Kronik

Der er ikke én ikkehvid person i Danmark, som ikke har mødt racisme. Ikke én

Folk bliver overraskede over at høre, at jeg oplever racisme. De tror, racismen kun stikker sit grimme ansigt frem af og til, men den er en understrøm, der løber gennem hele den vestlige civilisation, skriver lærerstuderende Mikas Lang i dette debatindlæg
Jeg blev faktisk ked af, at mine ’hudfarvede’ medstuderende blev overraskede over at høre, at jeg havde oplevet racisme, skriver Mikas Lang.

Jeg blev faktisk ked af, at mine ’hudfarvede’ medstuderende blev overraskede over at høre, at jeg havde oplevet racisme, skriver Mikas Lang.

Peter Nygaard Christensen

Debat
9. marts 2019

På lærerseminariet havde vi for nylig om fordomme og racisme. Efter oplægget åbnede en af mine medstuderende (hvoraf 99 procent har den hudfarve, vi i al uskyld kalder ’hudfarve’) diskussionen med at erklære, at der jo heldigvis ikke eksisterer racisme i Danmark anno 2019. Jeg var målløs.

I min egen skoletid var det, at et andet barn råbte »du er sort!« på forunderlig vis en trumf, der uden videre afgjorde en uenighed. Det er ikke min fornemmelse, at det skulle være synderligt anderledes i dag.

Jeg er aldrig blevet mobbet eller noget, der ligner. Alligevel drømte jeg i puberteten om at være hvid. Jeg afblegede for eksempel mit hår for at ligne Eminem. Til sidst gik mit ønske i opfyldelse; jeg fik bildt mig selv ind, at jeg var så godt som hvid. Det er klart, at jeg var nødt til både at trække en del på skuldrene og også fortrænge en hel del i de år.

Den martinikanskfødte psykiater og revolutionære Frantz Fanon udviklede en betegnelse for dette kompleks. Det var også meget udbredt blandt hans ’landsmænd’ i det franske departement, Martinique i Caribien, hvor folk ligesom jeg er efterkommere af slavegjorte afrikanere. Man kan lidt løst oversætte diagnosen til ’indbildt hvidhed’. Det er et fænomen, hvor den racegjorte sorte – for at omgå det traume, sortsmudsketheden udgør – bilder sig selv ind ikke at være sort som ’de andre sorte’. Det kan for eksempel være, man er lidt lysere i huden. Eller det kan være, som i mit tilfælde, at man taler mere ’hvidt’.

Tingene er faktisk sort-hvide

Den dag på seminariet gjorde minderne mig trist. Men jeg blev faktisk mere ked af, at mine ’hudfarvede’ medstuderende blev overraskede over at høre, at jeg havde oplevet racisme. De syntes, det var synd for mig. Fint. Men at det kan komme bag på dem, må skyldes blindhed. Der er ikke én ikkehvid person i Danmark, som ikke har mødt racisme. Ikke én.

Det skyldes, at vores forestillinger er indlejret i en symbolsk økonomi, hvor hvidhed er den stærkeste valuta. Hvidhed er en slags guldstandard. Alt, der afviger fra hvidhed, er på en eller anden måde forkert. Jo mørkere, jo værre.

Hvid er renhed, uskyld og engle. Brudekjoler. Hvid er viden, lærere og professorer. Oplysning. I modsætning til det sorte kontinent, Afrika. Oplysningsfilosoffen Immanuel Kant, det var bannerfører for det myndige, fornuftige individ, skrev i Beobachtungen über das Gefühl des Schönen und Erhabenen om en mand, at han var »helt sort fra top til tå; et tydeligt bevis på, at det han sagde, var dumt«. Og sorthed er ikke bare dumhed; sort symboliserer ifølge Den Danske Ordbog også ulykke og død.

Det er en del af kolonialismens liv og efterliv, som på så mange måder præger vores samfund.

Kolonialismens spor

Den danske og europæiske kolonialisme har sat politiske, økonomiske og mentale aftryk, der fortsat bestemmer formen af verden af i dag.

Kolonialismen betød en enorm overførsel af rigdom, der har delt verden i ’Nord’ og ’Syd’. Overførslen fortsætter; ligesom den koloniale politiske geografi endnu er en realitet for eksempel i den spillebrætslignende grænsedragning på det afrikanske kontinent.

Symbolsk og mentalt gælder det, at den omfattende umenneskeliggørelse, der var forudsætningen for den brutale slavegørelse af afrikanere, og at man kunne ’opdage’ landområder, hvor der i forvejen boede mennesker, lever videre i de ideer om mennesket og de kriterier for menneskeværd, der hersker i dag.

Mens vesterlændinge i kolonialismens epoke generelt anerkendte, at oprindelige folk i Amerika lavede samfund, selv om man kaldte dem primitive, afviste de blankt, at sorte afrikanere skulle være i stand til noget sådant.

’Den sorte’, ’n-ordet’, er en vestlig konstruktion, der, ud over at legitimere verdenshistoriens største forbrydelser, også tjente som en slags spejl, europæeren kunne benytte i sine meditationer over sig selv som menneske.

Den vestlige humanisme og idealet om det frie, ukrænkelige individ er formuleret parallelt med, at europæerne slavegjorde og myrdede folk i millionvis.

En ubevidst understrøm

Der findes ikke mange, der direkte ville hævde sortes underlegenhed i dag, men racismen findes fortsat i vores ubevidste og finder for eksempel et symptomatisk udløb i den måde, hvorpå der tænkes og tales om det afrikanske kontinent i dag. Når alt kommer til alt, er ’udvikling’ og ’god regeringsførelse’ blot pænere udtryk for den hvide mands byrde, der netop bygger på forestillingen om, at afrikanerne ikke selv kan finde ud af det. Hvorfor kan de ikke det? Se dog deres hudfarve, runger ekkoet fra Kant.

Snakken om god regeringsførelse er en psykologisering af problemer, der for en stor dels vedkommende er direkte resultater af, at europæerne bevidst og kontinuerligt har smadret afrikanske kulturer og samfund, indført en kapitalistisk økonomi, der gavner europæerne selv, samt i vid udstrækning har haft held med at installere en tankegang gennemsyret af vestlig racisme.

Filosoffen Achille Mbembe forklarer, hvordan korruptionen og klientelismen i afrikanske stater i dag er en direkte fortsættelse af koloniadministrationernes praksis. Romanforfattere som Ayi Kwei Armah og Ngugi wa Thiong’o har fra hver deres side af det afrikanske kontinent vist, hvilke konsekvenser ideen om afrikanerens manglende evne til at lave samfund kan få, når den deles af afrikanske magthavere.

Her finder vi igen Fanons indbildte hvidhed: Vestligt uddannede eliter tror, deres uddannelse adskiller dem fra ’de andre sorte’. De har læst Kant og de andre kanoner.

Selvfølgelig – heldigvis – er der bevægelser både på det afrikanske kontinent og herhjemme, for eksempel tidsskriftet Marronage, der kæmper for at afmontere det vestlige verdensbillede.

Negative forventninger

Jeg er klar over, at jeg maler med den brede pensel. Hvorfor skal vi så vidt omkring? Det skal vi, fordi det viser, at racistiske forestillinger om Afrika ikke er noget, der alene hører hjemme på højrefløjen. Det er den vestlige tænknings fundament og hjemsøger derfor hele det politiske spektrum inklusive venstrefløjen og de velmenende humanister.

Det har alt sammen betydning for, hvordan folk som mig, der er efterkommere af slavegjorte afrikanere, opfattes. Og det har ikke mindst betydning for, hvordan vi opfatter os selv, som Fanon viser.

Det er en kliché, men jeg har ikke tal på, hvor mange gange alt fra lærere til tilfældige mennesker på gaden har fortalt mig, at jeg »taler flot dansk«. Det går mig på, fordi sprog ikke bare er sprog. Det er menneskets vigtigste udtryksmiddel. Man har – med sproget som mellemled – negative forventninger til, hvad jeg kan udtrykke.

Tilsvarende oplever jeg ofte, at man har negative forventninger til min adfærd; fra billetkontrollen i metroen til sikkerhedskontrollen i lufthavnen kontrolleres der ekstra grundigt. Folk sætter sig ikke ved siden af mig i bussen. Nogle går i en bue uden om mig på gaden.

Cirka en gang om året sker det, at nogen synes, jeg skal have et par på hovedet, fordi jeg ser sådan ud. Fordi jeg har mørk hud. Ja, det sker faktisk. Og om jeg vil det eller ej, påvirker alle de ting mig.

I mit voksenliv er jeg begyndt at forsøge at forsone mig med min hudfarve. Men jeg tror, det er umuligt. Det gør mig trist. Men mest af alt rasende.

Mikas Lang er lærerstuderende og forfatter til digtsamlingen Melanin, der udkommer i april.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Bjørn Pedersen

"Det skyldes, at vores forestillinger er indlejret i en symbolsk økonomi, hvor hvidhed er den stærkeste valuta. Hvidhed er en slags guldstandard. Alt, der afviger fra hvidhed, er på en eller anden måde forkert. Jo mørkere, jo værre."

Sikke dog noget vrøvl. Du skal lære at skille dine egne følelser og erfaringer fra reel samfundsanalyse i nutiden (og ikke i Fanons samtid...). Jeg kan godt forstå (selvom jeg synes det er dumt) at du er bitter, vred og trist over at være mørk i huden, men du sygeliggør din egen hudfarve. Jeg kender selv til at lade noget man ikke er herre over blive del af ens identitet, jeg har kroniske smerter. Ikke noget synligt, som din "sygdom", men pointen er at du kun kan blive vredere, mere bitter, mere fuld af had og mere trist hvis du lader dig identificere med det der er din (reelle eller falske) sygdom.

I dit tilfælde, er det din egen sygeliggørelse der er hovedproblemet. Du vil gerne koble dig på en identitet som slaveefterkommer. Hvis du undrer dig over at det ikke er noget mange danskere tænker over, skyldes det ganske logisk, at statistisk set er de fleste ikke-lyshudede danskere netop IKKE efterkommere af slaver (i hvertfald ikke i nyere tid, vi har sikkert alle slaveblod i os hvis vi går længe nok tilbage). Du er del af en ekstremt lille minoritet, selv blandt afrikansk immigrede indvandrere og efterkommere.

Maria Jensen, Runa Lystlund, Juan Krebber, Søren Ferling, Anne Eriksen og Poul Kristensen anbefalede denne kommentar

Tak for at dele dine erfaringer Mikas Lang.

Ruth Sørensen, Olav Bo Hessellund, Jette Steensen, Viggo Helth, peter juhl petersen, Dagmar Christiandottir, Birgitte Gøtzsche, Hanne Pedersen, Teodora Hansen, Søren Thuesen, John Andersen, Ruba Altawil, Ole Frank, Klavs Hansen, Lene Bøgh Sørensen, David Zennaro, Sus johnsen, Eva Schwanenflügel, Gert Romme, Tino Rozzo, Steffen Gliese, Frede Jørgensen og Tommy Clausen anbefalede denne kommentar
Christian de Thurah

Kolonialismen og dens underliggende racisme skal ikke forsvares, men når f.eks. Robert Mugabe giver de gamle kolniherrer skyld for alt, samtidig med at han undertrykker og bestjæler Zimbabwes fattige befolkning, er hykleriet da til at tage og føle på. Måske er verden ikke helt så "sort-hvid", som Mikas Lang gør den til.

Karsten Aaen, Juan Krebber, Søren Fosberg, Søren Ferling og Poul Kristensen anbefalede denne kommentar
Frede Jørgensen

Mikas Lang

Nu stopper du - du er en flot og intelligent mand.
Du kan ikke gøre for, at der er idioter ude i samfundet.

Per Torbensen, John Andersen, Flemming Berger, Ole Frank, Gert Romme og Tino Rozzo anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

Tak for dit indlæg Miklas Lang

Helt præcis beskrivelse af den kolonialisme og udbytning, som den såkaldte " Vestlige civilisation " har opbygget vores samfunds rigdom på, nemlig at skabe materiel rigdom for de få hvide på bekostning af andre kontinenter og deres oprindelige befolkning Afrika, Sydamerika, og Asien. USA og Europa har historisk været drivkraft bag denne udbytning. Inkaerne blev udslettet af de spanske kolonisatorer. Indianerne blev udslettet af den hvide mand på prærien i Amerika. Afrikanerne blev kapret og udnyttet til slavearbejde på andre kontinenter af den hvide mand. Stillehavsøer er blevet brugt af Frankrig USA og andre højtudviklede lande til Atom lossepladser med brintbombe og atombombeforsøg. I Vietnam brugte den hvide mand alskens moderne våben kemiske våben og lignende for at slå den vietnamesiske kamp for et Vietnam fri af Frankrig og senere fri af USA ned. I moderne tid anes i den danske offentlighed flere og flere partier, som har en særlig forestilling om at vi skal opdrage på muslimer og opdrage på lande i Mellemøsten med vores bedre forestilling om en samfundsindretning end deres. Bag dette motiv ligger Danmarks nationale interesser, at sikre sig USA´s beskyttelse.

Helt præcis beskrivelse også af den hvide mands og kvindes følelse af overlegenhed, som er frembragt af århundreders kulturpåvirkning i Europa og i Nordamerika. Udslag af denne forrangs følelse at være ophøjet som hvid person på grund af racetilhørsforhold er Ku Klux Khan, diverse nationalistiske partier med tydelig farve af racistiske budskaber og Jødehader partier som Nationalsocialister og lignende.

Deres ideologi er gennemsyret af forestillingen om at nogen personer på grund af hvidt racetilhørsforhold ( den nordiske germanske race ) og højere kulturel dannelse har opnået en ret til at foreskrive over for andre mennesker, hvordan de skal indrette deres personlige tilværelse og deres samfund. I perioder er denne holdning helt åbenlys i perioder holdes den i ave af protest af mere humane og liberale standpunkter, hvor mennesket ses som et enestående individ uden skelen til race, religion, fordomme om etnicitet med videre. Men den kommer frem i det små f.eks i bemærkningerne, som du så korrekt skildrer fra din og vores danske hverdag.

Men de afrikanske nationer kan selv gøre sig frie, hvis de tør tage opgøret med udnyttelsen af deres lande og satser på de rette allierede på andre kontinenter. Der kan komme en dag, hvor afrikanske produkter bliver verdensmarkedsførende. Fri handel og samarbejde på tværs af de økonomiske blokke er vejen. Fjernelse af korruption og uduelige enevældige regenter er en anden vigtig brik. En ting kan hvor vores europæiske del af Verden, som desværre har deltaget i udbytningen af Afrika bidrage med nu udbredelsen af demokratiet som styreform, for det er nu en gang den eneste og bedste måde, at sikre folkets interesser på den ene side og beskytte mindretals interesser på den anden side. Jeg ser med en vis bekymring på Kinas voldsomme investeringer i Afrika, for er de investeringer medvirkende til at en bestemt samfundsmodel, som er ikke demokratisk bliver fremherskende årene frem ?.

Miklas Lang - Ethvert menneske hvid, gul, sort hudfarve: inuit, indianer, afrikaner eller noget fjerde er i Guds øjne et enestående væsen et enestående liv, et enestående skaberværk og ligeværdigt overfor hinanden. Rangordning og sortering af folk efter race er skabt i menneskets syge trang til at herske over andre ved at undertrykke dem. Lad os bekæmpe den syge trang i fællesskab og skabe de frie og ligeværdige fællesskaber mellem mennesker, som driver Verden frem.

Ruth Sørensen, Niels Duus Nielsen, peter juhl petersen, Sacha Bavnhøj, Birgitte Gøtzsche, Jan Fritsbøger, Teodora Hansen, Ruba Altawil, Christel Gruner-Olesen, Lene Bøgh Sørensen, Eva Schwanenflügel, Viggo Okholm, Ole Frank, ingemaje lange, Britta Hansen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Sten Stenbæk

Fin og præcis beskrivelse af både den historiske og den aktuelle racisme. Af samme grund fortjener Liam Neeson også større ros for sin åbenhed og selverkendelse end dem der fortier racismen og påstår sig farveblinde. Farveblind er ikke noget man er, men noget man skal kæmpe for at blive. Heldigvis er det blevet lettere fordi der er flere at øve sig på.

Niels Duus Nielsen, Trond Meiring, Teodora Hansen, Jacob Schmidt, Klavs Hansen, Sus johnsen, Ole Frank, ingemaje lange, Gert Romme, Steffen Gliese og Peter Knap anbefalede denne kommentar

Pas på du ikke forlæser dig på Fanon. Bl.a. argumenterer han for vold som løsning på den materielle og kognitive spænding mellem den koloniserende og den koloniserede.

Vær i stedet kritisk, når du analyser den samtidige historiske kontekst i Fanon's materiale og diskuter den i forhold til den nutidige danske.

Maria Jensen, Juan Krebber og Søren Ferling anbefalede denne kommentar
Poul Kristensen

Jeg accepterer at racisme eksisterer, men jeg afviser at de hvide skulle være specielt slemme. Hvis vi forvandler kampen mod racisme til kampen mod de hvide, misser vi målet. Og desuden er det ikke godt på det personlige plan, som Bjørn Petersen skriver ovenfor.

Jens Thaarup Nyberg, Maria Jensen, Niels Kristian Jensen, Søren Ferling og Jesper Sano Højdal anbefalede denne kommentar

Den eneste racisme mine kinesiske adoptivbørn møder er fra indbyggere med ikke vestlig baggrund, særligt fra Mellemøsten.

Karsten Aaen, Juan Krebber, Estermarie Mandelquist og Søren Ferling anbefalede denne kommentar
Thomas Poulsen

Jeg har boet i Gellerup Parken, og når man ser hvor racistisk muslimer er over for alle andre etniske grupper, så køber jeg ikke artiklens postulat

Karsten Aaen, Juan Krebber, Estermarie Mandelquist og Søren Ferling anbefalede denne kommentar

Det er præcis hvad det er, forventninger, den uundgåelige konsekvens af masser af generaliseringer, der fylder hele samfundet.
Hver eneste dag, kan man læse om disse forventninger om manglende intelligens, kort uddannelser, korte liv, livsstilssygdomme, den sociale arv, politikernes adfærd (måske rigtigt nok), gymnasieelever, skraldemænd og penge, som SKAT sender ud i det blå.

Det fylder utrolig meget og sker tilsyneladende pr. automatik, godt hjulpet på vej af medierne.
Og så selvfølgelig, indvandrere og flygtninge med kontanthjælp og lidt til.
Så hvis folk ser skævt til dig, af en af disse grunde, så er det ikke fordi kendskabet til kolonitiden trænger sig på, men bare fordi de har læst og hørt ét eller andet.

De glemmer, at man skal se på mennesker som enkeltindivider - ikke på hudfarve, udseende, indtægt, uddannelse eller formue. Det ligger lidt tungt.
Derfor skal man huske, at det ikke er et personligt angreb, men bare noget man ikke rigtig har tænkt på.

peter juhl petersen, Estermarie Mandelquist, Flemming Berger, Ole Frank, Kim Houmøller og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar

For dem der vil udvider deres syn på det med slave
og ikke "bare" køre white guilt korte så kan jeg anbefale de her 2
https://www.youtube.com/watch?v=31E1gHowYcA
https://www.youtube.com/watch?v=VWrfjUzYvPo
jeg deler ikke syn med alt i dem med ser dem helt klart som en mere sand og nuanceret måde at se ting på, og ikke bare det med at de hvide er de slemmer. og jeg er et offer.

@ Mikas Lang,

Jeg kan desværre kun give dig ret i din opfattelse af, at danskerne generelt er blevet racistiske. Men som du formentlig ved. så gælder det også i en række andre europæiske lande, hvor (populistiske) politikerne har accepteret og medvirket til en højredrejning.

Rascismen i Danmark er kommet langsomt snigende over en årrække på omkring 15-18 år, at jeg egentlig slet ikke tror, at mange danskere selv er bevidste om det.

Men for os, der har været borte fra Danmark i en årrække nu, og kun kommer til DK en gang om året, og da kun 2-3 dage hver gang, har det været ret tydeligt.

Man siger noget nu - og helt åbent, som man i hvert fald ikke ville have sagt for 15-20 år siden. Og selv om det meste er indlysende racistisk og i øvrigt også fejlagtigt, er der ingen, der modsiger disse udtalelser - ofte tvært imod. Og det der er blevet helt legalt at sige noget racistisk offentligt, er det man siger, ville tidligere være blevet kaldt for bodega- eller skurvogns-snak.

Vi har tidligere været borte fra Danmark i længere perioder, og da har Danmark lignet sig selv, når vi kom tilbage. Men denne gang er der altså sket en langsom, men over tid markant forandring.

Og desværre virker det som om det danske folketing fører for. Først var det nok blot et enkelt parti, der talte frit uden af blive modsagt, fordi man skulle bruge deres stemmer. Men derefter har denne racistiske opfattelse bredt sig til hele folketinget, og det bærer mange lovændringer sit tydelige tegn til - herunder også afskaffelsen af Blasfemiloven.

Dette er platformen for racisme-niveauet i Danmark nu. Og jeg tror desværre ikke, du skal forvente nogen forbedring. Tvært imod plejer både politikere og civilsamfundet i Danmark at bygge ovenpå de eksisterende politiske niveauer.

Olav Bo Hessellund, Karsten Aaen, Thomas Tanghus, peter juhl petersen, hannah bro, Holger Madsen, Teodora Hansen, Jan Fritsbøger, Elisabeth Andersen, Elisabeth From, Klavs Hansen, Britta Hansen, Lene Bøgh Sørensen, David Zennaro, Eva Schwanenflügel, Frede Jørgensen, Eva Bertram, Anne Eriksen, Hans Larsen, Steffen Gliese, Viggo Okholm, Ole Frank og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Jeg har delt indlægget det sædvanlige sted for jeg synes det er et meget vigtigt indlæg til eftertanke og ny erkendelse her fra Mikas.
Han skriver selv han maler med den brede pensel og så henviser han til forskellige filosoffer m.v. der har analyseret lidt på livet på denne klode.
Jeg kan ikke i historiens lys se at Mikas ikke har ret i forløbet i denne verden og brugen af ordet opdagelse af "ukendt" land-civilisation- udviklede er under alle omstændigheder korrekt set igennem de sidste ca 300 års udvikling.
Et par stykker her henviser til mellemøstlige "racister" med omvendt fortegn, men nu hører mange af dem så ikke til den såkaldt sorte del. Ordet racist bør nok generelt evalueres fordi det nu bruges i flæng omkring mennesker man er uenig med.
Vores klode består af mangfoldighed uanset og den eneste vej frem er at mennesket uanset gener og baggrund kulør inklusive har nøjagtigt den samme værdi og ressource mulighed, hvis vi skræller ind til det der måske er kernen i de gener vi har.Men vi har et valg og et ansvar hver især i dette liv,som ikke er eller bliver konstant, og hvis vi skal videre er vreden hos Mikas i sig selv en dårlig ide,hvis han skal erkende sin eget liv på bedre vis og så søge lykken i glimt.

Hvis Mikas Lang have kendskab til hvordan asiatiske au-pair piger og asiatiske håndværkere bliver behandlet i Mellemøsten, så have kronikken nok været mere nuanceret.

Fsktisk er den hvide befolkningsgruppe den MINDST racistiske af alle befolkningsgrupper.
https://m.youtube.com/watch?list=WL&t=2s&v=HEYVCNgYA6s&index=16

Karsten Aaen, Søren Ferling, Juan Krebber, Ervin Lazar og Niels Kristian Jensen anbefalede denne kommentar
Touhami Bennour

Hvad er racismen. Der findes 4 racer: hvide, Gule, røde og sorte, alle de andre er hvide. En rent samfund med homogen race findes ikke, med mindre man er hykler. Arabere er hvide og de vidste det før vikinger. Men de har også andre fra alle racer, sorte, gule etc; og er der i alle samfund: I USA, i Europa og alle kontinenter. Så racismen er en falsk opfattelse af virkligheden. Det forhindre ikke at alle mennesker er i nogle tilfælde racister, men ikke altid; så bliver den
usandt.
Men findes ikke en race ( i couleur) bedre end andre? Så hvidt jeg ved europeere det er dem der rejser mest til de varme lande: jeg kan skønsmæssigt sige at 100 millioner europeiske tourister fra Europa der rejser i mellem østen og nord Afrika,og de gør det også for at blive solbrændt, ( og næsten ingen af dem(fra Mellem Østen og Nord Afrika) ønsker at rejse til Europa for at blive snehvid). Det forklarer hvad er bedst.

Runa Lystlund

Jeg kan kun se en vej ud af dette morads. Det er at fjerne alle hvide fra jordens overflade. Så bliver alt meget bedre.

Spøg til side. Alle, der er anderledes og alle indvandrere i Danmark vil møde modstand. Du siger, at du ikke er blevet mobbet. Jeg er der blevet mobbet i mange år, selv jeg er lille bitte smule gul i huden. Og ved du hvad, jeg er undskyld ordet, jeg er skide ligeglad.

Carsten Hansen

Ikke så mærkeligt at man oplever "racisme"
Går man en tur blandt 200 mennesker så er der måske 1 der peger fingre.
Men den ene kan nå at pege på mange.

"Racister" findes i alle farver og jeg er langt fra sikker på at den hvide af slagsen, her i Danmark, procentmæssigt er den værste.
ligeledes er jeg langt fra sikker på at at den "hvide dansker" er specielt slem i forhold til andre hvide rundt omkring.

Men alting kan blæse op af enkeltindivider.

Karsten Aaen, Juan Krebber og Thomas Poulsen anbefalede denne kommentar
Carsten Hansen

Men det er ulig altid nemmere at tage afstand fra al "racisme" uanset hvor den har sin rod.
Så er man fri for at slå krøller på selv når man argumenterer.

Tag afstand far "racisme" uanset hvad; Men undlad at se "racisme" overalt.
Når det kommer til hudfarve og race så er det begrænset hvor mange der reelt er racister.
Drejer det sig derimod om religiøst ståsted, så er større modsætninger i spil. Og her er muslimer nok ikke bedre end kristne; Tværtimod.

Eva Schwanenflügel

Det er selve undertrykkelsens opskrift på forskelsbehandling at gøre de undertrykte til mindreværdige på den ene eller anden måde.
De er 'mindre intelligente', de er 'dovne', de er 'lumske og undergravende', de er 'ude af stand til at forvalte deres liv på en ordentlig måde', et cetera.
Disse definitioner retfærdiggør at magt følger agt, og at befolkningsgrupper udnyttes, umyndiggøres, forfordeles og udses til at være syndebukke.
Det ses overalt i denne verden.
Racisme og vold mod kvinder er de værste eksempler.

Karsten Aaen, Trond Meiring, Runa Lystlund, Søren Thuesen, Elisabeth Andersen, Anne Eriksen, Steffen Gliese og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar
Runa Lystlund

Rettelse.
Jeg kan kun se én vej ud af dette morads. Det er at fjerne alle hvide fra jordens overflade. Så bliver alt meget bedre.

Spøg til side. Alle, der er anderledes og alle indvandrere i Danmark vil møde modstand. Du siger, at du ikke er blevet mobbet. Det er imponerende. Jeg er blevet mobbet i mange år. Selv er jeg kun en lille bitte smule gul i huden, har mørkt hår og næsten sorte øjne. Og ved du hvad, jeg er, undskyld ordet, jeg er skide ligeglad med hvad andre synes. Du må lære dig det samme. Des tidligere des bedre. Du skal bare tage Touhami Bennour som et forbillede.

Touhami Bennour
Jeg hader varme og ligger aldrig i solen, det er ikke sundt.

Grethe Preisler

@Runa Lystlund,

Sådan Runa!
Hvis ikke du er danskere end de fleste 'indfødte' danskere af mit bekendtskab tilsammen, må de kalde mig Mads Mikkelsen, når folketingsvalget er overstået for denne gang, og vi skal fejre vores grundlovsdag igen ;-)

Carina Bøckel

@ Nils Bøjden,
I den provinsby jeg bor i, bliver mine tre adoptivbørn fra henholdsvis Kina og Filippinerne kaldt muzzier, " Af deres hvide kammerater "selvfølgelig bare for sjov "

Karsten Aaen, charlotte keck, Britta Hansen, Christel Gruner-Olesen, Steffen Gliese, Eva Schwanenflügel og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar
Jens Frederiksen

Vi mennesker er grundlæggende stenaldervæsner, som er kommet tumlende sidelæns ind i det 21. århundrede. Mere end 99 % af den tid, hvor der har levet mennesker på jorden, har vi levet i små grupper, næsten helt isolerede fra hinanden. Mennesker med et anderledes udseende var pr. automatik fremmede og derfor potentielt farlige. Det har altsammen ændret sig meget pludseligt i løbet af blot et par hundrede år. Men hvis ikke vi bruger vores enorme evne til kulturel tilpasning til at overvinde det problem - som om der ikke var problemer nok i forvejen, som kræver meget hurtig omstilling og tilpasning - så kører også det af sporet.

Derfor er det afgørende vigtigt, at der tales åbent om racisme. Og at problemet konfronteres konstruktivt og straks. Derfor tak til Mikas Lang.

Ulla Jørgensen, Flemming Berger, Birgitte Gøtzsche, Trond Meiring, Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese, Britta Hansen og Viggo Okholm anbefalede denne kommentar
Touhami Bennour

Runa Lystlund
At du siger du ligger ikke i solen, det er din ret; men når du siger solen ikke sund du mangler videnskabelig dokumentation. At sige solen er ikke sund, det er at sige: vand er ikke sund.

Medecinen har fundet måden at erstatte mangel på sol på, ved at producere " D vitamin" der erstatte solens varme og gøre det "anbefalings værdi".det har min læge anbefalet mig at tage "D vitamin", t tablet dagligt.

Carsten Hansen

Den der med race og hudfarve tror jeg ikke meget på.

Nærmere tror jeg på at folk med fundamentalistisk tro har lettere til "Racisme" end rationelt tænkende mennesker.
Derudover tror jeg at nationalistisk tænkende mennesker har lettere til at nedgøre andre.

Summa sumarum så finder vi flest "racister" blandt islamister, fundamentalistiske kristne ortodokse jøder samt blandt amerikanere, russere og andre stærkt nationalistiske personer.
Og derfor ikke blandt almindelige danskere, om de er fynboer eller lolliker.

Ovenstående skal ikke betragtes som generaliserende eller som den absolutte sandhed; Blot som et kvalificeret gæt.

Stop selvpiskningen og erkend at "racisme" er mest udbredt blandt underfrankerede mennesker.

Bashy Quraishy

Kære Mikas
Mange tak for en meget nuanceret og sagt fra hjertet - artiklen. Som en person, der har bekæmpet racisme og diskrimination i Danmark og EU i mange år, kan jeg fuldt ud tilslutte mig, din vrede, frustrationer og klar konklusion.

Det er en skam, at mange kommentatorer ikke har forstået eller anerkendt sværhedsgraden af situationen i "vores lille andedam", selvom alle undersøgelser, politiske signaler og historier om virkeligheden af mennesker som dig og mig har forsøgt at advare mod.

Problemet er meget dybt.

De fleste indbyggere i Vesten kan ikke komme over tanken om, at de farvede mennesker, som de fysisk regerede indtil for nylig - og stadig gøre økonomisk - kommer nu til deres lande og ønsker lige rettigheder og respekt. Mange hvide mennesker lider af overlegen kompleks tankegang på grund af kolonialistisk uddannelse, meget negativ medier og værst samfundstendenser. De finder det svært at slippe af med det, hvad de er blevet fodret fra barndommen. Det er derfor, når de udfordres, reagerer de på en dum og arrogant måde som Bjørn Pedersen, der siger, at din historie er baseret på; bitter, vred og trist.

Min respekt for dit mod til at udtrykke din mening.

Ruth Sørensen, Maj-Britt Kent Hansen, Anne Albinus, Esben Lykke, Birgitte Gøtzsche, Marie Jensen, Frede Jørgensen, Hans Larsen og Dom Salcedo anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Undskyld mig, Carsten Hansen, men dit indlæg er så ubegribeligt overfladisk og ignorant, historieløst og blottet for ånd, at det vist er dig, der er underfrankeret.
Af en Gud, der ikke findes, må man nok sige, at Han har inspireret til de rene mirakler i menneskets udviklingshistorie med en evne til at fortælle sig selv og verden.

Karsten Aaen, Ole Frank og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar
Carsten Nørgaard

En (måske alligevel ikke så) overraskende mængde apologetisme og whataboutisme her i kommentarsporet. Det er vel egentlig en meget dansk måde at reagere på. Vi er enormt bagstræberiske og enormt underudviklede på netop dette idehistoriske område – noget, der i sig selv er et resultat af netop de mekanismer, Lang beskriver. Man kan vel kalde det »indbildt nå-ja-men-verden-er-kommet-videre-hed«.

Ruth Sørensen, Karsten Aaen, Hans Hüttel, Birgitte Gøtzsche, Marie Jensen, Britta Hansen, charlotte keck, Frede Jørgensen, Hans Larsen og Dom Salcedo anbefalede denne kommentar
Touhami Bennour

Hvorfor skal "politibetjenten i Verden være altid fra Vesten, hvorfor ikke en fra tyrkiet eller algeriet. Hvorfor rejser et ramaskrig når et land fra den tredje verden gør fremskridt i nogle områder. Hvorfor, når der tales om Verden, referes kun til den Vestlige historie, det er ikke den verden historie, jeg ser, Er racism kun i vesten eller har man ikke talt om racismen tidligere? Mohamed (muslimernes profet) har sagt i Coran: at vi har skabt jer i stammer og forskellige folk for at i kender hinanden, og andre steder sagde;. "du skal lede efter viden selvom du skal til Kina" han er ikke racist når han siger så noget. Vi har at gøre med Imperialismen og målet er at dominerer verden udenfor Vesten. Jeg ved at religionen vidste tidligere at mennesker ser tit forkert. Vi skal satse på Universiter der objektiv underviser folk om racismen og dens reelle årsager..

Poul Kristensen

@Touhami Bennour: Kurderne går ind i Iraq, Syrerne i Libanon og der er andre eksempler. Og der rejses da absolut ikke noget ramaskrig hvis et tredjeverdens land gør fremskridt. Kig på Sydkorea, Singapore, Taiwan, Saudi Arabien og mange flere. Og grunden til at du oplever at der refereres til den vestlige verdens historie er vel fordi du opholder dig i et vestligt land. Og racismen er da absolut ikke kun i vesten, kig på araberne og hvordan de tog på slavetogter i Europa helt op i 1700-tallet, kig på asiaterne. Og hvordan kommer du frem til at Muhammed ikke er racist fordi han gerne vil til Kina? Europæerne standsede slaveriet i europa, amerikanerne udkæmpede en stor krig for at stoppe slaveriet, mens slaveri stadigvæk findes i mellemøsten, nordafrika og i Kina.
Du bliver altså nødt til at kigge på tingene inden du tager stilling.

Karsten Aaen, Søren Ferling, Juan Krebber og Martin Lund anbefalede denne kommentar
Touhami Bennour

Poul Kristensen
Kurdere gik ind i Irak ( det forstår jeg ikke, kurdere er i Irak) Syrien gik ind i Libanon, Libanon er et arabisk land og du skal der er Israel er der også, og i øvrigt syrien har rømmet Libanon uden problemer. Mohamed er ikke racist, han købte en sllave, ( se for at undgå krig) og gjorde ham til et muzzin ( en der kalder til bøn) men jeg sagde også at religionen vidste udmærket at mennesker hykler og hører ikke efter.

Den arabiske civilisation sluttede samme år som Kristoff Colombus opdegede Amerika, i1492 og Granada i Spagnien fald til de kristne, så hvad du hævder om "slave togter i Europa må det sker i Otmanernes tid og jeg fand ikke noget om det i "Internet", jeg kan ikke sige noget. Jeg har ikke arabere er bedre, Men Vesten tabte hoved i det store Flugt til Amerika og hvad skete mefd Indiana og transport af slavere til Amerika.

Poul Kristensen

@Touhami Bennour:
Kurderne kæmper flere steder, bl.a. mod IS i Syrien.
Det med Israel og at Syrien har rømmet Libanon forstår jeg ikke.
Læs https://www.kristeligt-dagblad.dk/historie/arabere-hentede-slaver-i-europa.
Det at Muhammed købte en slave beviser ikke at han ikke var racist.
Hvad du mener med den store flugt til Amerika ved jeg ikke.

Touhami Bennour

Poul Kristensen
Det var en stor misforståelse. Jeg talte om racismen og imperialismen.. Nogen har sagt atmennesker levede isoleret og kendte ikke hinanden, det kom først nu at begynder at kende hinanden, så jeg citerede Mohamed(han er jo fra gammel tid). Jeg vil- ikke komme til det du siger om Libanon( det er arabiske land) vi blander os ikke i Brexit ,ikke.Det er mange aftaler mellem de arabiske lande, og det er arabiske liga til at klage .

Det drejer sig om nye løsninger Ikke som Irak eller Lybien og Syrien. Imperialismen skal væk,. Syd Korea er også vestens vassal. Men hvad med Nord Korea, Iran, Venuzuela etc. Det er ikke vestens vennere . Vi har brug for en ny"verdens orden" og begynde på en frisk . Det skal demokrati på verdens plan

Karsten Aaen, Flemming Berger og Viggo Okholm anbefalede denne kommentar
Touhami Bennour

Poul Kristensen
Det du har læst i det første kommentar duer ikke..jeg har haft problemer med min computer. det skal du ikke læse.

Carsten Hansen

Steffen Gliese.

Følte du dig personligt ramt ?.

Jeg tror ikke du er racist og skriver heller ikke at troende mennesker generelt er racister.
Jeg skriver at de fleste såkaldte racister findes blandt stærkt troende og stærkt nationalistiske mennesker.

Og ja; Stærkt troende og stærkt nationalistiske mennesker generelt, betragter jeg ikke som særligt rationelle. Tværtimod.

Og nu vi alle er igang med at gætte om hvor mange der er slemme "racister", så tror jeg ikke tallet kommer over 15 % for danskernes vedkommende. Procenttallet blandt vores indvandrere er, tror jeg, mindst lige så stort.
Betyder det så at vi skal være ligeglade med at der findes "racister" ?. Nej det skal vi da verbalt bekæmpe. Men vi skal ikke blæse tingene ud af proportioner og kalde danskerne for racister !

Carsten Hansen

Hvad angår tallet af "rigtige racister"; Altså folk der mener at folk fra andre racer end en selv er mindre værd, så er procenten nok langt mindre end 15 %.
Hvad angår folk der mener at anderledes troende er mindre værd er der nok ikke færre "racister" blandt vores indvandrere end hos "gammeldanskerne"

Det er min påstand.

Bjørn Pedersen

@Bashy Quaraishy, 10. marts, kl. 00.50 skriver:
"Mange hvide mennesker lider af overlegen kompleks tankegang på grund af kolonialistisk uddannelse, meget negativ medier og værst samfundstendenser. De finder det svært at slippe af med det, hvad de er blevet fodret fra barndommen. Det er derfor, når de udfordres, reagerer de på en dum og arrogant måde som Bjørn Pedersen, der siger, at din historie er baseret på; bitter, vred og trist."

Jeg forholder mig Mikas' historie som var han en person, ikke som var han et ansigtsløs, upersonlig, og abstrakt personificering af kolonial undertrykkelse. Jeg skriver netop ikke at hans historie er "baseret på vrede, bitterhed og tristhed". I tilsyneladende modsætning til dig selv, ser jeg ikke vrede, bitre og triste mennesker som underlegne. Jeg er interesseret i årsagen til hans vrede og bitterhed, og ønsker at han gør op med den. Jeg "anklager" ham ikke for at være vred og bitter.

Når man accepterer en fortælling om verden, hvor alle der har brun hud universelt set er underlagt dem der har hvid hud, er det klart at hvis man selv har ikke-hvid hud, vil opleve følelser af afmagt og vrede. Hvis man accepterer samme fortælling om verden og har hvid hud, derimod, kan man enten blive racist og stolt proklamerer at man hører til på toppen, eller man kan blive racialist og erklære at føle skyld over at man er på toppen af race-pyramiden.

Eller man kan helt afvise at der eksisterer racepyramider og anfægte disse ideer når de opstår, hvad jeg gør. Europæisk kolonialisme ER årsag til mange af de fejlagtige antagelser europæere, heriblandt danskere, har om f.eks. Afrika. Det kan man stadigvæk se når man ser reklamer for nødhjælpsorganisationer, der opererer i Afrika. De filmklip, der altid vises er "stamme-landsby-Afrika". Det er ikke de afrikanske storbyer - for det går jo imod etablerede fordomme om at afrikanere ikke er "noget så langt" civilisatorisk endnu.

Jeg er hverken stolt, ej føler jeg skyld over kolonialismen, men jeg anerkender at den naturligvis har sat dybe ar især i dem, som voksede op i kulturer som Mikas' familie der - antageligvis - kommer fra en slavefamilie ejet af europæere i nyere tid. Og man skal naturligvis skelne mellem race-slaveri og almindelig slaveri. Den arabiske verdens slaver var f.eks. ikke raceslaver, deres slavehandel var mere som de antikke og middelalderlige romere og grækeres slaveri. Og netop raceslaveri har især i USA sat dybe kulturelle ar på de sorte amerikanere, der er efterkommere af slaver, da deres traditionelle afrikanske kulturer efter de blev sendt til Amerika, blev udvisket og erstattet af en kultur, der blev påført dem af deres slaveejere. En kultur hvor de altid stod nederst i et racehieraki.

Netop racialiseringen af slaveriet er forbundet til den racialisering af de folkeslag man som nord- og vesteuropæisk koloniherre brugte til at retfærdiggøre overherredømmet. Den såkaldte White Man's Burden om at bringe civilisation og "kultur" til de "primitive" kulturer og racer. Slaveri og imperialisme har altid eksisteret, men racekomponenten, baseret på (pseudo-)videnskabelige postulater om den nordeuropæiske races absolutte herredømme, var unik for Nord- og Vesteuropa.

Når jeg angriber Mikas' forestillinger om hvidhed, er det netop fordi jeg ser ham internalisere eller optage den ovenstående race-baserede verdensorden, hvor "den hvide" altid står øverst i racehierakiet. Og så er det jo klart at man, som ikke-hvid, vil blive vred, trist og bitter hvis man accepterer det som et "naturligt" faktum.

Poul Erik Pedersen, Karsten Aaen, Flemming Berger, Maria Jensen, Runa Lystlund og Touhami Bennour anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Touhami Bennour, vi kan ikke lade som om, historien ikke har fundet sted! Når Historien fremstår som Vestens historie, skyldes det, at Vesten tilsyneladende er den eneste civilisation, der går op i at udforske, forstå og bevare kendskabet til samfundenes udvikling. I hvert fald er det ikke til at få øje på samme bestræbelse andre steder. Og som det gør sig gældende overalt, gælder det også her: den, der gør arbejdet, bestemmer hvordan det bliver udført.
Tyskerne har et udtryk, viel Geschrei und wenig Wolle, der betyder, at kritikken er manifest, men lysten til at gøre arbejdet for at ændre balancen synes fraværende, og sådan er det desværre blevet næsten overalt - sådan at de, de dygtige og de vidende, der burde handle, holder sig eller holdes tilbage af de, der helst ikke burde handle, de ignorante papirtigre bag deres skriveborde, som ikke kan slå en pind i en l.rt, uden at ødelægge begge dele, som man sagde i min ungdom. Heldigvis er det nu ikke til at skjule længere, hvor langt ude vi er kommet her.
Politiken havde i går et fremragende interview med Ægyptens førende ægyptolog: her har man taget hånd om sin historie og brugt den offensivt til at skabe national stolthed, samtidig med at man deltager i en åndelig berigelse af verdenssamfundet.
Vi kan ikke blive ved denne Vesten og de andre-opdeling, man må tage tyren ved hornene i de øvrige samfund og bringe sig på omgangshøjde, det kan man godt. Men man gider ikke.

Karsten Aaen, Jens Thaarup Nyberg og Frank Hansen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

- det er nøjagtig det samme, når medierne langer ud efter Facebook i denne tid: de kunne have gjort det selv! De kan stadig gøre det selv: bygge en international, multisproget internetplatform, som er tilgængelig for stort set alle, der ikke er analfabeter, og som har netadgang med i det mindste en smartphone. Facebook opstod på et kollegieværelse for 10 år siden! Alle kunne have gjort det.

Karsten Aaen, Jens Thaarup Nyberg, Eva Schwanenflügel og Frank Hansen anbefalede denne kommentar

'Racisme' er ikke at kalde nogen for neger eller perker eller PornoPolle eller PederFil. Det er oftest misforstået dansk gemytlighed, som tages ilde op. Der er ikke tale om vold eller rangordning eller udskamning, med mindre man selv ønsker at tolke det sådan. I de fleste situationer er der faktisk tale om en fremstrakt hånd med ønsket om en tættere inklusion i fællesskabet.

At nogle nydanskere har svært ved at acceptere vores mangel på højtidelighed og æresbegreber forstår jeg udmærket. Det er vores kultur, udviklet i kølvandet på 1968, hvor vi mistede en stor del af vores evne til at tage os selv så forbandet højtideligt. Vi skiftede fra De til Du og stillede høj som lav lige. Det er først her fornylig, at det igen er blevet delvist acceptabelt at føle sig fornærmet eller krænket, og det er skidt.

Mit bedste råd er dril, fornærm og krænk tilbage. Taberrollen skaber ingen vindere. Det er ikke så svært, og det giver en frihed, som burde være alle forundt og som jeg personligt aldrig ønsker at rulle tilbage. En frihed som i sidste ende forvandler konflikt til samvær, men jo. Det må sgu være svært at dumpe ned i for nytilkomne.

charlotte keck

Når folk føler sig diskrimineret, er det stort set altid, fordi de bliver diskrimineret. Det kan man ikke altid sætte sig ind i som hvid midaldrende mand, der aldrig har mærket det.
Når Mikas Lang siger, han bliver behandlet racistisk, er det fordi han bliver behandlet racistisk.
Det er dybt nedværdigende at blive kaldt neger, lige meget hvor meget afsenderen af ordet hævder, at han bare laver sjov.
Det kan også være meget mere nedtonet end n-ordet. Da undervisningsministeren besøgte Ørestad Gymnasium her forleden, sagde hun til en brun ung mand: ”Du kender sikkert nogen, der har en butik”. Ville hun have sagt det til en hvid ung mand? Det tror jeg ikke.
Men den lille forskelsbehandling er også krænkende. En brun person der bliver spurgt om, hvor han kommer fra, kan ikke bare svare Hellerup. Der vil altid komme følgespørgsmålet: “Jamen, hvor kommer du rigtigt fra?”
Spørgeren mener, han har ret til at vide alverdens private ting om den udspurgte, fordi han ikke er hvid. Hvis han afviser at svare, bliver spørgeren fornærmet.
Og så til what-about-ism: Til alle jer der vil nedtone Mikas Langs oplevelser med, at folk fra Mellemøsten er mere racistiske. Hvad i alverden har det med sagen at gøre? Det er det samme som at sige, at man ikke må kritisere Donald Trumps statsledelse, fordi Saudi-Arabiens konge er værre.
Nogen skriver, at Mikas Lang påtager sig en offerrolle. Hvordan kommer I frem til det? Han er blevet spurgt om han har følt sig racistisk behandlet og det svarer han ja til. Skal han fornægte, hvad han oplever, fordi det ikke passer ind i den hvide midaldrende mands diskurs?

Ruth Sørensen, Karsten Aaen, Peter Andersen, Esben Lykke, Carina Bøckel, Hans Hüttel, Eva Schwanenflügel, Trond Meiring, Hans Larsen, Runa Lystlund, Marie Jensen, Viggo Okholm, Britta Hansen og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar
Irene Sørensen

Det lyder lidt som en beskrivelse af at være kvinde = ikke-mand.

Carsten Hansen

Charlotte keck skriver :

"Og så til what-about-ism: Til alle jer der vil nedtone Mikas Langs oplevelser med, at folk fra Mellemøsten er mere racistiske. Hvad i alverden har det med sagen at gøre? " Citat slut.

Hvis nogen/nogle forsøger at gøre bestemte mennesker værre end andre. så har det meget med sagen at gøre.
Det betyder dog langt fra at "racisme" skal tolereres, blot at den skal bekæmpes på flere fronter.

Touhami Bennour

Bjørn Pedersen
Tak fordi du har sagt det. Arabere praktiserede ikke race-slaveri men almindeligt slaveri, som har været praktiseret i Antikken i Grækenland og Rom. Den almindelig slaver var ikke racial, det var pratiserede mod mænd
af samme nationalitet. Det halve af grækere var slaver, det ved vi. Jeg har set mange arabiske film, hvor det handles med slaver, faktisk af samme nationalitet og nogen gang med vigtig person, det kan være danserende, og som fortsætter med at danse.

Jeg har haft altid svært at gå igennem med den idée, og håber det vil gå bedre for dig. Den form for slaveri, "almindelig slaveri" trænger at blive kendt. Måske har vi været det alle sammen..
Måske Carl Marx har ret, Kapitalismen har prioriteret og gjorde alt til "vare", i kapitalisme tid blev mennesket til en vare som en maskine og mennesket til racialslave. Er den vestlige menneske frankeret, til hvid menneske. PÅ trods af at alle vesterlændige ikke er "hvide". Hegel sagde når man er i nord Afrika, man tror man er i Spagnien og omvendt.

Runa Lystlund

Touhami Bennour.
Jeg er godt klar over, at solen er D vitaminberigende og nødvendigt vitamin. Jeg tilbringer også tid i solen. Overdreven solbadning er derimod ikke sundt, det er hvad jeg henviser til.

Til den unge artikelskribent Mikas Lang.
Du er en nydelig ung mand, nok af mellemøstlig eller nordafrikansk afstamning, det tyder dit forfinede ansigt på. Lad være med hele tiden at identificere dig kun med at være fremmed. Du er også dansker, vær begge dele. Tag det som et stort plus, at du har indsigt i to kulturer. Knejs med hovedet og vær stort af det du er, du bliver nemlig ikke andet.

Som lærerstuderende vil du også være beriget af indsigt i andre kulturer end danske.

Da jeg mødte min danske mand havde han et overskæg. Han så godt nok ikke smart ud. Har du overvejet, at barbere dit skæg af. Det klæder dig ikke, med mindre, at du ønsker at ligne en følsom misforstået digter. Hvis du smiler til andre smiler de til dig og så sætter de sig ved siden af dig i bussen.

Jeg har en god bekendt fra Mali, hun er en stor kvinde, hun har en stor næse, men fremfor alt, er hun stærkt og pokkers flot og stærk kvinde. Jeg har yderst stor respekt for mennesker som hende.

Poul Kristensen, Karsten Aaen, Flemming Berger, Søren Ferling, Viggo Okholm og Bjørn Pedersen anbefalede denne kommentar
Runa Lystlund

Rettelse til Mikas Lang
stolt skulle der stå.
Fanden tage Google.

"I den provinsby jeg bor i, bliver mine tre adoptivbørn fra henholdsvis Kina og Filippinerne kaldt muzzier, " Af deres hvide kammerater "selvfølgelig bare for sjov ""

Og sådan har vi forskellige oplevelser i livet. Men at det skulle gøre at den enen eller anden gruppe skulle være mere racistisk er det rene fata morgane eller et ønske om at føle sig forfulgt.

Jan Fritsbøger

at muslimer ikke kan lide antimuslimer er vel naturligt og ikke udtryk for racisme, og det er desværre lykkedes for DF at skabe en illusion om at de fleste danskere er antimuslimer,
og så kan nogle danskere jo nemt få det indtryk at muslimer er racister, hvis muslimerne tror at alle danskere hader dem,
jeg har aldrig oplevet mangel på respekt fra muslimer, men jeg har heller aldrig været fjendtligt indstillet overfor fremmede, jeg har bemærket at nogle (få) fremmede undgår øjenkontakt men det tolker jeg som en følge af alle de hadefulde blikke de måske møder, men for det meste udveksler jeg øjenkontakt og smil med alle jeg møder, og for mig er der ikke tvivl, jeg bliver respekteret mindst lige så meget af fremmede som af danskere, for også danskere kan undgå øjenkontakt,
i øvrigt er jeg enig med Carsten i at det mest er de underfrankerede som er racister, ( og stemmer på DF ) men jeg tror ikke et øjeblik på at muslimer er mere racister end vi andre.

Karsten Aaen, Viggo Okholm og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Carsten Hansen

Jeg tror slet ikke det har noget med den oprindelige form for racisme at gøre, men at det handler religiøse/kulturelle spændinger.
Og præcis som almindelige hverdagsmuslimer ikke skal stå til ansvar for islamismens idioti, så skal den almindelige hverdagsdansker heller ikke stå til ansvar for få idioters racistiske adfærd.

Vi er nødt til at skille tingene ad. Gælder det accept af andres religiøsitet, så er rigid islamdyrkelse absolut ikke bedre end fundamentalistisk kristendom eller ditto jødedom.
Gælder det hudfarve/race så er der sgu ikke mange racister tilbage.

Søren Fosberg, Maria Jensen, Viggo Okholm og Jan Fritsbøger anbefalede denne kommentar

Sider