Læserbrev

Lillebælt er døende. Vi har brug for de vindmøller

Det er direkte skræmmende at tænke på et scenarie, hvor højvandet som stinkende slam står ind gennem strandboernes brevsprækker på begge sider af Lillebælt
26. februar 2019

Ordene »Red Lillebælt« er tomme for reel mening i debatten om en ny vindmøllepark i farvandet mellem Als og Helnæs på Fyn. En mere ærlig betegnelse for modstandernes kampagne kunne hedde: »Red huspriserne og strandvillaernes havudsigt.«

En væsentlig del af virkeligheden for et stort farvandsområde mellem Als, Helnæs og Skjoldnæs på Ærø er, at det er dødt af iltsvind på de dybe områder og døende på de lavere. Den seneste varme sommer spredte de døde områder sig langt ind i Det Sydfynske Øhav.

Dødsprocessen er usynlig for beskueren fra land. Solnedgangen over havlandskabet er stadig lige rød og smuk.

Det slogan: »Red Lillebælt«, som bruges til at markedsføre modstanden mod vindmøller i bæltet, er vildledende, fordi det forholder sig modsat: Det sydlige Lillebælt er et døende hav.

En redningsaktion for Lillebælt kræver blandt andet en særdeles kraftig nedsættelse af de omgivende landbrugsarealers tilsvining af vandmiljøet med næringsstoffer.

Desuden er bæltet, som mange andre indre danske farvande, udsat for kraftige vandstandsændringer som følge af tiltagende klimaforandringer. Tre gange inden for to år har vi haft stormflodslignende forhold med højvande på mere end halvanden meter over daglig vande.

Vindmøller i Lillebælt vil være et, om end beskedent, bidrag til at bremse den uheldige udvikling. Desuden bidrager vindmøllers fundamenter positivt som kunstige rev til gavn for mangfoldigheden i havmiljøet.

Det er beskæmmende, at fynboer med helnæsboerne i front hænger i håndbremsen for en bæredygtig udvikling. Vi har alle sammen brug for de vindmøller nu.

Det er lige så beskæmmende, at Venstre-politikere fra borgmester til minister svajer for vinden, huspriserne og et mindretal i befolkningen uden at gøre noget for havmiljø og klimaproblemer. Men det er måske for meget forlangt i et valgår?

Det er direkte skræmmende at tænke på et scenarie, hvor højvandet som stinkende slam står ind gennem strandboernes brevsprækker på begge sider af Lillebælt, så vel som på borgmesterkontoret i Assens, og vores oldebørn siger:

»I vidste, hvad der kunne ske. Hvorfor gjorde I ikke noget?«

Ib Ivar Dahl er forfatter, pens. bådfører og formand for Helnæs Fiskeriforening

Anders Lindskov bor ved fyret på Helnæs og har startet protestorganisationen Red Lillebælt, der ønsker at stoppe opsætningen af en række havvindmøller.
Læs også
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Kurt Svennevig Christensen
  • Chris Ru Brix
  • Anders Graae
  • Lene Timmermann
  • Trond Meiring
  • David Zennaro
  • Poul Anker Sørensen
  • Palle Yndal-Olsen
Kurt Svennevig Christensen, Chris Ru Brix, Anders Graae, Lene Timmermann, Trond Meiring, David Zennaro, Poul Anker Sørensen og Palle Yndal-Olsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Kurt Svennevig Christensen

Sådan, så skulle den ged være barberet. Rene og sande ord for pengene. Det er beskæmmende, over enhver forstand, at vindmøller nu skæmmer land- og vandskabet. Tilbage står den store sandhed som siger at vi de rige i den rige verden skal og må ofre for at få vendt udviklingen fra de fossile til de vedvarende energier, og her vil man ikke engang ofre ens udsigt som vel at mærke er 100% ens egen. For ligesom der findes folk der ikke tåler at se vindmøller i deres horisont findes der folk der glæder sig over vindmøllerne i deres. Tak Ib.