Kronik

Jeg flygtede fra racismen i Iran, men måtte sande, at den også er stærk her i Danmark

At menneskerettigheder trædes under fode i mit hjemland Iran, skyldes, at der ikke er demokrati. Men at det samme sker her i Danmark, der har mere end 200 års erfaring med demokrati, er helt uforståeligt for mig
At menneskerettigheder trædes under fode i mit hjemland Iran, skyldes, at der ikke er demokrati. Men at det samme sker her i Danmark, der har mere end 200 års erfaring med demokrati, er helt uforståeligt for mig

Emilie Noer Bobek

23. februar 2019

Racisme eller national overlegenhedsfølelse er troen på, at ens eget folk sprogligt, kulturelt, historisk, racemæssigt eller religiøst gør ret i at betragte sig selv som stående over alle andre på kloden. At der ikke findes skyggen af videnskabeligt belæg for at antage en sådan medfødt overlegenhed for noget folk, hindrer ikke, at mange stadig dyrker forestillingen om den, det være sig bevidst eller ubevidst.

Det er ikke mere end få årtier siden, at sorte mennesker i USA og Sydafrika blev udsat for diskrimination og raceadskillelse, og det er under 200 år siden, at de stadig blev holdt som slaver i de amerikanske sydstater. Først i nyere tid blev der indledt et opgør med det racistiske tyranni.

Som journalist fra Iran har jeg forladt mit hjemland, hvor ytringsfriheden trædes under fode og mindretal forfølges. Jeg kommer fra et land, hvor minoriteter, det være sig kurdere, arabere, turkmenere, balucher eller azarier, ikke nyder de samme rettigheder som det persiske flertal.

I frygt for at miste sin magt bestræber regimet sig på at assimilere og undertrykke alle legitime frihedsbevægelser. Det har stået på i 40 år, og tusindvis af mennesker har i denne periode måttet lade livet som følge af det iranske diktaturs voldsregime.

I 2014 søgte jeg asyl i Danmark. Mit håb var, at jeg med base her kunne bruge de rettigheder, som det danske demokrati sikrer, til at kæmpe videre imod racismen i mit hjemland.

Overlegenhedsfølelse

Efter snart fem år i Danmark må jeg sande, at selv i et land, der har næsten 200 års demokratiske erfaringer at trække på, trives de overlegenhedsfølelser, som racismen bygger på, fortsat.

Der går næppe en dag, uden at flygtninge og indvandrere diskuteres i danske medier, på arbejdspladser og blandt politikere. Ja, det virker, som om de flygtninge, der er kommet til Danmark, i mange menneskers bevidsthed står som det største enkeltproblem, danskerne overhovedet har at slås med.

Som en del af det kurdiske mindretal i Iran og offer for iransk racisme, må jeg tilstå, at jeg har oplevet en lignende foragt i Danmark. Jeg har det som en fisk uden vand. Jeg har altid forsøgt at se nøgternt på tingene. Og her må jeg konkludere, at livet som flygtning i Danmark har vist sig uventet barsk. Man er nødt til at være stærk, hvis man ikke skal fortvivle og give op.

Hvid tortur

Hvid tortur kalder man en torturform i Iran. Den består i at berøve offeret alle sanseindtryk og holde vedkommende i total isolation.

Jeg spørger mig selv, om ikke begrebet også kunne finde anvendelse på de plagsomme metoder, der tages i brug af den danske regering på tilskyndelse fra Dansk Folkeparti imod de migranter og flygtninge, der havner i Danmark.

Store menneskelige omkostninger har det, når ofre for denne hvide tortur mister al sindsro, henfalder i depression eller anspores til desperationshandlinger som selvmord. Jeg betragter mig selv som offer for en sådan tortur. Jeg forsøger altid at mobilisere hele min indre styrke, men let er det ikke, når det så klart kommunikeres, at jeg ikke hører til her.

Denne hvide tortur har udløst selvmord i flere af Danmarks lukkede flygtningelejre, men ingen vil tale om det.

Da jeg i 2015 arbejdede for en dansk avis og foreslog, at vi tog netop dette emne op, afviste redaktøren min idé. Han mente, at disse selvmord måtte udspringe af personlige problemer, som avisen ikke kunne følge op på.

Danske politikere er end ikke i stand til at have medlidenhed med børn. Også disse gøres til gidsler i et beskidt politisk spil. F.eks. findes der i Sjælsmark-lejren omkring 100 børn, hvoraf flere ikke får mulighed for at gå i en normal skole i Danmark, hvilket naturligt nok har givet anledning til protester fra de familier, der lever i lejren. Selv efter flere demonstrationer imod dette er der dog kun sket få og små forbedringer.

At menneskerettigheder trædes under fode i Iran, skyldes, at der i mit hjemland ikke er demokrati. Tværtimod er Iran underlagt et brutalt diktatur. Men at det sker i Danmark, der har mere end 200 års erfaring med demokrati, er helt uforståeligt for mig.

Uforståelig politik

Det er uforståeligt for mig, at Danmark fremstiller sig selv som forsvarer for menneskerettigheder og medmenneskelige værdier, samtidig med at det planlægges at sende flygtninge til en øde ø, der tidligere var testcenter for virussygdomme – en beslutning, som menneskerettighedsaktivister og -eksperter da også har fordømt som nedværdigende og inhuman.

Det er også uforståeligt for mig, hvordan DF, der betragter flygtninge og udlændinge som tyvagtige og terroristiske og kræver deres øjeblikkelige hjemsendelse, kan tro, at de med denne tilgang kan skabe en fredelig sameksistens i samfundet.

Hvordan skal Danmark fremover kunne spille en positiv rolle i verden, når Socialdemokratiet hylder næsten samme ideer som DF og støtter nogle af deres inhumane planer imod flygtninge og udlændinge?

For mig betyder socialisme social retfærdighed, lige rettigheder, frihed og demokrati. Socialisme er imod apartheid og diskrimination. Imod racisme og radikalisme. Men den ’socialisme’, jeg har oplevet i Danmark, er helt ny for mig. Sandheden er, at den er på vildspor.

Situationen for asylansøgere i Danmark bliver værre dag for dag og er nu nået dertil, at politikere og borgere vil blande sig i, hvordan disse mennesker lever, og bestemme, hvad disse ikkedanskere skal spise, drikke, og hvordan de skal gå klædt.

Tilsyneladende handler det om at skabe et samfund med en homogeniseret befolkning, hvor alle er af samme race, dyrker samme religion og taler samme sprog. Er dette bestræbelsen, går den stik imod demokratiet og religionsfriheden.

Muslimer er de første ofre

Også islamofobien i Danmark forstærkes dag for dag. Danske medier flyder over med propaganda, hvis sigte er at fremmane et rædselsbillede af verdens muslimske samfund.

Virkeligheden er tværtimod, at muslimer selv er de første ofre for radikal islam. Ligesom det også er muslimer, der står i forreste række for at sætte deres liv på spil i kampen mod islamiske terrorister.

Mit eget folk, kurderne, har nu i flere år udkæmpet en blodig kamp imod IS, der har kostet os mange dræbte og sårede. Over 3.000, overvejende muslimske, kurdere har mistet livet i Irakisk og Syrisk Kurdistan, og yderligere tusinder er blevet kvæstet eller invalideret under krigen.

Hvor mange danske soldater har mistet livet i krigen mod IS? En krig udkæmpet på vegne af hele verden.

Selv i supermarkeder overfalder racistiske typer nu muslimske ansatte, kræver dem fyret og møder forståelse fra ledende DF-politikere. Hvorfra stammer dette had, hvis ikke fra racistiske tankegange?

For mig at se bliver racismen systematisk udbredt af regeringen og de medier, den og dens meningsfæller taler igennem.

Racisme er et produkt af mennesker, og derfor kan også kun mennesker ændre den bagvedliggende tankegang. Der er ikke noget i vores dna, der disponerer os for at hade hinanden. Alle er vi produkter af den kultur, der omgiver os. Vi kan lære vores børn at møde andre mennesker med kærlighed frem for had. Vi kan lære dem at respektere andre kulturer i stedet for at søge at fornægte eller eliminere dem. Vi kan lære dem at lytte til anderledes stemmer frem for at kvæle dem.

Det er kun gennem uddannelse, at vi kan fremme et sådant mere tolerant fællesskab, og det vil kræve en langsigtet indsats. Men det er en helt nødvendig indsats, for undlader vi at gøre det, er det kun de racistiske og religiøse ekstremister, der drager fordel af det.

Hozan Agiri, journalist og flygtning

Kronikøren skriver under pseudonym af hensyn til sin og sin familie i Irans sikkerhed. Hans identitet er redaktionen bekendt.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Bjarne Jørgensen
 • Finn Jakobsen
 • Martin E. Haastrup
 • Steffen Gliese
 • Erik Karlsen
 • Anne Albinus
 • Lars Jørgensen
 • Jakob Trägårdh
 • Arne Albatros Olsen
 • Jan Bisp Zarghami
 • Søren Andersen
 • Jens Frederiksen
 • Niels Møller Jensen
 • Olaf Tehrani
 • Viggo Okholm
 • Flemming Berger
 • Elisabeth Andersen
 • Runa Lystlund
 • Carsten Mortensen
 • Anker Nielsen
 • Eva Schwanenflügel
 • Anders Skot-Hansen
 • Niels Duus Nielsen
 • Kurt Nielsen
 • Gert Romme
 • Peter Wulff
 • Britta Hansen
 • Poul Anker Sørensen
 • Ervin Lazar
 • Hans Larsen
 • Jørgen Wassmann
 • Tommy Clausen
Bjarne Jørgensen, Finn Jakobsen, Martin E. Haastrup, Steffen Gliese, Erik Karlsen, Anne Albinus, Lars Jørgensen, Jakob Trägårdh, Arne Albatros Olsen, Jan Bisp Zarghami, Søren Andersen, Jens Frederiksen, Niels Møller Jensen, Olaf Tehrani, Viggo Okholm, Flemming Berger, Elisabeth Andersen, Runa Lystlund, Carsten Mortensen, Anker Nielsen, Eva Schwanenflügel, Anders Skot-Hansen, Niels Duus Nielsen, Kurt Nielsen, Gert Romme, Peter Wulff, Britta Hansen, Poul Anker Sørensen, Ervin Lazar, Hans Larsen, Jørgen Wassmann og Tommy Clausen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Den socialdemokrati der hærsker i dag er en total, klasse forræderi. I dagens Danmark hærsker der
Hvid tortur, den er meget udbred, mest i DF og Venstre men som sagt også i sossernes parti, samt alle de andre borglige partier. Stort tak for et sant indlæg.

Johanna Haas, Anne Mette Jørgensen, Jan Weber Fritsbøger, Søren Andersen, Josephine Kaldan, Niels Møller Jensen, Mads Berg, Rikke Nielsen, Elisabeth Andersen, Carsten Mortensen, søren ploug, Eva Schwanenflügel, Anina Weber, Susanne Kaspersen, Kurt Nielsen, Gert Romme, Marie Mollerup, Jørgen Wassmann og Elisabeth From anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Det danske storhedsvanvid er af helt ny dato, som en følge af NPM og den internationale benchmarking, der systematisk har nedbrudt vores velfærd, fordi man simpelthen har udskiftet den praksis, der betyder noget, med formelle kriterier at måle på.
Tidligere gjorde danskerne sig ikke til af at have et bedre samfund eller være bedre - tværtimod; men det kom snigende med den i liberalismen så udbredte angst for selvstændighed, hvor det går ud på at tage sig godt ud i andre øjne og ikke være ud til bens. Det er det stik modsatte af klassisk nordisk individualisme, hvor en hel samfundsmodel er bygget op om at opdrage til og give så meget individuel frihed til den enkelte som muligt. I stedet har den liberalistiske slavemoral taget over, hvor folk bedømmes på ligegyldig status i stedet for den hjertets dannelse, vores kultur i mere end 200 år har hvilet på.

Johanna Haas, Michael Waterstradt, Anne Mette Jørgensen, Jens Kofoed, Bjarne Bisgaard Jensen, Josephine Kaldan, Niels Møller Jensen, Ellen Chakir, Mads Berg, Elisabeth Andersen, Benta Victoria Gunnlögsson, Runa Lystlund, Carsten Mortensen, søren ploug, Eva Schwanenflügel, Anders Skot-Hansen, Niels Duus Nielsen, Anina Weber, Susanne Kaspersen, Kurt Nielsen, Ervin Lazar og Jørgen Wassmann anbefalede denne kommentar
Ete Forchhammer

Uddannelse som fordomsnedbryder? Gid det var så vel! Men på trods af ti års undervisningspligt, er funktionel analfabetisme udbredt, og det på alle planer og i alle sociale lag. Var det anderledes, havde fake news, brudte valgløfter, populistisk tale og hadprædikanter fra alle landets religioner ikke en chance.
Principielt burde uddannelse være løsningen, eller en del af løsningen, på problemet med racisme i dette land, men uddannelse og undervisning har to aktører, underviseren og den underviste. Den første bør selvfølgelig være sin opgave voksen og gerne lidt til, og den anden skal ville lade sig undervise. Den motivation modarbejdes intenst af armod, social og /eller menneskelig fattigdom og fravær af udsyn... hos myndigheder som hos mange medmennesker.
Jeg må desværre konkludere at flertallet i det nuværende Folketing foretrækker en sammenligning med diktaturer for en med et demokratis muligheder.

Johanna Haas, Anne Mette Jørgensen, Jan Weber Fritsbøger, Arne Albatros Olsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Josephine Kaldan, Niels Møller Jensen, René Arestrup, Mads Berg, Carsten Mortensen, søren ploug, Eva Schwanenflügel, Niels Duus Nielsen, Anina Weber, Kurt Nielsen, Britta Hansen, Jørgen Wassmann og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Jørgen Wassmann

Tak Tommy, tak Steffen, og tak Ete - tak for jeres fornuftens stemme.
Af hjertet tak. Jeg troede den var væk.

Og tak Hozan - tak for indsparket.

Johanna Haas, Anne Mette Jørgensen, Arne Albatros Olsen, Josephine Kaldan, Ellen Chakir, Benta Victoria Gunnlögsson, Carsten Mortensen, Eva Schwanenflügel, Niels Duus Nielsen, Anina Weber, Kurt Nielsen, Steffen Gliese, Torben K L Jensen, Britta Hansen og Marie Mollerup anbefalede denne kommentar
Poul Anker Sørensen

Hozan Agiri, hvor har du ret i det du skriver.
Der er kun et sted du tager fejl:
Danske socialdemokrater er IKKE socialister.

Anne Mette Jørgensen, Jan Weber Fritsbøger, Arne Albatros Olsen, Søren Andersen, Bjarne Bisgaard Jensen, Josephine Kaldan, Niels Møller Jensen, Ellen Chakir, Mads Berg, Christian Nymark, Carsten Mortensen, søren ploug, Herdis Weins, Eva Schwanenflügel, Niels Duus Nielsen, Anina Weber, Holger Madsen, Susanne Kaspersen, Kurt Nielsen, Gert Romme, Steffen Gliese og Britta Hansen anbefalede denne kommentar
Marie Mollerup

Først tak for en god kronik, som samtidig er så forstemnende. Tænk at vi er kommet her til i det her land. Jeg hører fra flere venner fra min barn- og ungdom, at de nu 30-40 år efter ikke længere føler sig hjemme i DK. De er bange for deres børns fremtid. Og hvorfor? Fordi de oprindeligt kommer fra Parkistan, Tykiet og Iran. Jeg har været så træt af alle de folketingsvalg hvor udlæningepolitik har fyldt alt for meget i forhold til landets og verdenens øvrige problemer. Men nu er det måske på tide, at lade der fylde, for det er kommet alt for langt ud med en racisistisk fjendsk politik, hvor man ikke går efter de konkrete problemer men udskammer store befolkningsgruppers adfærd, motiver og traditioner.

Johanna Haas, Anne Mette Jørgensen, Jan Weber Fritsbøger, Arne Albatros Olsen, Elisabeth Andersen, Niels Møller Jensen, Josephine Kaldan, Ellen Chakir, Mads Berg, Benta Victoria Gunnlögsson, Eva Schwanenflügel, Niels Duus Nielsen, Anina Weber, Kurt Nielsen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Kurt Svennevig Christensen

God og vigtig kronik. Tak

Johanna Haas, Anne Mette Jørgensen, Arne Albatros Olsen, Josephine Kaldan, Mads Berg, Rikke Nielsen, Carsten Mortensen, Eva Schwanenflügel, Niels Duus Nielsen, Anina Weber, Kurt Nielsen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Bjørn Pedersen

"Tilsyneladende handler det om at skabe et samfund med en homogeniseret befolkning, hvor alle er af samme race, dyrker samme religion og taler samme sprog. Er dette bestræbelsen, går den stik imod demokratiet og religionsfriheden."

Selvom jeg er bedøvende ligeglad med din race og tildels din religion, så er det du beskriver her jo en god og demokratisk bestræbelse og ikke racisme.

Du taler selv om "dit folk". Du taler om Irans behandling af dets nationale minoriteter som "undertrykkende". Hvis Iran ikke gjorde disse ting, hvis Iran (og Tyrkiet og Syrien) respekterede kurderne og anerkendte det kurdiske folk som en ligeså naturlig, national minoritet som det danske mindretal i Slesvig, med samme rettigheder, så er vi enig om at der ikke ville være et problem? At problemet faktisk består i at du ikke får lov at have et hjem (og nej, jeg hentyder ikke til selvstændighed - blot anerkendelsen af kurdere som en legitim og beskyttet national minoritet i kurdernes lande).

Med andre ord, du vil gerne føle at du og "dit folk", altså kurderne i Iran kunne føle at de faktisk havde et hjem i deres hjem, at de faktisk havde et sted de hørte til? Er det så underligt, at det samme skulle gælde for alle andre folkeslag på kloden, Hozan? Danmark er ikke USA. Danmark skal ikke bare være navnet på en stat, et juridisk afgrænset territorie. Hvis Danmark skal forblive et demokrati, skal det forblive en nationalstat. Forbrydelsen der skete, og sker, mod det kurdiske folk er at de i deres eget land, deres kulturelle hjemsted, ikke bliver respekteret som dem der hører til, af dem der har statsmagten over dem. Jeg tror på at du, eller i hvertfald dine børn, kan blive danske. Og nej, det indebærer ikke og skal ikke indebære tvungen alkohol og bacon. Men for rigtigt at kunne høre til, er "kurder" noget du er langt, langt bagefter du er dansk. Det er ikke et spørgsmål om racisme, for at være dansk er ikke universelt bedre end alle andre..., men det er bedre HER. Akkurat ligesom det burde være tilladt for kurdere at kunne være kurdere, at tale kurdisk, at praktisere kurdisk kultur, i deres egne hjemlande. Det er anderkendelsen af at man har et hjem, at vi er forskellige. Iran, Tyrkiet, etc. praktiserer en chauvanistisk politik, der underminerer det kurdiske folk og kultur, der ikke forvalter deres ansvar som beskyttere af jeres hjem. De føler at ved at undertrykke et folk, der hører akkurat ligeså meget til "deres" stats territorie, som dem selv, så opnår de status. Problemet er deres chauvanisme, deres mangel på respekt for at i hører akkurat ligeså meget til det stykke land i går rundt på i Iran, som "rene" iranere gør.

Når det er sagt, har den måde især flygtninge I Danmark, men (især muslimske) indvandrere og efterkommere i højere og højere grad bruges som prygelknabe, og hvor borgerlige politikere går mest op i hvem de kan ydmyge mest højlydt for at skabe den "rette" form for PR, for længst taget overhånd. Politik fuldstændig blottet for anstændighed og med en appelering til grådighed, frygt og skadefryd. Det kan ikke være rigtigt, at man er "nødt" til, at optræde med nedladende publicity stunts, ydmyge de allerede fattige og mistænkeliggøre, alene for at mindske indvandring fra Mellemøsten, Nordafrika og Centralasien. Denne kobling af at man er nødt til at være hoven, arrogant, nedladende, mobbende og respektløs for at føre en nødvendig immigrationspolitik er... ikke racistisk, det ord er der gået inflation i, men den er unødigt ond. Båret af en tilsyneladende antagelse af, at man kun kan skabe respekt om sig selv ved at tage den fra andre.

Thomas Steensen, Anne Mette Jørgensen, Kurt Svennevig Christensen, Emil Davidsen, christian christensen, Claus E. Petersen, Christian Larsen og Hans Aagaard anbefalede denne kommentar
Frank Klevenhaus

Demokratiet har for alvor kun været her siden 1915 grundloven. Det er 100 år.
Ellers er jeg helt enig. Specielt de første linier i din kronik ramte plet , med tanke på de pinagtige scener i folketinget torsdag..

Johanna Haas, Anne Mette Jørgensen, Mads Berg, Rikke Nielsen, søren ploug, Eva Schwanenflügel, Niels Duus Nielsen, Anina Weber, Poul Erik Pedersen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Hvor mange danske soldater har mistet livet i krigen mod IS? En krig udkæmpet på vegne af hele verden. Skrives der.
Øh hvor mange mener artikelskriveren er passende ?

John Poulsen, christian christensen, Georg Kallehauge og Hans Aagaard anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Bjørn Pedersen, i gamle dage ville du ubetinget have haft ret; men den omkalfatring af vores samfund, som foregået under øjnene på os i snart 30 år, er, hvad der har forandret og stjålet vores nationale hjem i en leflen for amerikansk liberalisme - i stedet for en langt mere fornuftigt bekendelse til de kontinentale værdier, vi i et og alt er inspireret af, ikke mindst igennem den udvikling den nationale religion har foretaget, og som afgørende skiller os fra angelsaksisk puritanisme og bigotteri.
Der er ført og føres et ideologisk felttog imod det, som vi havde, og som Hozan med rette havde forventet at finde! Så sent som i dag kan man læse et patetisk indlæg af Kim Brinckmann, vicedirektør for Københavns Universitet, der synes, at vi går for meget op i nærhed! Nærhed?! Den forsvandt for ti år siden med strukturreformen og nedbrydes nu yderligere med den skræmmende sundhedsreform.
Vore politikere kåres af 4% af befolkningen. Vores forvaltning er blevet et kontroltyranni i stedet for en instans til at yde den bedste støtte til de borgere, som EJER den, i kraft af det demokrati, vi trods alt stadig kan påberåbe os, fordi institutionerne står og valg afholdes.
Men det hænger i trådene, og det gør det fuldkommen uden grund! Vi kunne have bevaret og udbygget vores velfærd, bevaret glade smil og selvstændig tænkning, gjort hvert vores og holdt overforbruget ude i strakt arm; men nogen valgte desværre anderledes, da der var mulighed for det i 90erne.
Nu er valget der så igen: skal det gå ad helvede til mod stadig mere semifascistisk styre fra oven, eller skal vi have demokratiet tilbage, hvor vore politikere tjener os - og sammen med det de øvrige europæiske folk de fælles interesser?
Jeg håber, at disse debatter foregår nu, fordi der er ved at gå en prås op for mange; men jeg tør dårligt håbe på det.

Jan Weber Fritsbøger, Johanna Haas, hannah bro, Michael Waterstradt, Anne Mette Jørgensen, Kurt Svennevig Christensen, Arne Albatros Olsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Elisabeth Andersen, Ellen Chakir, Josephine Kaldan, Flemming Berger, Mads Berg, Carsten Mortensen, Herdis Weins, Runa Lystlund, Eva Schwanenflügel, Niels Duus Nielsen, Anina Weber, Britta Hansen, Kurt Nielsen, Bjørn Pedersen og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Carsten Hansen

Der er ikke flere racister i Danmark end andre steder i Europa Måske endda langt mindre end så mange andre steder.

Lad os tage afstand fra racisme ; Men ret den afstandtagen mod det mindretal der reelt er racister.
Rent faktisk klarer langt de fleste indvandrere sig ganske udmærket i Danmark og benytter sig af de muligheder samfundet tilbyder.

Folk flest, ink .politikere,har intet imod indvandrere generelt; Folk har noget imod ghettoisering, parrallelsamfund og manglende sprogtilegnelse i visse kredse af indvandrergruppereringer..

Thomas Steensen, christian christensen, Claus E. Petersen, Christian Larsen, søren ploug og Runa Lystlund anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Det er jo underordnet, hvor mange racister der er, så længe det er dem, der skriver og vedtager lovene.

Jan Weber Fritsbøger, Johanna Haas, Anne Mette Jørgensen, Kurt Svennevig Christensen, Arne Albatros Olsen, Søren Andersen, Egon Stich, Elisabeth Andersen, Niels Møller Jensen, Ellen Chakir, Christian Nymark, Flemming Berger, Mads Berg, Rikke Nielsen, Carsten Mortensen, Herdis Weins, Eva Schwanenflügel, Runa Lystlund, Niels Duus Nielsen, Anina Weber, Britta Hansen, Kurt Nielsen og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Carsten Hansen

De der mener at det at erkende de reelle problemer med integrationen blandt et mindretal af indvandrerne = racisme har ikke forstået ret meget.

De der mener at alle socialdemokrater og alle s-vælgere samt resten af befolkningen ud mod højre er racister, har jeg ingen forståelse for.

Som SF-vælger er jeg imod love som "burka-forbud" og "håndtrykstvang" samt "øde øer som lejre", Men jeg er så absolut ikke modstander af at handle på reelle problemer.

Derudover.
Når folk føler sig forulempet på arbejdspladser eller i supermarkeder, så betyder det langtfra at danskerne generelt er racister.

Thomas Steensen, John Poulsen, christian christensen, Christian Larsen, Hans Aagaard og Runa Lystlund anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Carsten Hansen, det handler ikke om at erkende reelle problemer eller ej, men hvad man gør ved dem - og hvilken vægt man lægger på dem.

Jan Weber Fritsbøger, Anne Mette Jørgensen, Kurt Svennevig Christensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Ellen Chakir, Mads Berg, Esben Lykke, Carsten Mortensen, Eva Schwanenflügel, Runa Lystlund, Niels Duus Nielsen og Anina Weber anbefalede denne kommentar
Carsten Hansen

Samtlige "integrations-lande" i Europa er i gang med debat om hvad man vil gøre angående de reelle problemer der er.
I Frankrig har man længe haft Burkaforbud samt forbud mod religiøse symboler på udddannelsesinstitutioner.
I Belgien , Holland, Schweitz , Italien, østrig o.s.v. debatteres der med argumenter der ligener dem i Danmark; Ja selv I tyskland raser debatten.
Det gør man, ikke fordi der er problemer med alle eller flertallet, men fordi der er problemer med for mange.

Det gør ikke folk til racister.

John Poulsen, Michael Boe, christian christensen og Hans Aagaard anbefalede denne kommentar
Frede Jørgensen

For mig er det ligegyldigt om man er/kaldes racist, eller idiot
folk skal ikke forulempes pga deres udseende eller sprog

Anne Mette Jørgensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Flemming Berger, Steffen Gliese, Carsten Mortensen, Eva Schwanenflügel, Runa Lystlund, Britta Hansen og Anina Weber anbefalede denne kommentar
Carsten Hansen

Frede Jørgensen.

"Racisme" vil man møde overalt; Også i Danmark desværre.
Det betyder dog ikke at alle er racister; langtfra.

Hvad angår mere eller mindre tåbelige love, så vil du/I nok få temmelig svært ved at få dommere til at erklære dem som racistiske.

Og selvfølgelig skal folk ikke forulempes p.g.a sprog eller udseende; Men det betyder ikke at man skal undlade at adressere reelle problemer.

Michael Boe, christian christensen og Hans Aagaard anbefalede denne kommentar

Det vi ikke må glemme, Carsten Hansen, er, at en del af debatterne - både her og i andre lande - kan og må formodes at have deres rod i helt andre problemstillinger end netop udlændinge.

Tyskland er nok også lidt i en særlig position med op mod 1 million flygtninge i 2015/16. Men også der er der jo masser af socialøkonomiske årsager, hvorfor en del af befolkningen føler sig overset og tilsidesat. Flygtningespørgsmål og de udfordringer, der fulgte med giver således anledning til protester, der i virkeligheden til dels stammer fra den generelle utilfredshed samt evt. misundelse over, at der (nødvendigvis) gøres noget for andre mennesker, mens der ikke var råd til dem selv. Klassisk syndebuk-problematik.

Selv om Danmark jo har taget imod betydeligt færre flygtninge (også procentuelt), har der ligget en god grobund for had mod fremmede, der pludselig kunne virke som konkurrenter i et system, der må betegnes som delvist afmonteret og destabiliseret, og hvor der ingen ende er at se for nedskæringer, nedprioriteringer samt opstramninger i forhold til fx ledige og syge. Jeg har selv set diverse kommentarer fra utilfredse kontanthjælpsmodtager, der netop ser sig udfordrede af de fremmede, der får 'alt', mens de ikke gør. (Heldigvis har jeg også som regel set modtale mod disse kommentarer i trådende)!

Blandingen mellem de socialøkonomiske problemer, en god portion indelukkedhed og xenofobi er en farlig cocktail. Og en regering, der misbruger disse tendenser i befolkningen ved til dels fortsat at stramme skruen på de i forvejen fattige og samtidigt piske love igennem, der som minimum er på kanten af konventionerne, er en uværdig og farlig regering.

Johanna Haas, Lars Jørgensen, hannah bro, Jan Weber Fritsbøger, Elisabeth Andersen, Ellen Chakir, Anina Weber, Flemming Berger, Mads Berg, Esben Lykke, Steffen Gliese, Christian Larsen, Carsten Mortensen, Herdis Weins, Eva Schwanenflügel, Runa Lystlund og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar

"Racisme eller national overlegenhedsfølelse er troen på, at ens eget folk sprogligt, kulturelt, historisk, racemæssigt eller religiøst gør ret i at betragte sig selv som stående over alle andre på kloden."

Disse ord er en universel følelse. Vi mennesker er grundlæggende ens, rent emotionelt, men vores levevilkår er meget forskellige og derfor er vores skikke og religiøse tilhørsforhold forskellige.

Nogle finder så ud af at dominere flokken og fortæller os, at vi skal være på én måde og kun én måde. De fortæller os, at der kun findes én måde at se ud på og kun én måde at være og leve på. Samme systematik gælder alle ismer og alle trosretninger.

Derfor er der sådan set ingen forskel på Tidehvervsbevægelsen og andre stærkt ortodokse religioner, rent mentalt og i forhold til magt. De ønsker at støbe os i én bestemt form, der er deres, fordi det er de trygge ved. Vi vænner os så til, at vi i flokken, kun ser ud på én måde og vi gifter os med en der ligner os selv.

Smålighed og fremmedfjendtlighed findes også alle vegne.

Vi må så alligevel håbe på, at ytringsfriheden i Danmark har bedre vilkår end i Iran.

Ellen Chakir, Anina Weber, Mads Berg, Steffen Gliese, Eva Schwanenflügel og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar
Carsten Hansen

Britta Hansen.

Danskere er ikke særligt xenofobiske.
Det er simpelthen selvpineri af rang at påstå noget sådant

Bevares ; Der er da xenofober i blandt os, men nok ikke i nærheden af folk flest.
Der piskes en stemning op om at danskerne er specielt slemme og i almindelighed hader fremmede.
Det faktum at de fleste indvandrere klarer sig ganske fint og fungerer udmærket på både skoler og arbejdspladser modsiger disse tåbelige anklager.

Men det er desværre blevet sådan at yderpolerne dominerer i disse debatter. Folk fra den yderste højrefløj der slår alle fremmede over én kam og folk fra de yderste kulturrelativistiske fraktioner der benægter alle problemer, eller forklarer alle kulturelle / religiøse modsætninger som værende af social karakter.

Thomas Steensen, John Poulsen, Anne Mette Jørgensen, Michael Boe, christian christensen, Christian Larsen, søren ploug og Hans Aagaard anbefalede denne kommentar

Hvorfor føler regeringen sig nødtvunget til at kalde bestemte områder ghetto. Hvorfor kalder vi bestemte områder i Danmark, den rådne banan etc.?

Hvorfor ønskes bestemte områder degraderet. Vi degraderer alle de mennesker, der bor disse steder til undermennesker, ved det blotte udsagn.

Hvorfor har vi behov for at gøre andre til undermennesker. Er der nogen nogensinde, der har fået det det bedre af de årsager, eller er blevet bedre fungerende?

Gad vide om Dansk Folkepartis rolle, som de mindst uddannede i Folketinget, giver dem glæde at udnævne andre til at være endnu længere nede i hierarkiet?

Så et råd til alle indvandrere, kvinder som mænd. Lær dansk og tag en uddannelse og eller find et job.

Bjarne Bisgaard Jensen, Elisabeth Andersen, Anina Weber, Mads Berg, Christian Larsen, Steffen Gliese, Rikke Nielsen, Gert Romme og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Carsten Hansen

I en sideløbende tråd om Pelle Dragsted og Pia Kjærsgaard er jeg fuldt uf på Dragsteds side.
Samme Dragsted der er sagt at "islamismen er den største fascistoide trussel globalt set".
Desværre er der, specielt i Ghettoiérne en del indvandrere og efterkommere der identificerer sig mere med islams dogmer og værdier end med de demokratiske ditto.

Det er her den "almindelige" dansker tager afstand. Den "almindelige" dansker er hverken racist elle xenofob.. Hun/han tilslutter sig Runa´s ord om, efter bedste evne, at lære sproget, tage en uddannelse og finde et job,

Den "almindelige" dansker er hverken DFér eller Å/Ø tilhænger. Hun/han er midt imellem.

John Poulsen, Christian Larsen og søren ploug anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

"Det er også uforståeligt for mig, hvordan DF, der betragter flygtninge og udlændinge som tyvagtige og terroristiske og kræver deres øjeblikkelige hjemsendelse, kan tro, at de med denne tilgang kan skabe en fredelig sameksistens i samfundet."

Her er det så lige man misforstår DF's sande intentioner.
Deres mål er ikke at skabe en fredelig sameksistens i samfundet, men den modsatte.
De er autokrater.
Del og hersk er deres manual.
Og man skulle tro deres motto var "Skadefryd er den bedste fryd".

Lige siden DF blev til, har de forsøgt at splitte befolkningen i "os-og-dem", og det er lykkedes i en grad, så partiet nu de facto sidder med nøglen til regeringsmagten både til højre og venstre, og næsten hele parnasset slavisk forfølger deres oppiskede jagt på stramninger i udlændingepolitikken.

De har 'indset fortidens fejlagtige integrationspolitik', og forsøger nu at bede befolkningen om nåde for deres hidtidige 'ubetænksomme' handlinger - så de kan få stemmer til det kommende folketingsvalg.

Her i landet vil man nemlig meget gerne være statsminister for enhver pris, hvor brutal den så end er.

Johanna Haas, hannah bro, Anne Mette Jørgensen, Jan Weber Fritsbøger, Kurt Svennevig Christensen, Arne Albatros Olsen, Viggo Okholm, Elisabeth Andersen, Ellen Chakir, Niels Møller Jensen, Britta Hansen, Anina Weber, Mads Berg, Steffen Gliese, Rikke Nielsen, Carsten Mortensen, søren ploug, Herdis Weins og Runa Lystlund anbefalede denne kommentar

Jeg er enig: racisme er en sygdom. Jeg er også enig i, at DF er en alvorlig smittebærer, og i, at de fleste andre partier har fået noget, der ligner en uhelbredelig dosis. Men det rækker altså længere tilbage end som så, kære venner. Ja, det er ikke for at være patronalsk, jeg vedkender mig bare alder og erfaring. I begyndelsen af 70'erne oplevede man også ren dansk racisme - rettet fra danske arbejdere imod kolleger med afvigende baggrund og hudfarve. Ren hetz og udskamning af den floveste slags. Jeg var en blandt mange arbejdere, der blev sendt fra Kalundborg og Fredericia til et shut-down på et olieraffinaderi ved Stavanger. Vi boede på hotel i Stavanger og blev kørt i bus cirka en halv time til arbejde hver dag. I bussen sad jeg med 40-50 danske koleger og en enkelt halvsort, som blev mobbet hele vejen frem og hele vejen tilbage hver evig eneste skide dag, kun på grund af sin hudfarve. Og der var sikker flere af de gode arbejdere, som stemte på DKP. Hvor vil jeg hen med det? Vi skal nok et spadestik eller to dybere end til DF for at finde roden til den for mig uforståelige danske selvfedme og racisme.

Johanna Haas, Eva Schwanenflügel, Anne Mette Jørgensen, Viggo Okholm, Ellen Chakir, Britta Hansen, Erik Fuglsang, Anina Weber, Mads Berg, Christian Larsen, Herdis Weins og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Virkelig stærk artikel og tak for den... og jeg kan se, du virkelig kan gøre noget for os alle ved at insistere på at få gravet mere information frem om flygtninges vilkår i Danmark.

Jeg frygter, at vi er tæt på KZ tilstande, men hjælp mig med at dokumentere, at jeg tager fejl.
For ja, tortur er mange ting - også at isolere folk og fratage dem deres værdighed.

"Tilsyneladende handler det om at skabe et samfund med en homogeniseret befolkning..."
Hvis det bare var så enkelt - nej, det handler om at være ond...

Johanna Haas, Eva Schwanenflügel, Anne Mette Jørgensen, Jan Weber Fritsbøger, Arne Albatros Olsen, Ellen Chakir, Anina Weber, Mads Berg, Steffen Gliese og Marie Mollerup anbefalede denne kommentar

Tak Rikke. Jeg bekymrer mig for, at det handler om at være DANSK. Der er vist nok mange danskere, der mener, at danskhed er toppen af poppen. Danmark er i den sammenhæng at betragte som Paradis. Ingen er dygtigere, mere effektive og flittige og ærlige og mindre korrumperede end danskerne. Vores mad er den bedste.Vore talenter er helt enestående. Og vi skal ikke være så dumme at dele nogetsomhelst med de andre. Vor herre bevares. Danskerne er dovne, købmandsagtige og til salg for enhver, der byder mere. Og så elsker vi kun os selv.

Johanna Haas, Eva Schwanenflügel, Anne Mette Jørgensen, Jan Weber Fritsbøger, Britta Hansen og Mads Berg anbefalede denne kommentar
Carsten Hansen

Man kan ikke bare konkludere det ene eller det andet ved at skrabe i overfladen.

Enhedslisten var ved at gå op i limningen dengang Asma Abdol Hamid kom på kandidatlisten.
Ikke fordi Enhedslistefolk + vælgere er xenofober eller racister, men fordi religiøs fanatisme ikke er velset blandt danskere i almindelighed. Heller ikke blandt folk på den yderste venstrefløj.

Lad os tage afstand fra de enøjede DFëre , Men så sandelig også de blåøjede kulturrelativister.

Men bortset fra det så klarer langt de fleste indvandrere sig stadig ganske fint i vores samfund, så lad være med at blæse tingene ud af proportioner.

Lars Jørgensen, Anne Mette Jørgensen, Hans Aagaard, christian christensen og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar

Jeg finder debatindlægget manipulerende, med det jeg opfatter som journalistiske fif, kneb og udokumenterede påstande.
Allerede i overskriften sættes der lighedstegn mellem menneskerettighedssituationen i Danmark og Iran. Det er nok at stramme den en tand for meget.
Med hensyn til overlegenhed synes jeg at det er påfaldende at flygtende muslimer vælger at rejse til vestlige demokratier og ikke til et af de 56 muslimske lande der er at vælge imellem, når de har forladt deres eget land. De har ellers haft 1400 år til at opbygge deres idealsamfund baseret på Islam. Et eller andet kan vi åbenbart her i Vesten.
Bemærk hvor elegant Hozan går fra overlegenhed til racisme og videre til diskussion af problemer med flygtninge og indvandrere. Som han stiller det op bliver det til et udtryk for racistisk overlegenhed at diskutere de udfordringer flygtninge og indvandrere medfører. Det er altså os der betaler, har vi ikke lov til at diskutere?
I afsnittet "Muslimer er de første ofre" får vi at vide at de rædselsbilleder medierne tegner af de muslimske lande slet ikke passer. Hvorfor flygtede du så?
"Hvor mange danske soldater er døde i krigen mod IS?" spørger Hozan retorisk. Men med hvilken ret spørger han, der selv krøb i ly i Danmark, for med egne ord "at kæmpe videre imod racismen i mit hjemland". Tør jeg spørge Hozan, hvordan det går med den kamp? Vanskeliggør det ikke kampen at du er 5000km væk fra slagmarken?

John Poulsen, Hans Aagaard, christian christensen og Christian Larsen anbefalede denne kommentar

Finn Jacobsen

Tak! Jeg har set og oplevet lignende i 80'erne. Fx en mand fra Jordan, som blev slået og sparket halvt ihjel i København for ingenting. For sjov. Fordi han var perker.

Men dengang var det endnu ikke stuerent på samme måde og i samme grad at køre (verbalt og legislativt) på mennesker af anden etnisk baggrund end dansk. Det er det så blevet nu.

Johanna Haas, Anina Weber, Eva Schwanenflügel, Anne Mette Jørgensen, Hans Larsen, Ellen Chakir, Finn Jakobsen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Touhami Bennour

Demokrati, som så på det Aristoteles i sin tid, var en blanding af reactionære elementer og progressive elementer. Eller hvis man skal sige det "akademisk"; demokratiet er en blanding af tre elementer: det monarkes, det aristokratiske og det demokratiske". Det forklarer hvorfor det man kalder demokratiet var undertrykkere af det halve verden under slaveriet og koloni tiden for ikke at navne alle de krige "demokratiet " har været banner for.

I en kort periode demokratiet har fået mere vægt, det var i perioden da det var "Soviet Unionen" som modvægt til Kapitalismen: Men efter soviet Unionens fald vendte verdens politik til før Soviet Unionen opståen. Vi slos nu igen med de samme værdier fra 1750 og efter til første verdens krig.
Til etnisk og om at finde fjender. Og det man har fundet : Islam.
Vesten har det ikke godt for fremtiden, Det viser debatten hvordan det drejer og vender disse lastefulde argumenter: så som menneske rettighederne
Det er ikke kun Skribenten er skuffet i møde med "demokratiet", men Russere var 1991 stærk pro vestlige 80 %,men er nu kun 20 % provestlige.

Jørgen Wind-Willassen

Der er vel kun at sige til artiklens forfatter:
Meld dig ind i kampen.
Sådan er livet.
Men nyd det - i Danmark.
Du skal være hjerteligt velkommen.
Du kommer heller ikke i fængsel for at sige din mening.
Det var nok sket i Iran.
Du bliver heller ikke tæsket af et selvbestaltede moralpoliti.
Så nyd friheden i det danske samfund.
Men du må tage den fri debat og meningsforskellene med.

Michael Boe, Hans Aagaard og christian christensen anbefalede denne kommentar
Touhami Bennour

"Nyd friheden in det danske samfund"
Men mange sørger for at man ikke nyder friheden. Noget utroligt for en kvindelig journalist der sagde til mig en gang: "at vi kan fortælle til din lands ambassade at du er imod systemet dernede". Jeg vil tilråde artikles forfatter at være på vagt. Det var før 2011 dvs det arabisk forår, jeg husker det præcis.

Anina Weber, Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese, Anne Mette Jørgensen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Niels Møller Jensen

Og oven i dette, har vi nu folketingets formand, der forbyder begrebet racisme at blive udtrykt i folketinget, og det på tros af hende selv og Dansk Folkeparti har indført racismen i det danske samfund.

Anina Weber, Eva Schwanenflügel og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Touhami Bennour
Aristoteleses teorier faldt bedre ind i islams tidligere tankegang og ikke Platons. Det er ganske interessant. Jeg er igang med at genlæse Bertrand Russell skildring af filosofi, fordi jeg har tid i øjeblikket. Her skriver B. Russel, at den frie traditionelle filosofitænkning i de muslimske lande i Mellemøsten/Nordafrika døde omkring 1200 efter Krist. Han skriver, at herefter vandt de religiøse, som mente, at der ikke var behov for anden tænkning end den der blev skildret i Koranen.

Jeg er på ingen måde specialist på området, men har en god bekendt, der har boet mere eller mindre i Mellemøsten, de sidste 15 år. Vedkommende siger, at Koranen er en vejledning i leveregler og love for de fleste muslimer, derfor har nogle muslimer svært ved at værdsætte Vestligt demokrati. Han siger også, at mange muslimer ser ned på vesterlændinge og ter sig racistisk mod Vesterlændinge. Han siger, at de ser ned på vores frie levevis, men kopierer dem alligevel. Hvorfor tror du det er sådan? Denne person er ikke nogen racist, men et klogt og et favnende menneske.

Kirken agerede også på samme måde, men indenfor kristendommen har der altid været "kættere", der mente noget andet. Oplysningstiden gavnede Europa.

Man bør undervise mere i filosofi og fri tænkning i folkeskoler og gymnasier. Vi får også behov for at understøtte befolkningen i at kunne tænke frit med alle vores mangfoldige medier, der bilder os en hel del ind.

Jan Weber Fritsbøger

danskerne er ikke racister, vi forholder os bare til de reelle problemer,
og så er filmen altså for mig knækket, for faktisk er det jo ikke de reelle problemer vi forholder os til, mange forholder sig til propaganda versionen af de "reelle problemer" og de forholder sig på grundlag af propagandaens postulater om årsagen til dem,
og ikke nok med det propagandaen postulerer også, at et flertal af danskerne ønsker flere stramninger,
fakta er at et markant flertal ikke tror på at indvandring har nogen særlig betydning for de problemer vi oplever,
og dermed heller ikke at fremmedlove er løsningen,
men en del tror på propagandaen, og medierne skriver ud fra, og politikerne handler ud fra, den falske virkelighed og "løser problemerne" med diverse indvandringsbegrænsende tiltag, hvilket jo medfører at flere lader sig manipulere, en ond ond cirkel er skabt.

Johanna Haas, Anina Weber, Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese, Britta Hansen og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar
Anne Mette Jørgensen

Runa Lystlund.
Hvorfor har du så travlt med, at bashe kristne? Tidehverv ja, de er diskutabelt og beror vel på den kendte Krarups indflydelse på DF.
Til skribenten. Tak, men du overså forfølgelsen af de kristne i Iran og de tilstødende regimer.
Klaus wivel har skrevet, den sidste nadver og de kristnes vilkår i ml. østen.
Jeg har i årevis observeret enhedslistens hadefulde angreb på kristne. Jeg er ikke selv troende og har på nær en gang stemt på listen, for man kan ikke få alt. Det er den med splinten og bjælken igen, igen.
Det er et uhyre indviklet emne og jeg tvivler på ret mange kan sige sig fri for af og til, at blive irriteret over visse grupper af muslimer samt andre religiøse mindretal, der adskiller sig selv og lider af samme overlegenheds udtryk som det de ser i andre. Hønen eller ægget.
Men ,men det må aldrig blive en årsag til de mere og mere ondskabsfulde love som Borgen har så fandens travlt med at vedtage.
Da jeg var barn i halvtredserne var der en sidekammerat, der sagde: Du har jødet mit viskelæder.
Jeg anede,som ca.8-9 årig ikke hvad det betød, men det fortalte min mor mig og sagde det er en grim måde at tale på. Jeg blev ked af det. Min bedste veninde var jøde. En voksen dansk kvinde, der efter et ophold i Canada var rejst tilbage, råbte ud i gården til hendes søn: Har jeg ikke sagt du ikke må lege med den jødesmovs. Legekammeraten var min venindes lillebror, der legede med min lillebror( i øvrigt halvjøde) Jeg tegnede derefter et hagekors på deres dør. Senere har jeg undret mig over hvad de foretog sig under krigen i Canada. Var de flygtet pga nazisympati?
Jeg troede engang at mennesket fødes god, men det mener jeg ikke mere. Mennesket er grådigt og vi er frugten af vores biologi. Meget kan ændres med opdragelse, men instinkterne er vi født med.
Jeg har ofte overvejet om jeg ved hvordan jeg ville reagere, hvis situationen var. Enten slår du ham ihjel eller også slår vi dig og/ eller dit barn ihjel. Dilemmaet ved ingen af os, men det fortæller os hvordan man ved trusler og angst fremmer det værste i de fleste af os.

Anina Weber, Carsten Hansen, Eva Schwanenflügel og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Carsten Hansen

Da din kommentar var et svar på min, vil jeg kort forhold mig til den, da jeg føler mig misforstået, og dit svar desuden virker ulogisk i mine øjne:

"Danskere er ikke særligt xenofobiske. Det er simpelthen selvpineri af rang at påstå noget sådant." Jeg skrev: Blandingen mellem de socialøkonomiske problemer, en god portion indelukkethed og xenofobi er en farlig cocktail.

"Der piskes en stemning op om at danskerne er specielt slemme og i almindelighed hader fremmede." Det er meget sjældent, dette omtales i det offentlige rum. Hvis der i Danmark piskes en stemning op med al magt, så er den antimuslimsk!

"Det faktum at de fleste indvandrere klarer sig ganske fint og fungerer udmærket på både skoler og arbejdspladser modsiger disse tåbelige anklager." Det synes ulogisk, da du lige før snakkede om danskerne og den stemning, der piskes op om dem og netop ikke om udefra kommende.

"Men det er desværre blevet sådan at yderpolerne dominerer i disse debatter. Folk fra den yderste højrefløj der slår alle fremmede over én kam og folk fra de yderste kulturrelativistiske fraktioner der benægter alle problemer, eller forklarer alle kulturelle / religiøse modsætninger som værende af social karakter."
Jeg har helt med dig omkring den første del vedr. højrefløjen. Men hvordan kulturrelativismen kommer ind i billedet her - især i forhold til, at du refererer til min kommentar - kan jeg slet ikke forstå! Det jeg har forsøgt at give udtryk for er, at det er eksisterende socio-økonomiske problemer i den danske befolkning, der skaber grobund for (mulig) racisme. Men måske har jeg udtrykt mig uklart og skulle have tilføjet det, der nu står i parenteser:

Og en regering, der misbruger disse tendenser i befolkningen ved til dels fortsat at stramme skruen på de i forvejen fattige (danske kontanthjælpsmodtagere) og samtidigt piske love igennem (i forhold til asylansøgerne), der som minimum er på kanten af konventionerne, er en uværdig og farlig regering.

Jeg har ikke behov for at diskutere det yderligere.

Niels Duus Nielsen, Eva Schwanenflügel og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Carsten Hansen

Britta Hansen.

Den stemning omkring danskerne had til fremmede er en stemning du er med til at piske op.
Og du er med til at sprede løgnen om at også kulturelle/religiøse modsætningsforhold til det danske samfund udelukkende er af social karakter.

Men da de flest indvandrere sagtens kan fungere i vores samfund da de ikke er fanatikere men mere "hverdags-muslimer" , så hænger min argumentation helt fint sammen.

Jeg foretrækker en mere nuanceret tilgang til problematikkerne.

Og jeg foretrækker ikke at blive betegnet som en person, der er med til "at piske en stemning op omkring danskernes had til fremmede". Hverken er jeg i en position til at piske en stemning op, men det er der andre der er (navnlig diverse politiker) og dagligt benytter sig af deres mulighed for at vise deres modvilje og endda had imod fremmede.

At du bebrejder mig for at 'sprede løgnen om at også kulturelle/religiøse modsætningsforhold fil det danske samfund udelukkende er af social karakter', må jeg sige overskrider min grænse og min velvilje. Det er faktisk meget grænseoverskridende, vil jeg sige. Og hvor får du det ord 'udelukkende' fra med udgangspunkt i min kommentar? Jeg ser de socialøkonomiske problemer, danske fattige oplever, som én grund til modvilje imod fremmede - om end muligvis en betydningsfuld.

Jeg anser netop min tankegang og mine udførelser som værende nuancerede. At du ikke deler noget af det er din sag. Men jeg hverken spreder 'løgne' eller 'pisker en stemning' op i dette lille forum!

Niels Duus Nielsen, Eva Schwanenflügel, Frede Jørgensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Carsten Hansen

Britta Hansen

Som jeg læser dit første indlæg så beskriver du at folk fra de "lavere lag" er blevet påduttet xenofobi/fremmedhad.
Det er en gratis omgang at påstå dette.

Og det har nok heller ikke så meget med artiklen at gøre.

Carsten Hansen

Jeg skal dog erkende at jeg nok har misforstået noget angående de "kulturelle/religiøse problematikker" og har reageret udfra den vanlige argumentation om at "har indvandrere integrationsproblemer, så har det udelukkende sociale årsager"

Sorry

Anne Mette Jørgensen og Britta Hansen anbefalede denne kommentar

Det er i orden, Carsten. Jeg har heller aldrig talt om 'lavere lag'. Derimod om kontanthjælpsmodtagere, ledige og syge.

Men lad det nu ligge.

Carsten Hansen

Kontanthjælpmodtagere er der så heller ikke så mange af (og en del er nok rationelle nok).

Så min overordnede pointe om at danskere generelt hverken er racister eller xenofober er jeg overbevist om holder stik. Dette har fra start været mit ærinde i denne tråd.

Alt i alt kommer vi jo alle til syvende og sidst fra Afrika. Der blev begået mange fejl undervejs, ja, uhyggelig mange, en af dem var opfindelsen af Gud, der måske skete pludseligt og på en gang for os alle sammen under et slemt tordenvejr, eller det kan også have sket i flere omgange, efter at nogle var gået til venstre og andre til højre, da vi engang nåede det, vi i dag kalder Mellemøsten.
Vi skal efter min mening bare opføre os ordentligt overfor hinanden, når vi mødes af den ene eller den anden grund.Men det indebærer ikke andet end det. Når nogen er i nød, skal vi hjælpe dem. Men selvfølgelig skal de opføre sig ordentligt og respektere de regler, der nu gælder her for dem, der engang drejede til venstre. Og at her er mennesker i alt væsentligt ligestillede uanset om de er født med det ene eller det andet køn.

Vi har oplevet så stor tryghed i vores generation, at mange prioriterer egen identitet og selvsyn over efterfølgende generationers muligheder for at videreleve den møjsommeligt opnåede tryghed. Hvis ikke vi værdsætter vores fællesskabs akkumulerede værdier, vil det være to skridt tilbage for os alle. Vi har kun resultaterne at evaluere på.

Sider