Læserbrev

Danmarks Naturfredningsforening: Vores samarbejde med Landbrug og Fødevarer fører til mere natur

Vi samarbejder med alle for at sikre bedre vilkår for naturen – også Landbrug & Fødevarer, skriver afdelingschef i Danmarks Naturfredningsforening
Debat
20. marts 2019

»Mega mediestunt«, »øregas«, »løgnagtigt« og »selvmoderisk«.

Knud Haugmark har tydeligvis ikke høje tanker om det fælles udspil som Landbrug & Fødevarer (L&F) og Danmarks Naturfredningsforening (DN) har bragt til debat for en måned siden, og som Haugmark kommenterer i Information. Men Haugmark har nu helt misforstået både vores udspil og vores politiske rolle.

DN er sat i verden med det formål at sikre bedre vilkår for vores natur, miljø og klima. Og med det sigte for øje samarbejder vi med alle, der vil, så længe det gavner vores sag.

Vi tror på samarbejdet. På dialogen. Og selv om L&F og DN bestemt ikke er enige om alt, og på mange stræk varetager modstridende interesser, tror vi i DN nu stadig på, at vi varetager vores interesser bedst ved at finde kompromiser og fælles løsninger.

Og nu til Haugmarks misforståelser. Det havde jo gjort debatten lettere, hvis han havde gjort sig umage med faktisk at læse udspillet.

Haugmark påstår, at der nu skal findes 100.000 hektar ny landbrugsjord. Det er forkert.

Princippet med udspillet er, at en jordfond skal opkøbe landbrugsjord, som så bringes i spil i en større byttehandel, hvor landmænd kan bytte sig til bedre og mere sammenhængende landbrugsjord. Dårlig landbrugsjord tages så ud af drift og omdannes til natur eller græsning. Udspillet vil derfor betyde mere natur og mindre landbrugsareal.

Haugmark påstår ligeledes, at udspillet vil føre til et større ammoniakudslip. Igen forkert. Udspillet vil nemlig sikre en bedre beskyttelse af vores ammoniakfølsomme natur.

Haugmark anfægter også al forskning, når han påstår, at udspillets effekt i forhold til klima og kvælstof ikke kan dokumenteres. Aarhus Universitet har i utallige rapporter anbefalet udtagning af lavbundsjorder som et centralt virkemiddel til at reducere klimaudledning og kvælstofudledning.

Til slut konkluderer han, at udspillet er et »frontalangreb på naturen«. Det er nu ganske forvrøvlet. Tværtimod vil udspillet give mere natur, som kan være med til at øge naturbeskyttelsen.

Morten Pedersen er afdelingschef i Danmarks Naturfredningsforening

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jeres mål er og metoder er troværdige, mens troværdighed ikke har været en udtalt egenskab blandt landbrugets interessegrupper.

Bjarne Bisgaard Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Kurt Loftkjær

Forkert og rigtigt?

Når jeg læser Morten Petersens indlæg, så virker det ikke overbevisende, at han tilbageviser noget med at det er "forkert" og "forvrøvlet". Det lyder som en politiker, som er i defensiven. Det er muligt, at Morten Petersen har ret, men det kræver noget mere dokumentation.

Jeg er ikke blevet klogere. Hvis der findes noget dokumentation så henvis til den! Det vil vi alle være tjent med.