Læserbrev

Kirkeklokkerne ringer klimahåbet ind i 2020

Greta Thunberg har fået nobelprisen, og der er intet fyrværkeri på nytårsaften, spår gadefejer Kim Vildnis om nytåret 2020 i dette debatindlæg
Debat
29. april 2019

Ved årsskiftet 2019-2020 vil miljøaktivisten Greta Thunberg være indehaver af Nobels fredspris, som hun har fået overrakt, få måneder før året gik på hæld.

Den unge aktivist vil, fuldt fortjent, få anerkendelse for sine stærke taler til politikere og menigmand rundt omkring i verden angående menneskehedens tåbelige opførsel på vores planet.

Vi vil være titusindvis, måske millioner, der inderst inde deler hendes frygt og erkendelse: Det nærmer sig enden på menneskeheden! De sidste generationer er borte om et halvt århundrede! De vil dog have levet stærkt og være døde unge.

Nytårsaften er der tradition for at se tilbage på fortiden, reflektere over livet og fremsætte nytårsforsætter. Desuden håbe og ønske en ’bedre fremtid’ for én selv og, måske, for de nærmeste i den personlige bekendtskabskreds.

Det er sjældent, vi som enkeltindivider tænker på andre end os selv og vore pårørende. Her adskiller dronning Margrethe og Greta Thunberg sig fra det gennemsnitlige menneske.

I sin nytårstale vil dronningen endnu en gang ’anråbe’ en højere magt med ordene: GUD BEVARE DANMARK!

Greta Thunberg anråber menneskeheden: GØR NOGET! STOP SNAKKEN! VORES HUS BRÆNDER!

Året 2020 ser grafisk flot ud. Snart vil dette runde tal ændre sig: 21, 22, 23. Tiden farer afsted, vi kan dårligt følge med.

Hvor mange år har menneskeheden tilbage på Jorden? Kan vi ændre livsstil, handlinger og vaner? Kan vi endelig indse, at det enkelte menneske bidrager i masseudryddelsen?

Eller kan individet undskylde for sig, som mange nazister gjorde under Anden Verdenskrig – »Jeg gør bare som alle andre, hvad skal jeg stille op?«

Vi vil afslutte 2019 med en væsentlig, klimavenlig ændring: uden nytårsfyrværkeri!

I stedet lader vi alle landets kirkeklokker ringe en fuld time fra midnat.

Kirkeklokker har været brugt gennem generationer som advarselssignal til befolkningen, og de kan overdøve både fyrværkeri og tåbelig adfærd. Kirkeklokkeringningen vil således også markere overgangen, troen og håbet på, at menneskeheden kommer til fornuft i sidste sekund.

Ellers kan vi blot sætte vores lid til, at Gud bevarer menneskeheden.

Kim Vildnis, gadefejer

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Niels-Simon Larsen

Fint læserbrev.
Tænk en nytårsaften for klimaet... Men hvilket parti ville lægge sig selv for had ved at foreslå fyrværkeriforbud?