at det langtfra var det, som Socialdemokratiet foreslog.

I stedet skulle retten til »tidlig« tilbagetrækning først gælde i de sidste tre år før den til enhver tid gældende pensionsalder. Og da pensionsalderen i de kommende årtier stiger voldsomt, betyder det, at mureren og sosu’en stadig vil skulle arbejde til langt over de 70 år.

De bagageportører, som Peter Hummelgaard taler om, vil – hvis de påbegynder deres arbejdsliv i år – skulle arbejde til de bliver 72 år og dermed være over 50 år på arbejdsmarkedet.

Det er i mine øjne hverken rimeligt eller klogt at stille lønmodtagerne noget i udsigt, som der faktisk ikke er dækning for. Sådan noget har det med at komme tilbage i nakken på én, når folk opdager den rette sammenhæng. Og det tærer på tilliden.

Skulder ved skulder

Men det største problem er selvfølgelig, at Socialdemokratiet ikke løser det grundlæggende problem, som den nuværende pensionsaftale skaber.

Pensionsalderen vil stadig bare fortsætte med at stige og stige, fordi socialdemokraterne holder fast i den pensionsaftale, som Helle Thorning i 2006 forhandlede på plads med Anders Fogh. Og også i fremtiden vil den ufaglærte og den kortuddannede have langt færre gode år efter arbejdslivet end advokaten og overlægen.

Derfor er det også ganske besynderligt, når Peter Hummelgaard angriber Enhedslisten for at »stå skulder ved skulder med højrefløjen«. Hele problemet med det gældende, uretfærdige pensionssystem er jo et resultat af, at socialdemokraterne vælger at fortsætte i Thornings pensionsforlig sammen med netop højrefløjen.

Sagde man forliget op, ville man efter et valg stå fri til at forhandle et mere retfærdigt og holdbart system med partierne til venstre i folketinget.

Vi fremlagde fra Enhedslistens side for to år siden et gennemarbejdet forslag til en reform af tilbagetrækningsalderen. Forslaget indebærer et stop for den stigende pensionsalder og en ret til tilbagetrækning efter 40 år på arbejdsmarkedet.

Samtidig foreslår vi, at man efter 35 år på arbejdsmarkedet skal have mulighed for at sætte arbejdstiden ned og kompenseres med dagpenge for de timer, man ikke arbejder. Det er reformer, som vi mener, vil skabe et mere rimeligt og retfærdigt seniorliv. Ikke mindst for de grupper der startede arbejdslivet i en tidlig alder.

I skrivende stund har Dansk Folkeparti sluttet op om ønsket om ændringer af pensionsalderen, og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har åbnet op for forhandlinger i forligskredsen.

Det er dog mere end svært at forestille sig, at højrefløjens partier vil være med til at gøre pensionssystemet mere retfærdigt. Til gengæld kan jeg love, at Enhedslisten står klar, når forsøget på en aftale i forligskredsen med al sandsynlighed bryder sammen.

Og i modsætning til hvad Hummelgaard skriver, kunne vi ikke drømme om at stille os i vejen for selv mindre skridt i den rigtige retning – heller ikke på pensionsområdet. Vi har nemlig det enkle princip, at vi altid støtter selv den mindste forbedring, når det gælder almindelige menneskers velfærd og rettigheder.

Sådan har Enhedslisten arbejdet siden partiets fødsel. Og det gør vi også fremadrettet. Det vil dog ikke afholde os fra at være ærlige og kritiske i vores vurdering af substansen i politiske forslag og udspil – også dem, der kommer fra socialdemokraterne.

Pelle Dragsted, Medlem af Folketinget (EL)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Tak til Pelle Dragsted for at blive sat grundigt ind i sagens kerne. :)

Per Torbensen, Mogens Holme, Peter Hansen, Anne Eriksen, Anne Mette Jørgensen, Christian Mondrup, Flemming Berger, Torben K L Jensen og Poul Erik Pedersen anbefalede denne kommentar

Så overenskomstforhandlingerne skal nu ændres til at visse faggrupper skal til at spare meget mere op til pension?

Eva Schwanenflügel

Uanset de gode intentioner fra Enhedslisten, står det stadig tilbage at der pt ikke findes nogen måde at beregne tilknytningen til arbejdsmarkedet på.
Skal studiearbejde ikke tælle med? Mange under akademiske uddannelser arbejder ved siden af studiet, hvis de ikke har rige forældre.
Hvad med vikariater, og de prekære stillinger?
Hvad med ledige og syge, som nedslides i Jobcentersystemet ?
Eller hvad hvis man kun har 38-39 år på arbejdsmarkedet, før helbredet siger fra?

Med Socialdemokratiets forslag om at det skal være en RET for foruddefinerede faggrupper at gå tidligere på pension, vil mange grupper der ikke omfattes af ordningen blive oprørte og skuffede.

I øjeblikket kan alle forestille sig at være omfattede, men i det øjeblik der kommer konkrete bud på hvem der skal være tilgodesete, vil der komme en hård kamp for inklusion.
Man kan forudse strejker og rasende protester.

Det var en kæmpe fejl at beskære efterlønnen, samt reformere førtidspension og fleksjob.
Og naturligvis helt på månen at forestille sig, at folk skulle arbejde til de var i midten af halvfjerdserne, såfremt de ikke har hverken helbredet eller lysten.

Danskerne er faktisk et af de mest arbejdsivrige folkefærd, hvor også kvinderne deltager, i modsætning til fx i Tyskland.
Der er ingen grund til at tro, at folk går frivilligt på pension, med mindre de har en virkelig god grund til det.

Og tag så fat på arbejdsmiljøet. Det er der nemlig ikke sket en dyt med siden den såkaldte "velfærdsaftale" fra 2006, snarere tværtimod.

Michael Waterstradt, Mette Holten Haagerup, Lillian Larsen, Mogens Holme, Anne Eriksen, Katrine Damm, Christian Mondrup, Torben K L Jensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Kim Houmøller, Bjarne Andersen, Vivi Rindom, Ivan Breinholt Leth, Flemming Skov-Larsen, Samuel Grønlund og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
Krister Meyersahm

Start på en helt frisk - se på sagen med friske øjne.

Et kollektivt system som folkepensionen kan sammenlignes med en forsikringsordning. Alle indser vist at kassen tømmes hvis et forsikringsselskab, udover at udbetale erstatning til skadelidte også, for lighedens skyld, skal kompensere alle andre forsikringstagere. På samme måde med folkepension. Skal alle have, også dem der sagtens kan pensionsopspare selv, bliver behovet for skatteindægter voldsommere end hvis det alene er "behøvende" der skal modtage offentlig pension.

Vi bør derfor indføre tvungen pensionsopsparing, som vi kender det fra ATP, for alle der arbejder, med et eller andet minimum af indkomsten, der dækker bortfaldet af indkomst i pensionslivet. Herefter kan kun borgere, der ikke har arbejdet eller arbejdet med mindre styrke, på grund af særlige begrænsninger, få pensionshjælp fra staten.

Det vil naturligvis tage en længere årrække med en sådan omlægning hvor metoden skal være, at nedsætte indkomstskatten samtidig med at der "tvangsopspares" til egen pension. Vi skal ved samme lejlighed fjerne fradragsretten for pensionsopsparing så alle bidrager solidarisk med fuld skattekraft til det nutidssamfund man er en del af. Pensionsopsparinger udbetales herefter uden skattebetaling - skatten har man betalt.

Philip B. Johnsen

‘Kejserens nye klæder’
(De hjernevaskede voksne)

Pelle og stort set resten af de folkevalgte politikere på borgen, skriver nu flittigt om pensionsreform og sundhedsreformen, hvis der mod forventning sidder nogle børn og læser med, der lige har været til klima-demonstration, er der sikkert mange børn, der ikke rigtigt syntes, at de fik med, hvordan med børnenes fremtid, når klimaforandringerne indregnes?

Nogle børn der tænker, ‘er’ pensionsreformen og sundhedsreformen nu også på 100% bæredygtig energi eller bygger deres reformer, på en sædvanlig omgang pseudo økonomisk vækst vrøvl fra de folkevalgte politikere?

Svaret er et stort JA!

DE folkevalgt politikere har, som sædvanlig, hele flokken, deres fødder plantet solidt i den blå luft!

Om den økonomisk vækst, der skal finansiere pensionssystemet og sundhedsreformen kan skrives, den vil være skabt på fortrinsvis olie, gas og kul afbrænding, uden nogen udsigt til at kunne skabe samlet set global økonomisk vækst, uden samtidig at accelerere de menneskeskabte klimaforandringer, det er absolut ingen udsigt til bæredygtig energi i en størrelsesorden, der på nogen måde kan skabe samlet set global økonomisk vækst, hvilket vil sige artiklen handler om pseudo økonomisk vækst.

Fattigdom, sult og krig accelerer i takt med eksistensgrundlaget svinder.

Men børnene ved det godt, selv hvis de ikke læser alt det vrøvl de folkevalgte politikere skriver her i Information.
Børnene har den 15 årige Greta Thunberg fra Sverige.

“You only speak of green eternal economic growth because you are too scared of being unpopular.

You only talk about moving forward with the same bad ideas that got us into this mess, even when the only sensible thing to do is pull the emergency brake.

You are not mature enough to tell it like is.
Even that burden you leave to us children.”

Citat 15 årige Greta Thunberg COP24 i december 2018 Katowice Polen.

Børn og unge der endnu ikke er blevet hjernevaskede i skolen.
glem alt om pensionsreformen og sundhedsreformen, find og stem når i kan, på partier og kandidater til folketinget, der siger sandheden om jeres fremtid.

Se her:
Fra COP24 i december i Katowice i Polen 2018.
Greta Thunberg holder denne tale til beslutningstagerne for klimamålene.
Link:https://www.lifegate.com/people/news/greta-thunberg-speech-cop24

Link:
https://youtu.be/HzeekxtyFOY

Eva Schwanenflügel, Lillian Larsen, Flemming Berger, Anne Eriksen og Torben Skov anbefalede denne kommentar

Så ærgerligt, at det er blevet valgflæsk - at diskutere noget, der kan ændres på et nanosekund igen. Regeringen er sikkert udmærket tilfreds, når man måske kan undgå at vedgå sine mange fejltagelser inden for nedskæringer, forurening og spildte ressourcer ved indkøb af ikke fungerende emner.

Den rigtige pensionsalder kan ikke gøres og i år og arbejde, selvom det klart er uhyre krævende med fysisk og stressende arbejde. A kan måske tåle mere end B?
Det må blive en individuel sag og det skal ikke være som nuværende jobcentre, der hverken tager lægeerklæringer eller andre problemer alvorligt, kun bliver ved med at se "fantasifulde forbedringer" som et andet drømmesyn.

Eva Schwanenflügel, Lillian Larsen og Erik Fuglsang anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

@Anne Eriksen
Næsten hele flokken, fra højre til venstre i salen, har tabt sutten et sted inde på borgen!

Panik før lukketid!

Eva Schwanenflügel, Lillian Larsen, Flemming Berger, Anne Eriksen og Per Torbensen anbefalede denne kommentar

Sæt en rettighed der siger alle kan gå på pension som 65 årig hvis de ønsker det!

Gør det så herefter attraktivt, at blive på jobbet, det må være måden og vejen, ikke tvang, eller alt muligt andet gøgl og udenoms, bare gør det attraktivt at blive, så skal folk nok blive.

Mange pensionister går og keder sig efter de er gået på pension, så jeg mener helt sikkert, at der er potientiale for, at folk bliver på arbejdsmarkedet, men man bør bare tænke helt anderledes positivt og andre veje, end altid tvinge og piske folk.

Gør det at blive betydeligt attraktivt, der kunne indføres tilbud om nedsat arbejdsuge for alle over 65 år, man kunne sænke skattesatsen væsentligt for alle over 65 år, man kunne indføre delpension, så man minimum arbejder halvtids og så får resten af timerne suppleret op med pensionsudbetaling osv. kun kreativiteten sætter grænsen her. Det er ingen udfordring med pisk og tvang, men det vil sandsynligvis heller aldrig give det ønskede resultat, derimod er jeg overbevist om, at frivillighed og egen beslutning vil give det overordnede ønskede resultat.

Dem der så af den ene eller den anden grund er syge og nedslidte inden de 65 år, ja de skal naturligvis have en rimelig mulighed for, at gå på førtidspension, eller delpension før tid, det må være en individuel vurdering, dog bør den ikke trækkes i langdrag over flere år med alle de både menneskelige og økonomiske omkostninger det kan have.

Michael Waterstradt, Allan Filtenborg, Eva Schwanenflügel, Lillian Larsen, Erik Fuglsang, Anne Eriksen og Caroline Lillelund anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

@Peter Hansen
Suk!
Det er et fatamorgana.

Pensionsreformen og sundhedsreformen handler om faktaresistente politikere, kapitalisme, liberalisme, fattigdom og løgnen.

Energi fra olie, gas og kul afbrænding og de menneskeskabte klimaforandringer skabt i kølvandet på denne vildfarelse, er af politikere helt ‘fejlagtigt’ påstået, at skabe mindre fattigdom i verden generelt og værende samlet set, til glæde og fremgang for menneskeligheden, men liberalisme skaber i virkeligheden samlet set en negativ udvikling for alle mennesker på jorden, mere sult og nød i verden og den udvikling accelerer politikere i dag.

‘Sult i verden stiger igen, drevet af konflikter og klimaforandringer, fastslår FN-rapport.’
Link: http://un.dk/da/dk_news-and-media/sult-i-verden-stiger-igen-drevet-af-ko...

Det forlig, det ender med, vil næppe rykke afgørende ved principperne i velfærdsaftalen fra 2006.

Der er kun én løsning, der med garanti virker, hvis man ønsker tidlig tilbagetrækning.
Spar selv op i rigtig, rigtig god tid - så bestemmer du (i højere grad) selv.

Min bedstemor lærte mig altid at lægge 10 øre til side, hver gang jeg havde tjent en krone - én af de gode, gamle borgerlige dyder.
Over et langt liv løber det pænt op, uanset om du ender som tømmersvend, forvaltningschef eller kantineassistent.
Når du betaler selv, skal du ikke spørge nogen om noget som helst ! Det er frihed i højeste potens !

Philip B. Johnsen

@Erik Fuglsang
Spare op selv?

Det vil sikre dig købekraft, forbrugsdrevet økonomisk vækst og en tryg alderdom efter 50 år på arbejdsmarkedet i 2069?
På olie, gas og kul afbrænding eller hvordan tror du, at det vil hænge sammen?

Philip B. Johnsen
03. februar, 2019 - 12:28

Opsparingsprincippet er universelt og gælder til alle tider, uanset om økonomien er baseret på fossile brændsler eller - hvad der er mere sandsynligt - er baseret på grøn energi.

Enhver tjent krone kan - til alle tider - principielt bruges på forbrug eller opsparing. Sådan indledes alle lærebøger i nationaløkonomi.

Jeg slår et slag for, at man selv skal lægge lidt til side hver eneste måned. Det begynder, fra man er helt ung. Få lidt lidt hjælp af kyndige folk til at finde ud af, hvordan opsparingen hen ad vejen anbringes mest fordelagtigt.
Et eks.
Ifølge Lonstatistik.dk tjener en tømrer i gennesnit 26.056 kroner om måneden. Blandt de adspurgte, som lønstatistikken bygger på, er der tilsvarende en gennemsnitlig erhververfaring på 9,6 år og en gennemsnitsalder på 31,8 år. Efter skat sparer vores tømmersvend i mit eks. måske kr. 1.500 op pr. måned i gennemsnit. Det giver kr. 18.000 om året. Efter 40 år giver det med en diskonteringsrente på 1,5 % godt og vel 1.3 millioner i fremtidskroner. Hvis det er for lidt til den tid, må der spædes lidt mere til.
Ved at spare op selv, så er du helt uafhængig af, hvad politikerne finder på i forhold til de ordninger, der finansieres af fællesskabet og af statskassen. Det er det, der er min pointe.

Philip B. Johnsen

Erik Fuglsang
03. februar, 2019 - 12:58
Du skriver’

“Enhver tjent krone kan - til alle tider - principielt bruges på forbrug eller opsparing. Sådan indledes alle lærebøger i nationaløkonomi.”

Pseudo økonomi på olie, gas og kul afbrænding.
Længe har jeg ønsket der blev sat et skilt op over døren, til Nationalbanken.
‘Vi kan ikke forudse økonomiske kriser, økonomer kan derfor ikke forhindre dem.’

Så var alle der kommer til døren, advaret ‘inden’ de går ind!

Det er fint med valgkamp nu, der kommer med sikkerhed et folketingsvalg i år, men skulle vi ikke blive enige om, at en valgkamp bør handle om borgernes fremtid, børnenes fremtid og ikke de gamle politikeres pseudo økonomiske fortid?

Selv S og DF anerkender klimaflygtninge før eller siden, som legitim årsag til, at få asyl i Danmark.

Det er super vigtigt for Danmark, da Danmark er et fladt lavtliggende land, hvor mange danskere selv bliver klimaflygtninge i fremtiden.

Nyt studie: Antarktis’ is smelter 6 gange hurtigere end i 1970’erne
Link: https://videnskab.dk/naturvidenskab/nyt-studie-antarktis-is-smelter-seks...

Kilde: Washington Post
Link: https://www.washingtonpost.com/energy-environment/2019/01/14/ice-loss-an...

Ny forskning: Havet har slugt langt mere global opvarmning, end vi hidtil har troet
Det er på tide, at vi bliver realistiske omkring konsekvenserne, siger klimaprofessor.

“Størstedelen af den energi, der opstår i atmosfæren på grund af udledning af drivhusgasser, går til at varme havene.
Ifølge IPCCblev mere end 90 procent af energien fra drivhusgasser i årene fra 1971-2010 absorberet af havet.”

Opvarmningen er 40% hurtigere end den sidste IPCC klimarapport fra FN/UN’S COP 24 fra december 2018 beregnede klimaforandrings hastigheden med, så der kommer snart en opdatering fra IPCC.
Link: https://www.dr.dk/nyheder/viden/klima/ny-forskning-havet-har-slugt-langt...

‘Change is coming, whether you like it or not.’

Golfstrømmen er i fare: Et lignende fænomen er ikke set i 1600 år
Link: http://nyheder.tv2.dk/udland/2018-04-12-golfstroemmen-er-i-fare-et-ligne...

Globale ekstreme klimakatastrofer vil accellere med det ekstremvejr, der nu et blevet ‘The new normal’.
Vi må håbe de gamle snart bliver voksne!

Med venlig hilsen
Philip B. Johnsen

Philip B. Johnsen

Jeg forholder mig slet ikke til energi, klima og den slags i mine indlæg under denne artikel. Jeg forholder mig til, hvordan man som enkelt individ selv kan gøre noget for at muliggøre en tidligere tilbagetrækning, hvis det er det, man ønsker.

Klimaspørgsmål mm er en helt anden omend uhyre vigtig sag.

Med venlig hilsen
Erik Fuglsang

Philip B. Johnsen

@Erik Fuglsang
Nej du skriver ikke om udfordringerne, du har ret, du skriver ikke om økonomin, du fabler om en fremtid, der ikke eksistere.

PS.
Nedslidte bør ‘i dag’ gå på pension, resten du skriver om fremtiden, er et økonomisk fatamorgana.

@Philip B. Johnsen
Ja, jeg tror på planetens overlevelse, på ansvarlige politikere og på det personlige ansvar !

Krister Meyersahm

Pensionsopsparing fungerer da fint - se på ATP m.fl.

Philip B. Johnsen

@Erik Fuglsang
Hvordan syntes du selv, at det går efter 150 års advarsler om forbrugsdrevet økonomisk vækst på olie, gas og kul afbrænding?

Som skrevet.
Vi må håbe, at de gamle snart bliver voksne!

Philip B. Johnsen

“You say you love your children above all else, and yet you are stealing their future in front of their very eyes.

Until you start focusing on what needs to be done rather than what is politically possible, there is no hope.

We can’t solve a crisis without treating it as a crisis. We need to keep the fossil fuels in the ground, and we need to focus on equity.”

Citat fra COP24 i december i Katowice i Polen 2018 af 15 årige Greta Thunberg.

Eva Schwanenflügel og Knud Chr. Pedersen anbefalede denne kommentar

@Philip B. Johnsen
Jeg tror, pråsen er gået op for de fleste lande. Der må sadles om og tænkes grønt og klimavenligt.
Det synes jeg sådan set også, at vi oplever ansvarlige politikere, såsom f.eks. Merkel og Macron, gør.
Jeg deltager ikke i dommedagsprofetier, men jeg har nogle dybe klimabekymringer, når det gælder den tidligere ræverøde kommunistiske blok i øst, Kina, Indien mfl. Gør de dér nok for at arbejde på en ansvarlig omstilling ? Det er spørgsmålet.

Philip B. Johnsen

@Erik Fuglsang
Det er løgn fra ende til anden.

CO2 udledningen stiger, hvert år ingen er begyndt, at handle effektivt på udfordringen.

Under 3% af det globale samlede energiforbrug er bæredygtigt efter 150 år med advarsler.

Som skrevet.
Vi må håbe de gamle snart bliver voksne!

@Erik Fuglsang

Vi bataler/spare jo selv op i dag via skatten.

Hvis alt opsparing skulle være ved siden af det offentlige, så taber vi en helt del borgere, så den nuværende ordning med at statslig pension, og hvor man så kan supplere med private, det synes som en god og fair løsning.

Men iøvrigt, så kunne jeg da godt tænke mig, at man skulle eller frivilligt kan betale mere ind til ATP, jeg forstår ikke, at lige netop den ordning er så fastlåst som den er.

Philip B. Johnsen

@Erik Fuglsang (Vi må håbe de gamle snart bliver voksne) fortsat.

“The level of climate-warming carbon dioxide (CO2) in the atmosphere is forecast to rise by a near-record amount in 2019, according to the Met Office.

The increase is being fuelled by the continued burning of fossil fuels and the destruction of forests, and will be particularly high in 2019 due to an expected return towards El Niño-like conditions. This natural climate variation causes warm and dry conditions in the tropics, meaning the plant growth that removes CO2 from the air is restricted.

Levels of the greenhouse gas have not been as high as today for 3-5m years, when the global temperature was 2-3C warmer and the sea level was 10-20 metres higher.”
Link: https://www.theguardian.com/environment/2019/jan/25/worrying-rise-in-glo...

Mere fakta kan findes her.
IPCC
Link: https://www.ipcc.ch/

Radikaliserede politiske partier og dertil hørende rabiate ekstremistiske politikere er dansk politiks hotteste ‘sort’ anno 2019.

“Det er klart, at det er illegitimt, når magthavere((...) læs:politikere) forbyder videnskab, som ikke harmonerer med deres verdensbillede.
Citat Henrik Dahl Liberal Alliance
Link: https://www.berlingske.dk/kronikker/henrik-dahl-forskere-bedriver-politi...

Ny forskning afslører politikerne:
De ignorerer fakta, der ikke trækker i deres retning"
Link: https://www.information.dk/indland/2017/09/ny-forskning-afsloerer-politi...|32|

"Kina, Indien mfl. Gør de dér nok for at arbejde på en ansvarlig omstilling ? Det er spørgsmålet."

Nej. De er ret lige glade. Både Indien og Kina opfører kulkraftværker i imponerende tempo.
https://www.information.dk/udland/2015/12/indien-fanget-mellem-klimafora...
https://www.bbc.com/news/science-environment-45640706

Og finansieringsdelen
https://www.information.dk/udland/2018/12/kina-finansierer-hver-fjerde-n...

Philip B. Johnsen

@Nils Bøjden
Sammenlagt forventes 1.600 nye kulværker opført i over 60 lande de kommende år, drevet af de rige landes forbrug.

Philip B. Johnsen

“Planlægger at bygge 1.600 nye kulkraftværker i 62 forskellige lande.”
Link: https://politiken.dk/udland/art6022506/Rapport-Kinesiske-virksomheder-vi...øre-hundredvis-af-nye-kulkraftværker

Philip B. Johnsen

@Pensionsreform og sundhedsreformen fantaster på olie, gas og kul afbrænding og pseudo økonomi.

Et kulkraftværk have en levetid på mindst 40 år for at være rentabel, drevet at de rige landes forbrug.
Vi må håbe de gamle snart bliver voksne!

Med venlig hilsen
Philip B. Johnsen

"Sammenlagt forventes 1.600 nye kulværker opført i over 60 lande de kommende år, drevet af de rige landes forbrug."

Det er så et postulat der står for din egen regning. Men du kan kigge i statistikkerne og se hvor forbruget stiger, hvor befolkningstallet stiger og hvor kulkraftværkerne bygges.

Og at Kina bygger kulkraftværket for at stimulere eksporten må siges at være Kinas beslutning. Og ikke nogen andres.

@Philip B. Johnsen

Så uanset hvor meget du hader Danmark og demokratiet står Kina for 1/3 af verdens CO2 udledning.

Philip B. Johnsen

@Nils Bøjden
Jeg kan læse, at du abonnere på Liberal Alliance logik:

“Det er klart, at det er illegitimt, når magthavere((...) læs:politikere) forbyder videnskab, som ikke harmonerer med deres verdensbillede.
Citat Henrik Dahl Liberal Alliance
Link: https://www.berlingske.dk/kronikker/henrik-dahl-forskere-bedriver-politi...

Ny forskning afslører politikerne:
De ignorerer fakta, der ikke trækker i deres retning"
Link: https://www.information.dk/indland/2017/09/ny-forskning-afsloerer-politi...|32|

“Planlægger at bygge 1.600 nye kulkraftværker i 62 forskellige lande.
CLAUS BLOK THOMSEN, BANGKOK
Asienkorrespondent”
Kilde: https://coalexit.org/sites/default/files/inline-files/Regional%20Briefin...

Link: https://politiken.dk/udland/art6022506/Rapport-Kinesiske-virksomheder-vi...øre-hundredvis-af-nye-kulkraftværker

@Philip B. Johnsen

Hold du bare fast på din tro på diktaturet som styreform. Så holder jeg fast på min tro om at demokratiet er den bedste styreform.

Philip B. Johnsen

@Nils Bøjden
Jeg går ind for demokrati.

Jeg håber, at de gamle snart bliver voksne!

Peter Hansen
03. februar, 2019 - 14:08
Ja, vi betaler/spare jo selv op i dag via skatten i dag, men der er ingen garanti for, at folkepensionen vil eksistere i al fremtid, som vi kender den i dag. Arbejdsmarkedspensionerne blev opfundet i 80erne for at undgå at slå hul i statskassen i fremtiden.

Den aldrende befolkning, væksten i sundhedsudgifterne, stigende udgifter til forsvaret, hvis vi skal op på 2 % af BNP mv., taler blot for, at den nuværende folkepension i fremtiden kun vil eksistere som en symbolsk basispension, der nødvendigvis skal suppleres med privat opsparing, medmindre man er parat til at gå meget ned i levestandard som pensionist.

Jeg er enig med dig i, at det er rigtig fornuftigt at gøre det attraktivt for dem over 65 år at blive på arbejdsmarkedet i en eller anden udstrækning, som du fint og overbevisende argumenterer for i dit indlæg kl. 12.03

Dem, der bevisligt er nedslidte som 65 årige, skal også efter min mening have mulighed for at trække sig tilbage.
Udover dokumentationskravene til tidligere beskæftigelse svarende til minimum 40 års indsats omregnet til fuld tid er spørgsmålene, dels hvem der skal være omfattet af ordningerne, dels hvor attraktiv en ordning man kan tilbyde dem. Gratis er det jo ingenlunde, og pengene skal tages fra andre områder, eller skatter og afgifter skal sættes op, og det er her, det gør ondt.

Det bliver interessant at følge de forhandlinger.

Det bliver virkelig meget interessant at følge, om partierne ikke tør stå fast ved den stigende pensionsalder i den igangværende valgkamp, og at de smider enhver logik ift. den stigende levetid overbord for at tækkes vælgerskaren.

Philip B. Johnsen

Det bliver interessant om det i denne debat om pensionsreform og sundhedsreformen i valgkampen, bliver belyst, at to reformer hviler på en fortsat pseudo økonomisk global forbrugsdrevet vækst på olie, gas og kul afbrænding, der skal financiere reformerne, på vores børns fremtids bekostning.