Kommentar

Martin Henriksen får vores hjerner til at smelte til grød med sine ikke-argumenter

Der, hvor argumentationen for at lave et udrejsecenter på Lindholm skulle begynde, hælder Martin Henriksen i stedet en blød, formløs grød af ikke-argumentation ud over borgerne. Og han er ikke den eneste
Der, hvor argumentationen skulle begynde, der, hvor Martin Henriksen skulle spænde de intellektuelle muskler og informere om, hvad det er for hensyn, han har samlet, gennemtænkt og dernæst baseret sin vurdering på, slår han tankevirksomheden fra, og ud af munden på ham kommer i stedet et grødet ’samlet set’, skriver Karen Syberg.

Der, hvor argumentationen skulle begynde, der, hvor Martin Henriksen skulle spænde de intellektuelle muskler og informere om, hvad det er for hensyn, han har samlet, gennemtænkt og dernæst baseret sin vurdering på, slår han tankevirksomheden fra, og ud af munden på ham kommer i stedet et grødet ’samlet set’, skriver Karen Syberg.

Jakob Dall

25. februar 2019

Den store franske forfatter Gustave Flaubert bar angiveligt altid rundt på en lille bog, hvori han noterede ned, hver gang han hørte eller så noget virkelig dumt. Et af hans eksempler er, at han fandt en inskription uden på Keopspyramiden. Der stod »Thompson«.

Ja, det er virkelig dumt!

Jeg formoder, at Flauberts lille bog må have haft en terapeutisk funktion for forfatteren. Tåbeligheder, han ikke kunne stille noget op med, kunne han i det mindste notere ned, så båtnakken ikke slap uopdaget af sted med sin stupiditet. At denne Thompson via Flaubert fik indskrevet sit navn i historien, hvilket formodentlig netop har foresvævet hans dumme hjerne, da han ridsede sit navn i pyramiden, hører til tilværelsens mere ironiske paradokser.

Den risiko løber jeg også med denne klumme, selv om aviser heldigvis har en kortere levetid end pyramider og berømte forfatteres notesbøger.

Men der er visse vendinger, som fortjener at blive noteret. Ikke på grund af deres elegance eller dybsindighed, men fordi de øjeblikkeligt får hjernen til at smelte til grød. Så snart, de er udtalt, kan der ikke længere tænkes, de afbryder alle forbindelser til fakta og ræsonnementer om det emne, der tales om.

Mit februar-yndlingseksempel er Dansk Folkepartis Martin Henriksen, der i begyndelsen af måneden mødte op i Kalvehave lige over for Møn, da Kalvehaves borgere demonstrerede mod beslutningen om at gøre øen Lindholm i Stege Bugt til udrejsecenter for udviste asylansøgere.

»Jeg kan virkelig godt forstå, at der er folk i lokalområdet, der ikke synes, at det er verdens bedste idé,« udtalte Martin Henriksen til DR. »Men når vi gør det, er det, fordi vi vurderer, at det samlet set er i hele landets interesse.«

»Samlet set.«

Hé là-bas, Flaubert!

Der, hvor argumentationen skulle begynde, der, hvor Martin Henriksen skulle spænde de intellektuelle muskler og informere om, hvad det er for hensyn, han har samlet, gennemtænkt og dernæst baseret sin vurdering på, slår han tankevirksomheden fra, og ud af munden på ham kommer i stedet et grødet »samlet set«.

Derved hælder han også grød i modtagerens hjerne. Man kan ligefrem mærke det. Man kan – om end ikke uden en vis skepsis – følge hans forsikring om, at han virkelig godt kan forstå, at kalvehaveborgerne ikke synes, at det er verdens bedste idé, men så siger det bløp! og man støder ind i en blød, formløs grød af ikke-argumentation: »Samlet set.«

Nu skal Martin Henriksen ikke gøres så udødelig, at han får lov at stå alene med sit udsagn. Han har følgeskab af geledder af økonomiske og politiske magthavere, der arrogant er i stand til at tale solen sort, uden at det er muligt for tilhøreren at finde den mindste flig af substans at klynge sig til.

Ingen argumentation

Resultatet er afmagt. Det er den form for afmagt, der får gule veste til at gribe til vold, og som får folk til at vælge Donald Trump til præsident. Fordi han leder aggressionerne hen mod et håndgribeligt mål, for eksempel en mur, så hans fans får afløb for raseriet over, at beslutninger træffes hen over hovedet på dem, uden at magthaverne drømmer om at argumentere for dem.

I tilfældet Kalvehave vil et udrejsecenter på Lindholm påvirke både borgernes dagligliv, deres forhold til deres smukke, lille by og deres økonomi, idet deres huse formentlig bliver usælgelige.

Men hvordan sådanne overvejelser er indgået i Martin Henriksens vurderinger, er vi afskåret fra at få indblik i. Findes de, skjuler de sig bag en smattet klump hjerne, der tænker »samlet set« og mener, at det må være godt med det.

Når manden bruger sin hjernevirksomhed til at udtænke, hvordan det vil påvirke de over 100 asylsøgere, der har udstået deres straf og så alligevel bliver spærret inde under fængselslignende forhold på ubestemt tid, sker det igen:

»De skal være så isoleret fra resten af samfundet som muligt. Vi så helst, at de blev fængslet ude på øen,« har han udtalt til Sjællandske.

»Vi så helst.«

Argumentation?

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Lars Jørgensen
 • Eva Schwanenflügel
 • Ivan Mortensen
 • Poul Erik Pedersen
 • Karen Møller Grothe
 • Christian Mondrup
 • Steffen Gliese
 • Bjarne Bisgaard Jensen
 • Lise Lotte Rahbek
 • Tommy Clausen
 • Arne Thomsen
 • Grethe Preisler
 • Lars Koch
 • Poul Anker Sørensen
Lars Jørgensen, Eva Schwanenflügel, Ivan Mortensen, Poul Erik Pedersen, Karen Møller Grothe, Christian Mondrup, Steffen Gliese, Bjarne Bisgaard Jensen, Lise Lotte Rahbek, Tommy Clausen, Arne Thomsen, Grethe Preisler, Lars Koch og Poul Anker Sørensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

"Samlet set" er Dansk Folkeparti, Venstre, Regeringen og Socialdemokraterne og ikke minst Hr
Martin Henriksen hjernevaskede og "Virus" belagde af dålige argumenter. Faktis er der inge argumenter, kun deres påstand at Lindholm er det rette sted til et udrejsecenter.
På Vordingborgs Kaserne står der et opvarmet teltlejre, pent indhegnet med masser af soldater.
Det er statens ejendom og det koster få tusen at flytte ind i.........

Anne Mette Jørgensen, Hans Houmøller, Eva Schwanenflügel, Arne Thomsen, Steffen Gliese og Viggo Helth anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

"Det vittterlige vås er som harpyernes spy"
(Viggo Hørup)

Det rædsomme er komisk, når det ikke er farligt

Hvis De vil vide mere om mf Martin Henriksens rolle efter formandsskiftet i det danske folketing 3. juli 2015 kære abonnent på den 'mindst ringe', så brug Deres adgang til avisarkivet og læs eller genlæs interviewet med formandskandidat Pia Kjærsgaard af 12. august 2014 sammesteds ... ;o)

Anne Mette Jørgensen, Steen Obel, Eva Schwanenflügel, Jens Thaarup Nyberg og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Mit gæt er, at Martin Henriksen's "logik" er at forsøge at bilde udlandet - og potentielle flygtninge - ind, at i Danmark risikerer men at blive "spærret inde på en øde Ø".
Dette samtidig med at han udmærket godt ved, at han IKKE må friheds-berøve tidligere kriminelle udviste flygtninge, der har udstået deres straf.
Det kan måske være ganske smart, men det er jo "svindel og humbug", som vil blive afsløret, når danske og udenlandske journalister ser, at "de indespærrede" ta'r den gratis bus til København, som folk i Kalvehave allerede har gjort klar.

Grethe Preisler

Den, der lever, får se, Arne Thomsen

Mit gæt er, at 'Lille Lars fra Græsted', vil klamre sig til 'førersædet i maskinrummet' for enhver pris, indtil der ikke er flere politiske genier, der kan 'trækkes ud af ligningen' med løfter om ministerposter, hvis de vil rette ind efter 'Martin Henriksen & Inger Støjberg Inc.'.

Med mindre han bliver fjernet med magt af en sammensværgelse mellem medlemmer af Venstres hovedbestyrelse, der har fået nok af ham og og hans 'feberredninger' og 'ministerroader' og hellere vil se Kristian Jensen som formand end Lars Løkke Rasmussen.