Læserbrev

Gør regionerne ansvarlige for en koordineret klimaindsats

Danmark er det land i Europa, der betaler mest for klimaskader pr. indbygger. Men klimaindsatsen kan blive meget mere effektiv ved at placere ansvaret for den hos regionerne, skriver formand og næstformand for Danske Regioners Udvalg for Miljø og Ressourcer i dette debatindlæg
Debat
22. marts 2019

Med stormflod flere steder mindede nytårsstormen Alfrida os atter om, at klimaudfordringer ikke er noget, vi skal vente på. De er her allerede.

Forskerne tvivler på, at vi når målet om at holde temperaturstigningen inden for de aftalte mål. Den stigende vandstand i verdenshavene accelererer, og udgifterne til klimaskader efter storme og oversvømmelser stiger. Danmark er allerede det land i Europa, hvor klimaskaderne er størst. Siden 1980 har staten betalt næsten 14.000 kr. pr. indbygger for klimareparationer rundt om i landet, viser beregninger fra klimatænketanken Sustainia.

Det er altså helt indlysende, at vores klimaindsats hurtigt skal op i gear. Spørgsmålet er bare, hvordan vi gør det bedst?

Giv regionerne mere ansvar

Et konkret bud kommer fra fem af Danmarks førende klimaeksperter, der i en ny rapport er blevet interviewet af Sustainia. Eksperterne blotlægger ni store udfordringer i den danske klimaindsats. Særligt et problem er gennemgående: Der mangler en klimamyndighed med et klart og tydeligt ansvar, og derfor lider området under et utilstrækkeligt lederskab.

Et skridt i den rigtige retning er ifølge eksperterne helt åbenlys: At lade de fem regioner indtage den ledige myndighedsstol ved at give regionerne et større og mere formelt ansvar for en bred vifte af klimaopgaver. Det handler om alt lige fra nedbringelse af CO2, et forstærket arbejde med at sikre vores kyster til bedre håndtering af det vand, der rammer os fra oven og presses ind, når stormene raser.

Et eksempel er på området med klimatilpasning, hvor det i dag er kommunerne, der har det primære ansvar. Der er ingen tvivl om, at mange kommuner gør en god indsats, men ifølge eksperterne er der stor forskel på kvaliteten af kommunernes klimatilpasningsstrategier.

Brug for et tydeligere myndighedsansvar

Lovgivningen rummer hverken krav om koordinering på tværs af kommuner eller krav om et formelt implementeringsansvar fra kommunernes side. Det har den ærgerlige konsekvens, at de mange tiltag er spredte og effekten ikke optimal.

Vi har brug for et tydeligere myndighedsansvar, så klimatiltagene får den nødvendige styrke og ikke forsvinder i et uklart bureaukrati, hvor ingen rigtig har et ansvar.

Derfor er regeringen også på gal kurs, når den med sit udspil til en sundhedsreform vil nedlægge regionerne. Lyt i stedet til eksperterne, så vi sikrer en stærkere klimaindsats til gavn for både vores og kommende generationer.

Heino Knudsen (S) og Morten Weiss-Pedersen (K), hhv. formand og næstformand for Danske Regioners Udvalg for Miljø og Ressourcer

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Det kan sagtens tænkes, at Knudsen og Weiss-Pedersen har ret. De gamle amter og senere regionerne har løst deres opgaver på forbilledlig vis. Tæt på lokalsamfundet og dog med overblik.
Den eneste hage er, at hverken Løkke eller Frederiksen er overvældende interesseret i egentlige løsninger eller nogen form for magtafgivelse.
For dem er klimaet først og fremmest et spørgsmål om, det giver stemmer.