Kronik

Anders Samuelsen: Økonomisk tryghed og vækst giver mod til at udvikle en bedre fremtid

Vi skal sikre, at både danskerne og danske virksomheder har økonomisk frihed og overskud til at træffe de modige valg som for eksempel at ansætte folk med et handicap, investere i innovation og lave grøn omstilling, skriver Anders Samuelsen i dette debatindlæg
Anders Samuelsen er træt af pessimisme.

Anders Samuelsen er træt af pessimisme.

Thomas Lekfeldt

Debat
18. maj 2019

Jeg glæder mig til fremtiden. Jeg er optimist og tror inderligt på, at i morgen bliver bedre end i dag. Det ligger i mit og Liberal Alliances DNA, at vi med åbent sind og nysgerrighed omfavner fremtidens muligheder.

Vi er optaget af, at vores børn og børnebørn skal have endnu bedre muligheder, end vi selv har fået, for at leve det liv, de ønsker. Heldigvis viser historien os, at der er fremgang for hver generation. Men kun fordi vi har grebet mulighederne og teknologierne, der har revolutioneret vores levestandarder.

For at flere får chancen for at gribe fremtidens muligheder for dem selv og for fællesskabet, skal vi sætte hinanden fri.

Ingen panik

I Liberal Alliance tror vi på menneskers potentiale. Og at vi med få, simple greb kan gøre Danmark bedre. Men det sker ikke ved at se negativt frem for positivt på fremtiden eller ved at bruge frygten som drivkraft for politik.

Det er, som om vi i disse år er blevet alt for gode til at være bange for fremtiden. Vi hører dagligt dommedagsforudsigelser om, at verden om få år er gået under på grund af klimaforandringer. Eller at det muslimske kalifat er lige på trapperne i Danmark. Eller at grådige finanskræfter tvinger almindelige mennesker ned i fattigdom.

Ingen af delene er rigtigt. Og vi løser ikke fremtidens udfordringer ved at gå i panik. Vi løser ikke klimaudfordringerne ved at bruge dommedagsretorik og træffe populistiske, kortsigtede beslutninger. Tværtimod skal vi træffe kloge og langsigtede beslutninger. Her er vækst en nøgle.

Vi må holde op med at tro, at enhver udlænding er terrorist, at enhver forretningsmand er en grådig og egoistisk slyngel, eller at vi bringer verden fremad ved at bremse væksten.

Nej, verdens fremtid er lys og fuld af muligheder. Men det er klart, at fremtidens velstand ikke kommer af sig selv. Vi kan ikke uden videre regne med, at væksten vil komme Danmark til gode, hvis vi blot lader stå til. Migrationsproblemerne og miljøudfordringerne er ægte og forsvinder ikke, uden at vi arbejder for det. Det kræver fortsat, at vi træffer modige valg for Danmark.

Vækst løfter fællesskabet

Opskriften er egentlig ret klar. Og vi har fremlagt en 2030-plan, der viser vejen. Vi skal sænke skatterne. Både for danskerne og for virksomhederne. Fjerne bureaukrati og snærende, tossede afgifter.

Ikke for de riges skyld, men fordi det skaber vækst, der kommer os alle til gode – også dem, der står på kanten af arbejdsmarkedet, der netop får en chance for at få foden indenfor, når virksomhederne har vækst og overskud.

Jeg har selv oplevet det på min egen krop, da jeg var ansat på Castberggård, der er en højskole og kursuscenter for døve og hørehæmmede. En af opgaverne var at finde beskæftigelse til kursisterne.

Uden at afsløre for meget kan jeg ret nøgternt konkludere, at det ikke var i nedgangstider, og når der var trange kår, at virksomhederne turde tage en handicappet ind i deres arbejdsfællesskab. Det skete i højere grad, når der var vækst, og økonomien var god.

I Danmark taler mange partier om, hvordan de vil bruge pengene i statskassen. Jeg kalder dem for udgiftspartierne. For det er i virkeligheden det, de er. De vil gerne bruge løs og fordele kagen til højre og venstre. Uden rigtigt at skele til, hvordan vi sikrer, at der er kage nok i fremtiden.

I Liberal Alliance er vi lidt anderledes. Vi ser gerne, at vores økonomi kan vokse. At vi kan blive rigere. Gøre kagen større på sigt. Det kræver reformer på kort sigt. Frihedsinvesteringer, der giver folk flere muligheder og større frihed i deres eget liv.

Når vi vil sænke skatterne, fjerne bureaukrati, gøre bilerne billigere, så giver det flere muligheder for den enkelte familie og for virksomheder.

Og det løfter fællesskabet. Både socialt og økonomisk.

Fordi flere skal have mulighederne for at udnytte deres potentiale, så væksten stiger, og arbejdspladserne bliver flere. Til gavn for os alle.

For lad os være ærlige. Den første, der bliver fyret i dårlige tider, er ikke chefen, men snarere den ufaglærte på gulvet. Og omvendt når det går godt. Så kommer der flere ind på gulvet.

Og vi ser det jo i disse år, hvor væksten er høj, og flere virksomheder og danskere har overskud i både økonomien og humøret.

Det går godt. Og det giver muligheder for, at flere kan være på arbejde i stedet for at være på kontanthjælp. Ja, selv min egen nabo har mærket opsvinget på sin egen krop og har nu bidt sig fast på arbejdsmarkedet.

Derfor er vækst så vigtigt, selv om det ikke fylder meget i debatten. Her handler det snarere om, hvordan vi kan udskamme og straffe dem i toppen. Men for mig er det altså en fejlslutning at tro, man kan løfte bunden ved at straffe i toppen.

Mod og overskud

Liberal Alliance har siden 2015 været med til at sænke skatterne for mere end 20 milliarder kroner. Det er en vej, vi skal fortsætte ad. For foruden at den enkelte oplever større frihed, så gør det også samfundskagen større og medvirker til at gøre virkelysten større og innovationen stærkere.

Og det er der brug for. For med innovation kommer fremgang, der løfter hele Danmark. Ja, i nogle tilfælde hele verden.

Tænk bare på, hvor langt vi er kommet inden for lægevidenskaben. Hvad man kan, når man bare har en telefon i lommen. Og noget, som vi i dag anser som et helt almindeligt produkt som vaske- og opvaskemaskiner, har medvirket til at få flere kvinder ind på arbejdsmarkedet og skabt mere frirum i familierne. Først for de få, der havde råd. Siden for alle.

Det er en udvikling, der fortsætter. Hver dag ser nye produkter, løsninger og teknologi dagens lys. Men udviklingen fortsætter kun, fordi nogle mennesker tør. Tør være modige og tage chancer, selv om oddsene for fiasko er langt større end chancen for succes.

Vi skal give flere danskere muligheden for at turde. Ved at sætte dem mere økonomisk fri gennem lavere skatter, der giver mere frihed til at skabe sit eget liv og forløse sit potentiale.

Ved at sænke skatterne på virksomhederne, så de får mere overskud og mere mod til at tænke nyt.

For vi skal tænke nyt. Eksempelvis når vi skal finde løsninger på klimaudfordringen. Her foreslår vi at afsætte 37 milliarder kroner til en forskningsfond frem mod 2030, så vi kan finde de nye teknologier og energikilder, der får os i mål. Frem mod 2030 vil vi samlet bruge 85 milliarder til forskning og sænkelse af el- og elvarmeafgiften.

Og mens mange partier er optaget af at bevare det, vi kender i dag, på bekostning af nye, innovative løsninger, vil vi hellere være med til at integrere og udvikle innovationen, så den kan spille sammen med det eksisterende.

Men det kræver mod og overskud, hvis Danmark som nation og vores virksomheder for alvor skal turde tænke nyt, investere og udvikle løsninger, der gør fremtiden endnu bedre.

Og mod og overskud hænger i vores optik tæt sammen med økonomisk tryghed og vækst. For når virksomhederne er pressede, falder investeringerne. Og lysten og modet til at gribe ud, omlægge sit energiforbrug eller købe nye it-løsninger vil blive mindre. Man vil bevare og fastholde frem for at udvikle og udvide.

Fremskridtene er ikke kommet af sig selv. De er kommet på ryggen af den vækst, som kapitalismen har skabt verden over. De er blevet skabt af, at mennesker verden over og i Danmark er blevet rigere.

Derfor er det nødvendigt, at Danmark, de danske virksomheder og danskerne bliver rigere, hvis vi for alvor skal formå at gribe fremtidens muligheder.

Anders Samuelsen er formand for Liberal Alliance

Serie

13 partier – 13 valg

Under valgkampen stiller Information kronikpladsen til rådighed for de 13 opstillingsberettigede partier. Vi har bedt partilederne besvare disse tre spørgsmål:

– Hvad er det sværeste problem, vi skal have løst?

– Hvad er den mindst ringe løsning?

– Hvilke værdier og principper hos jer gør, at det er netop det problem og den løsning, I vælger at fremhæve?

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

"Det er, som om vi i disse år er blevet alt for gode til at være bange for fremtiden. Vi hører dagligt dommedagsforudsigelser om, at verden om få år er gået under på grund af klimaforandringer. Eller at det muslimske kalifat er lige på trapperne i Danmark. Eller at grådige finanskræfter tvinger almindelige mennesker ned i fattigdom."
Anders Samuelsen

Anders, du har selv været med i en regering der har promoveret dette verdenssyn ved at nedsætte ydelserne til syge mennesker, at underprioritere de almene lejeboliger fremfor store benzinbiler, ved at kalde privatiseringer for forbedringer, på trods af at kapitalfonde udhuler boligmarkedet..
Nå ja, Liberal Alliance baserer sig jo på Ayn Rands' bog "Atlas Shrugged", hvor de stærke udryddede de svage fordi de underlinerede deres livsførelse.
Sjovt nok endte jeres store profet Ayn Rand på offentlige ydelser (social welfare), da hun ikke havde familie til at passe på sig.
I har også gennemført Dansk Folkepartis' lede stramninger overfor udlændinge, der har forkrøblet dette land mht udenlandske ægteskaber og arbejdskraft.

Benta Victoria Gunnlögsson, Lars Løfgren, Hanne Ribens, Rolf Andersen, Peter Hansen, nils valla, Mogens Holme, Leif Drud, Torben Bruhn Andersen, kjeld jensen, Estermarie Mandelquist, Jan Boisen, Karsten Lundsby, Bjarne Andersen, Susanne Kaspersen, Gert Romme, Egon Stich, Ervin Lazar, Steen K Petersen, Niels Duus Nielsen og Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

Ha, Anders foreslår, at vi skal blive rigere for at bekæmpe de de negative følger af rigdom. En af følgerne er nedgang i biodiversiteten, og hvordan vil han give os de udryddede arter tilbage?

Steffen Gliese, Benta Victoria Gunnlögsson, Liselotte Paulsen, Mogens Holme, Marie Jensen, Flemming Berger, kjeld jensen, Estermarie Mandelquist, Anders Reinholdt, Morten Lind, Karsten Lundsby, Susanne Kaspersen, Trond Meiring og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

Nej, folk vil ikke finde sig i, at det hele styrer mod afgrunden, så de fortsætter mod afgrunden. Der er altid nogle politikere, der bekræfter dem i deres fejlbedømmelse, og det er ikke kun liberal-Anders. Det gælder hele rosset undtagen Ø og Å. Alle der ikke vil opgive jagten på Nordsøolien. Hvorfor R og SF kører med på oliejagten er mig en gåde.

Nu lader det til, at folk samler sig om midten, den midte der fører - i uføre. Som tilskuer ser det ud, som om folk gerne vil have det godt på vejen til helvede. Man kan også sige, at folk ikke tåler at høre sandheden. De kan ikke rumme den. Kuren ser værre ud end sygdommen...

Rolf Andersen, Flemming Berger, kjeld jensen, Torben Arendal, Estermarie Mandelquist, Bjarne Andersen, Anders Reinholdt, Morten Lind, Karsten Lundsby, Susanne Kaspersen, Steen K Petersen, Bjarne Bisgaard Jensen, Trond Meiring, Eva Schwanenflügel og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Bjarne Bisgaard Jensen

Genså i aftes på DR2 filmen "The men Company" med b.a. Ben Afflick, Kevin Costner m.fl.
Et skræmmende blik ind i Liberal Alliance drømmeland, hvor alle æder hinanden og enhver kæmåer blindt og naivt trøstesløst for at redde sig selv.
Eneste modvægt til destruktionen er de der ved, at det eneste der giver mening naturligvis er, at passe på sig selv og hinanden, at vise hensyn og give plads.

Hanne Ribens, Per Torbensen, Bjarne Andersen, Steen K Petersen, Niels-Simon Larsen, Eva Schwanenflügel og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
David Engelby

“Bla bla bla red virksomhederne bla bla bla hvis du ikke vil det virksomhederne siger vi skal er du ikke innovativ bla bla bla sænk skatterne bla bla bla sænk skatterne bla bla sænk skatterne blablablaaaaaaaaa”

Benta Victoria Gunnlögsson, Hanne Ribens, Carsten Munk, Liselotte Paulsen, Mogens Holme, olivier goulin, Henning Kjær, Asger Törnquist, Poul Erik Riis, Morten Lind, Karsten Lundsby og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Jesper Jakobsen

Jeg erkender, at politkere skal have lettere adgang end den almindelig borger til at bidrage til den offentlige debat og oplyse borgerne om sin politik, men jeg synes, at dette debatindlæg argumentationsmæssigt ikke lever op til den noramle standard for indlæg Information." Det er nærmere en enkel fremstilling af et partiprogram.

fx:
"Det er, som om vi i disse år er blevet alt for gode til at være bange for fremtiden. Vi hører dagligt dommedagsforudsigelser om, at verden om få år er gået under på grund af klimaforandringer. Eller at det muslimske kalifat er lige på trapperne i Danmark. Eller at grådige finanskræfter tvinger almindelige mennesker ned i fattigdom.
Ingen af delene er rigtigt. Og vi løser ikke fremtidens udfordringer ved at gå i panik. Vi løser ikke klimaudfordringerne ved at bruge dommedagsretorik og træffe populistiske, kortsigtede beslutninger. Tværtimod skal vi træffe kloge og langsigtede beslutninger. Her er vækst en nøgle.
Vi må holde op med at tro, at enhver udlænding er terrorist, at enhver forretningsmand er en grådig og egoistisk slyngel, eller at vi bringer verden fremad ved at bremse væksten."

Jeg kan ikke finde den dybdegående argumentation for at modbevise de her i øvrigt overdrevede påstande, som Anders fremhæver. Derfor kan man spørge, om vi andre vil slippe afsted med denne kvalitet af argumentation og få trykt vores indlæg.

Alt andet lige, synes jeg, det er godt, at Information åbner for synspunkter fra den liberale fløj. Men et interview, hvor man tester argumentationen ville have været bedre for læserne. Fra Samuelsenns synspunkt betyder det dog nok også, at de færreste der læser Information bliver overbevist, om dette indlægs simple budskab - "Vækst er godt, forstå det dog"
Ja, vækst er godt. Men for enhver pris?

Steffen Gliese, Mogens Holme, Morten Lind, Karsten Lundsby og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Du tager som sædvanlig helt fejl Anders, verdens mest kompetente udenrigsminister. Som du selv mener og har udnævnt dig til med dine stålsatte øje. Ha ha ha.

Det som giver tryghed og dermed overskud i befolkningen til at udvikle en bæredygtig fremtid er uden sammenligning velfærdsstaten. Ikke skattelettelser.

Det har den danske velfærdsstat været et ubestridt entydigt bevis på gennem snart 100 år. Velfærdsstaten har skabt rammen for at Danmark er blevet et af verdens rigeste lande, er blevet et af de mest fredelige samfund i verden. Det er ubestridt fakta.

Steffen Gliese, Benta Victoria Gunnlögsson, Lars Løfgren, Mogens Holme, Kim Houmøller, kjeld jensen, Jesper Sano Højdal, Estermarie Mandelquist, Bjarne Andersen, Morten Lind, Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar
Michael Waterstradt

Jeg indrømmer at det var en dum beslutning jeg tog, da jeg besluttede mig at blive født fattig... Alting havde været så meget lettere, hvis bare jeg havde været rig fra starten. Så ville jeg blive kaldt innovativ og igangsættende af andre rige, som jeg så sammen med kunne påvirke folkestyret til at sprede den tanke, at hvis man er rig, så er det nok fordi man har taget de rigtige beslutninger her livet, og dermed er man jo nok end del klogere end majoriteten af befolkningen, som bare vil tage de riges penge.
Næææ, så vil det være bedre, hvis nu at de fattige gav al deres arbejdskraft til de rige (helst så gratis som muligt), så de rige kunne blive endnu rigere (og klogere), og hvis nogen fattige så undrede sig over, hvorfor at de skulle sælge en stor del af deres tid væk i livet, så kunne man jo fortælle dem at det skaber vækst til arbejdsgiverne, som så giver det overskud, som arbejdskraften har skabt, tilbage til arbejderne!
Hahaha, men hvem vi alverden ville dog tro på sådan en fortælling?

Benta Victoria Gunnlögsson, Liselotte Paulsen, Rolf Andersen, nils valla, Mogens Holme, Flemming Berger, kjeld jensen, Estermarie Mandelquist, Bjarne Andersen, Heidi Larsen, Susanne Kaspersen, Karsten Lundsby og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Jan Henrik Wegener

"Vækst, vækst,vækst" var så vidt jeg husker slagord i Helle Thorning-Schmidt valgkamp" så det ønske gør ikke LA enestående. Det er vel også sådan at mange nøgletal vil vise at den danske befolkning har øget forbruget voldsomt i løbet af et par hundrede år. Hvis vækst er patentløsningen på alle samfundsproblemer burde der ingen være længere

Liselotte Paulsen, Mogens Holme, Poul Erik Riis, Karsten Lundsby og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Ole Rasmussen

Anders Samuelsen. Innovation og skat har intet med hinanden at gøre. Innovation skabes af iværksættere, og de er ikke hinandens forudsætning. I Matador-tiden var innovation Damernes Magasin, det var familieforetagender som satsede i et industrisamfund, som nu med hjælp fra kapitalfonde, i videnssamfundet, ofte omdannes til nationale eller internationale aktører med henblik på at maksimere profitten. Nutidens købmænd spekulerer i at maksimere gevinst, mere end at udvikle virksomheden. Virksomheder strømlines, sælges efter et par år, og profitten investeres i værdipapirer. Der spekuleres undervejs i skat, og overskuddene havner i skattely. Ikke i ny virksomheder, så nutidens købmænd skaber ikke vækst. Det er her filmen knækker for den liberale kapitalisme. LA har sammen med de Konservative fået fråde om munden, da velfærd pludselig er sat på den liberale dagsorden. På den modsatte fløj finder vi EL, som bekender sig til proletariatets diktatur, og de er ikke et hak bedre. Det er betonsocialismen sådant set heller ikke.

Det kan jo ikke overraske, at en ægte liberal har et optimistisk menneskesyn. Verden skrider frem ad og det bliver bedre for kommende generationer end det var for de forrige generationer. Men er det nu så - eller er virkeligheden snarere, at nutidens ungdom kan se frem til dårligere livsvilkår end deres forældre havde? Jeg deler i alle tilfælde ikke betingelsesløst hvad jeg måske ville opfatte som "jubel optimisme". I hele mit voksne liv husker jeg reduktion i velfærd gennem reformer og et mindre tolerant samfund.

Kapitalen bliver stadig mere koncentreret og i de seneste 30 års tid er uligheden steget ikke kun i Danmark men også globalt.

Det er stadig en sandhed, at velfærd finansieres af skat, og at liberale reformer skal finansieres, og at lettelse af skatterne betyder reduktion af den omfordeling, som sker gennem staten. Velfærdsstaten var i min generation det der betingede den reelle frihed og lige muligheder for alle sådan relativt set. Og sjovt nok så har liberale reformer reduceret det finansielle grundlag for velfærdsstaten. At tale om at øge trygheden når det ene reform efter den anden reducerer dagpengesatsen, kontanthjælpen, pensionerne - it beats me. Det må være tryghed for dem der kan og vil - og fanden må tage resten.

Det er fint nok det her med vækst, men politikerne er alt for fokuseret på vækst uden kvalitative mål. Hvis en olietanker går på grund i Skagerrak vil det sikkert fint biddrage til væksten i det danske samfund, og dette blot nævnt, at vi ikke kan tale vækst uden retning, som selve cirkulationen af den materielle produktion ikke er uden konsekvenser; altså må produktion afvejes med konsekvenser; og det burde være indlysende, at vi ikke ukritisk kan have vækst.

Næ i virkeligheden er det man kan frygte mest, at de skattelettelser som I gennemfører får virkelige sociale konsekvenser når konjunkturerne for alvor vender, for det er jo sandheden med LAs tro og markedsreligion, at markederne bringes helt ud af balance og, at økonomien kan bliver overophedet af rene illusioner om værdierne i markedet.

At tale om, at liberale reformer på sigt kan føre til en social massakre kan måske synes uden af proportioner: Men det er måske allerede glemt, at en halvering af dagpengeperioden sendte om mod 70.000 ud af dagpengesystemet. Hvor var deres tryghed?

Lars Løfgren, Flemming Berger, olivier goulin, Eva Schwanenflügel, Michael Waterstradt og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar

For lidt og alt for sent, Anders Samuelsen. Du har haft dine spildte muligheder, og nu må andre og mere realistiske politikere til fadet.

Man tak for den tid der er gået, og jeg er især taknemlig fordi at tiden er gået. Lev vel og lad landets borgere gøre det samme. Jeg håber virkelig ikke, at vi nogensinde skal høre mere om din velhaver-politik.

Benta Victoria Gunnlögsson, Carsten Munk, jørgen djørup, Rolf Andersen, Egon Stich, Mogens Holme, Kim Houmøller, kjeld jensen, Eva Schwanenflügel, Michael Waterstradt og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar
olivier goulin

Vi hører dagligt dommedagsforudsigelser om, at verden om få år er gået under på grund af klimaforandringer. Eller at det muslimske kalifat er lige på trapperne i Danmark. Eller at grådige finanskræfter tvinger almindelige mennesker ned i fattigdom. Ingen af delene er rigtigt.

2/3 af disse profetier er i hvertfald korrekte.

/O

olivier goulin

Gad vide hvor mange gange Anders Samuelsen er vågnet op om natten, badet i sved, når hans tilbagevendende mareridt igen har hjemsøgt ham: Udnævnelse til udenrigsminister - med en Skoda som ministerbil ?

/O

Rasmus Aagaard

Endnu en gang varm luft fra et parti der indtil videre ikke en gang har anerkendt klimaforandringerne som menneskeskabte. Og som ikke forstår, at den fælles kage netop er så stor, som den er i Danmark, fordi vi bidrager til det fællesskab, som sørger for uddannelse, sundhed, omsorg, social sikkerhed, infrastruktur, retsvæsen, miljøpleje – Alt det, der netop placere Danmark i eliten blandt lande, som virksomheder ønsker at etablere sig i. Anders Samuelsen kommer ikke med et eneste eksempel eller forskningsresultat, der understøtter hans økonomiske politik, og det er der en bestemt grund til: De findes simpelthen ikke.

Anders Lund

... filionggonggong og tingelingeling ...

Benta Victoria Gunnlögsson og Liselotte Paulsen anbefalede denne kommentar

Efter en periode med vækst,
kommer en periode med nedgang.
Det Markeds-økonomiens natur.

Peter Hansen

Hvordan kan man prædike sådan, når det for menig mand er stik modsat, utrygheden vokser, fremtidsudsigterne ser dystre ud, både økonomisk, jobmæssigt og mulighedsmæssigt som alm. borger der ikke høre til eliten?

Kære kapitalister fra LA,
Hvordan løfter det fællesskabet, at sænke skatterne, at nedlægge bureaukratiet der skal holde øje med skatterne bliver betalt, og at registreringsafgiften sænkes ?

I mener ikke man kan løfte bunden ved hjælp af midler fra toppen?
I opfatter det ligefrem som en straf til toppen hvis de skal hjælpe de svage?

Hvis en producent skal sælge varer, skal han først have kunder.
Hvis kunde skal købe varer, skal han først have penge. (You see the picture?)
Producenten betaler skat. Samfundet opfører hospital så lønmodtager og kunde kan forbliver raske. Det gavner omsætningen.
Producenten betaler skat. Samfundet opfører jernbane så lønmodtager kan komme på arbejde og kunde komme til butik. Det gavner omsætningen.

Er det ikke her i år2019 umodent stadig at tro arbejdsgiver, lønmodtager og kunde er adskilt?

Steffen Gliese

Jo finere det sociale sikkerhedsnet, jo mindre behøver den enkelte at besætte af BNP til eget brug.
Og det er jo mekanismen i velfærdssamfundet: en løbende indbetaling og et træk, når man har brug for det.
Her vil liberalisterne sige, at det begynder med et træk lige fra fødslen; men det er en stor misforståelse: børn betaler ikke for deres egen fødsel, det gør deres forældre, der i øvrigt allerede ved at levere et barn gør deres for samfundets fremtid.

Liberalisterne skal bare lære der udløser sig en langt større tilfredsstillelse/lykkefølelse ved at give end ved at modtage.