Læserbrev

Klimaordfører Jens Joel: Selvfølgelig kan man stole på Socialdemokratiet i klimakampen

Vi har brug for samling, hvis klimakampen skal lykkes. Det er kompliceret, men det er ikke en undskyldning for ikke at gøre noget, skriver klima- og energiordfører Jens Joel (S) i dette debatindlæg
4. april 2019

Jørgen Steen Nielsen spørger i Informations leder den 23. marts, om man kan stole på Socialdemokratiet i klimakampen. Det åbenlyse svar er ja. Selvfølgelig. Det har man i øvrigt altid kunnet.

Vi har stået forrest i forsvaret for den nuværende klimalov og de vindmølleparker, regeringen under parolen ’Grøn realisme’ prøvede at aflyse.

Vi fik også vendt deres uambitiøse energiforlig på hovedet, så vi fik markant mere vedvarende energi, energieffektiviseringer og dobbelt så mange penge til forskning, klima og transportpuljer med.

Derudover har vi fremlagt et ambitiøst udspil på alt lige fra 100 procent grøn strøm i 2030, fremrykning af planerne for fossil uafhængighed, en markant højere indsats for energibesparelser til et bindende mål for antallet af grønne biler. Sammen med resten af oppositionen har vi også krævet en ny bindende klimalov, der garanterer handling.

Og ja, så har vi foreslået en fremtidsfond på 20 milliarder, som skal være med til at finde fremtidens løsninger. Det er den melding, avisens leder har slået sig på.

Det virker næsten, som om man søger efter en grund til at misforstå vores gruppeformand Henrik Sass Larsens udsagn. For der er ikke ændret en tøddel i alt det ovenstående, blot fordi han slår til lyd for også at investere massivt i forskning og trække flere af de grønne beslutninger over i Finansministeriet.

En kilde til Informations mistanke om manglende klimavilje i Socialdemokratiet er, at vi ikke ønsker kødafgifter.

Vi insisterer på den grønne omstilling. Men vi vil ikke sende den største del af regningen til dem, der har mindst. Også når det gælder klimaet, vil vi altid have blik for retfærdighed og lighed. En ambition, vi i øvrigt deler med det meste af venstrefløjen, der også har afvist kødafgifter.

Vi har brug for samling, hvis klimakampen skal lykkes. Det er kompliceret, men det er ikke en undskyldning for ikke at gøre noget. Regeringen har nu haft fire år, hvor det at gøre ingenting er blevet forfinet til en kunstart. Det vil Socialdemokratiet aldrig kopiere.

Jens Joel er klima- og energiordfører (S)

Henrik Sass Larsen og Socialdemokratiet vil i regering etablere en klimafond med 20 mia. kr., som skal forankres i Finansministeriet og primært finansiere forskning i grøn energilagring. Ideen afspejler gruppeformandens klippefaste tro på, at teknologi og kun teknologi er vejen, hvis vi skal redde os fra klimakatastrofer
Læs også
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Torben K L Jensen
  • Kim Folke Knudsen
  • Gert Romme
Torben K L Jensen, Kim Folke Knudsen og Gert Romme anbefalede denne artikel

Kommentarer

Verdens største enkelte klimasynder er Ryan Air. Luftfarten er generelt en af de største udledere af klimagasser. Hvordan forholder S sig til begrænsninger i luftfarten?
Fødevareindustrien er ligeledes voldsom forurenende med klimagasser. Desuden er den ødelæggende for miljøet på landjorden og i havet. Den truer vores drikkevand og vores sygdomsbekæmpelse ved overforbrug af medicin.
Hvordan forholder S sig til fødevarebranchen?

Karsten Jakobsen

Du glemmer Jens at havde regeringsmagten i fire år med Helle Thorning i spidsen, der skete der heller ikke en dyt, i sad på hænderne i 4 år, både med hensyn til klima men også med hensyn til biodiversitet og miljø. Derfor er der stor tvivl om man kan stole på Socialdemokratiet, der er altid en tendens til at S altid kan finde noget de synes er vigtigere.

Carsten Wienholtz, Christina Meyer, Mogens Holme, Peter Knap, Flemming Berger og Gert Romme anbefalede denne kommentar
Niels Østergård

Man kan aldrig stole på politikere. Heller ikke når det gælder klimaforandringerne.
Derimod violle det være godt hvis politikerne stolede på videnskaben.
PS; Vindmøller? Trump udtalte forleden at støjen fra vindmøller giver cancer. Og derudover slår de alle USA's fugle ihjel.

Bjarne Bisgaard Jensen, Werner Gass, Peter Knap og Gert Romme anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Et forslag lav en lavere moms på dagligvare, der er "bæredygtige". Så vil slipper I for at sende den største del af regningen til dem, der har mindst.
Med den lavere mons på bæredygtige vare vil folk med få penge nok købe det og med det de her "sparer" kan de hvis de ønsker det få råd til lidt godt bæredygtigt kød.

Kim Folke Knudsen

Nej Jens Joel (S) det kan vi ikke stole på, at Socialdemokraterne stiller op for klimakampen.

Hvis I gør jeg afhængige af DF og det ser det ud til at være planen i iveren efter at distancere sig fra Det Radikale Venstre og Enhedslisten.

Så vil DF kræve deres pris for samarbejdet og det er at Socialdemokraterne stiger af Klimatoget og dropper alle de grønne visioner.

VH
KFK

Torben K L Jensen

Al moms på alle varer der har det statslige røde øko-mærke skal ned på 15 % og hjælpen til omlægning af landbrug skal op på 3 mia. - om året.
Det skal betale sig at være - klog,fremsynet,sund,ansvarlig....

Carsten Wienholtz, Werner Gass, Dorte Sørensen og Peter Knap anbefalede denne kommentar
Torben Ethelfeld

Det er et godt princip, at man skal lade tvivlen komme den anklagede til gode. Og når det handler om Socialdemokratiet og klimaindsats, har jeg godt nok meget tvivl. Nærmest udelukkende tvivl.

Så der skal meget mere på bordet, end ham Sass Larsens deprime, fremtidige, teknologiske mirakelfiks.

Runa Lystlund

Det var Svend Auken S, der skød vindmølleindustrien i gang. Det var Anders Fogh Rasmussen, der satte alting i stå og ansatte Lomborg.