Læserbrev

Politikere forbyder offentligt ansatte at ryge, men indfører særregler for sig selv

Dyrere priser og forbud mod rygning på arbejdspladsen. Politikerne flytter hele tiden grænsen for, hvor meget de må genere rygere. Men det rammer samfundets svageste, skriver Camilla Dyre Frank i dette debatindlæg
5. april 2019

I 2013 blev det forbudt at ryge i arbejdstiden i Aarhus Kommune, hvis man er offentligt ansat. Også hvis det foregår udendørs i ens pause. Hvis trangen er uudholdelig, og man bliver fanget med en smøg i mundvigen, kan man blive fyret. Politikerne indførte dog en særregel for politikere. De må gerne ryge på grunden.

I januar i år skrev DR så, at det fremover bliver forbudt for alle ansatte i Region Syddanmark at tænde en cigaret i spisepausen. Omkring 25.000 mennesker må nu ikke tage en cigaret i pausen, ikke engang hvis de arbejder hjemmefra. Men politikerne må stadig gerne.

Der er ingen tvivl om, at rygning skader. Og de fleste undersøgelser viser, at hvis prisen på cigaretter hæves, vil ikke blot flere stoppe, men færre starte.

Det er ikke godt for os selv eller vores omgivelser, som det står så fint på de overprintede pakker i kiosken. Medierne bombarderer os med artikler. Skal cigaretter være lovlige i offentligheden? Skal man gøre pakkerne bussemandsgrønne? Skal vi gemme dem bag et tæppe og bestille dem i Netto, som man ville gøre det med en færdigrullet joint på Staden?

Skævt og forkert

Men flere afgifter på cigaretter rammer både skævt og forkert.

Det påvirker de hjemløse på gaden, som sparer op i dagevis for at have råd til et måltid mad, en pakke LA og en øl. Folk på kontanthjælp og dagpenge, som skal vælge, om de helst vil købe lidt ekstra slik til børnene eller en pakke smøger til sig selv. De stressede studerende, som kræver et par sug nikotin før deres morgentime klokken otte.

Det er altså helt simpelt. Prisen påvirker de svagest stillede i samfundet.

De stigende priser påvirker ikke politikerne. Når de forlader Folketinget med en ministerløn på over en million kroner om året og en luksuriøs pension på op mod 347.000 kr. årligt, har de uden noget problem selv råd til at betale for deres afhængighed.

Hvorfor straffes mennesker, som ikke skader andre end sig selv? Hvem skader man ved at tage en cigaret i frokostpausen? Hvorfor bliver rygere udskammet for at sætte deres eget helbred i fare, når det ikke gælder andre sundhedsskadelige og afhængighedsdannende ting? Hvorfor ikke kaffe eller slik?

Lad os nu ryge vores smøger i fred.

Camilla Dyre Frank, studerende

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Thomas Tanghus
  • Eva Schwanenflügel
  • Carsten Mortensen
Thomas Tanghus, Eva Schwanenflügel og Carsten Mortensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Didde Bernberg

Set og hørt
Ja lad os dog for filen være i fred
til gengæld lover jeg ikke at smide slikpapir på gader og stræder
Undlader at foretage udenrigs såvel som indenrigsflyvninger
Og frem for alt .....ikke forurene facebook med negativitet
.... jeg slikker, flyver og facebooker nemlig slet ikke - så nemme løfter