Læserbrev

Dennis Nørmark blander forretningsmandens private handlinger sammen med virksomhedens virke

Dennis Nørmarks bløde liberalisme er misforstået og vil afmontere markedet, skriver studerende Simon Gardner Mogensen i dette debatindlæg
Debat
11. marts 2019

Dennis Nørmark kritiserer den 6. marts i Information min opfordring til, at kapitalismen bør afholde sig fra moralske skrupler.

Nørmarks kritik skal fremstå, som om den er funderet i en mere afrundet liberal tankegang.

Han henviser til et dybere lag i Adam Smith’s filosofiske bidrag The Theory of Moral Sentiments og underminerer min pointe ved at associere den med Ayn Rand’s egoistiske sortiment af floskler om menneskets og samfundets tilstand.

Der skal ikke herske tvivl om, at Nørmark drager nogle interessante pointer i sit indlæg og ikke er en herre, som jeg ønsker at udfordre i historiske anekdoter. Dog mister kritikken sin pondus, fordi Nørmarks akademiske perspektivering er en rodebutik.

Der er en manglende evne til at skelne mellem Rands objektivisme i sin egoismefanatiske fortolkning og i den gængse nytteetiske liberale/kapitalistiske fortolkning repræsenteret i bl.a. Adam Smith og i moderne fortolkninger af Friedman, der er den fortolkning, som mit indlæg abonnerer på.

The Theory of Moral Sentiments er, som Nørmark pointerer, en mere nuanceret indstilling til menneskets moralske og etiske ageren, men på intet tidspunkt fornægter den, at markedet bør indrettes med markedets indbyggede egeninteresse som det bærende element.

Forretningsmandens altruistiske handlinger som privatperson uden at være bundet af virksomhedens interesser, er altså noget helt andet end i det professionelle virke.

Der er en gængs konsensus i liberal teori om, at markedet er funderet på den økonomiske velstandsskabelse med separate etiske og moralske vilkår.

En af mine oprindelige pointer, som Nørmark ikke adresserer, er, at markedet er en instans, som hviler på to altafgørende faktorer: statens retningslinjer og forbrugernes præferencer. Forbrugerne er altså også med til at sætte de moralske vilkår. 

Som Friedman beskriver det i New York Times i 1970, er forretningsmandens ansvar placeret i virksomhedens interessenter ved medarbejdere, bestyrelse, samarbejdspartnere og kunder.

At pålægge et bredere ansvar vil være en ’socialists ageren på markedet’ og vil automatisk føre til en afmontering af markedets evne til at skabe velstand.

Simon Gardner Mogensen er studerende på CBS i erhvervsøkonomi og filosofi og medlem af Liberal Alliances Ungdoms politiske udvalg

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torsten Jacobsen

Det er tragikomisk!

Det er nu anden gang i løbet af blot to uger, at Simon Gardner Mogensen efterlader den forundrede læser med en velbegrundet bekymring for det akademiske niveau ved landets højere læreanstalter.

Mens man måske ikke behøver nære de helt store forventninger til en erhvervsøkonomi-studerendes greb om det danske sprog, så bør man vel kunne forvente en større sproglig opmærksomhed og præcision fra en filosofi-studerende? Også selv om den studerende blot er indskrevet ved CBS, og altså ikke ved et i dannelsesmæssig forstand mere respektabelt - et rigtigt - universitet.

Det bør være unødvendigt at fremhæve eksempler på Simon Gardner Mogensens noget lemfældige omgang med ordene og deres betydninger. Hele to indlæg har han nu stillet frit til skue, og det er som ved tidligere lejlighed sagt, ikke kønt!

Tragikomisk, derimod. Det er det bestemt!

Eva Schwanenflügel, Bjarne Bisgaard Jensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Kan vi ikke snart slippe for denne venden vrangen ud på diverse prokuratorkneb og gustne hensigter - og vende tilbage til et samfund, hvor der faktisk er en mening og en udvikling, ikke blot en bedøvende dum vækst.

Ete Forchhammer

Når nu markedet vitterligt ikke kan skabe velstand i større skala, hvad kan det så som vil gavne generelt?

Frede Jørgensen

Simon siger - lyt til mit vrøvl!