Læserbrev

Regeringen har gjort det kriminelt for de hjemløse at passe på hinanden

Zoneforbuddet rammer hjemløse og gør det kriminelt for dem at forsamle sig, hvilket kun gør dem endnu mere udsatte, skriver folketingskandidat Samira Nawa (R) i dette debatindlæg
Debat
10. april 2019

Regeringen, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet indførte sidste år et udvidet zoneforbud over for de hjemløse. Det betyder, at politiet kan bortvise hjemløse fra en kommune, hvis den hjemløse »opholder sig i utryghedsskabende lejre på offentlige steder«.

Det udvidede zoneforbud har skabt markant dårligere forhold for vores hjemløse. Det betyder nemlig, at mange hjemløse i København ikke længere tør opholde sig og sove sammen, fordi de er bange for at blive bortvist fra kommunen. Derfor vælger mange hjemløse nu at sove alene på gaden, hvilket gør dem mere isolerede og mere udsatte for overfald og chikane.

Det er særdeles svært at finde ud af, hvornår man som hjemløs opholder sig i en utryghedsskabende lejr og dermed foretager sig noget kriminelt. Hvis for eksempel en gruppe hjemløse på fire personer sidder og spiser et måltid sammen, kan det nemlig udlægges som en utryghedsskabende lejr, og så kan alle de involverede hjemløse få forbud mod at opholde sig i kommunen i de næste tre måneder.

Slut med klapjagt på de hjemløs

På den måde betyder det udvidede zoneforbud, at det i en række tilfælde er blevet kriminelt at være hjemløs. Og samtidig er det blevet kriminelt for de hjemløse at mødes til socialt samvær samt hjælpe og støtte hinanden.

Det er fuldstændig uværdigt for et velfærdssamfund som det danske, at vi skal behandle vores hjemløse – som er nogle af samfundets mest udsatte borgere – på den måde.

Jeg vil en anden vej. En vej, hvor vi ikke driver klapjagt på de hjemløse, men i stedet hjælper dem med at få en mere permanent og stabil bolig- og livssituation, hvor der også er fokus på at løse deres sociale udfordringer. Derfor skal vi også bygge flere særlige boliger, der støtter udsatte mennesker, så de ikke ender på midlertidige herberger.

Som bekendt skal et samfund bedømmes på, hvordan det behandler sine svageste. Her har vi i Danmark i den grad plads til forbedringer.

Samira Nawa, folketingskandidat for Radikale Venstre

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Godt indlæg

Dorte Sørensen

Skal skoleudflugter så ikke også forbydes? De kan i mine øjne skabe endnu mere utryghed på gader og veje og i togene osv.....

Hjælp dog de hjemløse i stedet for at forbyde dem i at samles og sove sammen osv. Hvor mange gange er disse ikke blevet overfaldet eller råbt af. ER det ikke mere det der burde straffes og give bortvisning fra kommunerne - hvis "vi" virkeligt skal bruge den straf.

Claus Bødtcher-Hansen, Eva Schwanenflügel og Ib Gram-Jensen anbefalede denne kommentar