Kronik

Jeg kan ikke genkende politiets billede af, at deres cannabiskamp går godt på Christiania

Politiets daglige aktioner imod hashsalget på Pusher Street minder mest af alt om en dårlig westernfilm. En ualmindelig dyr film, der går en håndfuld gange om dagen, og som borgerne betaler for, skriver Fleur Frilund, der bor på Christiania, i dette debatindlæg
»Jeg er klar over, at man som lovgivende instans må gøre noget, for det er jo ulovligt at købe og sælge cannabis, men hvad så med at prøve noget nyt, f.eks. at legalisere det?« skriver dagens kronikør

»Jeg er klar over, at man som lovgivende instans må gøre noget, for det er jo ulovligt at købe og sælge cannabis, men hvad så med at prøve noget nyt, f.eks. at legalisere det?« skriver dagens kronikør

Debat
15. marts 2019

Jeg kunne til min milde forargelse for nylig læse, at Københavns Politi mener, at kampen mod den organiserede hashhandel i Pusher Street virker

»De organiserede hashhandlere er pressede og har svært ved at etablere sig som tidligere med faste boder,« fortæller politidirektør Anne Tønnes.

Og det lyder da også rigtig fint, hvis man læser det og ikke har særlig meget berøring med Christiania til daglig. Realiteten er bare en anden.

Jeg bor for enden af Pusher Street. Fra mit vindue kan jeg dagligt følge med i det lille cirkus, som Anne Tønnes mener, virker. Politiet beslaglægger rigtignok mere cannabis end tidligere – ja, andet ville da også være mærkeligt, nu når de bruger stort set alle døgnets lyse timer på at patruljere herinde. Så hvis det er det, Københavns Politi måler deres succes på, så går det vel ganske godt.

Men vi er også nogle mennesker på Christiania, der ikke sælger hash, skunk eller pot. Og vi er også ofre i denne meningsløse magtkamp. Ligesom de borgere, der godt kunne bruge politiets tilstedeværelse andre steder i landet.

I B.T. kan man f.eks. læse sig til, at:

»Indbrud, mindre hærværkssager, tyveri og anden småkriminalitet er nogle af de sager, som politiet ikke har ressourcer til at gå videre med, når fortvivlede borgere ringer dem op«.

Det er altså desværre ikke kun de organiserede hashhandlere, politiets øgede tilstedeværelse går ud over.

Kampklædte turister

Jeg står en morgen og nyder tilværelsen med hovedet ud ad mit vindue, da en flok kampklædte betjente kommer gående rundt om hjørnet ved Kvindesmedjen. De går roligt, nærmest lidt vadende. Det er de nye aspiranter, der bliver vist rundt i krigszonen. De stopper op foran porten til smedjen.

»Her til venstre ser I Woodstock,« informerer en af betjentene.

Han slår ud med armene og peger ned mod det gamle værtshus. Havde det ikke været for de skudsikre veste og deres enorme maskinpistoler, kunne de snildt ligne en flok turister på rundvisning.

Samtidig kommer en mand gående med et barn i armene. Han hilser høfligt på rundvisningsbetjenten, der kvitterer med et smil.

»Som I kan se, er det ikke alle christianitter, der modarbejder politiet. Mange er rolige og lader os gøre vores arbejde,« fortæller han stolt til den lille flok.

Jeg skærer en grimasse og ler lidt for mig selv. Vi har jo ikke noget valg. Vi må blot agere statister i, hvad der minder om en dårlig western, hvor Woodstock er saloonen, med dørene, der klaprer, mens røvere og sheriffer farer rundt i gaderne, så man må kaste sig til side.

Pusherne sælger hash. Politiet kommer løbende. Pusherne gemmer sig. Politiet rydder Pusher Street. Pusherne venter. Politiet forlader Christiania.

Pusherne sælger hash. Politiet kommer løbende. Pusherne gemmer sig. Politiet rydder Pusher Street. Pusherne venter. Politiet forlader Christiania.

Pusherne sælger hash. Politiet kommer løbende.

En klog mand sagde engang, at definitionen på sindssyge er at gøre det samme igen og igen og forvente et andet resultat. I så fald kvalificerer politiets aktioner sig som sindssyge.

Eller måske har jeg bare misforstået formålet med disse daglige strabadser, der er enormt generende for beboere, besøgende og virksomheder på Christiania.

Tragikomisk forestilling

De er i hvert fald nærmest komiske at overvære, disse aktioner. Jeg sidder ofte på første parket til komikken på verandaen på min stamcafé, Abegrotten, der ligger midt på en plads ud til Pusher Street.

Det er det samme hver gang: En person, der holder vagt, spotter politiet. Vagten signalerer til de andre på Pusher Street, at politiet er på vej. Borde og hash, pot og skunk bliver hurtigt pakket sammen og gemt væk, og folk begynder at løbe i alle retninger. Mennesker råber, og hunde gør.

Tiden står stille for en stund, imens politiet afspærrer Pusher Street og går i gang med at samle træborde og mælkekasser til udsmidning. Imens dette står på, samler der sig langsomt en lille flok mennesker langs afspærringen. De venter på at kunne købe deres cannabis. Nogle får sig en smøg, andre står og kigger lidt på deres telefon. De står pænt og venter, for lige om lidt har politiet indsamlet alt skrald og skrammel, så bliver afspærringen taget ned, og salget af cannabis kan atter fortsætte, som det plejer.

Jeg vil dog give Anne Tønnes ret i, at pusherne ikke længere etablerer sig med faste boder. I stedet for små farverige borde prydet med blomster og graffitikunst står de nu ved mælkekasser, skrald og hurtigt opstillede krydsfinerplader. Ellers er stort set alt, som det altid har været.

Denne tragikomiske forestilling udspiller sig en håndfuld gange om dagen. Tæppet går første gang ca. kl. 10, og billetterne koster vel et par millioner i skat – men så er kaffen på Abegrotten til gengæld billig.

Endeløst projekt

Det er efterhånden en mindre sjov del af hverdagen, at man er i vejen for politiet eller mistænkeliggøres for sin blotte eksistens. Når jeg går ned for at sortere mit affald, står der en betjent og kigger på mig med sammenknebne øjne. Jeg smiler nervøst og folder mit pap, imens jeg bliver iagttaget.

Når jeg er på vej over for at hente min cykel, når jeg ikke langt, før en betjent siger: 

»STOOOP, DET ER POLITIET, DER ER AFSPÆRRET«, og et rød- og hvidstribet bånd bliver trukket ud foran mig, så jeg ikke kan passere.

Jeg sukker og går udenom.

Hvad nytter det?

Folk stopper ikke med at købe hash på Christiania. Pusherne stopper ikke med at sælge hash. Priserne på varerne, der bliver solgt i Pusher Street, er endda uændrede, selv om store dele af produkterne hyppigt bliver beslaglagt. Jeg er klar over, at man som lovgivende instans må gøre noget, for det er jo ulovligt at købe og sælge cannabis, men hvad så med at prøve noget nyt, f.eks. at legalisere det?

Fleur Frilund, beboer på Christiania

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Aleksander Laursen

Det fordi samfundet måler straf som en succes. Krigen mod terror og krigen mod narko hænger perfekt sammen. Begge kampagner skaber mere af samme, naturligvis dækket ind i "fejtagelser".

Portugal har legaliseret alle stoffer, det har været en strygende succes. Det taler vore "frie medier" selvfølgelig ikke om. Britta-sagen, amerikanske kendisser og Mascha Vangs liv pryder forsiderne.

Enhver kritisk mine om vort samfund affejes som en konspirations-teori. Jeg tror ikke vi vinder konkurrencen med Kina, argumentet for dét er at vi har fordel i kritisk tænkning og debat.

Den debat og tænkning foregår dog kun indenfor meget meget snævre rammer. Ligesom i Kina. Journalisterne kan bare ikke se det selv. Uvidenhed er ligesom når en person går bort. Personen aner det ikke selv, det kun hårdt for folk omkring ham/hende.

Carsten Wienholtz, Per Klüver, David Zennaro, Egon Stich, Søren Andersen, Benta Victoria Gunnlögsson, Eva Schwanenflügel, Tor Brandt, Søren Ferling, Tonny Helleskov, Arne Albatros Olsen, Torben Bruhn Andersen, Jakob Silberbrandt, Steen K Petersen, Carl Chr Søndergård, Anne Eriksen, Dorte Sørensen, Tue Romanow, Morten Fals og Anders J anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

"Imens dette står på, samler der sig langsomt en lille flok mennesker langs afspærringen"

- ja, og der har jeg stået snart masser af gange. Det er pisseirriterende, men man vænner sig jo til så meget. I værste fald kan det tage helt op til en time at købe sin hash, men det indregner man så i dagens program.

Politiet er til grin, og det ved de godt - i hvert fald de menige panserbasser, for det er dem, vi står højlydt og griner af, når de leger røvere og soldater; ledelsen har sikkert ingen føling med, hvad der foregår i den brede befolkning, lige så lidt som skiftende justitsministre.

Selv har jeg forlagt mine indkøb til min lokale pusher, for der er øjeblikkelig og kontant afregning og intet politi. Hashen er kommet for at blive.

Per Klüver, David Zennaro, Søren Andersen, Benta Victoria Gunnlögsson, Eva Schwanenflügel, Hans Larsen, Torben Bruhn Andersen, Carsten Wienholtz, Randi Christiansen, Jakob Silberbrandt, jens christian jacobsen, Steen K Petersen, Trond Meiring, Jens Kofoed, Carl Chr Søndergård og Peder Bahne anbefalede denne kommentar

Never ending story?
Hvis udgifter i xx antal år for disse ekspeditioner blev udregnet, ville men givetvis afslutte dem?
Det er jo ikke en turist attraktion, vel?

Støt Christiania: Køb din hash et andet sted

Anja Knoblauch, David Zennaro, Erik Karlsen, Katja Bramgaard, Torben Bruhn Andersen, Rasmus Knus, Henrik Bjerre og Carl Chr Søndergård anbefalede denne kommentar

Jeg er så gammel, at kan huske, at vi var et frisindet land!
Og "de store" røg hash i "Hulen" på vores lokale bibliotek! Og senere kunne vi tage på Bakken og købe en klump og sågar ryge den i Be-In, eller hvad stedet nu hed... Hvad skete der dog?

Carsten Wienholtz, Benta Victoria Gunnlögsson og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Frede Jørgensen

Alkohol er mere skadeligt end hash.

Søren Clausen

Jeg kan ikke forstå at folk hælder penge i lommerne på kriminelle bander, når det er så let at gro nogle planter selv. Med legalisering gik det nok mere gelinde, hvis tilhængerne ligesom med det lidt giftigere rusmiddel og f.eks. Bryggeriforeningen ofrede nogle pengegaver til politikere og partier.

Carsten Wienholtz, Niels Duus Nielsen og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Der er brug, og der er misbrug. Forbudspolitikerne fatter ikke forskellen.

Anne Eriksen, Henrik Leffers og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Tak for en super velskrevet og rammende kronik om den uendelige historie på Christiania.
A bad potato-western indeed..

Carsten Wienholtz, Per Klüver, Anne Eriksen, Benta Victoria Gunnlögsson og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Det var en skøn tragikomisk indlæg og ret morsom.
Men må vi ikke erkende at Christiania er kommet for at blive lige som alle vore nye medborgere
med tørklæder og tro- dem kan nogen heller ikke li selv om de hverken ryger hash eller drikker øl.
Jeg ved ikke hvad der er værst hash eller spiritus- for nogen er det skidt og for andre bare en nydelse som kan styres. Afhængighed er aldrig godt og i min optik har hashhen den fejl at den kan gøre sløv og udvikle ligegyldighed. Men jeg går nu ind for at legalisere hashen og så lade staten tjene lidt på det. Ikke alle vil ryge det og det passer jo så dårligt ind i forhold til trangen til at forbyde rygning.

Anne Eriksen, Randi Christiansen, Eva Schwanenflügel og Jakob Silberbrandt anbefalede denne kommentar
Jens Thaarup Nyberg

"NEJ, NU KA' DET SNART VÆRE NOK.Nej, nu kan det snart være nok Jeg vil ha’ fred Vi som elsker lov og orden, vi har fået nok Christiania skal ned Nej, hvor er jeg altså blevet gal Det er mere end jeg kan ta’ Det er sindssygt, det er perverst, det er unormalt Brænd Christiania af Christiania er fuld af narkomaner, ja asociale bavianer, ja De skulle have skåret deres organerne af derude på Christiania Vi har ellers givet dem næsten alt ihvertfald har de tilbud nok de kan f.eks. vælge om de vil på den lukkede afdeling eller ha’ lidt nervemedicin – eller elektrochok De kan blive resocialiseret i fængsel kan de få kanariefuglen med De kan blive invalidepensioneret De kan blive trappet op og trappet ned Men hvad vil de ha’? Christiania De sku’ ha’ klippet håret af De sku’ ha’ streng dressur, de sku’ ha’ pisk, de sku’ sky…. Og når de havde fået, hvad de ku’ ta’, hæ hæ hæ hæ hæ så fik de allernådigst lov til at starte på en frisk De idioter derude på Christiania de skal ikke få et ben til jorden, nej Åh, JEG HADER FOLK som og finder ud af AT DE KAN LEVE – leve UDEN MIG Og bare vil ha’: Christiania"
https://www.youtube.com/watch?v=Dgd7Ea8V7Qs

Viggo Okholm, Niels Duus Nielsen, Jakob Silberbrandt og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Jens Thaarup Nyberg

@Mogens Holm
Troels Trier var opdateret i976 ! - er du en røst fra graven ?

Randi Christiansen

Medicinalindustrien har eksproprieret området for psykofarmaka, underlagt sig det og skabt en mia forretning på at prøve at lindre menneskers indre lidelser. Selvmedicinering med et rusmiddel som alkohol har statsadministrationen været nødt til at tillade, mens cannabis'ens rekreative potentiale undertrykkes. Hvorfor? Er det et forsøg på at kontrollere menneskers evt svaghed? Det er dumt, fordi misbrugets ophav er at finde et andet sted end i tilgængeligheden.

Når samtidig hampeplanten har så mange fortræffelige egenskaber, er det dumt i et misforstået forsøg på rettidig omhu at ville adfærdskontrollere vha forbud. Det giver mening i andre f.eks. trafikale sammenhænge - ikke i denne, som hører ind under det frie personlige valg.

Ønsker man oprigtigt fra fællesskabets statsforvaltnings side at forhindre misbrug, må man se på andre forhold. Man må forstå misbrugets psykologi og ophav, som er at finde i livsomstændigheder, der kan være så uheldige, at evt brug kommer ud af kontrol og bliver til misbrug.

Kort sagt gælder det som i alle livets andre forhold, at har man, hvad man skal bruge, er risikoen for ubalancer som f.eks. misbrug minimeret. Brug lige den indvendige side af hovedskallen lovgivertyper, tak.

Niels Duus Nielsen, Anne Eriksen, Jens Thaarup Nyberg og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Nååh .... vi må ikke for usa

Faktisk er det lovligt i en hel del stater https://www.information.dk/udland/2018/08/groenne-guldfeber-usas-cannabi...
Var det noget med en vingummibamse med cannabis?

Eva Schwanenflügel og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Tak anne, havde jeg lige overset - så er det nok ikke derfor?

Nu har vi lige set sidste afsnit af bedrag, som efterlader en højtstående politimand med et tvivlsomt renommé. Hvorvidt hans interesse kun er at opretholde en vis orden i det kriminelle hashmiljø, og/eller hvorvidt han selv har økonomiske interesser i at kontrollere hashmarkedet, får vi måske at vide i fjerde sæson af bedrag.

Hvilke motiver som egentlig styrer forbudspolitikken, kan jeg kun gisne om. Hvilket den nuværende irrationelle forbudspolitik giver al anledning til.

Eva Schwanenflügel

Randi, der kommer desværre ikke flere sæsoner af Bedrag - ærgerligt, fordi den lige var gået hen og blevet enormt god på den onde måde..

Og ja, hvad var den højtrangerende politimands interne motiver? Det fik vi ikke svar på.