Læserbrev

Danmarks Lærerforening: Gør folkeskolen til lærernes førstevalg igen

For mange lærere er det i dag umuligt at give eleverne den undervisning, de fortjener, og det får lærerne til at søge væk fra folkeskolen. Drop den massive styring og tilfør de nødvendige ressourcer, så folkeskolen igen bliver lærernes førstevalg, skriver formanden for Danmarks Lærerforening i dette debatindlæg
For mange lærere er det i dag umuligt at give eleverne den undervisning, de fortjener, og det får lærerne til at søge væk fra folkeskolen. Drop den massive styring og tilfør de nødvendige ressourcer, så folkeskolen igen bliver lærernes førstevalg, skriver formanden for Danmarks Lærerforening i dette debatindlæg
Debat
23. maj 2019

Andelen af læreruddannede, der fravælger folkeskolen, stiger år for år. Det viser en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. 37 procent af lærerne arbejder nu andre steder end i vores fælles folkeskole.

Vi ser markante rekrutteringsproblemer overalt i landet, selv om der er uddannet lærere nok. Og skolebørnene betaler prisen. Time efter time må de tage til takke med en vikar i stedet for at blive undervist af en uddannet lærer.

Vi ved, at den mest afgørende faktor for elevernes udbytte af undervisningen er en veluddannet og velforberedt lærer. Derfor er dette skred et alvorligt problem for folkeskolen.

For få måneder siden udgav Københavns Professionshøjskole forskningsrapporten ’Når verdens bedste job bliver for hårdt’. Her giver mere end 1.200 lærere deres billede af arbejdet i folkeskolen. Alle respondenter mener enslydende, at manglende tid gør det umuligt at give eleverne den kvalificerede undervisning, de har krav på.

Umuligt at være den lærer, man gerne vil være

I de senere år har alt for mange lærere oplevet, at de ikke kan være den lærer, de brænder for at være. For en stigende del er konsekvensen, at de søger væk fra folkeskolen. Den udvikling skal vi have vendt.

Derfor skal vi styrke lærernes professionelle råderum og muligheder.

Det handler om at stoppe den massive styring, der sker af skolen og lærernes undervisning. Det handler også om, at der er de nødvendige lærerressourcer til at løse opgaven. De sidste ti år har kommunerne nedlagt mere end 8.000 lærerstillinger. Det svarer til ikke mindre end 16 procent. Elevtallet er ganske vist faldet i samme periode, men her er faldet kun på syv procent.

Lærerne i den danske folkeskole brænder for de børn, der er i klassen. De brænder for at levere den gode undervisning, og de brænder for folkeskolen. Folkeskolen skal gerne være forældrenes naturlige førstevalg, men det forudsætter, at folkeskolen også er lærernes førstevalg. Lad os sammen drøfte, hvordan vi løser den udfordring.

Anders Bondo Christensen, formand i Danmarks Lærerforening

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Rune Stilling

Her kan vi så rimelig entydigt sige: Kære Socialdemokrati. Det er jeres skyld. Det er jeres makværk af en skolepolitik, der har drevet folkeskolen herud. Tag ansvar, erkend uden bortforklaringer jeres eklatante arrogance og fejlskridt og lav det om (og nej - det har intet med friskoler at gøre).