Læserbrev

Hård kritik af biogas bygger på misforståelser

Journalisten Jan Vesterlund har rejst en hård kritik mod biogasfirmaet Nature Energy, men kritikken hviler på misforståelser, skriver administrerende direktør i Nature Energy, Ole Hvelplund, i dette debatindlæg.
Debat
27. marts 2019

I Information d. 25. marts skriver Jan Vesterlund, at det er en tvivlsom og usikker investering af samfundets midler, at biogas modtager offentlig støtte. Han kommer ikke nærmere ind på, hvorfor han mener dette – bortset fra når han konstaterer, at støttekronerne vil kunne bruges meget bedre, hvis de gik til mere sol- og vindenergi.

Men det er ganske enkelt ikke rigtigt.

For at få det investeringsmæssige på plads viser en rapport fra Damvad Analytics, at der er potentiale for op mod 20.000 arbejdspladser og eksport for 16 mia. kr. i biogasteknologi. Så biogas har alle muligheder for at blive Danmarks næste store grønne eksporteventyr. Men det kræver støtte i starten – ligesom vindenergibranchen har fået det i årtier. Det er selvfølgelig vores ambition at være selvfinansierende, og det skal vi også nok blive.

Men ved at investere i biogas nu forankres biogassen som ét af tre bærende ben i Danmarks grønne omstilling. I kombination med sol og vind skaber biogassen netop en fossilfri fremtid herhjemme. Biogassen kan endda lægges på lager og gemmes til en gråvejrsdag, hvor solen ikke skinner, og vinden ikke blæser.

Biogasproduktion er cirkulær økonomi i sin reneste form. Når vi sender madaffald, husdyrgødning og affald fra industrien gennem et biogasanlæg, får vi grøn gas, som kan opvarme vores huse og holde lastbiler og bussers hjul i gang og levere den biobrændstof, som gør flyrejsen CO2-neutral.

I 1970’erne investerede vi i vind- og solteknologi. Vi høster frugterne af de investeringer i dag. Derfor skal vi også investere i fremtidens grønne teknologier, så vi også kan være en grøn vindernation i fremtiden.

Afslutningsvist er jeg nødt til at påpege, at Jan Vesterlund har misforstået Nature Energys ejeres rolle. Vores ejere er udenlandske kapitalfonde. De kommer med penge, som de investerer i Danmarks grønne omstilling til glæde for klimaet, Danmark og de mange familier, som får en arbejdsplads. Uden deres penge ville Danmark stå dårligere i den grønne omstilling – for med deres penge bygges der biogasanlæg, som vi har glæde af i mange år frem.

Nature Energy og vores medarbejdere betaler selvfølgelig skat i Danmark. Så Danmark har kun fordele af, at vores ejere har bragt kapital ind i landet.

Ole Hvelplund, adm. direktør, Nature Energy.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her