Klumme

Joseph Stiglitz: Sådan kan vi stoppe de multinationale selskabers skatteunddragelse

Der er brug for en ny model for en global minimumsselskabsbeskatning, der kan stoppe de store multinationale firmaers pres på de enkelte lande, der driver dem ud i et kapløb mod bunden
Starbucks, Apple, Google og lignende selskaber hævder at være socialt ansvarlige, men at leve op til sit sociale ansvar forudsætter en vilje til at betale skat.

Starbucks, Apple, Google og lignende selskaber hævder at være socialt ansvarlige, men at leve op til sit sociale ansvar forudsætter en vilje til at betale skat.

Jewel Samad

26. februar 2019

Globaliseringskritikken raser. Lige lødig er den ikke altid, men ét kritikpunkt rammer plet: Globaliseringen har sat de store multinationale selskaber som Apple, Google og Starbucks i stand til stort set at slippe for at betale skat.

Apple er blevet bannerfører for selskabsskatteunddragelse gennem særegne juridiske konstruktioner. Velkendt er Apples forsøg på at hævde, at dets få hundreder medarbejdere i Irland var selskabets vigtigste indtjeningskilde og dernæst indgå aftale med Irlands regering om selskabsskat på blot 0,05 procent af virksomhedens generelle overskud.

Apple, Google, Starbucks og lignende selskaber hævder at være socialt ansvarlige, men at leve op til sit sociale ansvar forudsætter en vilje til at betale skat. Søgte alle at unddrage sig skat på samme måde som de store selskaber, kunne samfundet ikke fungere – endsige foretage de store offentlige investeringer, som lå bag udviklingen af det internet, Apple og Google nu tjener milliarder på.

Kapløb mod bunden

I årevis har de multinationale ansporet til et kapløb mod bunden, hvor lande har set sig presset til at underbyde hinandens selskabsskat.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Gert Romme
  • Olaf Tehrani
  • Maria Francisca Torrezão
  • David Zennaro
  • Peter Beck-Lauritzen
  • Torben K L Jensen
Gert Romme, Olaf Tehrani, Maria Francisca Torrezão, David Zennaro, Peter Beck-Lauritzen og Torben K L Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Peter Beck-Lauritzen

Beskrivelse af USA's mellemregninger, staterne imellem halter måske, fordi der er skattefrihed i f.eks. Delawere.
Multinationale selskaber skal betale skat i de lande de har omsætning i, så fint om EU og USA kan blive enige om en minimumsbeskatning, men jeg tvivler stærkt på det pga. Trump!

Hvis vores egne politikere i Europa virkelig vil, så kan skatteflugten let stoppes. Men når de samme politiske ledere vælger at ansætte skatteflugt-designeren, Jean-Claude Juncker, som formand for EU-kommissionen, er det svært at tro, at disse politikere virkelig vil gøre noget. Mon ikke de er mere loyale overfor de riges lobbyister, end de er overfor deres egne vælgere.

Peter Beck-Lauritzen og Estermarie Mandelquist anbefalede denne kommentar