Klumme

Jeg føler mig snydt af Mads Brügger og hans ’Cold Case Hammarskjöld’

Hvad kræver det af en anmelder at se og skrive om en dokumentarfilm? Mads Brüggers ’Cold Case Hammarskjöld’ vil både være legesyg metafilm og hårdtslående, journalistisk dokumentarfilm, og det giver Informations filmredaktør problemer
Still fra dokumentarfilmen.

Still fra dokumentarfilmen.

Torstein Grude / Camera Film

7. februar 2019

Det har ikke skortet på store og flotte ord om Mads Brüggers nye dokumentarfilm, Cold Case Hammarskjöld, der handler om FN-generalsekretær Dag Hammarskjölds mystiske død i et flystyrt i 1961. Projektet begyndte som en for instruktøren vanlig meta-leg med genre og udtryk, men udviklede sig undervejs til noget meget mere alvorligt med afsløringer af hvide menneskers overgreb på den sorte befolkning i Sydafrika.

Der var sprængfarlige afsløringer i filmen, stod der i filmens pr-materiale, der samtidig fortalte om Brügger & Co.’s samarbejde med udenlandske medier, ikke mindst The New York Times og The Observer. 

Det lød alt sammen forjættende, og jeg lod mig forføre og gjorde, hvad jeg kunne for at mobilisere redaktører og journalister på avisen. Vi skulle da både anmelde og dække filmen journalistisk, og vi fik endda oversat en artikel fra The Observer, som Mads Brügger i øvrigt selv havde været med til at skrive.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Ejvind Larsen
  • Per Klüver
Ejvind Larsen og Per Klüver anbefalede denne artikel

Kommentarer

Du er ikke alene.

Det er ikke en overdrivelse, at påstå N.Y. Times er endog meget kritiske i deres anmeldelse af dokumentaren. Fx i dette afsnit:

"Though the filmmakers present Mr. Jones as a self-assured whistle-blower, their notes from several interviews they conducted with him before the final taping reflect that he repeatedly denied that his group was involved in an AIDS project.

As the interviews progressed, the filmmakers posed additional questions that introduced details of possible militia activities. Mr. Jones’s responses evolved and, by the time he sat for the final interview, he professed firsthand knowledge of people and events that he had previously seemed to first learn about from the filmmakers.

The filmmakers provided the materials to The New York Times, and offered a reporting collaboration. The Times investigated the claims but did not enter into such a partnership. When asked about the discrepancies in Mr. Jones’s story, the filmmakers acknowledged that they could not corroborate the account and that the plan Mr. Jones had described might not have been medically possible. They encouraged journalists to investigate further."

https://www.nytimes.com/2019/01/27/world/africa/hammarskjold-south-afric...

Av for den.

Peter Andersen, Ejvind Larsen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

Selv om det ikke er bevidst, er dettte nærmest en officiel forklaring på generalsekretær Dag Hammarskjöld død.

FN er faktisk i gang, - eller går snart gang, med endnu en undersøgelse af mordet generalsekretær Dag Hammarskjöld. Men det antages nu med ret stor sikkerhed, at generalsekretærens fly blev skudt ned af den belgiske krigspilot og lejesoldat, Jan van Risseghem, og at det måske nok var et tilfælde, men at det skete på vegne af det daværende Sydafrikanske apartheid-styre.

https://www.theguardian.com/world/2019/jan/12/raf-veteran-admitted-killi...

olivier goulin

Måske det ville hjælpe hvis man undlod at se det som journalistik - og i stedet se det for hvad det er: Pop og Underholdning

/O

Ejvind Larsen, Marianne Stockmarr og Kristian Rikard anbefalede denne kommentar
Maj-Britt Kent Hansen

En stor selviscenesættelse kunne det lyde til. Og med tidligere film in mente, er det svært at ryste den fornemmelse af sig!

Bjarne Bisgaard Jensen, Ejvind Larsen og Kristian Rikard anbefalede denne kommentar