Læserbrev

Lægeforeningen: Psykiatrien er blevet glemt i sundhedsreformen

Sundhedsreformen forholder sig reelt ikke til, at psykiske lidelser er mere udbredte end kræft og kredsløbssygdomme
Debat
15. februar 2019

Den nye sundhedsreform er ifølge statsministeren en udviklingsplan, som sætter retningen de næste mange år. Derfor er det også meget alvorligt, at den ikke indeholder den nødvendige hjælp til den store gruppe af mennesker i Danmark med en psykisk sygdom.

Reformen forholder sig reelt ikke til, at psykiske lidelser er mere udbredte end kræft og kredsløbssygdomme, og at nogle patienter lider under meget alvorlige – ja, livstruende – psykiske sygdomme. De må i dag tage til takke med tilbud, som langtfra matcher dem, som sundhedsvæsenet tilbyder patienter med kræft eller hjertelidelser.

Det er oprørende, at mennesker med psykiske sygdomme i alt for mange tilfælde ikke kan blive indlagt, selv om de har brug for det. Vi savner politisk opmærksomhed på, at 58 procent af de psykiatere, som behandler voksne på sygehusene, mindst én gang om ugen oplever, at de er nødt til at udskrive en patient, som ud fra et lægefagligt synspunkt ville have haft gavn af at blive på sygehuset. Der er brug for sengepladser, sammenhængende forløb og en langsigtet finansiering.

Den nye sundhedsreform forholder sig heller ikke aktivt til et voksende behov for at sikre, at der er læger nok i psykiatrien. Det burde være en selvfølge i psykiatrien, at patienter skal have den rigtige lægelige behandling – som det er tilfældet i den øvrige del af sundhedsvæsnet. Vi har fra lægeside bl.a. foreslået et nationalt partnerskab for at tiltrække flere læger til psykiatrien – med sundhedsministeren for bordenden. Det kunne have været en oplagt start. Men det indgår desværre heller ikke i reformen.

Jeg er bange for, at der forestår en lang og opslidende proces, før patienter, pårørende, læger, sygeplejersker med flere vil opleve, at psykiatrien reelt er ligestillet med resten af sundhedsvæsnet. Det kommer til at kræve et konstant pres på politikerne for at få dem til at tage ansvaret for mennesker med psykiske sygdomme på sig.

Andreas Rudkjøbing er formand for Lægeforeningen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her