Læserbrev

Enhedslisten bør droppe deres krav om at forlade EU

Vänsterpartiet i Sverige er ikke længere for en udtrædelse af EU. Den samme erkendelse bør Enhedslisten nå frem til i en tid, hvor europæisk samarbejde presses fra et nationalistisk højre
Debat
27. februar 2019

Forleden vedtog et flertal i Vänsterpartiet i Sverige, at det ikke længere er aktuelt at kræve svensk udtræden af EU.

»Der findes en misforståelse om, at Vänsterpartiet ikke skubber på i forhold til klimaspørgsmål og lønmodtagernes rettigheder, fordi vi hellere vil have, at Sverige slet ikke er med i EU. Og det gør, at færre stemmer på os«, udtaler partiets formand Jonas Sjöstedt, samtidig med at han lægger op til, at partiet næste år også ændrer partiprogrammets »ud af EU«-afsnit.

At det er meget alvorligt ment, understreges af formandens hovedargument for ikke at ville forlade EU. Nemlig for at kæmpe for bedre klimaindsats og bekæmpe racisme.

To helt afgørende emner for et venstrefløjsparti i 2019, hvor det yderste højre mobiliserer for at nedbryde EU’s værdigrundlag indefra, og hvor Storbritannien med Brexit tydeliggør, hvordan det liberalistiske og det yderste højre smelter sammen i modstand mod EU-samarbejdet.

Nu mangler vi bare, at den samme erkendelse når til Danmark, hvor vi på besynderlig vis har hele to lister, der appellerer til venstrefløjsvælgere, og som fortsat ønsker, at Danmark skal ud af EU. Folkebevægelsen mod EU kan jo ikke påvirkes. Men Enhedslisten, der i mange sager oplever sig tæt på Vänsterpartiet, burde tænke sig alvorligt om.

Tiden er inde – eller rettere: Det har den været alt for længe!

Der er meget vraggods, der skal kasseres. »Enhedslisten er grundlæggende modstander af EU og ønsker dansk udmeldelse«, og EL arbejder for »at svække, nedbryde og afskaffe EU« er fra EU-programmet fra 2016.

Og i hovedbestyrelsens udtalelse fra maj 2017 er der krav om, at en ny dansk regering skal genforhandle Danmarks forhold til EU og evt. derefter endnu en folkeafstemning om at forlade EU.

Vänsterpartiet har haft lignende formuleringer, som de i søndags gjorde op med. Det må Enhedslisten også se at få gjort. Det er ikke let. Det ved jeg. Men jo før, jo bedre.

Det handler om at se verden, som den er. Lige nu. Med et europæisk samarbejde der presses fra et nationalistisk højre. Med Putin og Trump og med enorme klima- og miljøudfordringer. I den situation kan et stort, venstreorienteret og grønt parti ikke fortsat lede efter en udgang.

Steen Gade er tidligere MF (SF) og formand for Nyt Europa

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Ete Forchhammer

EL's holdning til EU er lige så grotesk som at S stemte for L 140.

Hvis Steen Gade i stedet for de her evindelige messende kampagneindlæg (der er snart valg), som bare er en fortsættelse af 45 års systematisk nedgørelse af EF-EU modstand, tog sin egen tilhængerposition op til kritisk evaluering - hvordan synes du så egentlig selv det går, Gade, efter 45 år nu med euro og stigende social uro? - så kunne man måske tale om en ny begyndelse. Men det gør Gade ikke. Han buldrer videre med EU-tilhængernes besynderlige mangel på tvivl og selvransagelse:
"Det kan da godt være, at vi som EU-tilhænger tidligere har medvirket til katastrofalt dårlige beslutninger, som i dag rider Europa som en mare, men dem giver vi nogle andre skylden for, og det skal på ingen måde hindre os i at forsætte vores hoved under armen-besyngelse af det forjættede land og vores udtalte foragt for al kritik. Vi alene vide."