Læserbrev

Lizette Risgaard: Kontanthjælpsloftet fastlåser folk i fattigdom

Fattigdom får ikke folk i arbejde. Tværtimod fastlåses folk i fattigdom, fattigdom medfører skyld og skam og fattigdom fjerner overskuddet til at søge job.
Fattigdom får ikke folk i arbejde. Tværtimod fastlåses folk i fattigdom, fattigdom medfører skyld og skam og fattigdom fjerner overskuddet til at søge job.

Ritzau Scanpix

11. februar 2019

I sidste uge fangede særligt to artikler min opmærksomhed. Den ene en artikel i Berlingske, hvor Troels Lund Poulsen (V) hylder kontanthjælpsloftet, som den primære årsag til faldet i ledighed. Den anden en artikel her i Information, hvor en række pædagoger advarer om, at flere forældre ikke har råd til at købe vintertøj og andre basale ting til deres børn.

Artiklerne er særligt interessante, når de læses i sammenhæng. Teorien om at ledige kommer i job, hvis bare de sociale ydelser er lave nok, falder jo til jorden, når man læser om forældre, der ikke har råd til at købe vintertøj til deres børn. Ifølge teorien er dette et utænkeligt scenarie. For fattigdom får jo folk i arbejde, ikke?

At fattigdom får folk i arbejde, er et helt forfejlet synspunkt. Fattigdom fastlåser folk i en situation, hvor al energi bruges på bekymringer om, hvordan der skal komme mad på bordet. Fattigdom medbringer skyld og skam over ikke at kunne opfylde sine børns basale behov. Fattigdom giver hverken overskud til at søge job eller til at opkvalificere sine faglige kompetencer, så de matcher arbejdsmarkedets efterspørgsel.

Udsagn som beskæftigelsesministerens underminerer sammenhængskraften og solidariteten blandt danskerne. Dels rejser det en grundlæggende mistro til, om børnenes manglende vintertøj nu også skyldes fattigdom eller blot forkerte prioriteringer. Dels bomber det os tilbage til 1800-tallets syn på fattige som arbejdssky og asociale personer.

Har vi virkelig intet lært af historien?

Arbejdsløsheden er i dag historisk lav. Det giver os optimale muligheder for at få alle med i opsvinget. Det kræver dog, at vi indser, at vejen tilbage til arbejdsmarkedet kræver mere end fattigdom, hvis man har stået uden for arbejdsfællesskabet i to, fem eller måske ti år.

Det kræver investeringer i uddannelse, opkvalificering og velfærd. Desværre har regeringen sparet massivt her gennem de senere år. Det komplicerer vejen tilbage til arbejdsmarkedet for dem, som har brug for en hjælpende hånd.

Lad os nu begrave 1800-tallets forestilling om fattigdom og få de sidste med i arbejdsfælleskabet. Det er sådan, vi sikrer et Danmark, hvor alle børn kan holde varmen.

Lizette Risgaard, Formand, Fagbevægelsens Hovedorganisation.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Alvin Jensen
 • Carsten Mortensen
 • Runa Lystlund
 • Dorte Sørensen
 • Dagmar Christiandottir
 • Bjørn Pedersen
 • Torben K L Jensen
 • Ebbe Overbye
 • Eva Schwanenflügel
 • Ellen Jeppesen
 • Bjarne Bisgaard Jensen
 • Lise Lotte Rahbek
Alvin Jensen, Carsten Mortensen, Runa Lystlund, Dorte Sørensen, Dagmar Christiandottir, Bjørn Pedersen, Torben K L Jensen, Ebbe Overbye, Eva Schwanenflügel, Ellen Jeppesen, Bjarne Bisgaard Jensen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne artikel

Kommentarer

Eva Schwanenflügel

Kære Lizette Risgaard, tak for dit gode indlæg.
Det er på høje tid at fagbevægelsen tager hånd i hanke med den tiltagende fattigdom og ulighed, der breder sig i landet som en pestilens.

Men man kunne ønske sig en stærkere indsats der tilgodeser de syge mennesker, der burde være berettiget til at overgå til førtidspension eller fleksjob, som i dagens Danmark bliver parkeret på kontanthjælp eller i de udpinende og endeløse ressourceforløb.
Og hvorfor råber I ikke op, når folk tvinges til nyttejob eller virksomhedspraktik uden løn?
Når fleksjobbere ikke må være medlem af en A-kasse? Eller får beregnet deres løn udfra en 'effektivitet' kommunen og arbejdsgiveren selv aftaler?
Hvornår gør I oprør mod Jobcentrenes tyranni, og kræver en ordentlig arbejdsformidling?

Jeg kunne blive ved. Desværre.

Alvin Jensen, Lise Lotte Rahbek, Kirsten Lindemark, Helene Kristensen, Carsten Mortensen, Bjarne Andersen, Henriette Bøhne, Dorte Sørensen, Dagmar Christiandottir, Heidi Larsen, Anne Schøtt, Claus Bødtcher-Hansen, Torben K L Jensen, Lars Løfgren, Ebbe Overbye, Henrik Peter Bentzen, Bjarne Bisgaard Jensen, Herdis Weins og Torben Skov anbefalede denne kommentar
René Arestrup

'At fattigdom får folk i arbejde, er et helt forfejlet synspunkt. Fattigdom fastlåser folk i en situation, hvor al energi bruges på bekymringer om, hvordan der skal komme mad på bordet. Fattigdom medbringer skyld og skam over ikke at kunne opfylde sine børns basale behov. Fattigdom giver hverken overskud til at søge job eller til at opkvalificere sine faglige kompetencer, så de matcher arbejdsmarkedets efterspørgsel.'

Spot on, Lizette!