Læserbrev

Hvis Konservative er blå bloks miljøbevidste parti, hvorfor har de så ikke formået at levere på klimaområdet i fire år?

De Konservative påstår at være blå bloks mest miljøbevidste parti. Men hvorfor giver de så milliarder til motorveje, når de i stedet kunne arbejde sammen med rød blok om seriøse klimaløsninger, skriver Søren Egge Rasmussen (EL) i dette debatindlæg.
Debat
27. marts 2019

I Information den 22. marts fremfører Mette Abildgaard (K), at De Konservative er det grønne parti i blå blok. Ifølge hende, er det altid De Konservative, der trækker de andre borgerlige partier i en grøn retning, og hun er dødtræt af, at klimakampen er blevet til en skyttegravskrig.

Det er der desværre gode grunde til. F.eks. at blå blok, inklusive De Konservative, igennem de sidste fire år slet ikke har leveret på klimaområdet.

Det betyder ikke, at De Konservative ikke har kæmpet grønne kampe internt i regeringen. Kampe, der formentlig har forhindret endnu større tilbageslag for den grønne omstilling.

Problemet er bare, at de sejre langt fra er tilstrækkelige. Ikke bare har de ikke formået at holde Danmark på den (uambitiøse) kurs, som blev udstukket under Thorning-regeringen. Tværtimod er vi nu på en væsentligt ringere klimakurs end tidligere – og det sker, alt imens førende forskere fortæller os, at det vil kræve ændringer uden fortilfælde at forhindre katastrofale klimaforandringer.

De Konservatives grønne garantier hænger derfor ganske enkelt ikke sammen. Det så vi også tydeligt, da det fremragende borgerforslag om en bindende klimalov skulle behandles i folketingssalen. Her valgte De Konservative, resten af regeringen og Dansk Folkeparti at fremføre en udvandet version, der på ingen måde bringer os fremad. Ugen efter hængte partiet reklamer op i København, hvor de slog på tromme for en ny klimalov – efter valget.

Gennem de seneste fire år kunne De Konservative sammen med rød blok have skabt et alternativt flertal til regeringen på det grønne område. Det skete ikke. I stedet har de valgt ministertaburetter, skattelettelser til de rigeste, billigere dieselbiler og milliarder til motorveje. Ligegyldigt hvor mange grønne ord, de nu siger i valgkampen, vil de – desværre – have præcis samme prioritering efter valget. De Konservative er derfor ikke garant for den grønne omstilling. Vi skal i stedet samle et nyt rød-grønt flertal efter valget.

Søren Egge Rasmusen, klima- og energiordfører for Enhedslisten.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Godt spørgsmål.

Eva Schwanenflügel

De Konservative kommunikerer muligvis i grønne talebobler, men de undlader at handle på de kønne ord.
Intet sted blev det mere tydeligt, end da de væltede Miljøminister Eva Kjær Hansen for at fremlægge urigtige beregninger, men derefter stemte for selvsamme gylleplan.