Læserbrev

Sol- og vindenergi kan dække 90 procent af elforsyningen i fremtiden

Der er solide studier bag planerne om et elsystem med 90 procent sol- og vindkraft, selv om formand for Reel Energi Oplysning, Thomas Grønlund Nielsen, påstår det modsatte
Debat
7. marts 2019

Formand for Reel Energi Oplysning, Thomas Grønlund Nielsen, skriver i Information den 1. marts nedladende om sol- og vindenergi.

»En afhængighed af dem vil være som at gå tilbage til før opfindelsen af dampmaskinen,« mener han blandt andet.

Nielsen påstår også, at vores mål om at omstille og dække 90 procent af dansk elforsyning gennem sol- og vindkraft lyder som ønsketænkning. Det ville være dejligt, hvis han ville sætte sig lidt ind i de planer, som vi og mange andre har lavet for en dansk fremtid med 100 procent vedvarende energi.

Hos VedvarendeEnergi har vi gennemregnet scenarier, hvor vi time for time sikrer balancen mellem elproduktion og elforbrug i et energisystem med 100 procent vedvarende energi i 2030.

I hovedscenariet er der i elforsyningen 84 procent vindkraft og syv procent solkraft. I alt dækker sol- og vindenergi altså 91 procent af dansk elforsyning. De resterende ni procent af strømmen kommer fra biogas og fast biomasse.

Tilsvarende har Energistyrelsen under Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet fremlagt et scenarie med 88 procent vindkraft og to procent solkraft i elforsyningen i 2050. I deres beregninger har styrelsen også sikret en balance i forsyningen time for time.

Der er altså solide studier bag planerne om et elsystem med 90 procent sol- og vindkraft, selv om Nielsen påstår det modsatte. Og med de faldende priser for sol- og vindkraft kan vi ovenikøbet forvente, at strømmen ikke bliver dyrere, snarere tværtimod.

Med de forslag vil vores elforbrug ikke længere belaste klimaet, så længe den beskedne mængde biomasse, der indgår, bliver bæredygtig. Samtidig vil energiforsyningen være lige så stabil som i dag.

Det er på baggrund af disse studier, at vi argumenterer imod den dyre og usikre atomkraft.

Vores forslag har derfor kun det til fælles med energiforsyningen før dampmaskinen, at den belaster klimaet mindre end alternativerne i dag.

Gunnar Boye Olesen, Miljøorganisationen VedvarendeEnergi

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her