Kommentar

Læger, ikke politikere, bør bestemme, hvem der skal have sengeplads på hospitalet

Når politikerne lover alle førstegangsfødende ret til to dage på hospitalet, så blander de sig ikke kun i et spørgsmål, der burde være op til lægerne. De giver også raske kvinder en rettighed, som ingen andre patienter har, og det er politiske garantier som denne, der presser det danske sundhedsvæsen
At give førstegangsfødende ret til et bestemt antal sengedage på hospitalet virker tankeløst, når vi konstant hører om et sundhedsvæsen, der er ved bukke under for presset fra et stigende antal ældre og kronisk syge patienter, skriver Lise Richter i dette debatindlæg.

At give førstegangsfødende ret til et bestemt antal sengedage på hospitalet virker tankeløst, når vi konstant hører om et sundhedsvæsen, der er ved bukke under for presset fra et stigende antal ældre og kronisk syge patienter, skriver Lise Richter i dette debatindlæg.

Jacob Nielsen

2. april 2019

Først fik de fysisk syge en behandlingsgaranti, siden fik de psykisk syge samme ret. Og her før et kommende valg sidder garantierne også løst på politikerne. Først ville Socialdemokratiet sikre alle førstegangsfødende ret til to sengedage, og nu er regeringen og Dansk Folkeparti hoppet med på ideen.

Det lyder jo både rart og rimeligt for de ca. 30.000 årlige førstegangsfødende, men de valgkampsramte politikere giver her raske fødende kvinder en rettighed, som ingen andre patienter har. Der er god grund til, at det op til lægerne at vurdere, hvilke patienter der har behov for at være indlagt, og hvilke der ikke har. For hvilken gruppe af patienter bliver den næste, som politikerne vil tildele et bestemt antal dage på hospitalet?

At give førstegangsfødende ret til et bestemt antal sengedage på hospitalet virker tankeløst, når vi konstant hører om et sundhedsvæsen, der er ved bukke under for presset fra et stigende antal ældre og kronisk syge patienter. Senest har over 5.000 ansatte i sundhedsvæsenet skrevet under på et opråb, hvor de efterlyser politisk prioritering. Og her ser vi så politikernes svar på sundhedspersonalets råb om prioritering: Giv nogle af de raske en lovsikret ret til to sengedage.

Det handler om tryghed, lyder Socialdemokratiets og Venstres argument i debatten om ret til sengedage til førstegangsfødende. Og tryghed er jo verdens rareste ord for politikere, men spørgsmålet er, om det er særligt trygt at lade valgkampsramte politikere uden sundhedsfaglig indsigt love 60.000 sengepladser ud til førstegangsfødende. Til gengæld bliver det nok en del mere utrygt for de 40.000 patienter, der lider af sukkersyge, lunge- og hjerteproblemer samt psykisk sygdom, som med regeringen og DF’s sundhedsaftale skal ud ad hospitalssengene og i stedet i kommunal behandling de kommende år.

Omvæltende

Det er selvfølgelig nemt at råbe op om problematisk prioritering, når man selv fik første barn i slutningen af sidste århundrede. Dengang, før det danske sundhedsvæsen gik af lave, fik jeg lov til at trisse rundt i hospitalssokker og få hjælp til amning og bleskift på barselsgangen i syv dage. Så lang tid havde jeg måske ikke fået i dag, men jeg var forhåbentlig heller ikke blevet sendt hjem efter et par timer med et barn i kuvøse og en fødsel, der gjorde mig kørestolsberettiget.

De syv dage på barselsgangen gjorde det dog ikke mindre hårdt at komme hjem med vores lille pige og det medfølgende ansvar. For det vil altid være svært og omvæltende at komme hjem med en nyfødt, og det er netop derfor, at vi har ladet lægerne bedømme behovet for sengedage og ikke politikerne eller hormonramte kvinder.

Fødende kvinder er de senere år blevet sendt langt hurtigere hjem fra hospitalet. Til gengæld er de blevet tilbudt mere hjælp fra jordmødre og sundhedsplejersker derhjemme. Og det er måske derfor, at der ikke er den store utilfredshed at spore blandt de fødende mødre i sidste års landspatientundersøgelse. Kun syv procent af de adspurgte kvinder var decideret utilfredse med, hvornår de var blevet udskrevet.

Men selv om der måske ikke er den store utilfredshed, så lyder det jo både sympatisk og rart, når politikerne vil give førstegangsfødende mere tryghed. Problemet er bare, at det er politisk overbudspolitik, der reelt bryder med princippet om, at vi lader lægerne om at vurdere, hvem der er så syge, at de skal have en hospitalsseng, og hvem der er raske nok til at tage hjem. Men med et sundhedsvæsen i knæ og udsigt til hastigt stigende sundhedsudgifter på grund af et voksende antal ældre og kronisk syge, så er det på tide at stoppe med at dele gaver ud.

For det er netop garantier til behandling af både mindre skavanker og livstruende sygdomme, som presser vores sundhedsvæsen og gør det nødvendigt, at politikerne prioriterer. Det har de gjort ved oprettelsen af Medicinrådet, der skal vurdere virkning og pris af dyr medicin og vælge fra, hvis det er for dyrt. Og VLAK og DF lægger da også op til, at der skal ske en prioritering af behandlinger i deres sundhedsaftale. Det er på tide, men der er ingen grund til at stille endnu flere patientgarantier, bare fordi det lyder trygt og kan kaste stemmer af sig.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Gert Romme
  • Niels Duus Nielsen
  • Frede Jørgensen
Gert Romme, Niels Duus Nielsen og Frede Jørgensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Bjerrehuus

Tak til Lise Richter for at sætte fingeren på et ømt punkt: Politikere der pr. lovdekret definerer og dikterer lægefaglige problemstillinger. DF og Folketingets sundhedsordfører Liselott Blixt har for nyligt lovet patienter at de kan blive behandlet med svineskjoldbrusk kirtel for deres stofskiftelidelse, en potentiel risikabel behandling der kan medføre osteoporose og hjerteflimmer. Samme politiker har med hele Folketingets billigelse defineret årsag og dermed behandling af kronisk trætheds syndrom og bedt Sundhedsstyrelsen ændre vejledningen. Liselott Blixt har også indtrængende frarådet unge kvinder at blive HPV vaccineret (vaccinen forebygger livmoderhalskræft) det gør hun vist ikke længere :)))

Kim Houmøller, Poul Kristensen, Gert Romme, Bjarne Bisgaard Jensen, Niels Duus Nielsen, Rolf Andersen, Steen K Petersen, Torben Bruhn Andersen, Torben Skov og Jens Thaarup Nyberg anbefalede denne kommentar

Ja. Kronisk træthedssyndrom skal nu behandles som en somatisk (indbildt) lidelse. Det skal nok blive godt!

De, som generøst uddeler sengepladser til særligt udvalgte, er de samme som graver dybt i pengekasserne.

Poul Kristensen, Steen K Petersen og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar

Ikke mindst i Torben Bjerrehus' kontekst, Lise Richters partsindlæg trænger til seriøs afbalancering og hvem kan være bedre til at have en mening om denne sag, end Kristian Lund, i en menneskealder, nu forhenværende chefredaktør og adm. direktør på Dagens Medicin: "Måske skulle lægerne tage patienternes ønsker alvorligt" https://sundhedspolitisktidsskrift.dk/meninger/item/maske-skulle-laegern... - flankeret af en pårørende, juristen Jens Ottosen-Støtt: "Aflys shitstormen, læger, politikerne viser bare ansvar" https://sundhedspolitisktidsskrift.dk/meninger/kommentarer/1997-aflys-sh...

Steen Thomsen

Faglighed er altid bedst, politik handler om at fordele kagen, men det er ikke Folketing og kommunalpolitik/sagsbehandlere, der skal afgøre, hvad et menneske har brug for af medicin, hvile, pension og lign. det er lægens faglige vurdering.

Birgitte Mulvad

Steen Thomsen. I spørgsmålet om stofskiftebehandling handler det ikke om faglighed, men om at der er nogen, der har tilranet sig magten til at dømme de læger, de er uenige med, ude. Der er IKKE EVIDENS for at behandling med naturligt stofskiftehormon giver øget risiko for hjertesygdom eller afkalkning af knogler, så længe blodprøver af stofskiftehormoner ligger inden for referenceområdet.
Der er derimod mange, mange års god erfaring med brug af denne naturlige medicin og ingen beretninger om problemer. Erfaringen med de kunstige hormoner er kun halvt så lang.
Læs de artikler Anina Weber henviser til ovenfor.

jens peter hansen

Tjah jeg synes nu behandlingsgarantien var et udmærket tiltag, som virkelig har rykket noget.