Læserbrev

Vi kan ikke løse globale klimaproblemstillinger udenom EU

I stedet for at se EU som en del af løsning på klimakrisen, ønsker Enhedslisten at melde Danmark helt ud af den europæiske klimakamp ved at støtte ideen om et dansk exit fra EU
Debat
15. februar 2019

Når Pernille Skipper i Enhedslistens 2030 klimaplan skriver, at det haster, hvis vi skal gøre noget ved klimaforandringerne, og at det næste årti bliver afgørende – så har hun helt ret.

Det har vi i Alternativets Unge forsøgt at gøre klart siden Alternativets oprindelse i 2013. Det luner derfor virkelig vores grønne hjerter at se andre partier end Alternativet komme med et seriøst bæredygtigt bud på, hvordan Danmark skal håndtere klimakrisen.

Det er dog uforståeligt, hvordan Enhedslisten på den ene side kan komme med konkret politik, der taler om globale løsninger, når de samtidig besidder en stærk EU-kritisk holdning. Her bliver det tydeligt, at Enhedslisten løber panden mod muren – på trods af deres ellers fine ambitioner.

I stedet for at se EU som en del af vejen – en vej, der kan give en reel europæisk løsning på klimakrisen – ønsker Enhedslisten at melde Danmark helt ud af den europæiske klimakamp ved at støtte ideen om et dansk exit fra EU.

Det er ærgerligt, at Enhedslisten ikke ønsker at være en del af løsningen. Især når vi er flere europæiske partier på tværs af landegrænser i blandt andet European Spring-samarbejdet, der prøver at skabe en grøn, progressiv retning for et forandret Europa. Et Europa, der i alle medlemslandene kan gøre det nemmere for borgerne at tage det klimavenlige valg, og som kan tvinge virksomheder til at tage et større klimaansvar. For at det kan lade sig gøre, kræver det et samlet grønt EU. Så Pernille Skipper: Hvordan skal vi skabe globale løsninger uden at have Europa med i ligningen?

For os er der ingen tvivl. EU er en konstant i ligningen. Klimakrisen kræver nemlig både nationale og internationale løsninger. Vi er derfor nødt til også at turde se mod EU, hvis vi er interesserede i at løse problemerne. Det er umuligt både at skabe globale løsninger og snakke om internationalt ansvar, hvis man ikke engang kan finde løsninger i EU-regi. For hvordan skal vi finde fælles løsninger mellem 193 enkelte lande, hvis vi ikke engang kan finde dem blandt vores 28 nærmeste venner?

Hvis vi virkelig vil redde klimaet, må vi indse, at det ikke er noget, vi kan gøre alene. For os er der ingen tvivl om, at den europæiske klimakamp kræver et forenet EU.

Emil Ipsen og Marius Aggerholm er begge medlem af Alternativets Unge

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her