Klumme

For Venstre er udflytning et våben mod dets kritikere

Venstres opgør med Klimarådet afslører, at statsministeren misbruger sit store projekt om at skabe balance i Danmark
Venstres opgør med Klimarådet afslører, at statsministeren misbruger sit store projekt om at skabe balance i Danmark

Henning Bagger

12. januar 2019

Lars Løkke Rasmussen har opgivet nødvendighedens politik for at redde Danmark. Det har han ikke gjort på alle områder, men hans store projekt med udflytning af statslige arbejdspladser er et opgør med den administrative fornuft og den centralisering, som har præget udviklingen af velfærdsstaten i det 21. århundrede:

»Vi gør det, fordi vi politisk vil det her«, som Lars Løkke Rasmussen sagde, da han for et år siden præsenterede anden fase af sin udflytningsplan.

Den er et offensivt forsøg på at løse et af vores store virkeligt eksisterende problemer: uligheden mellem hovedstaden, som over de sidste årtier er blevet rigere, smukkere og stærkere, end resten af landet. Det er en modsætning, som overalt i Europa truer de politiske systemer, og som også viste sig i Danmark ved valget i 2015, der i den store vælgerundersøgelse blev udråbt til et ’oprør fra Udkanten’.

Udflytningen er en manøvre, som bruger statens arbejdspladser til at omfordele ressourcer mellem forskellige områder i landet. Det er bestemt ikke et projekt uden omkostninger for de ansatte og for centraladministrationen. Den umiddelbare konsekvens for staten er tab af viden og kompetencer. Statsministeren erkender omkostningerne, men hævder, at det er vigtigere for ham at skabe et Danmark i balance:

»Det kan ikke være sådan, at fordi vi ved, at der er problemer, når man flytter, så beslutter vi bare at blive, fordi så ville der kun ske én ting med sikkerhed: nemlig at den centralisering, vi har set igennem en generation, bare ville fortsætte og fortsætte, og det ønsker vi at gøre op med.«

Man kan sige, at statsministeren, som selv stod bag den store strukturreform fra 2004, har lyttet til sine kritikere, anerkendt protesterne fra udkanten og reageret på valget i 2015.

Et våben, man trækker

Men Informations historier om Venstres kamp mod Klimarådet viser, at det for Lars Løkke ikke bare handler om at skabe et stærkere Danmark. Først ville Venstre nedlægge rådet, som har kritiseret dets klimapolitik, men da De Konservative nedlagde veto, foreslog Venstre et andet greb: Man kunne udflytte Klimarådet til Aarhus eller Vestjylland. Det blev også blokeret af den konservative regeringspartner.

Men forslaget afslører, at Venstre bruger udflytningerne som straf over for sine kritikere og for at svække de instanser, som skal overvåge dets regeringsførelse. Det bliver åbenbart, at udflytning for Venstre også er et våben, man trækker.

Som professor Peter Munk forklarede, vil det have transaktionsomkostninger, hvis man flytter sagsbehandlende styrelser væk fra hovedstaden, men det vil kunne komme til at fungere. Når man derimod udflytter stærkt specialiserede institutioner som eksempelvis Klimarådet, vil det skabe rekrutteringsproblemer. Så handler udflytning ikke længere om at udligne geografisk ulighed i Danmark, men om at øge den administrative ulighed mellem regeringen og de såkaldte uafhængige vagthunde.

Det er en hån mod de provinsområder, som man hævder, at man vil tage hensyn til, at man giver dem de institutioner, som man vil svække.

Det tager sig ud som chikane af en overvågningsinstans, når Det Økonomiske Råd, der ofte har kritiseret regeringen, flyttes til Horsens. Det ligner obstruktion foretaget af en regering, som har indført fattigdomsydelser, at udflytte Rådet for Socialt Udsatte, der har de fleste mødeaktiviteter i København, til Rønne på Bornholm.

Symptomatisk er det, at regeringen også brugte udflytningsprojektet til at splitte Miljøstyrelsen op, så man trak 150 overvejende politiske medarbejdere ind i departementet i København, mens 400 overvejende miljøfaglige medarbejdere blev flyttet til Odense. Ind med dem, man vil have som medspillere, og ud med dem, der kunne blive modstandere. 

Sagen om Klimarådet viser, at Løkkes opgør med den administrative fornuft og nødvendighedens politik i virkeligheden realiserer en for ham højere politisk nødvendighed: at tiltrække de vælgere, som forlod Venstre i 2015, og lade de offentlige instanser, som kunne tænkes at kritisere ham, forstå, hvad konsekvenserne kan blive.

Det handler om, at gøre Venstre stærkere og dets kritikere svagere.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Tino Rozzo
 • Anne Eriksen
 • Ib Christensen
 • Hans Larsen
 • Troels Ken Pedersen
 • Jane Jensen
 • Jens J. Pedersen
 • Dorte Sørensen
 • Søren Veje
 • Per Klüver
 • Torben K L Jensen
 • Jørn Andersen
 • Hans Aagaard
 • Frede Jørgensen
 • Eva Schwanenflügel
 • Niels Møller Jensen
 • Henning Kjær
Tino Rozzo, Anne Eriksen, Ib Christensen, Hans Larsen, Troels Ken Pedersen, Jane Jensen, Jens J. Pedersen, Dorte Sørensen, Søren Veje, Per Klüver, Torben K L Jensen, Jørn Andersen, Hans Aagaard, Frede Jørgensen, Eva Schwanenflügel, Niels Møller Jensen og Henning Kjær anbefalede denne artikel

Kommentarer

Niels Møller Jensen

Venstre har med Lars Løkke og Anders Fogh Rasmussen ødelagt og ødelægger stadig vore statslige institutioner, udelukkende for at bibeholde magten. Selv deres gamle arbejdsplads Landbruget har de svigret. så hvor har de udrettet noget til gavn for hele Danmark?

Tino Rozzo, Arne Albatros Olsen, Anne Eriksen, Niels Bent Johansen, Benta Victoria Gunnlögsson, Bjarne Andersen, Hans Larsen, Torben Bruhn Andersen, Werner Gass, Carsten Wienholtz, Jens J. Pedersen, Lars Jørgensen, Søren Fosberg, Per Klüver, Helle Walther, Gert Romme, Jørn Andersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Venstre vil ikke gavne Danmark.
De vil udelukkende gavne sig selv.
Lige siden Alberti.

Benny Larsen, Arne Albatros Olsen, Anne Eriksen, Niels Bent Johansen, Bjarne Andersen, Hans Larsen, Torben Bruhn Andersen, Kim Houmøller, Werner Gass, Carsten Wienholtz, Jens J. Pedersen, Søren Fosberg, Torben K L Jensen, Helle Walther, Torben Skov og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar

370 stillinger flyttet ud. 30 ansatte flytter med - Landbrugsstyrelsen.
Man skulle tro at hensigten er at udskifte personalet. Så lykkes manøvren fint. Tilløkke !

Niels Møller Jensen, Anne Eriksen, Niels Bent Johansen, Eva Schwanenflügel og Søren Fosberg anbefalede denne kommentar

Ja, Rune har helt ret. Og man desuden nævne diverse anke- og klagenævn og børnerådet.

Niels Møller Jensen, Anne Eriksen, Niels Bent Johansen, Eva Schwanenflügel og Søren Fosberg anbefalede denne kommentar
Søren Fosberg

Det går jo begge veje. Ret skal være ret. Nu vil manden flytte administrationen af regionerne ind til centraladministrationen i København.

Søren Nielsen, Benny Larsen, Anne Eriksen, Eva Schwanenflügel, Werner Gass og Flemming Berger anbefalede denne kommentar
Jens J. Pedersen

Oprindelig var Venstre et liberalt parti, der gik ind for decentralisering og oplysning. Venstre var en væsentlig drivkraft i højskolebevægelsen. Nu er de med Lars Uløkke blevet en drivkraft i centralisering og fjernelse af så megen undervisning og oplysning som muligt.
Tidligere stemte jeg på Venstre, men det er ikke muligt, da det er blevet et parti ledet af mennesker som først Anders Fogh og nu Lars Uløkke, hvor målsætningen er at lukke ned for den folkelige indflydelse og lukke ned for informationer. Regeringen vil med Lars Uløkke lukke sig omkring sig selv. Det påstås, at vi har meget lidt korruption i Danmark, men gælder det også Lars Uløkke???
DF har peget på Lars Uløkke udelukkende fordi de kunne skubbe har rundt i manegen. Det er lovligt at snyde, hvis det ikke bliver opdaget.

Arne Albatros Olsen, Anne Eriksen, Niels Bent Johansen, Bjarne Bisgaard Jensen, Niels Møller Jensen, Vibeke Hansen og Werner Gass anbefalede denne kommentar
Jeppe Brogård

Miljø- og Naturklagenævnet var heller ikke populært i Venstre. Ved udflytning til Viborg og opsplitning flyttede nul medarbejdere med. Planklagenævnet, der var resultat af opsplitningen, har fået en voldsomt forlænget sagsbehandlingstid. Til skade for grundejere og developere, som arbejder med byudvikling. Det er skadeligt.

Niels Møller Jensen, Anne Eriksen, Niels Bent Johansen, Eva Schwanenflügel, Anders Koch og Werner Gass anbefalede denne kommentar
Runa Lystlund

Venstre er et parti, der har altid været imod staten og statsinsitutioner. De ønsker grundlæggende statsinstitutioner nedlagt og fjernet.

Derfor bliver alle disse demokratiets og økonomiens vogtere flyttet til steder, hvor de ikke er til fare for regeringens politik. Således decimerer de tilsynet med, at demokratiet overholdes af vores folkevalgte politikere.

Læs bare Anders Fogh Rasmussens minimalstaten og hør hans taler om hvordan han ville fjerne ekspertvældet.

Det er populisme fuld flor.

Carsten Wienholtz, Anne Eriksen, Niels Bent Johansen, Bjarne Bisgaard Jensen, Niels Møller Jensen, Estermarie Mandelquist, Eva Schwanenflügel, Torben Bruhn Andersen, Kim Houmøller, Werner Gass og Knud Chr. Pedersen anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

@Jens J. Pedersen
- Er det en eremitkrebs, du tænker på, når du siger 'nonvertebrat'?

Altså en eremitkrebs i bekneb for en residens, som er stor nok til også at rumme dens efterhånden overdimensionerede sensible bagparti, og nu står i kø og på venteliste til en til en embedsbolig på Amalienborg, når 'høtyvene' får taget sig sammen til at hugge hovederne af de kongelige og adelige, så 'lille Lars fra Græsted' kan overtage præsidentposten i Republikken Dannevang?

Anne Eriksen, Jens J. Pedersen, Eva Schwanenflügel, Torben Bruhn Andersen og Vibeke Hansen anbefalede denne kommentar
Jens J. Pedersen

Jens J. Pedersen
12. januar, 2019 - 19:54
Leo Nygaard
12. januar, 2019 - 17:11
Hvem er landets førstemand?
Er det forfra eller bagfra?

Niels Møller Jensen

Er de øvrige partier i folketinget da tonedøve, eller er de enige i alle disse fuldkomne tåbelige handlinger?

Søren Kristensen

Aldrig har vi haft så meget brug for stærke centralorganer til at stå op mod globaliseringen og så spreder man dem for alle vinde?