Kommentar

Drop politikerleden, og tal politikerne op – de løfter et stort ansvar for os alle

Politikerne skal stå model til at blive svinet til hver dag, og vi giver endda politikerleden videre til vores børn. Det nemmeste i verden er at tage afstand i stedet for at tage ansvar, men nu må vi tage os sammen, skriver Jonathan Løw i dette debatindlæg
Debat
23. maj 2019

Det er valgtid igen, og derfor skal politikerne nok engang forklare, men i høj grad også forsvare sig.

De skal gøre rede for fortiden i stedet for at fokusere på fremtiden, og de skal lægge øre til, at de er visionsløse karrierepolitikere, for hvem fakta og fagkundskab ikke tæller. Lyder det ikke som et attraktivt job?

Personligt synes jeg det ikke, og selv om det naturligvis er utrolig vigtigt at forholde sig kritisk også til det politiske system i et demokrati, så er det lige så vigtigt ikke at gå i selvsving i politikerlede. Det nemmeste i verden er nu engang at tage afstand frem for at tage ansvar.

Farlig stereotyp

Man hører igen og igen fortællingen om, at danske politikere er populistiske, tænker i meningsmålinger, partisurfer og ikke har kontakt med virkeligheden.

Det er en fortælling, som både medier og politiske kommentatorer elsker at gengive, og det er nærmest blevet et narrativ for min egen generation, som vi nu er ved at give videre til vores børn.

Konsekvensen af dette er, at man blandt teenagere også oplever denne mistro til politikere. Det er paradoksalt, for disse unge mennesker har slet ikke oplevet at kæmpe imod systemet, så det er tydeligvis en tillært stereotyp omkring det danske demokrati, og den er faktisk dødsensfarlig.

Den er farlig, for selv om vi naturligvis ikke har noget ufejlbarligt politisk system, så er vi blandt de mindst korrupte lande i verden og blandt dem med den højeste stemmedeltagelse. Det vidner trods alt om et demokrati, der i den grad er værd at bevare, men vi kan blive så forvænte med fortællingen, at vi glemmer dette.

Ikke et nemt job

Jeg glemmer det aldrig, og det skyldes blandt andet et kæresteforhold, jeg havde til en ukrainsk kvinde fra Kijev for nogle år siden. Hun hørte til blandt de højtuddannede i landet, arbejdede som designer og holdt meget af sit land. Hun fulgte imidlertid med i alt andet end politik, for hun vidste, at med graden af korruption og mangel på reelt demokrati i Ukraine nyttede det alligevel ikke noget.

Hvor min ekskæreste Nadja havde god grund til at føle sådan, så er det ikke tilfældet her i Danmark. Du kan da godt føle, at politikerne er virkelighedsfjerne, men det er ganske enkelt ikke sandt. Langt de fleste danske politikere er faktisk enormt meget ude i landet og i kontakt med den menige dansker.

Betyder det så, at alle dine ønsker bliver til politik og lov?

Naturligvis ikke.

Omvendt kan du spørge dig selv: Hvis du fik muligheden, ville du så ønske en hverdag, hvor du dag efter dag bliver svinet til på sociale medier og ude på gaden? Ville du ønske et job, hvor du nærmest ingen ros får for de resultater, du skaber, men omvendt konstant skal stå på mål for selv de mindste fejl, du begår?

Jeg afviser naturligvis ikke, at det kan være svært at blive hørt som menig dansker. Det gælder uanset uddannelse, indkomst og bopæl. Det er svært, fordi vi trods alt er seks millioner mennesker. Ikke alle kan blive hørt hver eneste dag.

Nogle er nødt til at tage det store ansvar og derfor også stå model til alle angrebene. Det gør dem, som vi vælger på demokratisk vis så. Og jeg misunder dem ikke! Jeg forstår godt, hvis de til tider kan være lede og kede af den rolle.

Tal dem op

Overvej lige et øjeblik, hvor nemt du egentlig har det, når du sidder bag din skærm og skriver igen og igen, at politikere ikke er til at stole på, eller at de ikke lytter til dig. Det har ingen konsekvenser overhovedet. Vupti – så kom du af med lidt vrede.

Sådan er det ikke at være folkevalgt. Her forventes det, at du lægger øre til den ene sviner efter den anden, og hvis du til sidst ikke orker det længere og blokerer de folk, der chikanerer dig, så får du at vide, at du ikke er lydhør eller i kontakt med folket. Misunder du politikerne det?

Vi har en høj stemmedeltagelse her i Danmark. Heldigvis! Det er vores sikkerhed imod at havne ligesom Nadjas hjemland, Ukraine, hvor politikerne er bundkorrupte. Den situation kan vi blandt andet undgå ved at holde fast i, at demokratiet og politikernes indsats betyder noget og er værd at anerkende.

Ved at anerkende det undgår du også at give politikerleden videre til dine børn. Undersøgelser blandt unge viser, at de har overtaget den mangel på tillid til demokratiet, som deres forældre giver udtryk for. Tænk sig en bjørnetjeneste at gøre denne store gruppe af nye medborgere.

Derfor lyder min opfordring, at vi bruger valgkampen til at tale politikerne og demokratiet op frem for ned. At vi tager ansvar frem for afstand. Godt valg!

Jonathan Løw, iværksætter og stifter af virksomhederne JumpStory og Listen Louder

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Troels Ken Pedersen

Tilliden er en værdifuld, samfundsmæssig ressource. Som politikerne ville stå sig vel ved at forvalte med færre møgsager om adgang til salg, teknisk omgåelse af reglerne for donationer (fem gange 20.000 kr. fra fem firmaer ejet af den samme person? really), og måske endda pensionsforhold som var i nærheden af kontakt med hvad størstedelen af befolkningen lever med.

Og det korruptions-indeks, hvor vi scorer så godt? Det er et perceptions-indeks. Det måler den folkelige opfattelse, ikke realiteten. Det måler den høje grad af tillid, som Løw siger at vi har mistet. Ikke at vi har ukrainske forhold, men mindre skidt er ikke nødvendigvis godt nok til at vi skal stille os tilfreds og holde op med at holde dem ansvarlige.

Raido Rafn, Rolf Andersen, Søren Andersen, Thomas Tanghus, Anders Reinholdt, Lillian Larsen, Karsten Lundsby, Susanne Kaspersen, Mogens Holme, Lars Løfgren, Katrine-Marie Burmeister, Morten Fals, Eva Schwanenflügel, Flemming Berger, Steen K Petersen, Niels Duus Nielsen, Torben Bruhn Andersen, K Thomsen, Carsten Svendsen, Anne-Marie Krogsbøll, Tue Romanow, Jørn Andersen, Peter Beck-Lauritzen, Egon Stich, Bjarne Bisgaard Jensen, Peter Knap, Trond Meiring og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Hvis ikke vi må kritisere det nuværende system og dets repræsentanter men skal idømme os selv skamfuldhed over at kritisere det eksisterende, så er vi ikke længere dele af et demokrati men et demokratur.

Danmark har masser af korruption.
Vi kalder det bare noget andet: vennetjenester, rip-rap-rup-ansættelser, netværkssolidaritet, lobbyisme, (parti-)foreninger..

jørgen djørup, Carsten Wienholtz, Espen Bøgh, Rolf Andersen, Søren Andersen, Thomas Tanghus, Anders Reinholdt, Lillian Larsen, Karsten Lundsby, Torben Skov, Susanne Kaspersen, Katrine Damm, Mogens Holme, Lars Løfgren, Arne Albatros Olsen, olivier goulin, Ulla Søgaard, Morten Fals, Per Torbensen, Eva Schwanenflügel, Steen K Petersen, Niels Duus Nielsen, Torben Bruhn Andersen, K Thomsen, Carsten Svendsen, Anne-Marie Krogsbøll, Tue Romanow, Peter Beck-Lauritzen, Egon Stich, Peter Knap og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Jonathan Løw

Kære Lise Lotte.

Tusind tak for din kommentar til mit indlæg. Jeg kan altså ikke helt gennemskue, hvor jeg har skrevet i indlægget, at vi ikke må kritisere det nuværende system? Jeg skriver jo netop, at vi naturligvis fortsat skal forholde os både kritisk, nysgerrigt og undersøgende til det etablerende.

For mig udelukker det imidlertid ikke, at vi samtidig er opmærksomme på, hvad der sker, hvis vi eksempelvis fastholder myter og fortællinger, der er usande og skadelige for demokratiet og sammenhængskraften. Når du eksempelvis skriver, at vi har masser af rip-rap-rup-ansættelser, har du så dokumentation for det? Og når du sammenligner lobbyisme med korruption, mener du så virkelig, at de to ting er det samme?

Jeg anbefaler blot, at vi ikke tænker i enten-eller-billeder så meget, som vi har travlt med i denne tid, men i både-og. Herunder et mere nuanceret blik på vores demokratiske valgte politikere.

Venlige hilsner

Jonathan Løw.

Klaus Ipsen, Erik Fuglsang og Joen Elmbak anbefalede denne kommentar
Jonathan Løw

Kære Troels.

Tusind tak for din kommentar til mit indlæg og tak for uenigheden også. Uenighed er altid sundt.

Jeg vil blot lige rette en enkelt ukorrekthed i din kommentar. Du mener, at de internationale studier af korruption handler om vores perception af korruption. Altså at vi som danskere skulle være spundet ind i en fortælling om, at vores demokratiske system ikke er korrupt, men at det i virkeligheden er.
Det er ganske enkelt ikke korrekt. Der findes et utal af internationale studier, som dokumenterer, at vi lever i ét af de mindst korrupte lande i verden. Det er vigtigt, at vi holder fast i fakta her frem for myter. Det er korrekt, at der også findes det såkaldte CPI (Corruption Perception Index), hvor Danmark fem år i træk har ligget bedst, men der findes ikke kun dette index.
Der er masser af globale studier af korruption, og hvis du ønsker andet end CPI-surveys, kan du fx. læse:

Wilhelm, Paul G. : "International Validation of the Corruption Perceptions Index: Implications for Business Ethics and Entrepreneurship Education". Journal of Business Ethics. Springer Netherlands

og

Shao, J.; Ivanov, P. C.; Podobnik, B.; Stanley, H. E.. "Quantitative relations between corruption and economic factors". The European Physical Journal

Venlige hilsner

Jonathan Løw.

David Engelby

Så du ville “tale Paludan op” i demokratiets navn? Interessant. Der er rent faktisk forskel på politikere, hvis de havde magt som de har agt. Jeg ville da ønske vi havde den her samtale i 1998, da man kunne sige at så godt som alle partier og politikere havde en almindelig ambition om at drive landet i kraft af sunde interesser. Men det er 2019, og nogen politikere vil hellere drive noget andet, helst mennesker, ud af landet. Dem taler man kun op, hvis man har mistet evnen til at sondre mellem ideologier.

Carsten Wienholtz, Thomas Tanghus, Anders Reinholdt, Lillian Larsen, Karsten Lundsby, Torben Skov, Trond Meiring, Jens Kofoed, Lars Løfgren, olivier goulin, Marie Jensen, Eva Schwanenflügel, Steen K Petersen, Niels Duus Nielsen, Torben Bruhn Andersen, Anne-Marie Krogsbøll og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar

Det var en fæl artikel. Først bliver jeg den ene gang efter den anden taget ved næsen. Nogle gange så slemt, at det bliver stående i klart i erindringen, f.eks. angrebet på lærerne, forringede pensioner til rosset mens eliten får hatten fyldt.
En Ellen Trane Nørby toner frem på skærmen og fremfører, at kommuner og amter må tage sig sammen og løse rodet omkring Århus nye supersygehus. Det er dem der er budgetansvarlige fremfører hun og undlader behændigt at nævne statens ansvarlighed for budgetterne størrelse og de årlige sparekrav. Krav, der fører til stress blandt personalet og dårligere patintforhold.
Vi har en meget lav grad af korruption. Det kan vi takke vore afdøde forfædre for.
De nuværende politikere har meget travlt med at mænge sig med stokapitalen. De får i hvert fald ofte magtfulde stillinger i magtfulde firmaer og organisationer.
Der er heller ingen tvivl om, at toppolitikerne færdes i samfundets elite, altså den rigeste del af Danmark, og giv mig en grund til at magtfulde og ofte karismatiske mennesker ikke påvirker mere end en udtalelse fra Jens Hansen, 9310 Vodskov.
At vi ikke er forsumpet i korruption er ikke politikernes fortjeneste. Det er journalisterne, der løfter et stort ansvar, og sikrer det ikke sker.
Jeg er helt med på ideen med et tokammersystem, hvor det ene kammer vælges ved lodtrækning.

Carsten Wienholtz, Rolf Andersen, Thomas Tanghus, Anders Reinholdt, Lillian Larsen, Karsten Lundsby, Torben Skov, Susanne Kaspersen, Jens Kofoed, Katrine Damm, Mogens Holme, Trond Meiring, olivier goulin, Bjarne Bisgaard Jensen, Morten Fals, Eva Schwanenflügel, Flemming Berger, Steen K Petersen, Niels Duus Nielsen, Carsten Svendsen, Anne-Marie Krogsbøll, Tue Romanow, Peter Beck-Lauritzen, Troels Ken Pedersen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Frede Jørgensen

Kære Jonathan Løw.

Tusind tak for dit indlæg.

Kunne Nadja heller ikke holde ud, at høre på dig?

Venlige hilsner
Frede

Lise Lotte Rahbek

Jonathan Løwhvis
"Myter og fortællinger som er skadelige for demokratiet...".. jamen jeg erklærer mig skam skyldig - men ikke skamfuld - over at viderebringe fortællinger om det JEG oplever i demokratiets navn.
Jeg mener f.eks ikke det er spor demokratisk, at vi har fået en politikerstand i Danmark, som har uddannet sig til at være landschefer. Og dem kan vi så vælge imellem, når vores demokratiske festdag hvert 4 år nærmer sig og forsøge at finde ud af, hvem af de opstillede kandidater, som vi heller ikke har indflydelse på opstillingen af, som er mindst fyldt med varm luft.
jeg bebrejder ikke de enkelte politikere. De er trods alt bare en slags mennesker (her skal du forestille dig et let blink med øjet) som forsøger at skaffe sig et udkomme og en position i dagens samfund.
Om jeg kan BEVISE rip-rap-rup-ansættelser? nej det kan jeg da ikke. Det ville kun være muligt hvis jeg selv ansatte højtbetalte mennesker i jobs, og det er jeg mildt talt ikke i position til. Men jeg kan da anbefale dig at læse de bøger der findes i handlen om magteliten i Danmark og tale med de i dit eget netværk, som sidder med rekruttering af højtbetalt arbejdskraft, om hvem og ud fra hvilke kriterier, de opsøger arbejdskraften.

Jeg er blot en desillusioneret halvgammel person, som har set sine drømme om et mere ligeværdigt samfund synke i jorden ledsaget af 40 års oppustet valgflæsk. Burkalove, forbud mod at flere hjemløse sover sammen, fokus på mennesker som nyttedyr for arbejdsmarkedets vindere.. find selv på mere. Politikerne er kun systemrepræsentanter - og det er systemet som er sygt. Dødssygt.

Carsten Wienholtz, Vivi Rindom, Rolf Andersen, Søren Andersen, Ken Sass, Thomas Tanghus, Lillian Larsen, Karsten Lundsby, Torben Skov, Susanne Kaspersen, Katrine Damm, Mogens Holme, Arne Albatros Olsen, Peter Høivang, Trond Meiring, Katrine-Marie Burmeister, Ulla Søgaard, Morten Fals, Per Torbensen, Eva Schwanenflügel, Flemming Berger, Steen K Petersen, Niels Duus Nielsen, Torben Bruhn Andersen, K Thomsen, Peter Knap, Anne-Marie Krogsbøll, Tue Romanow, Peter Beck-Lauritzen, Ebbe Overbye og Troels Ken Pedersen anbefalede denne kommentar
Troels Ken Pedersen

Løw: Det har ret konsekvent været CPI, der lå til grund, når "Danmark er ikke korrupt!" er blevet slået op i medierne, og jeg har kigget efter hvad der lå til grund (hvilket jeg vist har gjort ved to lejligheder). Men godt at høre, at vi også ligger pænt på mindre bløde parametre. Og for så vidt ikke overraskende når man ved en smule om hvordan det står til andetsteds.

Ikke desto mindre: Når møgsagerne hober sig op, skal vi så betragte dem som undtagelser fra et fremragende og idyllisk status quo, eller skal vi tænke den mindre behagelige tanke at de måske er udtryk for hvordan systemet fungerer, og se os om efter hvem der er ansvarlige for dét system? Her kunne jeg komme med en alenlang liste over fortrædeligheder og deres sandsynlige eller dokumenterede sammenhæng med både regler og politisk kultur, og jeg orker det ikke.

Men selv hvis vi tager et begrænset område såsom relationen mellem dansk fiskeri og partiet Venstre, så ser det virkelig ikke pænt ud. Den fornuftige reaktion på det er ikke værdsættelse. Og den vigtige ressource her er ikke høflighed men indigneret engagement.

Carsten Wienholtz, Rolf Andersen, Thomas Tanghus, Lillian Larsen, Karsten Lundsby, Torben Skov, Susanne Kaspersen, Katrine Damm, Mogens Holme, Lars Løfgren, Morten Fals, Eva Schwanenflügel, Flemming Berger, Peter Knap, Anne-Marie Krogsbøll, Tue Romanow, Peter Beck-Lauritzen, Ebbe Overbye og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Beklager den fejlagtige navne-tastning.

Peter Beck-Lauritzen

Politikerne lægger niveauet, både internt på Borgen og eksternt i samfundet via sprogbrug og adfærd. Vi kan ikke måle os med Ukraine, men vi har ytringsfrihed og tålererer kun små afvigelser fra ordentlig og hæderlig adfærd. Mht. politikernes drift af staten DK, har blå blok kørt samfundets "bærepiller", tilliden og ordentligheden, i sænk. Så det er svært at tale disse "egoistiske papenheimere" op. Men måske er det forkert adresse, politikerne, det er jo spindoktorernes dagsorden, politikerne udtrykker! SØGES: politikere med gennemskuelige holdninger og egne meninger, som vælgerne kan vurdere dem på. Og mere åbenhed i den offentlige forvaltning: hvor pengene kommer fra og hvad de bruges til. Det vil aftvinge respekt, hos mig!

Erik Fuglsang, Lillian Larsen, Karsten Lundsby, Susanne Kaspersen, Lars Løfgren, Morten Fals, Eva Schwanenflügel, Peter Knap og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Det er vigtigt, at man betragter folk med magt med den absolutte mistænksomhed, at man som kollektiv begrænser den magt, som enkeltpersoner kan udøve over samfundets øvrige borgere, medmindre det udtrykkeligt er i deres interesse.
Det er selve baggrunden for et demokratisk samfunds struktur, som vi ikke er nået helt i mål med i Europa, siden det mistede momentum i ca. 300 før vor tidsregning. - og efterfølgende faldt i unåde, fordi den aristokratiske position igennem den filosofiske tradition kom til at definere dets eftermæle.
Men der er jo lykkelige tilfælde, hvor det lejlighedsvis stadig bringes i anvendelse, som f.eks. i Schweiz, der derfor også har en evolutionær udvikling af et stadig mere lige samfund - måske fordi det aldrig er faldet for liberalismens løgne, men trofast har beholdt den traditionelle dichotomi mellem besiddende og ikke-besiddende og fundet en balance, der socialiserer i takt med befolkningens oplysthed og objektive interesser.

Karsten Lundsby, Trond Meiring, Torben Skov, Morten Fals, Eva Schwanenflügel, Jens Erik Starup og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar
Ebbe Overbye

Meget af min egen lede ved de fleste politikere er ret ny og stammer fra da Socialdemokratiet og SF dannede regering og vendte 180 grader og førte borgerlig politik vendt mod mange af dem som stemte dem ind. Istedet for et reelt skift i politikken blev det business as usual. Folk begyndt at tale om at demokratiet var dødt og at de aldrig ville stemme igen. Fordi det beviseligt var ligegyldig. Deres stemme blev jo ignoreret når først ministertaburetterne var sikret.

Rolf Andersen, Thomas Tanghus, Steen K Petersen, Anders Reinholdt, Karsten Lundsby, Erik Fuglsang, Marie Jensen, Susanne Kaspersen, Jens Kofoed, Katrine Damm, Mogens Holme, Michael Waterstradt, Lars Løfgren, Peter Høivang, Trond Meiring, Ulla Søgaard, Morten Fals, Per Torbensen, Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese, Tue Romanow, Flemming Berger, Torben Skov, Niels Duus Nielsen, Torben Bruhn Andersen, Peter Knap, Lise Lotte Rahbek, Carsten Svendsen og Søren Clausen anbefalede denne kommentar
Claus Bødtcher-Hansen

23/maj/2019

Kære Jonathan Løw,
tak for et godt indlæg i min avis,
Dagbladet Information :-) ...

Og ja, englænderne har et godt
og relevant udtryk:

“What you name, you call !” :-) ...

Det vil sige: Det, du taler, og
skriver, om får du mere af ! :-) ...

Venlig hilsen
Claus

Klaus Ipsen, Karsten Lundsby og Joen Elmbak anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

"Der findes et utal af internationale studier, som dokumenterer, at vi lever i ét af de mindst korrupte lande i verden." Skidegodt. Men betyder det så, at vi ikke skal afsløre og kritisere den korruption, der faktisk finder sted? Skal vi tale politikerstanden op, fordi den er mindre forbryderisk her i landet end i andre lande?

Når møgsagerne hober sig op, skal vi så betragte dem som undtagelser fra et fremragende og idyllisk status quo? spørger Troels Ken Petersen med rette.

Når jeg fx kritiserer en eller anden officiel kritik af et aller andet kritisabelt, sammenligner jeg gerne kritikernes generalieblad med de kritiseredes, og konkluderer ofte, at man bør feje for sin egen dør, får man fejer for andres. Det får jeg så på puklen for, og bliver kaldt "whataboutist", fordi en kritisabel sag ikke bliver mindre kritisabel, bare fordi andre sager også er kritisable. Så derfor er det mig altid en kilde til slet skjult fryd, når apologeterne afslører sig som principløse, når de bruger det selv samme whataboutery, som de så højhelligt kritiserer, når det rammer deres egne politiske helte.

Korruption er korruption også selv om vi i Danmark måske er mindre korrupte end i andre lande. En sammenligning med fx det amerikanske eller russiske korruptionsniveau kan ikke retfærdiggøre det danske korruptionsniveau. I bedste fald kan forskellen betyde, at vi er på rette vej, i værste fald, at myten om de danske politikeres ubestikkelighed netop er det: En myte.

Carsten Wienholtz, Rolf Andersen, Thomas Tanghus, Karsten Lundsby, Erik Fuglsang, Susanne Kaspersen, Katrine Damm, Mogens Holme, Allan Madsen, Trond Meiring, Morten Fals, Troels Ken Pedersen, Eva Schwanenflügel, Peter Beck-Lauritzen, Tue Romanow, Flemming Berger, Torben Skov og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Danmarks krise skyldes, at balancen mellem befolkningsgrupperne er blevet eroderet over 30 år.
I gamle dage var politikerne legitimeret af deres repræsentativitet for interessegrupper i samfundet, men med Socialdemokratiets brud med Fagbevægelsen, især, blev ballonen sluppet og kunne svæve mod højderne, uden andet end en særdeles heliumfyldt nyfeudalistisk forestilling om at lede mere end repræsentere befolkningen.
Målet: at skabe et harmonisk, lige, relativt velstående samfund for alle, blev glemt til fordel for en dyrkelse af midlet: en stadig jagt på mere og mere materiel rigdom - og mere og mere ulighed. Det er dømt til at gå galt, det er jo simpelthen tømt for al mening.

Carsten Wienholtz, Rolf Andersen, Erik Fuglsang, Karsten Lundsby, Torben Skov, Trond Meiring, Susanne Kaspersen, Michael Waterstradt, Morten Fals, Lise Lotte Rahbek, Eva Schwanenflügel og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Det dér eventyr om Danmark som et af de mindst korrupte lande, er helt på linje med Danmark som et af verdens lykkeligste lande.
Begge dele er naturligvis løgn.

Igennem hele den danske statsdannelse, medsamt amter og kommuner, har der altid været korruption.
Faktisk var korruptionen iscenesat, især for de fattigste børn. De blev bortauktioneret til laveste byder; derefter blev de sendt ud til gårdene eller på fabrikkerne som slaver.

Sådan er det nu igen. Børnene er blevet slaver af deres forældres indkomst, og af deres forældres bopæl.
Sådan reproducerer vi social elendighed.

Søren Andersen, Egon Stich, Karsten Lundsby, Trond Meiring, Susanne Kaspersen, Mogens Holme og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

PS. Hvis Danmark er et af verdens lykkeligste lande, er det mærkeligt at der er en kæmpe stigning i psykiske sygdomme, selvmordsforsøg og selvmord.
Så den må de længere ud på landet med.

Carsten Wienholtz, Thomas Tanghus, Steen K Petersen, Karsten Lundsby, Erik Fuglsang, Trond Meiring, Herdis Weins, Susanne Kaspersen, Katrine Damm, Mogens Holme, Torben Skov, Lise Lotte Rahbek, Per Torbensen og Jens Erik Starup anbefalede denne kommentar

@Jonathan Løw
hvis du vil vide hvorfra at politikerleden kommer
rejs ud i Danmark oplev, hvordan de er at leve med de beslutninger
som er beslutte af politiker, der ikke vil se konsekvensen af deres politik

Når de ikke kan se at dele af Danmark bliver afkoblet fra udvikling. de tor
på konsulenter når de siger det bliver beder og billiger. kan de ikke tænke selv

Se på de næser og kritik, men der er et flertal der holder dem ved magten
politikerleden er noget de selv har skabt, det er kun rat og rimeligt at de
må stå model til at blive svinet til hver dag.

Har du hørt en politiker sige, der tog jeg fejl og i må have undskyld, det er
altid kommuner eller regioner skyl men ikke politiker der har givet en økonomiskramme
der gør det muligt at give en rimelig service til alle borger

Jonathan Løw
du har lavet en god artikel, men du tager fuldstændigt fejl, og god tur ud i Danmark
prøv at tale med dem som aldrig kommer til oret

Steen K Petersen, Karsten Lundsby, Torben Skov, Trond Meiring, Susanne Kaspersen, olivier goulin, Morten Fals og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Torsten Jacobsen

Russell Brand sagde det bedst for år tilbage - Hvad er det, du ikke forstår, Jonathan Løw?

https://www.youtube.com/watch?v=3YR4CseY9pk

Eva Schwanenflügel, Trond Meiring, Lise Lotte Rahbek og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Arne Albatros Olsen

De vil jo bare have en ny blancocheck/stemme fra dig i understreget tilstand, og så gør de, som de vil de næste 4 år.
Hvorfor snakker vi ikke om muligheder der findes for at præge samfundsudviklingen udenfor folketinget.

Den snak bliver helt overset.

Arne Albatros Olsen

iøvrigt er den eneste politiker, som taler om at udvikle demokratiet/nærdemokratiet faktisk Klaus Riskjær.

Niels Duus Nielsen

Russell Brand har en interessant vinkel på dette problem, som måske er interessant for forfatteren til denne artikel: Systemet tillader ikke politikerne at være mennesker! De er lige så meget ofre som os!

https://www.youtube.com/watch?v=9ZXpUmpfqY4

Mit svar er, at det givetvis er rigtigt, men det fritager ikke politikerne for kritik. Måske vi ville være mindre hårde i vores kritik, hvis vi vidste, at det er mennesker, og ikke robotter, vi har med at gøre.

Som en kommentator skrev: Hvis Theresa May havde vist sin menneskelighed lidt tidligere, ville det måske have kunnet gøre en forskel. Mange ville selvfølgelig have set hendes tårer som krokodilletårer, men er det ikke netop fordi systemet ikke tillader politikerne at vise følelser, at vi automatisk mistror dem, når de en sjælden gang viser dem?

Eva Schwanenflügel, Katrine Damm, Lise Lotte Rahbek, Torsten Jacobsen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Torsten Jacobsen

Han er ikke så dum, ham Russell Brand.

Jeg kan varmt anbefale hans snak med en anden viis sjæl, Gabor Maté:
https://www.stitcher.com/podcast/russell-brand/under-the-skin/e/57163475...

Katrine Damm

Muligvis lidt ved siden af, men jeg har altid haft stor respekt for Mimi Stilling Jacobsen, som netop gennem tiden har vist følelser og indignation og været tilstede som menneske
- Og så altid tænkt, Mimi, du er jo i det forkerte parti, men måske noget med din far...

Thomas Tanghus, Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese og Erik Fuglsang anbefalede denne kommentar
Torben Skov

Steffen Gliese. Jeg mener ikke S har brudt med fagbevægelsen. Tværtimod LO-toppen sidder med i S møder, men både S og LO er ikke længere for socialisme, arbejder- og underklasse. Det er et bedrag. LO taler med samme stemme som Dansk erhverv og industri.

Carsten Wienholtz, Flemming Berger, Trond Meiring, Thomas Tanghus, Steen K Petersen, Anders Reinholdt, Karsten Lundsby, Ebbe Overbye, Lise Lotte Rahbek, Eva Schwanenflügel og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Erik Fuglsang

Brudte politikerløfter, politisk opportunisme og taburetklæberi - og alle dele er der desværre mange uklædelige eksempler på - bidrager naturligvis ikke til politikerglæden her i kongeriget. På den baggrund er det måske ikke så underligt, at politikerne generelt falder i manges agtelse.
Når vi støder på eksempler på politikere der lusker, og f.eks, gør sig skyldig i nepotisme eller strinter på habilitetsregler, bryder løfter, handler uetisk mm. skal der selvfølgelig blæses kritisk i trompeten.

Til trods for at det sikkert er nok, vi kan kritisere politikere for, så synes jeg alligevel, at vi helt generelt behandler vores politikere langt under lavmålet. Mit indtryk er, at langt de fleste af de folkevalgte er meget seriøse, hårdtarbejdende, ansvarlige, og de fleste af dem bringer store ofre for en politisk karriere, som de færreste er parate til, og som de alt for ofte kun får utak for.

De her omtalte seriøse politikere fortjener en bedre behandling, end de ofte får i medierne, herunder på de sociale medier. Mange af dem fortjener tak for, at de vil påtage sig det enorme ansvar og den massive arbejdsbyrde, det er at være folkevalgt. De seriøse politikere fortjener at blive talt op, og i den forstand har Jonathan Løw en sag.

Erik Fuglsang

Til de af jer, som skælder ud over politikerne, eller måske lige frem sværter dem til (mere eller mindre anonymt), vil jeg gerne spørge:

Hvis I kan gøre det meget bedre selv, hvorfor melder I jer ikke bare ind i en partiforening og stiller op til valg selv?
Er der ikke noget med, at den, der har evnen, også har pligten ?

Steffen Gliese

Interessant problemstilling, Erik Fuglsang, som jo imidlertid ikke løses ved blot at udskifte personer - fordi problemet er strukturelt: magt korrumperer, men hvis man ligefrem giver magt til dem, der gerne vil have den, er det negative resultat givet på forhånd.

Esben Lykke, Troels Ken Pedersen, Anders Reinholdt, Michael Waterstradt, Morten Fals, Steen K Petersen, Niels Duus Nielsen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Erik Fuglsang

Steffen Gliese
26. maj, 2019 - 14:46
Magt korrumperer siges det. Og ja, et eller andet har det måske nok for sig, men der findes lykkeligvis også eksempler (både på blå og rød stue) på politikere for hvem ordentlighed og anstændighed ikke blot er tomme ord, men deres egentlige ledestjerner.
Jeg kender - qua mit job - personligt til flereaf den slags eksemplariske politikere, så jeg ved ikke, om du har ret i, at problemet er strukturelt.

Niels Duus Nielsen

Erik Fuglsang, jeg blev i sin tillidsmand, netop fordi jeg brokkede mig så meget, at kollegerne ikke længere gad høre på det, og derfor opfordrede mig til at stille op. Som tillidsmand oplevede jeg så i monoformat, hvordan det føles at opholde sig på øretævernes holdeplads. Jeg blev mistroet, bagtalt og af og til dolket i ryggen af mine egne kolleger, som var mistroiske fordi jeg havde adgang til de bonede gulve på direktionsgangen, som var lukket land for de fleste. Hvilket selvfølgelig var dybt ubehageligt og ikke ligefrem fremmende for arbejdsglæden.

Den afgørende forskel på mig og en "rigtig" politiker var, at jeg havde daglig kontakt til mine vælgere - jeg arbejdede jo stadig sammen med dem hver dag, og delte deres bekymringer. At jeg alligevel ikke var helt lige som dem, fandt jeg ud af, da der på et tidspunkt bredte sig en generel angst for at blive fyret. Denne angst følte jeg ikke, jeg var jo tillidsmand, og ville derfor være den sidste, der blev fyret. Men det satte dog nogle tanker igang omkring hvor grænsen går mellem uskyldige frynsegoder og egentlig korruption.

Konklusionen på disse tanker er, at det er indbygget i systemet, at folkets repræsentanter korrumperes. Og så længe dette finder sted, er folk i deres gode ret til at brokke sig. Det betyder så, at det kræver mennesker af en ganske særlig støbning for at kunne overleve i dette meget giftige arbejdsmiljø, hvor man står alene i en tofrontskrig - som en lus mellem to negle. Jeg holdt ud i små fem år, så gik jeg ned med flaget, og andre tog over.

Politikerne på Christiansborg har afskærmet sig selv fra at stå i en sådan situation. De er ikke dagligt i kontakt med deres repræsentanter, og oplever derfor aldrig den ofte følelsesladede kritik, man som repræsentant længere nede i hierarkiet udsættes for hver eneste dag. Denne daglige kontakt tillader ikke, at man glemmer, at det er mennesker, man repræsenterer.

Det er min klare opfattelse, at langt de fleste Christiansborgpolitikere har glemt, hvem de repræsenterer, og derfor kan kritikken ikke være hård nok.

Carsten Wienholtz, Raido Rafn, Troels Ken Pedersen, Steffen Gliese, Anders Reinholdt, Michael Waterstradt, Morten Fals, Lise Lotte Rahbek, Ebbe Overbye og Erik Fuglsang anbefalede denne kommentar
Erik Fuglsang

Jeg anbefaler din kommentar, Niels, fordi du på din sædvanlige overbevisende måde argumenterer godt for din sag, omend du igen, igen alene inddrager dine egne subjektive erfaringer. Inspireret af dig vil jeg gøre det samme, jf. straks nedenfor.

Modsat dig har jeg aldrig selv været tillidsmand, men jeg tror dig gerne, når du hævder, at det gør en stor forskel, om man har direkte og daglig kontakt til dem, man repræsenterer. Om de fleste Christiansborgpolitikere har glemt, hvem de repræsenterer, stiller jeg mig dog alligevel meget tvivlende over for.

Mine personlige erfaringer fra professionel kontakt til nogle få toppolitikere leder mig blot til den konklusion, at ihvertfald dem, jeg har oplevet tæt på, ikke mig bekendt har ladet sig korrumpere af magten. De har, derimod, været meget optaget af at forvalte magten meget ansvarligt, Desuden har de arbejdet langt, langt ud over de 37 timer, de fleste af andre dødelige arbejder pr. uge. Det kalder på min respekt, omend jeg medgiver, at der findes eksempler på, at magten sine steder korrumperer.

At der desværre findes en række dybt forstemmende eksempler på løftebrud, magtmisbrug mm. er jeg også kritisk over for. I sådanne situationer er (højrøstet) kritik helt på sin plads. Magten skal naturligvis forvaltes med passende ydmyghed og inden for de rammer, lovgivningen udstikker.

Jeg synes bare helt generelt, at det er hård kost, vi byder vores - for manges vedkommende - hårdtarbejdende og dedikerede politikere, og det er langt over stregen, at politikere svines til i medierne, bare fordi man er uenig i deres politiske holdninger, og helt galt er det, at andre politikere oplever personlig chikane i deres private hjem (f.eks. blev dørhåndtaget på en borgmesters hoveddør smurt ind i afføring). Andre igen har modtaget dødstrusler, og sådan noget er jo fuldstændig vanvittigt.

Hvis man som folkevalgt skal finde sig i den slags, er det jo et under, at der overhovedet er nogen, der vil stille op til den behandling! Jeg skal ihvertfald personligt ikke nyde noget!

Joen Elmbak, Lise Lotte Rahbek og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

Erik Fuglsang, mine anekdoter skal ikke generaliseres og fungere som beviser for noget, derimod er de ment som nedslag i den virkelighed, som statistikkerne blotlægger for os.

Det er en gammel ide, jeg har lånt af feministerne: Hvis vi hver især fortæller vores subjektive historie, vil alle disse historier tilsammen danne et semi-objektivt billede på den oplevede virkelighed. Og du kvitterer jo med din anekdotiske beretning om dit liv med politikerne, der fungerer som en slags modvægt til min fortælling. Sandheden, virkeligheden omfatter både din og min historie.

Min historie kan så også forklare, hvorfor jeg læser statistikkerne som jeg gør - mange af de ting, som kommer for dagen i subjektive beretninger kan simpelthen ikke indfanges af statistikernes numeriske analyser. Medarbejdertilfredsheden på min arbejdsplads var fx 3,7 - et tal, som efter min mening INTET siger om medarbejdernes reelle glæder og bekymringer, som kun kan beskrives anekdotisk. Men det var alligevel det tal, som direktionen blev målt på.

Statistikker og andre kvantitative analysemetoder har et begrænset anvendelsesområde, og skal suppleres af kvalitative undersøgelser. Din og min beretning kan indgå i en sådan kvalitativ analyse, hvis der er vilje til at se på de reelle problemer, folk trækkes med, og ikke blot forsøge at flytte et abstrakt tal fra 3,7 til 3,8.

Og til din kritik af min til tider meget hårdhændede kritik kan jeg kun svare: Overdrivelse fremmer forståelsen.

PS: Det er ikke et under, at der overhovedet er nogen, der stiller op til den behandling; 10% af befolkningen er kliniske psyko- og sociopater, som ikke lader sig påvirke af lidt kritik, så der er kandidater nok at tage af. Underet er, at der stadig er almindelige mennesker, der stiller op. Og det ændrer vi ikke på ved at mildne kritikken, men ved at ændre systemet.

PPS: Kritikken skal selvfølgelig være saglig. At så meget kritik er usaglig ser jeg som et symptom på, at systemet er sygt. Politikerleden har nået et niveau, hvor det er ligemeget, hvad politikerne siger, for alene den omstændighed, at de siger det, hør det mistænleligt. Ex: Trump vil gerne have normaliseret relationerne til Rusland. Men fordi han er generelt utroværdig, tages opfattes hans fredsbestræbelser som et ondsindet russisk plot. Politikerleden har nået så store højder, at hvis en politiker oprigtigt arbejder for fred i verden, vil en vred befolkning på automatpilot kræve mere krig.

Krig er fred, sort er hvidt, tavshed er tale, sølv er guld.

Anders Reinholdt, Trond Meiring, Lise Lotte Rahbek og Erik Fuglsang anbefalede denne kommentar
Erik Fuglsang

Det er vældig interessant at udveksle tanker og anekdoter, Niels, men aftensmaden brændte på lige før, fordi jeg blev så opslugt af vores "samtale". Derfor bliver min duplik kort denne gang. :-)

Vi er rørende enige om, at statistikker og andre kvantitative analysemetoder har et begrænset anvendelsesområde. De skal suppleres af kvalitative undersøgelser. Og jeg kan også tilslutte mig, at en ledelse, som alene fokuserer på et tal, når man beskæftiger sig med det psykosociale arbejdsmiljø, håndterer dette meget uprofessionelt.

PS: Tankevækkende at hele 10% af befolkningen er hårdføre kliniske psyko- og sociopater. Det løser jo en del af problemet ;-)

Rigtig god aften.

Niels Duus Nielsen

Okay, 10% var en overdrivelse, det er snarere 5%:

https://www.psykopaten.info/2016/10/31/250-000-psykopater-i-danmark/

Johnny Hedegaard

På moderne nu-dansk bruges udtrykket: "Walk the talk".

Vis mig en ledende politiker som gør det, og jeg tager hatten af og bukker.

Og om det så er politikerne eller deres vælgere der skal klandres, ved jeg ikke. Men jeg savner visioner i dansk politik og tanke.

Espen Bøgh

årh., jeg ved nu ikke om der er så meget at råbe hurra for igennem 00erne, først med AFR og Kristian Jensen, som henholdsvis Stats- og Skatteminister, der hver for sig kørte staten i sænk og skatteministeriet i sænk.

Rangvid rapporten fortæller at Danmark mistede 400 mia. som føle af AFR ledelse som Statsminister, og Kristian Jensens andel i Skats nedkøring andrager omkring 70 mia. i alt, 55 mia. i tabte / mistede skatteindtægter, og dertil skal lægge udgiften til EFI skatteprogrammet på omkring 5 mia., og den nuværende skatteminister Karsten Lauritsen siger det vil koste omkring 13 mia. at bringe Skat tilbage på sporet - i alt over 70 mia..

det bemærkes desuden at Rangvid rapporten omtalte de 400 mia. "som et forsigtigt skøn", hvilket næsten altid skal ganges med 3 - 4 for at når det rigtige resultat, hvilket i så fald ender med et tab på mellem 12 - 1600 mia.

- Det da en sjat penge de har sat over styr, når vi skal bedømme deres indsats, - nå ja, indsats er vel så meget sagt for Kristian Jensens vedkommende, - sagt på godt gammeldags dansk, "så passede hanikke sit arbejde!

- Jeg tror ikke på du ville ansætte den slags medarbejdere, for så kørte de da dine virksomheder i sænk ud fra liberale ideologiske teser(selvopfundne sandheder som ikke kan bevises), og kun baserer sig på tro og intet andet.

- Jo vi er ansvarlige når vi skriver her på trådene, flere medier bringer ikke meget om fortiden - ikke mindst her i og under valgkampen.

Lykkeligvis er flere lærde begyndt offentligt at give udtryk for kritik af regeringen og den gerninger og deres tro, deres regnemodeller osv., så det fremmer altså en viden som længe har været noget fraværende, men heldigvis er kommet tilbage, så vi kan blive oplyst om faktuelle forhold, i stedet for de politiske spindoktorers forvredne sandheder, som politikerne også betjener sig meget af.

Mange danske politikere bruger de helt samme tomme floskler som vi ser Trump betjener sig så flittigt af, og samtidig udråber modparternes fortælling som løgn og bedrag.

Politikerne har kun godt af at blive udfordret på deres "sandheder" så fra lærde som fra borgerne og mennesker der skriver deres mening her på trådene, og desuden medvirker til gensidig indsigt for hinanden imellem, også spredes videre i samfundet imellem mennesker, og dermed øges indsigten og forståelsen omkring politikerne og deres ord og handlinger, i stedet for at indsnævres i retningen af "åndelig analfabetisme" uden indsigt, hvilket kun giver politikerne alt for let spil.

- Ja, vi er en del af fodfolket, der hvor politikerne ikke kom, og som de vil deportere fra vores boliger fordi "boligerne er blevet radikaliseret" - gu er de ej, og man ville slet ikke gøre det samme i et villakvarter fordi 2 muslimske arabere var radikaliseret, - og undskyldningen for ikke også at gøre det i et villakvarter også, ville være at boligerne jo ikke er radikaliseret, men det var beboerne der boede der, og det er dem der skal fjernes.

Hvorfor har Gentofte slet ikke disse problemer, og med Gentofte flere andre steder i Danmark, - Det er fordi de selvsamme politikere ikke vil kvarters- og kommunemæssigt fordel flygtningene i disse kommuner, og her ser vi nemlig "elitens egen blonde racisme komme til udfoldelse", - de fremmede skal bo alle andre steder, og ikke forstyrre vores fredelige områder i bores Ghetto.

Jeppe Lindholm

Det er politikerne selv, som udløser politiker-leden, når de driver politik under bæltestedet. Senest med venstres ungdom som tilsyneladende synes det er helt ok at rejse landet rundt for at filme Mette Frederiksens valgtaler. I dette politiske segment glæder alle tricks åbenbart. Ingen grænser, ingen moral, ingen etik. Kun maks. tilsvining, kun maks. manipulation, kun maks. mig selv. Men hvem kan det overraske, med den ledelse venstre har.

Politikere er ikke bare mennesker. De er også landets moralske og etiske ledelys.