Læserbrev

V og DF: Det bør fremgå af journalen, når man er rask fra psykisk sygdom

Vi har et problem, når mennesker, der er velfungerende og har levet symptomfrit i årevis, kan mødes af lukkede døre
Debat
4. februar 2019

Mennesker, der bliver hårdt ramt af psykisk sygdom, kan komme sig. Endda i så høj grad, at deres tilværelse ikke længere adskiller sig fra alle andres, og hvor minder om medicin, mørke tanker og psykiatrisk behandling er fortid.

Alligevel oplever nogle mennesker med tidligere psykiske lidelser, at deres sygehistorie sætter begrænsninger for tilværelsen og de livsvalg, de træffer. At blive afskåret fra rettigheder og forhold, der er selvfølgelige for alle andre, er en voldsom pris at skulle betale for en gammel diagnose.

Vi har et problem, når mennesker, der er velfungerende og har levet symptomfrit i årevis, kan mødes af lukkede døre.

Regeringen og Dansk Folkeparti er derfor parate til at handle for at komme stigmatiseringen af psykiske lidelser til livs.

I folketingsdebatten om SF’s beslutningsforslag B28 erklærede regeringen og DF sig enige i, at mennesker med tidligere psykiske lidelser må have lige muligheder for at leve det liv, de ønsker.

Men løsningen er en anden end SF’s forslag om at slette vigtige oplysninger i patientjournalerne.

Patientjournaler er et vigtigt arbejdsredskab i sundhedsvæsenet. Men det bør i langt højere grad fremgå af ens journal, at patienten er i ’fuld remission’ – eller rask, som man vil sige på helt almindeligt dansk, når symptomerne ikke længere er til stede.

Derfor er der behov for andre løsninger end SF’s forslag. Vi skal vide mere om, hvad problemerne skyldes.

Står lovgivningen i vejen for en mere ligeværdig behandling? Er uklare og forældede vejledninger eller praksisser problemet? Tillægges en tidligere diagnose urimelig stor betydning i sagsbehandlingen af borgeres ansøgning til en uddannelse eller et job?

Vi vil også se på, hvilke oplysninger der skal fremgå flere år frem i tiden. Kan man eksempelvis spærre adgangen til visse forældede oplysninger i ens journal, så de ikke påvirker borgerne i fremtiden?

Sundhedsministeren vil indkalde en bred kreds til forhandlinger og sætte gang i en afdækning blandt de relevante ministerier af problemets omfang.

Regeringen og DF er enige med SF om målet. Nu skal vi finde den rigtige og holdbare løsning.

Ellen Trane Nørby er sundhedsminister (V) og Liselott Blixt er sundhedsordfører (DF)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Frede Jørgensen

De har kun haft fire år til det!

Marie Mollerup, Trond Meiring, Tommy Clausen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Marie Mollerup

Dejligt at man fra ministerens side vil forholde sig til nogle af psykiatriens udfordringer. Var helt nervøs for st hun havde glemt psykiatrien, da een ikke er nævnt i sunhedsreformen. Men vil hun gøre noget godt for mennesker med psykisk lidelse og psykistrien kunne hun med fordel starte et andet sted. Psykiatrien har gennem de sidste mange år været volddomt underfinanceret. Hvilket betyder mangel på sengepladser, for få personaler, overfladisk udredning og pakkeforløb uden evidens. Så fru Minister når du nu er i gang. Der er rigtig meget at tage fat på.

Trond Meiring, Frede Jørgensen og Torben Skov anbefalede denne kommentar