Kommentar

Japan kan hjælpe os til at forstå vores egen sexløse fremtid

Det står skidt til med sexlysten i Japan, og særligt mænd fravælger i stigende grad fysisk kærlighed. I Vesten oplever vi de samme tendenser, som især skyldes økonomisk usikkerhed, den teknologiske udvikling og mindre tid
Yoyogi Parken i Tokyo.

Yoyogi Parken i Tokyo.

John Walton

23. april 2019

Græsset i Tokyos Yoyogi Park er blevet koloniseret af smukke unge mennesker: kvinder og mænd under de blomstrende kirsebærtræer omgivet af sake og shochu, kasser med øl og plastikposer fulde af fingermad – de drikker, spiller spil og deler smartphoneskærme, mens bladene drysser ned omkring dem.

Hanami (blomsterkigning)-fester er et århundred gammelt forårsritual, et nationalt symbol på livets skønhed og forgængelighed. Men idet jeg passerer dem, kan jeg ikke undlade at tænke over, om nogle af disse rødkindede, festende unge er i gang med at finde sammen eller overhovedet gider give det et forsøg.

Det ’sexløse Japan’ er efterhånden blevet et stabilt meme-tema. Kombineret med en faldende fødselsrate og en aldrende befolkning er billedet af en nation i cølibat blevet malet endnu skarpere op af et paradoks: Japans kulturelle fantasi er fuld af erotik, lige fra 1700-tals shunga trætryk til det, ikkejapanere i vore dage ofte misvisende kalder hentai (perverse) pornografisk manga og animationer. Japanernes sexliv er, forlyder det, blevet totalt sublimeret.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
  • Kurt Nielsen
David Zennaro og Kurt Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

nu kan det jo også være, at befolkningen generelt er ved at indse, at over 7 mia mennesker på en lille klode er mere end rigeligt.

Jørgen Wassmann, Erik Karlsen, Mogens Holme og Dorte Haun Nielsen anbefalede denne kommentar

Det moderne livs rationale er dræbende for kærligheds leg, erotikkens mystik og sexuelle lyst. Vi lod det rationale bestemme alt for længe. Vi må vinde det det irationale tilbage så der er balance.

Touhami Bennour, Arne Albatros Olsen, Søren Nielsen, Flemming Berger, Erik Winberg og Søren Ferling anbefalede denne kommentar
Aleksander Laursen

George Orwells '1984' bliver til virkelighed.

Overvågningssamfund - Tjek

Folk tror på alt medierne skriver inkl. krigspropaganda - Tjek

Det seksuelle instinkt bliver udslettet - Tjek

Strategien er hverken at besejre Eurasien eller Sydøstasien (Kina/Rusland), krig kan hverken vindes eller tabes, den er til for at opretholde samfundsstrukturen (uligheden) som den er - Tjek

Kim Houmøller, David Joelsen, Bent Gregersen, Bjarne Bisgaard Jensen, Lise Lotte Rahbek, Erik Winberg og Henrik Hansen anbefalede denne kommentar
Dorte Haun Nielsen

Cølibat er en velsignelse på alle tænkelige planer. Myten om kærlighed og fysisk intimitet som værende nærmest synonyme er mejslet ind i det moderne samfund - men en myte ikke desto mindre. Kærlighed og sex har så lidt med hinanden at gøre at de slet ikke burde optræde i samme sætning. 'Fysisk kærlighed' er en uladesiggørlighed. Bogen 'Sex is not compulsory' af Liz Hodgkinson kan anbefales, hvis man er klar til at debunke sine egne og samfundets myter om nødvendigheden af sex som en slags rekreativ aktivitet - 'nødvendig' kun ud af afhængighed, kedsomhed, tomhed. Livet kan fyldes med langt mere tilfredsstillende og mindre bivirkningsfyldte formål, aktiviteter og hobbies, og menneskehed og klode kan stortrives med en reduceret fødelsrate. Jeg kan kun sige af erfaring: Cølibat - prøv det! :)

Dorte Haun Nielsen

Niels Jakobs, jeg ved ikke hvorfor det er gået så galt for den katolske kirke mht. sexuelt misbrug, men jeg kender adskillige mænd som praktiserer tilvalgt cølibat og derudover lever relativt almindelige liv og som har det glimrende med det - jeg siger ikke, at det er uden udfordringer (heller ikke for kvinder), men det er langt opvejet af de mentale, åndelige og relationelle fordele ved afholdenheden. Og som alt andet bliver det en vane over tid. Jeg ved ikke om jeg ville kunne gøre det, hvis ikke jeg følte et stærkt indhold i mit liv i øvrigt - både relationelt og åndeligt - så når cølibatet fejler (og man tyr til misbrug) vil jeg tro at der mangler noget af det.

Det som mangler , Dorte, er måske det, vi kan fornemme resliseret i allestedsnærværende reklamer, f.eks også FB opslag om hvordan livet bør nydes?
Førhen var livet godt hvis det var tåleligt, nu gør man krav på "lykke" , og hvis man mener sig ramt af ulykke , så må den tages på pilleform.
Nå, men et liv uden sex er frustrerende, dybt sågar. Det er ligesom med burhøns, der ikke får lov at skrabe eller grise uden noget at rode i med trynen. Men jo, det
kan overleves med en portion masochisme, tror jeg..