Læserbrev

Socialdemokratiet og 3F: Regeringen åbner en ladeport for ukontrolleret udenlandsk arbejdskraft

21. februar 2019

For et par uger siden deltog vi begge i Debatten hos Clement på DR2. Udsendelsen handlede blandt andet om import af udenlandsk arbejdskraft og regeringens forslag til en ny udlændingelov, som førstebehandles i Folketinget i dag.

Diskussionen gik især på regeringens ønske om at nedsætte grænsen for, hvor meget borgere uden for EU skal tjene for at få arbejdstilladelse i Danmark.

Regeringen har foreslået, at grænsen sættes ned fra de nuværende ca. 427.000 kr. inkl. pension og feriepenge til 350.000 kr. om året.

I udsendelsen udtalte erhvervsminister Rasmus Jarlov (K):

»Det bliver ikke med mig som erhvervsminister, at erhvervslivet får lov til at hente hundredetusinder af arbejdstagere ind i Danmark. Det, vi har foreslået fra regeringens side, er nogle få tusinde. De vil komme ind, de vil være her midlertidigt, og de vil tage hjem igen.«

Vores konklusion er, at enten ønsker Rasmus Jarlov ikke at være minister i den nuværende regering, eller også har han ikke sat sig ordentligt ind i konsekvenserne af lovforslaget.

For forslaget åbner en potentiel ladeport for ukontrolleret import af arbejdskraft fra ikke-EU-lande.

For det første vil regeringens forslag om at nedsætte beløbsgrænsen betyde, at en borger uden for EU fremover blot skal tjene ca. 23.000 kr. om måneden ekskl. pension og feriepenge for at få opholdstilladelse. Det vil betyde, at der kan importeres arbejdskraft til faglærte stillinger som lagerarbejder, buschauffør og truckfører samt en stribe ufaglærte job med lønninger på over 143 kr. i timen.

For det andet foreslår regeringen, at op mod halvdelen af lønnen skal kunne udbetales i form af blandt andet kost og logi, diæter og fri telefon og bil. I værste fald vil det betyde, at op mod halvdelen af lønnen de facto bliver udokumenterbar.

For det tredje ønsker regeringen at droppe kravet om, at lønnen skal udbetales til en dansk bankkonto. Det vil være uhyre uklogt, for så mister vi enhver mulighed for at kontrollere, hvor meget der udbetales og til hvem.

Pointen er, at regeringen både vil gøre det lettere at importere arbejdskraft og slække på mulighederne for at kontrollere de virksomheder, der allerede i dag bruger snyd, svig og underbetaling som del af deres forretningsstrategi.

Det så vi senest dokumenteret i dokumentarudsendelsen »Afsløret – slaverne i byggebranchen« på DR1.

Det duer ikke.

Det danske arbejdsmarked står allerede pivåbent. Vi har 100.000 ledige, og der er 16 mio. ledige EU-borgere, som i morgen kan søge og få arbejde i Danmark.

Virksomhederne har muligheder nok i forvejen.

Mattias Tesfaye og Søren Heisel, hhv. udlændingeordfører (S) og forbundssekretær i 3F.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu