Klumme

Ai Weiwei: Min kunst skal ikke misbruges af storkapitalister

Volkswagens reklame, der viser mit installationskunstværk med flygtninges redningsveste, er symptomatisk for, hvordan de store virksomheder sætter profit over mennesker, skriver den kinesiske kunstner Ai Weiwei i dette debatindlæg
»Integritet er afgørende for al kunstnerisk troværdighed. Vil flygtninge samarbejde med mig, hvis de tror, at jeg er ude på at udnytte deres lidelser kommercielt?« skriver Ai WeiWei

»Integritet er afgørende for al kunstnerisk troværdighed. Vil flygtninge samarbejde med mig, hvis de tror, at jeg er ude på at udnytte deres lidelser kommercielt?« skriver Ai WeiWei

Ralph Orlowski

28. maj 2019

I oktober 2017 fik jeg en melding fra direktøren for Kunsthal Charlottenborg, der kom helt bag på mig: Mit kunstværk, Soleil Levant, var blevet brugt i en reklame for den nye Volkswagen Polo.

Værket er en installation, der består af 3.500 redningsveste, som flygtninge havde på under deres farefulde færd over Middelhavet. I mange tilfælde var redningsvestene livreddende for dem, som bar dem. Antallet af druknede fra 1993-2018 på ruterne over Middelhavet er estimeret til 27.000.

Jeg skabte Soleil Levant til FN’s Verdens Flygtningedag i 2017. De var udstillet på Charlottenborgs facade fra den 20. juni til den 1. oktober samme år. Installationen blev uden min tilladelse brugt af en dansk bilforhandler som baggrund for en orange Volkswagen.

Ikke bare er dette en åbenlys krænkelse af mine intellektuelle og moralske rettigheder. Sagen rejser også spørgsmål om store selskabers magt og ansvar i den globaliserede kapitalismes æra.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Peter Beck-Lauritzen

Hvorfor kunne sagen ikke løses i "mindelighed", Weiwei?
VW siger de har lagt sig fladt ned og sagt undskyld.
Diess; må da være "blind", siden han kan benægte lejre med uighurer. Gi' ham en hvid stok! - og fyr ham.

niels astrup

Weiwei er da på vej til at lave den samme fejl som millioner af andre før ham. En eller anden advokat hvisker i øret af ham: "Du har en god sag, Ai". (I hvert fald er der maaange timers forberedelse i skidtet - til juristen)

Sagsanlægget - som jeg tror han står til at tabe - vil vist kun gavne hans advokats bank.