Klumme

Gadedrengene Henrik Sass og Poul Madsen pisser territorier af på Borgen

Henrik Sass Larsen (S) og Ekstra Bladets chefredaktør Poul Madsen er røget i totterne på hinanden på grund af Sass’ klage over EB-journalisterne på Christiansborg. Hanekampen kan medføre, at der indføres ’journalistfrie’ arbejdsområder
Henrik Sass Larsen har skrevet en klage fra Socialdemokratiet over Ekstra Bladets journalister til Folketingets formand. Journalisterne »står uden for mødelokaler og toiletter for at forsøge at afhente kommentarer og chikanere Henrik Sass Larsen mest muligt«, står der i brevet. Det er nu blevet til en hanekamp mellem Sass Larsen og Ekstra Bladets chefredaktør, Poul Madsen.

Henrik Sass Larsen har skrevet en klage fra Socialdemokratiet over Ekstra Bladets journalister til Folketingets formand. Journalisterne »står uden for mødelokaler og toiletter for at forsøge at afhente kommentarer og chikanere Henrik Sass Larsen mest muligt«, står der i brevet. Det er nu blevet til en hanekamp mellem Sass Larsen og Ekstra Bladets chefredaktør, Poul Madsen.

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

20. februar 2019

Vi ved fra en række troværdighedsmålinger, at politikere, journalister og spindoktorer skraber bunden.

Vi ved også fra målingerne, at Ekstra Bladet er det mindst troværdige medie (mindre troværdigt end selv Ralf Pittelkows og Karen Jespersens hadeorgan Den korte avis).

Som udgangspunkt er gruppeformand Henrik Sass Larsen (S) og Ekstra Bladets chefredaktør Poul Madsen altså repræsentanter for to faggrupper, der ikke just påkalder sig troværdighed.

Forleden udvirkede Sass en klage fra Socialdemokratiet over Ekstra Bladets journalister til Folketingets formand. Journalisterne »står uden for mødelokaler og toiletter for at forsøge at afhente kommentarer og chikanere Henrik Sass Larsen mest muligt«, hedder det i brevet til Pia Kjærsgaard.

Man ser det for sig. Nu kan Sass knap nå at lyne op, før han bliver konfronteret med en inkvisitorisk EB-journalist.

I Presselogen i søndags afviste Poul Madsen vredt anklagen – i hvert tilfælde den del, der handlede om toiletterne – og samme dag skrev han i sin avis et harmdirrende indlæg mod Pia Kjærsgaard, som i en debat med ham i Radio 24syv havde betegnet journalisterne som »gæster« på Christiansborg.

»Formanden for Folketinget glemmer, at hun også er gæst i Folketinget. Hverken politikere eller journalister ejer Folketinget. Det gør folket«, skriver Poul Madsen, lidt bombastisk.

I Presselogen var tonen lidt mere afdæmpet, Pia Kjærsgaard var formandsforsigtig: »Nu må præsidiet undersøge og drøfte sagen«, var hendes budskab. Ikke noget med at journalisterne var »gæster« på Borgen.

Folketinget var en fælles arbejdsplads for både journalister og politikere, forstod man på hende.

'Pjække-Sass'

Henrik Sass Larsen er generelt sur på pressen. Han er utilfreds med tv’s måde at behandle gæster på og har meddelt, at han vil stille op til færre tv-interviews.

Han har flere gange direkte eller indirekte angrebet de »borgerlige« avisers journalistik – engang satte han spørgsmålstegn ved disse avisers statsstøtte. Og nu er det EB-journalisterne på Borgen, han er efter. De opfører sig ikke ordentligt.

Det ved vi godt. Det er ikke så forfærdelig længe siden, at to journalister fra samme avis fik seks måneders karantæne fra Christiansborg for at have overtrådt reglerne for samspillet mellem presse og politikere.

Anledningen til klagen over Ekstra Bladet er imidlertid, at Ekstra Bladet for et par uger siden afslørede, at Sass »igen og igen« har »pjækket« fra møder med de øvrige statsrevisorer (syv ud af 15 møder), der ligesom ham modtager 330.000 kroner for jobbet.

I den forbindelse har avisens journalister jagtet ham i dagevis for at få en kommentar. Hans afslag har givet stof til mange flere spaltemillimeter om sagen og sikret, at afsløringen blev en løbende historie over flere dage.

Det er påstand mod påstand i sagen, som Poul Madsen med stor selvbevidsthed svinger sig op til at gøre til en slags nøglesag om det åbne demokrati, mens Sass gør det til en sag om EB-journalisternes opførsel.

Hanekamp

Selvfølgelig skal folketingsmedlemmer kunne passe deres arbejde, ligesom journalister skal kunne det. Folketinget er måske verdens mest åbne parlament. Journalister kan færdes og arbejde overalt, hvis de følger reglerne om ikke at forfølge politikerne.

Reglerne, som er blevet til i et samarbejde mellem Præsidiet og Folketingets Presseloge, skal forhindre »paparazzilignende tilstande«, og de påbyder, at pressen ikke må jagte politikere, »der har tilkendegivet, at de ikke ønsker at deltage i interviews«.

Hverken Madsen eller Sass har verdens bedste sag, men deres hanekamp kan medføre, at der indføres ’journalistfrie’ arbejdsområder på Borgen, som det er tilfældet i de fleste demokratiske lande.

Det vil næppe hindre journalisterne i at passe deres arbejde, men begrænsninger af den type risikerer i disse bekymrende kontroltider at gribe om sig.

Lur mig, om ikke sagen dør af sig selv, efter at gadedrengene Sass og Madsen rutinemæssigt under stort ståhej nu har pisset deres territorier af, og Folketinget fortsætter med at være verdens frieste parlament.

Socialdemokratiet er igen ude med den pressekritiske rive. Og senest mener de, at de fleste danske dagblades værdigrundlag er borgerligt-liberalt. Der mangler medier, som tænker socialdemokratisk lød det, da Mogens Jensen besøgte Deadline.
Læs også
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Henning Kjær
  • Runa Lystlund
  • Marianne Stockmarr
  • Kim Folke Knudsen
  • Poul Erik Riis
  • Torben K L Jensen
  • Kurt Nielsen
Henning Kjær, Runa Lystlund, Marianne Stockmarr, Kim Folke Knudsen, Poul Erik Riis, Torben K L Jensen og Kurt Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jens J. Pedersen

Demokratiet ødelægger sig selv indefra!
Sass Larsen arbejder ihærdigt på det.

Marianne Stockmarr, Niels Møller Jensen, Estermarie Mandelquist, Kim Folke Knudsen, Karsten Lundsby, Mogens Holme, Katrine Damm og René Arestrup anbefalede denne kommentar
René Arestrup

Sass Larsen har - helt fundamentalt - misforstået hvad det vil sige at være politiker i et parlamentarisk demokrati.
'Chikane' er et dække for hans egen uformåenhed, dovenskab, indbildskhed og forfængelighed.

Allan Filtenborg, Mads Berg, Per Torbensen, Torben Ethelfeld, Marianne Stockmarr, Tue Romanow, Niels Møller Jensen, Estermarie Mandelquist, Bjarne Andersen, Kim Folke Knudsen, Karsten Lundsby, Herdis Weins, Per Klüver, Jens J. Pedersen, Mogens Holme, Holger Madsen, Benny Jensen, Anders Reinholdt og Jens Winther anbefalede denne kommentar
Jens J. Pedersen

Efter min bedste overbevisning er Sass Larsen et problem i Folketinget og et problem for Mette Frederiksen.
Henrik gå tilbage til dine rockervenner!

Jens Winther, Niels Møller Jensen, Kim Folke Knudsen og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

Poul Madsen: Hold ud og bliv ved - min ven. Lad ikke denne pseudo Socialdemokrat få et ben til jorden med hans pinlige klage over hans egen priviligerede tilværelse som Folketingsmedlem. Tænk at Jeg politiker kan støde på en journalist med kritiske spørgsmål det finder jeg mig ikke i.

Henrik Sass Larsen S ønsker sig en pressedækning som i datidens Aktuelle Kamera Nyhederne fra DDR. Hvor partiprogrammet lydigt gengives uden mislyde og irriterende spørgsmål fra insisterende journalister og redaktører som Poul Madsen. De vil befinde sig i et fængsel i Hr. Sass idealunivers. Det passer jo rigtig godt sammen med Pseudo Socialdemokratens oprigtige, ægte interesse og sympati for DF. Der har man forstået melodien. For meget kritik af partiet: Det ordner vi med en økonomisk straffeaktion a la Danmarks Radio, så de journalister kan lære lydighed og respekt for det nationalistiske danske parti DF. Hvorfor ikke tage konsekvensen af dine fusionsplaner Henrik Sass Larsen skift dog medlemskabet ud med den ægte vare DF ?

Nej Redaktører som Poul Madsen og Ekstra Bladet er den helt nødvendige 4. instans i Demokratiet som holder øje med, at politikerne ikke misbruger deres position eller lyver overfor vælgerne ved at løbe stærkere end en hest kan rende på Klampenborg Galopbane væk fra egne valgløfter.

René Arestrup, Karsten Lundsby, Mads Berg, Per Torbensen, Torben Ethelfeld, Michael W Pedersen, Jens Winther og Estermarie Mandelquist anbefalede denne kommentar

Det forekommer en mere og mere, at politikerne forskanser sig på Bogen, istedet for at tilbyde gennemsigtighed og derved reelt demokrati.

Det giver den politikerlede vi ser i samfundet.

Det er måske på tide, at Sass Larsen tager orlov fra Folketinget, eller finders sig et andet job. Man mærker lede og træthed. Jeg hørte ham i P1 her sidste weekend. Han lyder som en, der skal ud at opleve noget nyt.

Sass Larsen tager ikke orlov, han vil være minister og sikkert gerne statsminister - at der næppe er andre, der synes det - er jo ærgerligt!

René Arestrup

Det værste er næsten, at han har formået at få Folketingets præsidium til at overbringe en formel klage til Ekstra Bladet.
Det nærmer sig ulækkert kammerateri på borgen.