Kommentar

Hvis ikke småbørnsforældre organiserer sig, vil børnene tabe hvert eneste valg

Mange småbørnsforældre oplever, at deres børns daginstitutioner er underbemandede, og det skaber berettiget frustration. Men forældrene må selv sætte sig igennem som en potent politisk interessegruppe, hvis børnenes forhold skal forbedres, skriver debatredaktør Gry Inger Reiter i dette debatindlæg
Småbørnsforældre skal organisere sig, før der bliver gjort noget ved den mangelfulde normering, pædagoger og forældre oplever i daginstitutionerne, skriver debatredaktør Gry Inger Reiter. 

Småbørnsforældre skal organisere sig, før der bliver gjort noget ved den mangelfulde normering, pædagoger og forældre oplever i daginstitutionerne, skriver debatredaktør Gry Inger Reiter. 

DR Dokumentar

15. marts 2019

Er man i selskab med småbørnsforældre, er der især ét emne, man bør undgå, hvis man ønsker en stemning af ubekymret hygge: forholdene i daginstitutionerne. Frustrationen over at aflevere ungerne i en institution, hvor der er alt for få voksne til at sikre, at dagen ikke bare bliver lang, men også god, er udbredt.

Frustrationsniveauet steg formentlig i mange småbørnshjem mandag aften, da man kunne se DR2-dokumentaren Hvem passer vores børn?, der går tæt på hverdagen i de danske daginstitutioner. Foruden billeder af grædende og utrygge børn, der ikke bliver trøstet, viser dokumentaren, at normeringerne – antallet af børn pr. pædagog – i praksis er langt dårligere, end de officielle tal fra Danmarks Statistik giver indtryk af. Nogle tal, som børne- og socialminister Mai Mercado (K) ellers har henvist til som belæg for, at det går bedre, end pædagogerne påstår.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Kurt Nielsen
 • Viggo Okholm
 • Eva Schwanenflügel
 • Søren Veje
 • Steffen Gliese
 • Ib Christensen
 • Gert Romme
 • Dorte Sørensen
Kurt Nielsen, Viggo Okholm, Eva Schwanenflügel, Søren Veje, Steffen Gliese, Ib Christensen, Gert Romme og Dorte Sørensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Dorte Sørensen

Ja små børnsforældre op på hesten og organiserer jer og lav demonstrationer, mød op til byråd møderne osv......
Det gjorde "vi" i 1970érne og "vi" fik skolefritidsordningerne - med få pædagoger osv i forhold til fritidshjemmene- taget af bordet. Desværre blev de indført i senere og uden store protester fra de daværende forældre.

Kurt Nielsen, Anne Eriksen, Eva Schwanenflügel og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Faktisk interessant, for hvem skal ikke organisere sig mod deres egne politikere?
- Småbørnsforældrene skal organisere sig.
- Skolebørnsforældrene skal organisere sig.
- Studerende og deres forældre skal organisere sig.
- De ældre skal organisere sig.
- De syge skal organisere sig.
- De arbejdsløse skal organisere sig.
- De fattige skal organisere sig.
- De hjemløse skal organisere sig.
- Boliglejerne skal organisere sig.
- Og måske skal boligejerne også organisere sig.
- Flygtninge skal organisere sig.
- Alle med udenlandsk baggrund skal organisere sig.
- Alle danske skattebetalere i udlandet skal organisere sig.

Vi taler altså om at beskytte sig mod folkevalgte politikere. Kan man da slet ikke få den til at gå af, så der kan blive udskrevet valg.

Kurt Nielsen, Anne Eriksen, Kim Houmøller, Pia Kühnell, Eva Schwanenflügel, Sisse Pihl, Gunilla Funder Brockdorff, Egon Stich, Søren Roepstorff, Karsten Lundsby, Steffen Gliese, Torben Jensen, Rasmus Knus, Jørn Andersen, Søren Bro og Ib Christensen anbefalede denne kommentar

Organisering for at forøge ansvaret for småbørn over på institutionerne og politikerne, er at fraskrive sig eget ansvar for egne børn som mødre og forældre.
Kulturen er skredet voldsomt i de sidste mange årtier.
Det er ikke statens børn.

Finn Jakobsen

Men vi er her altså allesammen - uanset om vi er småbørn, gamle, syge, raske eller hvad fanden.
Jeg er bange for, at det hele går op i særinteresser, hvis vi skal organisere os på den måde. Det er en falliterklæring for fællesskabet, og dem, der har færrest ressourcer til at organisere sig, bliver taberne. Det er sgu nok småbørnsforældrene, der har travlt med hverdagen, og de generte og de mindre skriftkloge, men de gamle kræmmere som har tid nok til at brokke sig og føre deres syge moster i marken, nok skal vide, hvordan den kage skal skæres. Fy, for søren, siger jeg bare. Vi må have vi-et tilbage. Godt nok fødes vi alene, og vi dør herfra alene, men i mellemtiden er vi sgu sammen -

Kurt Nielsen, Anne Eriksen, Eva Schwanenflügel, Sisse Pihl, Morten Fals, Nis Jørgensen, henning husum, Ib Christensen og Søren Bro anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Undskyld Leo Nygaard , men jeg forstår ikke dit argument med fraskrivelse af forældreansvar.
Hvis forældre står sammen står de stærkere for at få indført trygge og gode forhold i daginstitutionerne. Gode normeringer mv. vil uden tvivl også kunne spare samfundet penge til specialskoler, osv..... senere i børnenes udvikling.

Kurt Nielsen, Anne Eriksen, Eva Schwanenflügel og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Dorte - Lad mig sige det på en anden måde - helt modsat de nuværende tilstande :
Alle vuggestuer skal nedlægges og barselsydelsen øges i en tilsvarende periode.

Og inspireret af børne demonstrationerne for klimaet : Hvad med at børnene vil strejke på næste fredag, som betyder at forældre selv skal passe deres småbørn ;-)

Dorte Sørensen

Leo hvis vi skal "drømme" - var det så ikke bedre at få nogle gode normeringer i vuggestuerne,så de små børn får den opmærksomhed og hjælp som kan udvikle dem. Vuggestuerne kunne så være til halvdags pasning og stimulering. Om forældrene så skal have betaling for halv arbejdstid ,mens de har mindre børn er et økonomisk og politisk spørgsmål.
En afskaffelse af vuggestuerne passer heller ikke med, at et flertal i Folketinget forlanger, at familier med små børn boende i de politisk udnævnte "ghetto områder" skal gå i vuggestue ellers vil familien få vrøvl med myndighederne.

Anne Eriksen, Viggo Okholm, Eva Schwanenflügel og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Dorte - At forbedre de nuværende forhold er selvfølgelig velkomment, når man ikke vil sadle helt om.
Jeg provokerede for at udvide problemkredsen. Her passer dit eksempel med ghettoerne fint som eksempel på "statens børn".
Een rigtig, privat mor er bedre end 10 offentlige på skift. Der er selvfølgelig undtagelser.

Hvad det så betyder for uddannelse og erhverv i den tid er en stor debat for sig.

Esben Lykke, Morten Fals og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar

Dorte hvis vi må "drømme", var det så ikke bedre at drømme om en bedre hverdag, hvor vi har tid til vores børn, i stedet for at anbringe dem i institutioner 30 - 40 timer om ugen.

Og så må (borgerlige)forældrene vælge at prioritere deres børn højere end lavere skatter....

Dorte Sørensen

Morten hvis vi må "drømme" så var mellem 20-15 timer om ugen i daginstitutionerne, nok det mest ønskelige. Vel at nørke med gode normeringer i daginstitutionerne så barnet får den tryghed og udvikling som barnet har behov for. Forældrene skal så have mulighed/ret til at passe børnene selv resten af tiden.
Men den drøm passer ikke med de politiske vinde, hvor tilknytningen til arbejdsmarkedet er LYKKEN og alle ikke eller delvis på arbejdsmarkedet er udstøtte og mindre værdige.

Leo:

Hovedet på sømmet!

Vuggestuer hører ingen steder hjemme i et (moderne?) samfund.

Ikke hvis man tænker på børnene i hvert fald. Hvis man tænker på bnp - så er det jo en anden sag.

Vær med til at gøre en indsats for dagplejen, vuggestuen, børnehaven og fritidsinstitutionen, for at fremme børns trivsel, sundhed, udvikling og læring. Vi skal samle alle socialt bevidste til én samlet bevægelse, som kan ændre den nuværende kurs på det sociale område. Vi skal forene de rigtige sociale bevægelser, bunden af fagforeningerne, samt de sidste sociale politiske partier i en koalition, der er stærk nok til at fjerne nedskæringerne.

Der er ufattelig rigdomme i Danmark, alt andet er løgn. Vi går glip af milliarder i skatteindtægter årligt pga. denne myte om at der ikke er nogle penge. Omsætningen af danske værdipapirer er enorm, i 2017 var den på 40.829 mia. kr. ifølge VP Securities. Indfør skat på finansielle transaktioner. En ufattelig lille brøkdel af omsætningen kunne med ét fjerne hele fattigdommen i Danmark - den tvungne fattigdom som 80 % af Folketinget har indført i de sidste 20 år. De forskellige regeringer har givet skattelettelser for godt 800 mia. kr. siden år 2001, som de rige har fået, bl.a. erhvervslivet.

Hvordan er det lille land blevet så lille, at der ikke længere er plads til børnene i institutionerne? Der skal markante investeringer til på hele området. Den massive velstand for middelklassen og overdrevne luksus til overklassen, samt skattelettelser til velhavende virksomheder, bør drosles ned i forhold til den kostbare og umoralske børnefattigdom.

Borgerne aner ikke hvor stærke de i virkeligheden er. Hvis vi slår os sammen ude på de sociale medier, kan intet stoppe Den Progressive Sociale Bevægelse. Lad os give alverdens aviser en ny overskrift: Fattigdom - ikke i vores samfund, ikke i Danmark.