Klumme

Theresa May fortjener at blive anerkendt for sin vedholdenhed

Meget kan man mene om den britiske premierminister og hendes håndtering af Brexit, men jeg tror, at de fleste mænd ville have givet op og stukket halen mellem benene, hvis de var i hendes situation, skriver journalist Karen Syberg i dette debatindlæg
»At hun ikke er trådt tilbage for længst og sagt, ’I kan rende mig’, er faktisk lidt utroligt. Hvordan hun har båret sig ad uden at bryde sammen, begriber jeg ikke,« skriver Karen Syberg

»At hun ikke er trådt tilbage for længst og sagt, ’I kan rende mig’, er faktisk lidt utroligt. Hvordan hun har båret sig ad uden at bryde sammen, begriber jeg ikke,« skriver Karen Syberg

Ritzau Scanpix

Debat
8. april 2019

Det er blevet sagt igen og igen: Den britiske premierminister, Theresa Mays, eftermæle afhænger af, om hun får sit Brexitforslag igennem parlamentet.

Men at der omsider er opstået et spinkelt flertal for, at der skal være en eller anden aftale, er vel næppe det samme, som at det bliver den, May nu har fået nedstemt tre gange.

»Hvis May ikke får sin skilsmisseaftale igennem i tredje forsøg, ja, så vil dommen over hendes regeringsperiode blive sønderlemmende,« skrev således journalist Jakob Illeborg her i avisen forleden, og karakteriserede hende samtidig som ’indædt og egenrådig’.

»Hun har ingen autoritet i salen, ringe autoritet i sit eget parti, ja, selv i regeringskabinettet er hendes lederskab undergravet,« har han ligeledes rapporteret.

»Hun er blevet en parodi på sig selv, og hendes blotte tilstedeværelse kan stå i vejen for en konstruktiv videre proces. May har håndteret den opgave, hun stillede sig selv – at levere et ordentligt Brexit – nogenlunde så dårligt, som tænkes kan.«

Stod det til mig, burde Storbritannien være blevet i EU, og folkeafstemningen aldrig være udskrevet, og det er ikke, fordi jeg overhovedet betvivler noget af ovenstående, men jeg synes, der mangler en ting af en vis betydning: Bør det ikke høre med til Theresa Mays eftermæle, at hun har været i stand til at stå kampen igennem måned efter måned uden at bryde sammen eller gå sin vej?

Det tror jeg ikke, ret mange mænd ville have kunnet gøre hende efter.

Hvad den madamme ikke har stået model til uden at vælte! Hun er blevet kaldt stejl og egoistisk og skældt ud for stædigt at ville føre sit eget forslag igennem uden at lytte til andre. Men alle de mænd, der har svinet hende til og opført sig som urimelige børn, har, når det kom til stykket, ikke selv villet påtage sig ansvaret eller haft brugbare løsninger at komme med.

Med folk som Boris Johnson, Liam Fox og Nigel Farage, samt en historisk betændt grænse mellem Irland og Nordirland er det vel tvivlsomt, om det er muligt at finde en bedre Brexitløsning end Mays.

Hun har fartet frem og tilbage mellem London og Bruxelles – alene tanken om hendes rejseaktivitet kan gøre mig helt udmattet!

Pligtopfyldende præstedatter

David Cameron trådte tilbage, så snart han så, at der var flertal for Brexit. Jeg tror ikke, der er megen tvivl om, at han forudså, hvilken suppedas han ville havne i, hvis han blev siddende som premierminister. Men Theresa May har holdt ud.

At hun ikke er trådt tilbage for længst og sagt, ’I kan rende mig’, er faktisk lidt utroligt. Hvordan hun har båret sig ad uden at bryde sammen, begriber jeg ikke. Jeg ved ikke, hvilket stof hun er gjort af, men det må være noget nærmest uopslideligt.

Om det har at gøre med, at hun er præstedatter og velsagtens opdraget til, at man skal gøre sin rankryggede pligt, kan man måske have en mistanke om. Jeg kan komme i tanke om andre præstedøtre, som heller ikke er så ligetil at flytte rundt på: Angela Merkel og Margrethe Vestager for eksempel.

Under alle omstændigheder har Theresa May stået fast, hvor David Cameron, som er den egentlige årsag til hele miseren, stak halen mellem benene. At hun har tilbudt at træde tilbage, hvis hun fik sit forslag igennem, er en ganske anden måde at træde tilbage på, end David Camerons ’jeg smutter nu, inden det bliver for hedt’.

Det er en meget kvindelig måde at forhandle på, synes jeg: ’Hvis det er min person, der står i vejen for en aftale, så træder jeg tilbage, aftalen er vigtigere end mig’.

Der er så mange andre – bankdirektører og bestyrelsesformænd for eksempel – der har brugt vendingen, at de ’ikke ville stå i vejen for’, men der har det mestendels betydet, at de er blevet fyret på gråt papir eller er blevet nødt til at træde tilbage, fordi de har opført sig uantageligt – og i øvrigt stukket en nydelig affindelsessum i lommen ved afskeden. Heller ikke et gyldent håndtryk får Theresa May.

Men hun ville få en ting, som jeg virkelig kunne unde hende: fred!

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Maj-Britt Kent Hansen

Hun er virkelig sej - som de fleste briter, der rask væk sidder i sofaen foran den tændte pejs uden bord med en tekop i hånden og en infam klam kulde henover ryggen.

Mogens Holme, Ete Forchhammer og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar
Mihail Larsen

Enfoldigheden kender åbenbart ingen grænser

Karen Sybergs klumme er forbløffende; hun indtager i al fald et ‘ledigt’ standpunkt. Jeg tvivler oprigtigt på, at hun - som jeg - er daglig læser af britiske medier. Eller for den dags skyld den internationale presse, der veksler mellem vantro og latter over Theresas håndtering af regeringsførelse. De betegner hende næsten uden undtagelse som en tragisk skikkelse; jeg hælder personligt mere efter en karakteristik af hende som en småborlig, indskrænket, bornert og selvretfærdig personage. Hun har i øvrigt en lang historie som reaktionær. Hun er indskrænket og stædig - men er det dyd?

Christian Mondrup

CDU-politikeren Angela Merkel, der nævnes i klummen, er i mange henseender reaktionær som politiker. Men i nogen sammenhænge har hun derudover udvist en menneskelig integritet, der bør anerkendes. Det hænder nu og da, at mennesker af borgerlig observans rummer mere end "borgerlighed". Jeg medgiver dog gerne, at sådanne ikke just er toneangivende i det i DK herskende sammenrend af blå politikere inkl. socialdemokrater.

Werner Gass, Ete Forchhammer og Thomas Tanghus anbefalede denne kommentar
Torben Siersbæk

Hvis man virkelig - sådan helt fundamentalt - ønsker at løse en opgave, så udskyder man vel ikke arbejdet til efter deadline? Det er, Hvad Theresa May har gjort.
Hvis man igen og igen får at vide, at den løsning man har fundet ikke er acceptabel, er det så særligt anerkendelsesværdigt at klynge sig til den? Det er det, Theresa May gør.
Fortjene anerkendelse for sin vedholdenhed... ?
Jeg tænker snarere "dumstædig", når jeg ser Theresa May i Underhuset.

Bjarne Bisgaard Jensen, Mihail Larsen og Mogens Holme anbefalede denne kommentar
Niels Johannesen

"jeg tror, at de fleste mænd ville have givet op og stukket halen mellem benene, hvis de var i hendes situation"

Er køn ikke en irrelevant ting at bringe op i denne her sammenhæng? Ville Karen Syberg (og andre feminister med hende) finde det OK, hvis jeg skrev at de færreste kvinder ville have klaret statsministerjobbet så godt som Lars Løkke? En sådan udtalelse ville jo nærmest være indbegrebet af mandschauvinisme og dermed dybt politisk ukorrekt. Men så længe det er mænd man sviner til, er det åbenbart helt OK.

Det er simpelthen utåleligt, at moderne feminister ustandseligt definerer mennesker udfra deres køn. Man tvivler ind i mellem på at det virkelig er ligestilling de ønsker.

Per Torbensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Kim Houmøller, Niels K. Nielsen, Mihail Larsen, Tom Finkel, Flemming Berger og Mogens Holme anbefalede denne kommentar

Jeg er faktisk ret enig med de kommenterende mænd her, Syberg rammer ikke skiven særligt godt i dette tilfælde.

Javist er det forbløffende at Theresa May stadig står på benene, det ser så ikke - i min optik - ud som at det er i et heroisk forsøg på at landet en fornuftig aftale, som kan tjene hele England bedst i det ubegribelige rod hendes eget parti har fået rodet landet ud i - det ligner mere et magtmenneske, der kan lide at være magtmenneske, og som vil have det på SIN måde.

Ah hvad? Vedligeholdenhed er en dyd..... også når den er ignorant i sine gentagelser? Søger løsninger der ikke er mulige? Og fejler, fejler og fejler? Og når den repræsenterer verdens 6. største økonomi som i Theresa Mays håndtering af brexit finder sig reduceret til et uønsket problembarn som venner i EU bare ønsker langt væk? Jo tak, Theresa Mays vedligeholdenhed er dejligt, hvis man altså er en hedgefondmanager specialiseret i usikkerhed på markedet... for almindelige mennesker der passer sit arbejde... not so much..

Theresa Mays eftermæle er det som det er nu. Der bliver ikke skrevet et kapitel mere for hende som premier for hun er nu 100% afhængig af EUs top og dens nåde. Hvad hun kunne have opnået og fået gjort i forhold til en aftale skete ikke. Nu skal de voksne i EU så rydde op efter hendes håbløse forsøg på at "deliver brexit".

Spørg erhvervslivet i UK hvordan det går med Theresa May ved roret. Ingen nye investeringer, udflytning af arbejdspladser, total forvirring omkring standarder for produkter efter brexit og om brexit overhovedet sker eller ej. Usikkerhed er gift for erhvervslivet og skylden for det ligger helt og holden hos Theresa May. Det var hende der udskød afstemningerne igen og igen. Fuldstændigt uansvarligt.... men jo vedholdenhed har mange mennesker som ikke magter deres opgaver, også Theresa May... og tillykke med det. Det ændrer bare ikke på at hun har truffet stort forkerte valg 100% af gangene hun har skulle tage et valg. Det største selvfølgelig da hun fuldstændigt fejlfortolkede folkestemningen og ignorerede samtlige prognoser og valsede ud med et nyt parlamentsvalg der skulle "styrke" hendes mandat... det modsatte var som bekendt det hun fik.

Efter min mening dårligste PM i mands minde. Og jo jeg tæller Chamberlain med i mands minde. Chamberlain var ikke mere vedholdende end at han vidste hvad klokken var slået for hans politiske karriere d.10 maj 1940 og trådte tilbage.... Theresa May er så vedholdende at det endnu ikke er gået op for hende at hun burde være trådt tilbage efter hendes katastrofale valg i 2017.

For tiden arbejder jeg med at prøve at komme i hug med at vedligeholde mit hus bedre, desværre er min vedholdenhed ikke i top.

Henning Kjær

Mange harcelerer over Theresa May, men de gør de i egen mangel på en løsning. Ingen forslag til en reel politisk løsning. Alle kommentarerne er udenomssnak og og personfnidder. Der er åbenbart ingen der har bare ét forslag til en reel løsning, for det findes næppe.
Ikke engang da parlamentet indtog en lederrolle kunne de enes om noget som helst. 8 forslag blev forkastet.

Henning de folk der "harcelerer" har såmænd god grund til det. Theresa Mays har skabt et monster af usikkerhed så der er nok at klage over for rigtigt mange.

Nu skal vi jo ikke glemme det britiske system og at det er May der har serveretten. Hun mente jo selv at hun kunne "deliver brexit" så at andre skal komme med løsninger er vidst det du burde referere til som "udenomssnak". Hun ville have ansvaret og hun fik det. Det er hverken kommentarsporets, Labours, EUs eller Gurli Gris' skyld at Theresa May ikke magter opgaven.

Hun har haft to år til at række over hækken og tale med Corbyn men hun vælger at gøre......... den sidste uge inden brexit skal finde sted! Hun har mere travlt med at tørre den af på Corbyn end på at løse opgaven. Hun er ikke opgaven voksen.

Parlamentet indtager ikke en lederrolle fordi lederrollen er hendes! Det står hende jo frit for at udskrive valg eller bare at gå af. Selv der er hun for "vedholdende".... som om der er nogen dyd i at gå ned med skibet når man kunne have stoppet en prop i hullet for to år siden.

Werner Gass, Torben Siersbæk, Per Torbensen, Bjarne Bisgaard Jensen og Mihail Larsen anbefalede denne kommentar