Læserbrev

App med produkters klimaaftryk kan gøre det lettere at træffe grønne valg i supermarkedet

Det er svært at gennemskue, hvad der er det bæredygtige valg, når vi handler. Derfor bør politikerne indføre en app til forbrugerne, der fortæller om produkters klimaaftryk, skriver Mette Reissmann (S) i dette debatindlæg
Debat
26. april 2019

Vi skal gøre det nemmere at træffe bæredygtige valg i en stresset hverdag. Som forældre vil vi gerne give vores børn en lysere fremtid end vores egen. Derfor bliver det stadigt vigtigere for mange af os at træffe grønne valg, når vi handler. Det kan dog i en presset hverdag være svært at gennemskue lige præcis, hvad det valg er.

Når vi står i supermarkedet i ulvetimen med skrigende børn på armen og stirrer ned i kummefryseren eller på de bugnende hylder, kan det være næsten umuligt at have overblikket eller overskuddet til at tage det rigtige valg. Ingen børnefamilier har flere timer til at stå mellem grønkålen og skinken og google sig frem til CO2-belastningen for denne uges tilbud i Fakta. Det er der, politikerne skal på banen.

I 1990’erne var den socialdemokratiske regering faktisk lige præcis så fremsynet. Her udviklede vi ’Etikdatabasen’. En hurtig guide til dig som forbruger, hvor virksomhederne frivilligt kunne uploade informationer om deres produkter.

Gennem ’Etikdatabasen’ som app eller scanner i supermarkedet ville du hurtigt kunne læse dig frem til det, der er vigtigt for dig. Det kunne være klimaaftrykket i dine gulerødder, hvor langt og hvordan vinen er transporteret til butikken, om din kaffe er fairtrade, eller om dyrene har haft et godt liv, før de endte i køledisken.

Lige præcis dette arbejdede jeg med som en del af Socialdemokratiets erhvervsudspil i 2000 til 2003. Desværre slukkede drømmen om ’Etikdatabasen’, da den borgerlige regering kom til.

Det er noget pjat at sætte erhvervslivets interesser højere end klimaet. Heldigvis er tiderne skiftet, og de fleste erhvervsvirksomheder har forstået alvoren omkring klima, miljø og bæredygtighed generelt. Teknologien er til stede og behovet for valid, tilgængelig forbrugerinformation er større end nogensinde, så hvad venter vi på?

Klimatruslen skal ikke kun ligge på den enkeltes skuldre, men være fællesskabets ansvar. Derfor mener jeg også, at politikerne skal gå forrest og genindføre projekt Etikdatabasen 2.0.

Mette Reissmann, MF’er (S)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her