Læserbrev

Rune Lykkebergs analyse af den liberale klasse og folkets oprør mod den er overfladisk

Rune Lykkeberg glemmer i sin nye bog at definere ’den liberale klasse’ og kommer ikke ind på ’folkets’ fordomme mod den veluddannede elite, skriver redaktør Mogens Hansen i dette debatindlæg
Debat
12. april 2019

Anmeldelserne af chefredaktør Rune Lykkebergs nyeste bog Vesten mod Vesten er begejstrede. Det er en tankevækkende og på mange måder fremragende bog, men der er bestemt også nogle alvorlige svagheder i den.

Den største svaghed er brugen af klassebegrebet. I konklusionen skriver han:

»Den liberale klasse må erkende, at noget af protesten mod globaliseringen har været berettiget, at kritikken af indvandringen ikke kunne afvises som blot og bar racisme, og at forsvaret for nationalstaten ikke kun var en uoplyst og reaktionær rest.«

Konklusionen bliver mildt sagt uklar. For hvem er den liberale klasse? Nogle gange de regerende partier og politikere, andre gange er det spekulanterne i finanssektoren og andre gange igen blot de veluddannede. Det kan også være den politiske, kulturelle og økonomiske overklasse.

Overfladisk konklusion

Pointen er åbenbart, at protesten mod eliten er udtryk for den samme tendens, uanset om det er den generelle mistillid til politikerne, protesten mod finansspekulanterne eller protesten mod de veluddannede i al almindelighed. Det er en overfladisk konklusion.

Dette hænger sammen med en anden stor svaghed, jeg finder i bogen. Lykkeberg beskriver ganske præcist, hvordan den akademiske dannelse kan virke ekskluderende i forhold til andre uuddannede. Men han glemmer at tilføje, at der bag ’folkets’ oprør mod den liberale klasse ligger mindst lige så mange blinde pletter og fordomme, som hos den veluddannede elite. Her hersker et mindst lige så begrænset syn på verden, som man beskylder den veluddannede elite for at have.

Lykkeberg beskæftiger sig stort set ikke med den populistiske elites rolle. Det er en tredje svaghed i bogen. Denne elite tilhører som regel den veluddannede del og ved udmærket, hvad de gør, når de fisker i rørte vande og puster til den berettigede usikkerhed, der er hos nogle.

Uanset at der er gode grunde til, at der opstår utilfredshed blandt den mindst privilegerede del af befolkningen, er højredrejning, fremmedhad og snæversyn ikke mindre farlig. Uanset grunden er højrepopulismen en fare for demokratiet. Mød den med modstand.

Mogens Hansen, cand.mag. og redaktør

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her