Læserbrev

»Lad os arbejde sammen i stedet for bare at gøre pensionister til klimasyndebukke«

Når I prøver at tørre klimaskammen af på pensionisterne, ender I bare med at grave grøfter imellem os, skriver Mette Andersen Nexø i dette debatindlæg
24. april 2019

I Information den 15. april fyrer Signe Madsen en drønende bredside af mod den samlede danske pensioniststand – og dermed også mig.

Vi er åbenbart en flok individualistiske, CO2-udledende egoister, der med rollatoren i femte gear, højt løftet stok og ditto fuckfinger stormer gennem verden på evig jagt efter underholdning. Vi blæser på børn og børnebørn, og kun løftet om bedre pensioner kan lokke os til stemmeurnerne. Tænk, hvad alder tilsyneladende gør ved en. Kan vi så skamme os!

Signe Madsen løfter sin pegefinger: Fy, hvor var pensionisterne, da børnene demonstrerede for et bedre klima? Ja, hvor var vi? Men mødte de voksne fra Signe Madsens egen generation da mere talstærkt op?

Lad nu være med at gøre samfundssind til et spørgsmål om alder og generation. Hver generation har sine egoister, der meler egen kage og skider på fællesskabet. Men de har også det modsatte. I bund og grund handler det om det enkelte menneskes værdier og holdninger.

Vi bør grave grøfter imellem os i en fælles klimakamp

En tekstforfatter skal ikke kun kunne sætte ord sammen. Et par faktatjek ville også pynte. Er det helt forbigået Signe Madsens opmærksomhed, at en stor gruppe af dagens pensionister rent faktisk er så dårligt stillet, at de slet ikke har råd til at futte CO2 af?

Det vidner også om en kort historisk horisont, hvis Signe Madsen tror, at demonstrationer for et bedre klima er et nyt fænomen. Jeg har deltaget i mange i tidens løb, og sjovt nok var alle generationer ligeligt repræsenteret hver gang.

Din pen flyder, Signe Madsen, men sæt dig bedre ind i dit emne, før du sætter den til papiret. Ellers opnår du kun at cementere og udbrede generaliserende fordomme, der graver grøfter imellem os. Det går ikke, når klimaet er vores alle sammens fælles kamp.

Årsagen til klimakrisen finder du ikke blandt pensionisterne. Gør os ikke til syndebukke. Grav et par spadestik dybere!

Der er langt stærkere kræfter på spil. Og ja, du har ret. Alt for mange, både unge og gamle, er alt for ligeglade. Så skal vi ikke aftale, at du rusker i de sløve padder i din generation, så tager jeg mig af hønisserne i min, så kan det være, at det hjælper. For resten tager jeg cyklen på ferie i år. Hvad med dig?

Mette Andersen Nexø, pensionist

Læs også
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Hans Larsen
  • Helle Lorenzen
Hans Larsen og Helle Lorenzen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torsten Jacobsen

Hvis man ønsker at opføre sig på en måde, som kan pege frem mod en så nådig fremtid som muligt, så har det selvsagt intet med alder at gøre:

Alder er alene et mål for, hvor mange år man har været i live. Hverken mere eller mindre.

Der findes kun to værdige spørgsmål i forsøget på at imødegå de værste effekter af de igangværende klimaforandringer:

- Hvad er du selv villig til at gøre anderledes

og i forlængelse

- Hvilke politiske partier er du villig til at stemme på

Sammenfattet:

Hvor meget af dit er du beredt på at ofre for en bedre fremtid?

Hvis svaret er: ikke meget, jamen så er det da et svar.

Og hvis spørgsmålet lyder:

Hvor meget af dit er du beredt på at ofre for en bedre fremtid for dine børn?

Og svaret fortsat lyder:

ikke meget!

Jamen så er det da også et svar.

Måske 'gamle' mennsker flest blot burde lukke røven - i takt med de 'åh så bekymrede' unge mennesker?

Eller også burde de måske begynde at stemme helt anderledes?

#LukRøven

Ulla Blok Kristensen

Som om klimaet ikke har været på dagsordenen for mange af os 60 + i årevis
Lad os nu være optaget af en fælles dagsorden på tværs af generationer !!

Hans Houmøller

En ting der helt sikkert ikke gavner i forhold til at få gjort noget alvorligt ved klimaændringerne er at så splid mellem mennesker og skabe kunstige modsætninger, som Signe Madsen for nylig og i dag Torsten Jacobsen.
Jeg skrev en kommentar til Signe Madsens læserbrev den 15.april, som man kan finde i Informations avisarkive , hvis man er interesseret.