Læserbrev

Københavns Kommune og boligselskaberne vil ikke diskriminere nydanskere. De vil redde nedrivningstruede boliger

En organisation, der vil tjene lejernes interesser, bør rette skytset mod det folketingsflertal, der laver lovgivningen og bruger etniske kriterier. Ikke mod de kommuner og boligselskaber, der forsøger at redde så mange almene boliger som muligt fra nedrivning og frasalg
22. februar 2019

Direktør for Lejernes LO, Claus Højte, er i Information den 12. februar forarget over, at Københavns Kommunes Teknik- og Miljøforvaltning har spurgt trafik- og boligministeriet, om folketingsflertallets ghettokriterier betyder, at man må udleje efter dem.

Herunder om man må udleje efter det kriterie, der ifølge folketingsflertallet gør boligområder til ’ghettoer’, nemlig andelen af mennesker med ikkevestlig baggrund.

Svaret fra ministeriet var, at en sådan udlejning vil være imod menneskerettighedskonventionerne. Københavns Kommunes teknik- og miljøborgmester kritiseres for overhovedet at spørge ministeriet.

Her er Informations ellers skarpe journalist Ulrik Dahlin og Lejernes LO virkelig gået galt i byen.

Først og fremmest er den vigtigste historie da, at regeringen og folketingsflertallet kategoriserer boligområder som ’ghettoer’ bl.a. baseret på antallet af mennesker med ikkevestlig baggrund. De idømmer også de såkaldte ’hårde ghettoer’ at skulle fjerne over halvdelen af de almene familieboliger, for eksempel ved nedrivning.

Men selv samme regerings embedsmænd siger altså samtidig, at det er diskrimination og imod menneskerettighedskonventionerne at udleje boliger efter det selv samme etniske kriterie.

Helt grundlæggende kan man heller ikke bebrejde en kommunal forvaltning, at den afklarer, hvad lovgrundlaget egentlig er. Hvis nu politikere og boligselskaber skulle spørge.

Det er efter min mening også helt urimeligt at være anklagende, når kommuner og boligselskaber forsøger at redde så mange almene boliger som muligt fra nedrivning og frasalg.

En organisation, der vil tjene lejernes interesser, bør rette skytset mod det folketingsflertal, der laver lovgivningen og bruger etniske kriterier.

En ikke uvæsentlig detalje er, at ingen i Københavns Kommune eller blandt boligselskaberne mig bekendt har eller havde lyst til at bruge etnicitet som udlejningskriterie.

Den interessante historie her er altså, at det er diskrimination at udleje efter det etniske kriterie, som et folketingsflertal i første omgang har vedtaget for at kategorisere boligområder som ’ghettoer’.

Mikkel Warming, næstformand for boligselskabet AKB

En sagsbehandleren fra Teknik og Miljøforvaltningen i København har undersøgt, om man må diskriminere boligsøgere med anden etnisk baggrund for at forhindre, at flere boligområder i København udpeges som udsatte områder eller kommer i kategorien ’hård ghetto’.
Læs også
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu