Læserbrev

Arbejdspladserne skal ind i kampen mod partnervold i hjemmet

Partnervold koster dyrt både for den enkelte og for samfundet. Arbejdspladserne skal være rustet til at spotte og hjælpe en voldsudsat kollega, skriver Majbrit Berlau og Lisbeth Jessen i dette debatindlæg
Debat
3. maj 2019

Partnervold ses sjældent som arbejdspladsens ansvar, men ledere, tillidsrepræsentanter og kolleger bør i højere grad se sig selv som aktive medspillere for at bekæmpe vold i hjemmet.

Partnervold kan være livsfarlig. Alligevel går en stor del af de 38.000 kvinder og 19.000 mænd, der er udsat for fysisk partnervold, på arbejde hver dag.

Undersøgelser viser, at kvinder, der lever i parforhold med trusler, krænkelser og dominans, har sværere ved at fastholde et arbejde. De oplever koncentrationsbesvær, har svært ved at nå arbejdsopgaver og har flere sygemeldinger. Flere mister tilknytningen til arbejdsmarkedet.

Det er dyrt for en arbejdsplads, hvis en medarbejder mistrives. Partnervold er estimeret til at koste arbejdspladser 30 millioner kroner hvert år.

Selv om arbejdspladsen gerne vil hjælpe, når problemet kommer frem i lyset, kan det være svært. De færreste har en procedure for, hvad man stiller op, hvis en medarbejder føler sig truet på livet af sin partner eller flytter på krisecenter. Samtidig er tabuet om partnervold svært at bryde. En 3F-undersøgelse fra 2016 viste, at hele 63 procent af de adspurgte tillidsrepræsentanter ikke oplever, at de er klædt på til at hjælpe en voldsudsat kollega. Det er bekymrende.

En basal viden om vold hos ledelsen og enkle procedurer, før akutsituationen opstår, kan dog være afgørende for, om medarbejderen finder kræfter til at bryde med voldsspiralen.

Vi skal derfor styrke ledere, tillidsrepræsentanter og kollegers viden og parathed til at spotte og hjælpe en voldsudsat kollega med at få professionel hjælp. Man skal ikke miste tilknytningen til arbejdsmarkedet, selv om arbejdet for en stund træder i baggrunden.

Netop nu er Fagbevægelsens Hovedorganisation og Danner gået sammen for at styrke arbejdspladsernes parathed til at håndtere, hvis en medarbejder er udsat for vold i hjemmet. I disse dage sender vi derfor hurtig og anvendelig viden ud til danske arbejdspladser om, hvordan de kan handle, hvis de har mistanke om, at en kollega er udsat for vold i hjemmet.

Majbrit Berlau og Lisbeth Jessen, hhv. næstformand i Fagbevægelsens Hovedorganisation og direktør i Danner

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her