Klumme

Georg Metz: DF’s stramajstrikkede verdensbillede er til skade for fædrelandet

Historien om et forudsigeligt politisk mord. DF har drevet det til meget åndløshed i det danske medielandskab. Lukningen af Radio24syv er det seneste eksempel. Nogen kalder det symbolpolitik, men konsekvensen er virkelig nok: DF vil bestemme form og indhold nu til skade for stationens utallige lyttere i hele landet
Historien om et forudsigeligt politisk mord. DF har drevet det til meget åndløshed i det danske medielandskab. Lukningen af Radio24syv er det seneste eksempel. Nogen kalder det symbolpolitik, men konsekvensen er virkelig nok: DF vil bestemme form og indhold nu til skade for stationens utallige lyttere i hele landet

Henning Bagger

5. april 2019

Den likvidering af Radio24syv, som Kristian Thulesen Dahl befalede, har ikke meget at gøre med kravet om vestdansk vinkling af stoffet, skønt 70 procent af en kommende radios medarbejdere jo skal bo mindst 110 km vest for hovedstaden. Pudsig betingelse for skattebetalt landsdækkende radio. Virkeligheden arter sig anderledes. TV 2 blev i sin tid tvangsplaceret i Odense. Hovednyhedsredaktion (og chefen) er hovedstadsbaseret. Hvad ellers?

Danmark har mange gode lokalradioer samt glimrende regionale tv-stationer, hvoraf centralredaktionen øser stof af landsinteresse. Sådan gør man.

Som så meget andet DF bedriver, synes bedrifterne drevet af berettigede mindreværdskomplekser i partitoppens udtalte ambition om at udrydde tolkninger, synsmåder og indfald som de fem-seks ledende DF-hoveder ikke vil tillade, og som ikke er kongruent med DF’s stramajstrikkede verdensbillede.

En forholdsvis tam historieserie kostede således DR kassen og en ordentlig luns af virksomheden, fordi Søren Espersens særegne personlige historieopfattelse blev stødt på manchetten. Nogen kalder det symbolpolitik, men konsekvensen er virkelig nok: DF vil bestemme form og indhold nu til skade for Radio24syvs utallige lyttere i hele landet.

Med landsdækkende udsyn udviklede 24syv sig og blev til dét, DF afskyer. Det skete som resultat af engagerede talenters inspirerede samvirke i en professionel virksomhedsstruktur, som mange kan lære af.

Til gengæld foreligger der ikke én eneste solid idé som begrundelse for afskrivningen af 24syv. Kun forlanger DF dagen og vejen reproduceret i nationale, frem for alt lokale tolkninger i traditionel form ­til skade for oplysning og kunstnerisk mangfoldighed. Og til skade for fædrelandet.

Friske meningsmålinger fremmer ønsket om, at de bøse mænd i DF efter denne disposition får en endnu mere rationeret betydning. Fremadrettet.

Mediemæssigt set tager det tid at etablere nyt: ansætte værter, afprøve flere, begå fejl og lære af dem. Dernæst udvikle det indhøstede talent og dagligt inspirere atter nye værtsroller, nye formater og atter nye emner. Et mirakel, når det lykkes, hvad det sjældent gør. Se blot DR, hvor meget var dem givet, og hvor mistrøstigt fornyelsen gik.

Otte år for en ny radio er ingen tid. 24syv blev også først, hvad 24syv nu destrueres for at være flere år efter radioens fødsel. Begyndelsen vakte bekymring: Kørte eksperimentet i grøften, før det for alvor var begyndt? Ville projektet nogensinde lette, eller var Per Stig Møllers konstruktion idiotisk overflødig?

Da håbet var ved at svinde, blev 24syv imidlertid omsider 24syv.

Hvor var Khader?

Magen til i dansk mediehistorie er næppe set. Det skulle lige være B&U under Mogens Vemmer. Skønt det jo var noget andet – som DF i øvrigt også ville have likvideret, havde de dengang kunnet.

I beklagelsen og harmen over succesen og 24syvs formentlig forestående skæbne opstår spørgsmålet: Hvorfor de andre partier lader det ske. Valget var under alle omstændigheder nær; DF kunne ikke true med at vælte regeringen, slet ikke i så sur en sag, som DF her har skabt for sig selv – næsten lige så bøvet som Tullebanen og møgvejen i Mariager.

Såfremt accepten af DF’s krav kom for at sikre medieforligets større linjer, kunne regeringspartierne stadig have afvist de dræbende betingelser for 24syv og alligevel været sikre på at få nedskæringen af DR og alt andet igennem. Og om så det glippede, kunne VK have forhalet forliget.

Så vigtigt var det heller ikke, slet ikke i forhold til den oprindeligt store borgerlige satsning 24syv. Et medieforlig med S koblet på ville være holdbart, orkestreret af en mere duelig kulturminister modsat den siddende, hvis bidrag er hænder på kogeplader og brændende platforme, og hvis parti har kurs mod glemslen.

I blå kreds har Naser Khader (K) det skidt med forløbet. Forhandlingerne blev først kapret af Peter Skaarup, siden af Thulesen Dahl og af Kristian Jensen himself, der mest er til Vild med dans.

Khader surmuler, det er heller ikke sjovt at blive hældt i havnen, og vil nu se, hvad han kan gøre, og hvad han ikke kan. Men hvorfor fanden himlede han ikke op i tide? Hvorfor er han politiker, når han ikke tør sige fra?

For en konservativ bør 24syv ikke være en lille sag; partiets grand old nestor og (eneste) kulturpersonlighed lagde hjerne og prestige i projektet, en mærkesag for K på linje med krudt og kugler. Men så langt rækker den historiske hukommelse ikke.

Kan det så passe, at S står bag medieordfører Mogens Jensen, der har det fint med den falske forklaring om radio fra udkanters udkant. Samme Jensen, der i tråd med DF er træt af insisterende journalister og ønsker småredaktioner i konkurrence med lokalradioerne.

Her ligger hunden begravet: De store partier er trætte af skarp satirisk sovs og vedholdende kritisk dækning som i 24syv.

Engang dyrkede socialdemokratier deres visioner i radikal kritisk tradition. Nu bekæmper partiets ledere i takt med DF de kontrollerende medier og deres medarbejdere. Danmark har atter taget et skridt mod autokratisk regeret elektronik, hvor politisk kontrol er det åbenbare mål. Forleden forlangte DF’s Alex Ahrendtsen (Den talende Amagerhylde), at DR før en ny historisk serie ansætter et hold passende historikere.

DF’s Pia Adelsteen, bodegaejer i Mariager, politianmelder 24syv for en aprilsnar om hende og hendes trafikordførermands bodega i Mariager.

Gravskrift på gravskrift over danske værdier af armslængde og frie medier.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • June Beltoft
 • Kurt Nielsen
 • Carsten Mortensen
 • Jesper Lerche
 • Morten Wieth
 • Flemming Berger
 • Frede Jørgensen
 • Kim Folke Knudsen
 • Alvin Jensen
 • Troels Ken Pedersen
 • Jes Enevoldsen
 • Gert Romme
 • Jakob Trägårdh
 • Mihail Larsen
 • Torben Bruhn Andersen
 • Bjarne Andersen
 • Hans Larsen
 • Christian Mondrup
 • Runa Lystlund
 • Erik Karlsen
 • Eva Schwanenflügel
 • Joen Elmbak
 • Bjarne Bisgaard Jensen
 • Niels Duus Nielsen
 • Tino Rozzo
 • Katrine Damm
 • Anders Reinholdt
 • Grethe Preisler
 • Torben K L Jensen
June Beltoft, Kurt Nielsen, Carsten Mortensen, Jesper Lerche, Morten Wieth, Flemming Berger, Frede Jørgensen, Kim Folke Knudsen, Alvin Jensen, Troels Ken Pedersen, Jes Enevoldsen, Gert Romme, Jakob Trägårdh, Mihail Larsen, Torben Bruhn Andersen, Bjarne Andersen, Hans Larsen, Christian Mondrup, Runa Lystlund, Erik Karlsen, Eva Schwanenflügel, Joen Elmbak, Bjarne Bisgaard Jensen, Niels Duus Nielsen, Tino Rozzo, Katrine Damm, Anders Reinholdt, Grethe Preisler og Torben K L Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben K L Jensen

Trangen til at kæmpe for ordentligheden fader ud,dovenskaben breder sig,et søvnigt øjenbryn hæver sig langsommeligt,jo højere den skingre stemme fra Amager og Martin Henriksen lyder i takt med panikken for "Endlösung" til DF´s terrorvirksomhed nærmer sig med stormskridt. Nu kommer så det værste - Vil Socialdemokratiet lukke DF ind i varmen fordi Morten Østergaard er kravlet op i sit træ ?
Et valg mellem pest og kolera - Det bliver DF - desværre.

June Beltoft, Karsten Lundsby, Frede Jørgensen, Kim Folke Knudsen, Hanne Ribens, Runa Lystlund, Torben Bruhn Andersen og Niels Bent Johansen anbefalede denne kommentar

Underskrivere til borgerforslaget om bevaring af 24syv stiger lige nu med flere hundrede i timen.
Det er så ikke den (stigende) ulighed, jobcenter-regimet, eller modbydlig flygtningepolitik, der får 'folket' til at rejse sig... Men måske alligevel den berømte dråbe?

June Beltoft, Benta Victoria Gunnlögsson, Karsten Lundsby, Torben K L Jensen, Frede Jørgensen, Kim Folke Knudsen, Thomas Tanghus, Alvin Jensen, Runa Lystlund, Torben Bruhn Andersen, Bjarne Andersen, Niels Bent Johansen, Hans Larsen, Eva Schwanenflügel og Allan Madsen anbefalede denne kommentar

Nej, Katrine, jeg tror snarere det er den vedvarende omtale i medierne af medie personer og medier der vil miste 90 mill. om året, samt selvfølgelig, tanken om at skulle undvære Birgit Kretz Virum og hendes venner, der får borgerforslaget til at trække underskrifter.
Men nu har radio 24syv fået et jysk tilbud: siger de ja, bliver de snydt, og siger de nej bliver de til tøsedrenge

Det bliver en stor dag, når de kulturløse DF-tumper ikke længere kan rasere og chikanere det danske kulturliv, og deres evindelige, smålige og hævngerrige mindreværdsfølelse ikke længere tages alvorligt af nogen.

Peter Andreasen, June Beltoft, Jan Weber Fritsbøger, Benta Victoria Gunnlögsson, Karsten Lundsby, Torben K L Jensen, Helene Kristensen, Frede Jørgensen, Kim Folke Knudsen, Hanne Ribens, Alvin Jensen, Carsten Wienholtz, Torben Bruhn Andersen, Bjarne Andersen, Niels Bent Johansen, P.G. Olsen, Eva Schwanenflügel, Katrine Damm, Ete Forchhammer , Bjarne Bisgaard Jensen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Georg Metz

Aprilsnaren overfor Pia Adelsteen bestod i opringning fra en journalist fra 24syv, der udgav sig for at være fra Politiet, hvorefter han meddelte, at en lastbil havde torpederet A'porta - og at en person var død ved ulykken. Hir, Hir

".....opstår spørgsmålet: Hvorfor de andre partier lader det ske."

Det er jo ganske enkelt: Fordi de alle (bortset fra et par stykker) er hunderædde for Xenofobisk Folkeparti.

June Beltoft, Karsten Lundsby, Flemming Berger, Kim Folke Knudsen, Runa Lystlund, Torben Bruhn Andersen, Niels Bent Johansen og Herdis Weins anbefalede denne kommentar
Finn Jakobsen

Desværre: glem det, DF og socialdemokraternes forbrødring har naturligvis også en hel del at gøre med, at Radio 24-7 har talentfulde medarbejdere, der taler dansk med en lettere mellemøstlig accent. Sådan noget kan vi naturligvis ikke have i Danmark. Tag til Jylland...

June Beltoft, Karsten Lundsby og Niels Bent Johansen anbefalede denne kommentar
Runa Lystlund

Svaret er ekstremt enkelt. DF er ikke et kulturbærende parti. Deres medlemmer bærer ikke på stor mængde social og kultibærende kapital. Mange DFere plages desuden af mindreværd, som udtrykker sig ved, at de ville styre og bestemme hvad man kan kalde kultur, kunst og arkitektur. De kan ikke se hvad kultur er, hvis de ikke på billedet, kan se hvad det forestiller, musikken ikke er til at danse efter og arkitekturen må ikke må være nyere end ekletismen (stilblanding) fra ca. 1900.

Løsningen er ikke at gå tilbage til 1900 tallet, men at kommunerne ikke tillader alt det bras, der bliver bygget. At de er selektive og at de ikke lader projektudviklere bestemme dagsordenen.

Nævn mig en politiker i Folketinget, der interesser sig for kultur og ikke bare snæver kultur af allerede tygget mad? Nu er mit speciale byggeriet, men det samme gør sig gældende over det hele. Neopotismen blomster som ukrudt på marken.

Vi må desværre også indrømme, at Akademisk Arkitektforening med deres snævre indbudte arkitektkonkurrencer, hvor ofte kun tre firmaer bliver inviteret til at deltage, har bidraget til en ekstrem ensartedhed og gold arkitektur og ofte helt ude af scala.

Prækvalifikationen udelukker eventuelle nytænkende firmar i at deltage og vennerne og de store bliver valgt. Stort er ikke altid godt.

Projektudviklerne har så taget politikerne et vist sted hen, fordi store byggerier giver penge til metroer, bybaner og meget andet. Derfor ser vi disse mange projekter/nybyggerier, nogle steder helt ude af byernes skala, fordi udviklerne og kommunen vil tjene maksimalt på en grund. Bebyggelsesprocenten tangerer Vesterbro med 4. baggård. Vi kunne yderligere nævne "Ibizarkitekturen" ved havnefronten i Aarhus med et højhus, Dorte Mandrup tegnestues med tårnet i Brande og Bjarke Ingels Kaktusby i Esbjerg. Tårnet i Brande er inspireret af en amerikansk arkitekt fra omkring 1900, vil enten blive lavere eller meget bredere, for rent konstruktivt vil det ikke holde. Dette tårn symboliserer tiden i dag på en eminent måde. Man volder Brande og omkringliggende områder. Den viser bygherrens magt, kommunens svaghed og efter min mening burde arkitekten have sagt nej til projektet. Hidtil har DM bygget interessante byggerier og i meget mindre skala.

Svage politikere, griske kommuner og projektudviklere, samt arkitekter, der ikke sætter hælene i og siger det lille ord nej, er med til at smadre byer.

Det er et fåtal større eller allerede kendte arkitekter, der bygger byer i dag. Neopotismen grasserer. Åbne konkurrencer, hvor nye ideer kunne frembringes er lagt i graven af Akademisk Arkitektforening.

Runa Lystlund

PS.
Der er en ting DF interesserer sig for og det er asfalt. Den asfalt skal så helst lægges hen imod deres egne boliger eller beværtninger.

Hvis DF bliver reduceret til 12-13% procent vil Nye Borgerlige tage 4-7 %. Det ved vi selvsagt ikke. Det bliver spændene at se hvad de vil bruge deres magt til, for de har ikke 90 mandater til at drive deres "indvandrerspil".

DR skabte Pia Kjærsgaard og DF. Det bliver meget interessant at se, om DR med Abdel, en yngere journalist af muslimsk afstamning, vil være med til at give en hjælpende hånd til Pernille Vermund og Nye Borgerlige, et indvanderkritisk parti, således at de kommer i Folketinget.

Lidt typisk for DF ser vi nu det rækker i land fordi de mister opbakning fra deres vælgere ! Det så vi også da de ville tage 3.300 fra folkepensionisternes boligstøtte ! Så åbenlyst kun magten og egne stole der er det væsentligste hverken velfærden eller vores nation. Håber de også dropper Tullebanen der kører bus fra Vejle Banegård til Billund hver halve time !

Karsten Lundsby, Kim Folke Knudsen og Runa Lystlund anbefalede denne kommentar

Tak til Georg Metz for at gøre opmærksom på det. - Også selv om jeg slet ikke mener, at udtrykket stramajstrikket på blot nogen måde er dækkende for dette politiske sammenrend på den yderste - og ofte ekstreme - højrefløj.

Holdningerne i det verdensbillede, som Dansk Folkeparti har konstrueret for sin lille skare af tilhængere, der foretrækker "fortyggede meninger" i stedet for selv at tænke, er blevet til, fordi partiet ikke ved, og ikke evner at sætte sig ind i, hvad der sker i verden udenfor Vejle bakke.

.

e verdensbillede

Niels Duus Nielsen, Karsten Lundsby, Kim Folke Knudsen og Runa Lystlund anbefalede denne kommentar

En dramaserie i TV skal godkendes af DR. Vikingeskibsmusset i Roskilde skal genopføres i "vikingestil" (hvad det så end er. Er der indført selvcensur i DR af frygt for flere repressalier. Hvornår stopper DF egentlig sit angreb på den kulturelle og kunstneriske mangfoldighed. Skal tilskud til kunstmuseer tildeles efter, hvad der falder i DF's smag,for ikke at beskæres. Sla DF bestemme , hvad der spilles på teatrene.Hvorfor er der ingen medlemmer i Venstre eller Konservative, ordentlige med en liberal, borgerlig, humanistisk holdning, der siger "nok er nok".Nogle har trods alt gjort, uden det har ændret en tøddel. Desværre må vi nok sige, at forventet 15% af stemmerne til DF ved det kommende valg nok er mere end en lille skare, og de borgerlige partier er åbenbart så forhippet på at beholde magten, at det viger for alle hensyn. Og, nej - DF er ikke et borgerligt parti. Det er et småborgerligt parti.

Erik Karlsen, Niels Duus Nielsen, Karsten Lundsby, Kim Folke Knudsen, Runa Lystlund og Carsten Wienholtz anbefalede denne kommentar
Runa Lystlund

Hvis vi nu skal beskrive stramaj, så er det korsstingsbroderi, hvor man somme tider har et fortrykt mønster, eller et mønsterarksmotiv, som følger med. Derfor er overskriften rigtig god. Det er det forudsigelige og det forventelige. Der er ingen slinger i valsen, farverne følger gerne med, valgt af fabrikken. Du åbner posen, måske har du valgt blomsterne, nisserne eller den lille kattekilling. På en måde kan dette billede overføres til de diverse politiske partier. Det hele er fortrykt, eller der følger mønsterark med, her er der sjældent overraskelser.

Bjarne Tingkær, Niels Duus Nielsen, Vibeke Hansen og Herdis Weins anbefalede denne kommentar
Runa Lystlund

Finn Egelund.
Svaret er enkelt, de fleste politiske partier interesserer sig ikke for kultur. Enkelte interesser sig for miljø og sundhed. De fleste interesserer sig for indvandring og rigets økonomi. For de fleste partier er kultur ikke en vigtig del af politikken. Derfor får DF lov. De glemmer, at kulturen civiliserer os. Kultur er også overskud. Der er bare det, at DF's kulturbillede er det fortrykte stramaj. DF tror, at alt skal være som det fortrykte billede eller mønsterarket. I korsstiksbroderi skal stingene helst vende den samne vej, ellers bliver broderiet ikke jævnt.

Niels Duus Nielsen, Karsten Lundsby, Kim Folke Knudsen og Herdis Weins anbefalede denne kommentar
Runa Lystlund

"Det bliver meget interessant at se, om DR med Abdel, en yngere journalist af muslimsk afstamning, vil være med til at give en hjælpende hånd til Pernille Vermund og Nye Borgerlige, et indvanderkritisk parti, således at de kommer i Folketinget."

DF vil tabe stemmer til dem, denne gang.

Jeg refererer til programmet, hvor formanden for Nye Borgerlige og den kvindelige imam mødes efter 30 år.

Runa Lystlund -
min mor holdt meget af at brodere stramaj efter fortrykte mønstre, fordi det var så afslappende. MEN - når hun brodere stolesædder eller lignende, så gjorde hun det efter eget mønster og lærte mig -der vældig godt kan lide at brodere - at man sagtens kan tegne egne mønstre på millimeter- eller ternet papir, bruge et mønster fra et blad som inspiration og tillempe det efter egen smag. Det harkvinder jo gjort lige så længe, man har haft og tråde i forskellige farver. På et tidspunkt for ca. 15 år siden havde tekstilforum i Herning en udstilling af broderier, som 2 veninder på tværs af Atlanterhavet havde lavet på baggrund af mønstre sendt frem og tilbage til hinanden pr. e-mail og i bogstavelige forstand broderet videre på.

Erik Karlsen, Runa Lystlund, Niels Duus Nielsen og Vibeke Hansen anbefalede denne kommentar
Anders Sørensen

Tak til Georg Metz for endnu engang at sige det samme. Tusind tak! Tak til alle, der takker. Tak til Georg Gearløs, der dog trods alt har det samme gear, som benyttes til fulde, konstant.

Kim Folke Knudsen

De borgerlige partier er en samling FÆHOVEDER og Nyttige idioter for det alt drejer sig om for indeværende ( år 2015- år 2019 ) DF Dansk Folkeparti.

Det er efterhånden meget hult at høre på Venstre og på Liberal Alliance, når de påstår at de selv er partier som støtter liberalismen. Gu gør de ej, de er klientpartier og Marionet Teater for Danmarks nationalistiske parti DF, og de kan snart løbe i hælene på Nye Borgerlige som er DF ekstra strong, hvis partiet bliver tungen på vægtskålen.

Det er som om der er sket en gradvis glidning med begrebet at være liberal. For mig handler det liberale livssyn om kulturelt frisind, om plads til de mange meninger og livsveje om tolerance og om menneskelig forståelse. Alt det som DF hader som pesten og spytter af med det foragtelige begreb: Den politisk korrekte klasse.

Nu synes liberale holdninger for de nedslidte partier Venstre og Liberal Alliance at handle om at give systemet fri, så det kan slå løs på borgerne f.eks de arbejdsløse, førtidspensionisterne de nedslidte medarbejdere.

eller at melde pas og lægge sig fladt ned for de store multinationale selskaber, når de med alt andet end liberale holdninger moser sig frem med økonomisk magt og vælde.

Væk er den personlige frihed væk er respekten for borgerne væk er ønsket om et samfund med et frit og altid varierende menneskesyn og en fri debat. Har I glemt Jeres politiske rødder i venstrefolk og medlemmer af Liberal Alliance ?.

Det konservative Folkeparti, som var med til at skabe radio 24-7. Helt rigtigt Georg Metz, hvorfor står partiet ikke fast på konservative værdier og afviser DF´s krav til radiostationen ? Hvorfor sidder der en ordfører og mukker bagefter, når partiet har mulighed for at sætte en stopklods for DF´s ageren ? Stemmer de som stemmer på Det konservative Folkeparti i virkeligheden på det nationalistiske DF, fordi Det Konservative Folkeparti opgiver at forsvare egne værdier og standpunkter.

Desværre ser vi en kedelig tendens hos Socialdemokraterne, hvor Henrik Sass Larsen bruger en meget stor del af tiden på at beklage sig over danske mediers behandling af hans egen høje person. Her er der også et udtalt ønske om at blive interviewet af en journalist som Henrik Sass Larsen selv er på bølgelængde med og som ikke finder på at stille provokerende spørgsmål til den socialdemokratiske ledende personlighed.

Den trojanske hest i Folketinget fremstår ikke så velpoleret som før. Partiet DF der er så travlt beskæftiget med deres egen frihed til at lufte standpunkter om udlændinge. De har i flere sager afsløret deres sande nationalistiske væsen ensretning, klapjagt på standpunkter partiet ikke kan lide og forsøg på indblanding ned i mindste detalje, som var Danmark allerede et kommunistisk planøkonomisk mareridt.

Tak til Georg Metz for endnu et godt indlæg med bid i.

God Weekend.

VH
KFK

Erik Karlsen, Niels Duus Nielsen, Runa Lystlund og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Runa Lystlund

Herdis Weins.
Jeg har også broderet som barn. Det er hyggeligt og afslappende. Man kunne sagtens lave moderne kunst med korstiksbroderier, det behøver ikke at være banalt.

“Her ligger hunden begravet: De store partier er trætte af skarp satirisk sovs og vedholdende kritisk dækning som i 24syv.”

Det er den vigtige pointe. DF udgør kun et mindretal af det snævre flertal, der leder landet. Da det gik op for K og LA at beslutningen om at kvase 24syv var upopulær, så fik de travlt med at påstå, at de kun nødtvunget var gået med til det som led i en forhandling. Men det står totalt hen i det uvisse, hvad de i givet fald fik til gengæld for denne påståede indrømmelse.

Samtidig bakker S op om bortdømmelsen af 24syv. Og modsat DF er der ikke noget tegn på, at de får kolde fødder. Så mon ikke S+V sidder i kulissen og er godt tilfredse med beslutningen.

Niels Duus Nielsen, Christian Mondrup og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar

Der vel i runde tal ca 400 kilometer fra Thyborøn til København og ca. det samme den anden vej.

I Thyborøn er stramajstrik noget vrøvl, enhver ved at man ikke kan strikke stramaj; man kan sy stramaj, en form for korsting, eller strikke.
Når man ikke ved det, så er man bare noller, uvidende, dum, i hvert fald hvis man kommer fra Thyborøn og omegn.

400 km derfra, i Kbh. med der til hørende medier, mener man åbenbart at DFers (læs uvidende jyder) opfattelse af kultur og radio drift er helt noller, det har de ikke en skid forstand på, altså, ”rigtig kultur”.

Måske fordi det er jyder med mange flere, inderligt ligegyldigt, hvad de der Københavnere ævler om radioen,
Og måske er problemet, at der hverken er kendskab til, eller respekt kakkelbords kulturen (stramajstrikning) i Kbh.eller cafe-lattebords kulturen (har du set/læst/ hørt det sidste nye…) i Thyborøn… 400 km…

Respekt for forskelighed går vel begge veje, fra Kbh. til Thyborøn, uanset hvad man mener ”rigtig” kultur er, og når diverse flertal i folketinget, til gode ser den ”rigtige kultur” politik, så er der jo ingen, lige bortset fra tumperne i Thyborøn og omegn, der er utilfredse 

’PS: Jeg er DFer, men har meget stor respekt for min jyske families kulturelle habitus og stramaj- og strikke kundskab 

Else Marie Arevad

Al den snak om stramaj får mig tll at tænke på sidste vers af Poul Sørensens tekst til sangen Solitudevej:

Nu' jeg altså en slags enke.

Jeg blev aldrig gift med Kaj.

Ensom bor jeg i mit jomfrubur på Solitudevej.

Og især når det er mandag,

og især når det er regn,

ka' jeg bli' så melankolisk, når jeg sidder

der og kikker ned på vej'n.

Så vemodigt bedugger min rude sig.

Om manda'n. I regnvejr. På Solitudevej.

Mens jeg sidder og syr på stra-pude-maj.

Om manda'n. I regnvejr. På Solitudevej.

Der er dryp ned fra himlen og dryp i mit blik.

Og vi græder om kap med en ostebutik.

Og jeg drømmer om Kaj - uh, det studekvaj !

Om manda'n. I regnvejr. På Solitudevej.

Martin Sørensen

hvordan kommer man til at se på denne tid vi lever i nu om 25 år. til den tid "når jeg bliver gammel", jeg har lige haft min, 50 års fødselsesdag, og vores fjerde barnebarn så verden i søndags.

hvordan vil vi se på vores tid nu, når han fylder 25. når vores børnebørn bliver voksne?

mit bud er at man vil kalde tiden for vandvides tidsalder. at der efter dette vandvid vi ser nu vil komme en opvågning, ja et direkte opgør mod vandvidet. som vi blandt andet ser det med klima kravet lad mig opsummere vores tid,

Dansk folkeparti er som sådan bare et produkt af vores vandvid,
jeg satte, poul dissing og benny andersens, gamle plade på i bilen med min telefon, i går og hørte barndommens land, og de andre gode sange, https://www.youtube.com/watch?v=DAb4SmiBr6A

Og kom til at tænke på den tid de var skrevet. om hvor civiliseret danmark var i dette tidsbilled. versus det danmark vi lever i nu, med chance for at lyde som en sur snart gammel mand, blev jeg noget bedrøvet for vi lever virkelig i en træls tid sådan sagt på godt gammel jysk. en vandvides tidsalder. hvor man ikke lytter til fakta men hvor folkedybet lader sig forføre. af nemme forklaringer, der er ingen som har tiden til at faktisk lytte, på hinanden, og i den verden lever DF og har det godt. ja jo mindre vi lytter og snakker med hinanden. jo mere kan dansk folkeparti fortælle at deres billed af verden er det rette billed af verden. og forføre svage sjæle til at faktisk og stemme på dette skrækkelige parti. Dansk folkeparti er et produkt af et samfund hvor vi er stoppet med at snakke med hinanden om politik. hvor vi er gået fra at ha en faktisk samfunds debat, til at politik er blevet underholdning,

mens jeg levede i "barndommens land", i 1970ne, var der et danmark hvor vi hade plads til at snakke med hinanden. ja jeg husker, historien om thy lejren, hvor bønderne, i tolerance, annerkedede at der nok kunne være andre måder og leve på end deres. og deres ægte frisind gjorde man toleredede hinanden trods, haspiber og bare røve. vores dansk folkeparti samfund har mistet denne dybe tolerance for sin næste, Derfor er dansk folkeparti mange mange gange værre end. Glistrups fremskridts parti. for uanset hvad så var der en vis grad af tolerance i parti fra 1970ne,

DF´s danmark har ingen tolerance for andre end dem som ligner dansk folkeparti. og dette gør dansk folkeparti til et totalitært parti. og hele deres bevægelse til en totalitær bevægelse. man snakker om det homogene samfund, mens jeg som faglært mejerist, helle vil beskrive DF´s danmark som en stor homogenisator. hvor vi homogenisere befolkningen til denne, ensartede grå DF masse, en homogenisator homogenisere mælk ved at mælken som har fedt der er i forskellig molekyle størrelse knuses i en forsnævring under højt tryk. DF´s kultur homogenisator, homogenisere vores befolkning. i et danmark hvor der ikke er en politisk modstandskraft overfor denne totalitære. bevægelse.
Hvad skete der i danmark, hvordan kunne det hele gå så galt, jo forklaringen er faktisk temmelig enkel og banal. i mit barndommens land, var 15-16% af alle danskere medlemmer af et politisk parti. det er 15-16 ud af 100 som der ville snakke politik med hinanden, debatere samfundet og debatten foregik nu ude i befolkningen, iblandt befolkningen. hvor vi faktisk snakkede med hinanden om vores samfund, i dag snakker vi om X faktor. og alt muligt andet " soma tv. ". for ca 3 ud af 100 af os er medlemmer af et politisk parti, parti medlemskabet er blevet til et elitært projekt. og ikke længere en folkelig handling. samfunds debatten er blevet elitær. og ikke længere folkelig. derfor har dansk folkeparti succes, fordi de foregiver en vis folkelighed med en pæn succes. til nu, DF er så ramt af lincons forbandelse. You can fool all the people some of the time, and some of the people all the time, but you cannot fool all the people all the time. Abraham Lincoln nej du kan ikke lyve over for alle altid og derfor er befolkningen heldigvis ved og langsomt vågne op. forhåbenligt kan vi få befolkningen til at vågne helt så vi kan stoppe homogenisatoren, stoppe vanvides tidsalder. før det er for sent. jeg er oprigtigt bange for den fremtid mine børne børn kommer til at opvokse i, og håber på at jeg kunne give dem et liv, som var lige så trykt og sikkert som den jeg fik.

Niels Duus Nielsen

Også jeg har "strikket stramaj". dengang jeg var barn i Jylland, sammen med min mor i al hemmelighed, men jeg holdt op igen, fordi det trods al hemmelighedskræmmeriet var for farligt. For hvis det blev opdaget, ville jeg være det oplagte mobbeoffer i det næste halve år. Rigtige drenge broderer ikke!

Allan Madsen kritiserer københavneriet for at ville tage patent på "rigtig kultur", og han har en pointe. Den folkelige kultur er af en eller anden grund ikke på finansloven, i modsætning til finkulturen. Men den rindalisme, som DF står for - under dække af at bare at være en decentralisering af de kulturelle institutioner - er lige så meget et forsøg på at diktere den "rigtige" smag, nu er det bare finkulturen, som skal erklæres entartet.

De traditionelle borgelige, såkaldt "liberale" partier beviser med deres eftergivenhed over DF, at de vil gøre alt for at bevare regeringsmagten. Og at SD nu også bejler til DF viser, at sosserne også er hoppet på den talmagiske vogn (kan du tælle til 90?), hvor magten er vigtigere end politikken.

Martin Sørensen, vi lever ganske rigtigt i vanviddets tidsalder, blot frygter jeg, at denne tid om 25 år snarere vil blive kendt som "førkrigstiden" eller "den anden mellemkrigstid", eller måske som "passivoteten før den globale nedsmeltning".

Samfundene i den vestlige verden er polariserede, og selv om DF står til kun at få 15% af stemmerne, er jeg bange for at mange, mange flere vælgere end dem, som stemmer på DF, er blevet bange for det ukendte og fremmede, og derfor vil stemme på politikere, som lover at skrue tiden tilbage til dengang, man kunne købe hele verden for en tiøre, og stadig have penge til overs. En tilbagevenden til halvtredserne lyder trygt, og når man er bange for fremtiden, griber man ethvert halmstrå. der byder sig til. Se bare på amerikanerne, de valgte Trump, fordi han lovede at dræne sumpen og stoppe USAs meningsløse krige. Selvfølgelig har hans ublu racisme også spillet en rolle for valget, men ikke alle Trump-vælgere var racister. Og tilsvarende er ikke alle borgerlige vælgere her i landet hardcore racister, men de småracistiske nok til at støtte op om racismen, hvis det betyder, at de kan sikre at magten forbliver hos den højere middelklasse.

DF og Nye Borgerlige er del af den samme totalitære bevægelse. Og ligesom i den første mellemkrigstid tror det bedre borgerskab, at de kan styre disse opkomlinge. Men det kan det ikke, for borgerskabet har ikke en vision, og er derfor uegnede til at have magten. LA havde en vision, tilbageskuende ganske vist, men trods alt en vision. Men ligesom moral opløses i sprit, opløses visioner ved mødet med en ministertaburet. Også socialdemokraterne havde en vision engang, men det er længe siden. K er så lille et parti, at de ikke har råd til deres egne visioner, men må låne andres. Og V bruger slet ikke visioner, men nøjes med at tage sig godt betalt for at lade tingene gå deres skæve gang efter mottoet: Hvad der er godt for dansk erhvervsliv er godt for Danmark, og op i røven med de fattige.

Jeg er bange for, at det kommer til at gøre meget mere ondt, før det igen begynder at gøre godt. Det er virkelig interessant at følge amerikansk politik for tiden; valget af den racistiske Trump synes at have givet bagslag, så store dele af den amerikanske befolkning er blevet sig bevidste, at de nok i virkeligheden er en slags socialdemokrater. Dette er sket først og fremmest fordi den amerikanske progressive venstrefløj råder over et antal visionære ledere, med Bernie i spidsen og AOC m. fl. lige i hælene på ham.

Jeg håber, at danske progressive politikere og politikerspirer vil lade sig inspirere af denne amerikanske vision. For uden en vision om fremtiden vil intet ske. Den amerikanske vision har de skandinaviske lande som forbilleder, så jeg foreslår, at vi gør ligesom amerikanerne: Lad os folde vores vision om det retfærdige samfund ud igen, og genskabe den velfærdsstat, som de borgerlige er ved at nedlægge, med hjælp fra DF.

Vi har det godt i lille Danmark, som min far altid sagde, men vi kunne have det meget bedre, som jeg altid svarede ham. Så derfor håber jeg virkelig, at mange, mange flere vil stemme på EL og Alternativet, som er de eneste partier, som faktisk har en vision, der omfatter velfærd for alle, og ikke kun en indspist elite. Men måske mangler vi en karismatisk leder? Hvor finder vi sådan en? Det er her, individet kan spille en rolle i historien: Som katalysator for de positive følelser, som trods alt rører sig i folkedybet, Ellers vil resentimentet blive udnyttet i den mest forkvaklede form af højreorienterede demagoger.

Lad os gøre som de amerikanske progressive og omfavne populismen. Ikke den destruktive, fremmedfjendske populisme, men i stedet den positive trang til at leve i et retfærdigt samfund, hvor der er plads til alle. Universalismen er blevet en hæmsko i en verden, hvor velfærden ikke er ligeligt fordelt. Så lad os være partiske, i det mindste for en periode, og anklage de sande ansvarlige i stedet for en eller anden uskyldig syndebuk. Hvis ikke de gode kræfter i samfundet - "os" - retter skytset mod de sande ansvarlige for landets åndelige deroute - "dem" - vil vi ikke kunne forhindre fremtidens historikere - vore børn og børnebørn - i at undre sig over, hvordan vi mistede fornuftens og næstekærlighedens fulde brug og gav efter for de mørkeste sider af den menneskelige psyke.

Der vil blive et retsopgør en dag. Sidst, vi havde sådan et, skød vi de forræddere, som var uden for pædagogisk rækkevidde. Jeg gætter på, at det vil vi gøre igen. Men det er bare et gæt. Det er svært at spå om fremtiden i alle detaljer, men at det nok vil komme til at gøre ondt, før det igen gør godt, er vist et ganske godt bud på, hvad der vil ske.