Læserbrev

Regeringens ghettoplan bygger på falske anklager – den burde lytte til forskningen

De forbehold, der bliver taget i regeringens rapport om parrallelsamfund, ændrer ikke på, at rapporten både er krænkende for beboerne og i strid med forskningen på området, skriver byggeforsker i dette debatindlæg
Debat
30. april 2019

Der har fra forskerside været en stærk kritik af regeringens ghettoplan – især af dens påstande om såkaldte parallelsamfund.

Hidtil er der ikke kommet nogen reaktion på kritikken, men nu har økonomi- og indenrigsminister, Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA), omsider svaret på min kritik af Økonomi- og Indenrigsministeriets rapport, der bærer titlen »Redegørelse om parallelsamfund« her i avisen den 29. april.

I rapporten konkluderer ministeriet, at der er indikationer på, at 76.000 indvandrere lever i såkaldte parallelsamfund, har en »selvvalgt isolation og social marginalisering« og danner »modkultur til det danske samfund«.

Ministeren mener, at min kritik er uberettiget, fordi man har anført i rapporten, at indikatorerne i redegørelsen ikke med stor præcision kan sige, om den enkelte lever i parallelsamfund eller ej.

Problemet er imidlertid, at indikatorerne i rapporten ikke siger noget som helst om parallelsamfund og heller ikke om ’selvvalgt isolation og social marginalisering’ eller dannelse af ’modkulturer’.

Der er intet i rapporten, der kan bruges til at fremsætte disse påstande, som er stærkt krænkende for beboere i udsatte boligområder.

Formålet med ministeriets rapport er, som det fremgik af et svar på et spørgsmål i Folketinget, at bevise regeringens udokumenterede påstande om, at parallelsamfund er et stort problem i udsatte boligområder.

I forbindelse med ghettopakken har regeringen fremført en række påstande om, at indvandrerne har fået lov til at »klumpe sig sammen i ghettoområder«, hvor de »lever i større eller mindre isolerede enklaver«, »ikke tager tilstrækkeligt ansvar« og ikke »deltager aktivt i det danske samfund og på arbejdsmarkedet«.

Det er sådanne påstande, der er regeringens begrundelse for anklagerne om parallelsamfund. Rapporten bygger direkte på de påstande, selv om de ikke fremgår direkte i den. 

Jeg har i min kronik den 16. april redegjort for det, vi ved fra forskningen om indvandrernes bosætning, hvilket er stærkt modstridende med regeringens påstande.

Rapporten og ghettoplanen bygger således på uvidenhed og udokumenterede, falske anklager. Nu må de snart stoppe.

Hans Skifter Andersen er adjungeret professor ved Statens Byggeforskningsinstitut ved Aalborg Universitet

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Det er helt i tråd med den borgerlige regerings traditioner, at bygge sin politk på fordomme frem for på viden.
AFR allerede startede jo med at kalde sagkunskab som forstyrrende smagsdommerie.
Og man er fortsat i samme spor siden.

Amnitzbøl har så udvidet arsenalet med, at lade fabrikere rapporter med konklussioner som der ikke kan findes opbakning til i selve rapporten.
Altså rent opspind, løgn og latin i bedste Venstretradition.

Hans modsvar til kronikkens skibent er helt til grin,
men helt i takt med støttepartiet DF's slogan om, at politik skal baseres på følelser længst muligt fra kendskæringer.
Det lille fjols!

Eva Schwanenflügel

Politikernes opfindelse af 'parallelsamfund' og 'ghettoer' medfører blot at udsatte familier nu bliver smidt ud af deres boliger, og tvangsflyttet til steder hvor der slet ikke findes muligheder for at hjælpe dem med at finde arbejde eller komme i uddannelse.
Almennyttige boliger rives ned til fordel for private ejerboliger.
Mennesker på kontanthjælp eller andet får meget sværere ved at finde bolig.
Det er ren chikane.

“Kommune vil ghetto til livs: Nej tak til boligansø­gere uden job eller uddannelse”

https://www.dr.dk/nyheder/regionale/fyn/kommune-vil-ghetto-til-livs-nej-...

Grethe Preisler

Portræt af 'paraplyorganisationen' Liberal Alliances økonomi- og indenrigsminister, Simon Emil Ammitzbøll-Bille

Krogerup Højskole og Roskilde Universitetscenters pendant til guldaldersatirikeren Fritz Jürgensens lille hr. Thomsen, der ambitionerer at være den, som bør løfte paraplyen højest på det smalle fortov.

Før gik han under stor foragt, men se ham nu i al sin pragt ... ;o)

I forbindelse med skattelettelserne/skattepakker har nogen fremført en række påstande om, at de rige har fået lov til at klumpe sig sammen i rige ghettoområder, hvor de lever i større eller mindre isolerede enklaver, ikke tager tilstrækkeligt ansvar for samfundet og ikke deltager aktivt i det danske samfund og på arbejdsmarkedet. I stedet for gambler overklassen på børser rundt omkring i verden, og gemmer pengene i skattely.

Overklassen, hvortil politikerne tilhører, består af 174.000 mennesker, de lever i såkaldte parallelsamfund, og har en selvvalgt isolation og social marginalisering og danner modkultur til det øvrige danske samfund. Endvidere går der rygter om at disse boligområder er opstået, fordi overklassen har søgt sammen der for at bo for sig selv.

Politikerne mener dog at kritik er uberettiget og at indikatorerne om at man har mange penge, ikke med stor præcision kan sige, om den enkelte i overklassen lever i parallelsamfund eller ej, og at der intet er, som kan bruges til at fremsætte disse påstande om modkultur til det danske samfund eller rige parallelsamfund, en betegnelse der er stærkt krænkende for beboere i forfordelte og forgyldte boligområder.

Formålet med politikernes udtalelser er, at modbevise udokumenterede påstande om, at rige parallelsamfund er et stort problem i socialt forfordelte boligområder, i forhold til resten af samfundet. Artikler, blogindlæg og falske rygter om ulighed bygger således på uvidenhed og udokumenterede, falske anklager, og nu må de snart stoppe. I en undersøgelse fra 2006 blandt beboerne i tre af de mest kendte rigmandsområder, Hellerup, Gentofte og Rudersdal, svarede kun to procent, at de gerne ville bo i et område med et flertal af fattige. Det er således ikke rigtigt, at disse rige har bosat sig i områderne for at undgå underklassen, siger politikerne.

Politikernes syn på samfundet generelt er baseret på fordomme og er i klart modstrid med den dokumenterede virkelighed. Der er områder i Danmark hvor almindelige mennesker ikke har råd til at bo. Endvidere er der ikke lejeboliger til udlejning overhovedet i de områder. Til gengæld bugner alle lokalaviser med ejerboliger til salg.

Kampen om ressourcerne herhjemme er benhård og nådesløs. Det handler om at beskytte de velhavende og at legalisere den grådighed, der er ansvarlig for endeløs stress og hensynsløs konkurrence på arbejdspladsen. Det handler om at skaber større ulighed, og en afvikling af velfærdssystemet, kort fortalt at ødelægge det samfund som blev opbygget over et hundrede år.

Centrum-Højre skaber fattigdom, ved så at at sige, at privatisere lejernes boligområder. Denne type grådighed er ikke set før. Politikerne fjerner indkomsterne fra så mange som muligt, de har erklæret krig mod de fattiges boligområder, dette er formentligt kun første trin i politikernes plan.

Politikerne opdyrker private firmaer - for de penge som de fattige før levede af - med det formål at jagte de fattige. Indsamlingen til politikernes valgkampagner når nye højder. Byggematadorerne holder fest for politikerne. Konsulentvirksomhederne har slået sig sammen med byggematadorerne som holder fest for politikerne.

Problemet er, at jo mere intensivt Centrum-Højres krig mod de fattige bliver, jo mere vokser antallet af fattige. Jo flere fattige kommer der. Den almennyttige boligsektor sikrer billige boliger til de mange med lave indkomster. En million danskere bor i almennyttige boliger, og nu sker der en mobilisering af lejere mod angrebet. Det sker i de berørte boligforeninger og i gruppen Almen modstand – Forsvar beboerdemokratiet.