Klumme

Ekstra Bladet var nettroldenes legeplads i valgkampens første uge

Poul Madsens grænseløse halsen efter de almindelige danskere førte i valgkampens første uge til en banal føljeton med en vejrhane og en afstemning, hvor nettrolde pustede Stram Kurs op til 24 procent, skriver mediejournalist Lasse Jensen i dette debatindlæg
Ekstra Bladets chefredaktør, Poul Madsen.

Ekstra Bladets chefredaktør, Poul Madsen.

Rasmus Flindt Pedersen

Debat
15. maj 2019

Ekstra Bladets chefredaktør Poul Madsen er en folkets mand.

Han er chef for en avis, der engang var landets største og mest hårdtslående. Nu nærmer det trykte oplag sig Kristeligt Dagblads, men avisens website er stadig et af landets største. Man skal dog betale for at komme ind til de fleste artikler, og så indsnævres læserskaren betydeligt.

Men Poul Madsen mener tydeligvis, at vejen til folkeoplysning her under valgkampen går via det, der med en svag ansats til svulstighed eller banaliteter kaldes ’danskerne’. Han skrev til læserne, da valget blev udskrevet:

»Hvis du er træt på forhånd, så vil politikerne formentlig hænge dig langt ud af halsen, inden valgkampen er overstået om fire uger. Derfor giver vi her på Ekstra Bladet fra starten ordet til danskerne.«

En af de danskere, som Ekstra Bladet giver ordet til, er den 37-årige førtidspensionist Claus Hørking fra Sorø. Sidste tirsdag fortalte han avisen, at han ville stemme på Stram Kurs, fordi han mente, at partiet ramte plet i synet på Danmarks fremtid. Tre dage efter havde han set Paludan i DR’s Aftenshowet.

Her var Paludan af helt uforståelige grunde sat ham sammen med Mimi Jakobsen, der ikke længere er generalsekretær for Red Barnet og i øvrigt engang var minister for et parti, der ikke længere eksisterer.

Showets to underholdningsværter så helt forskrækkede og lammede ud, hvilket i sig selv var en skandale. Så udviklede der sig et børnehaveslagsmål, hvor ord som »nazisvin« blev brugt. Det var Paludan, der sagde det til Mimi Jakobsen.

Det kunne Ekstra Bladets dansker Claus Hørking ikke lide.

Men han besluttede sig først for at droppe sin støtte til Paludan, da han sagde, at han ville skære i førtidspensionisternes ydelser, fortalte Ekstra Bladet, der altså her havde givet ordet til en dansker, der tydeligvis var en af dem, som med Poul Madsens ord allerede var så træt, at politikerne hang ham ud af halsen.

Internettrolde

Så opdagede DR’s nye undersøgende redaktion for sociale medier i valgkampen, at der var noget helt galt. Det drejede sig om en anden måde, som ’danskerne’ kom til orde i Ekstra Bladet.

På nettet skulle læserne med et klik stemme på deres foretrukne parti. Ret hurtigt nåede Stram Kurs op over ti procent, hvilket i sig selv var overraskende i forhold til mere professionelle målinger, men ikke overraskende i forhold til den spalteplads, som Paludan havde fået.

Men da tallet eksploderede til 24 procent med Kristendemokraterne lige i hælene med 23 procent, gravede DR i sagen. De alarmerede Ekstra Bladet, der så endelig gravede lidt selv og fandt ud af, at der var afgivet 1.000 stemmer fra en enkelt computer.

DR’s digitale gravere afslørede, at valgkampens første digitale hackerangreb kom fra anonyme brugere af et amerikansk website, der hedder 4chan, hvis synderegister omfatter racisme, opfordring til vold og støtte til ekstremt højreorienterede synspunkter og bevægelser.

Chefredaktør Poul Madsen lagde sig fladt ned og lukkede læserafstemningen med ordene »vi har nok været en tand for naive«.

Læserafstemninger af den karakter er ikke opfundet af Ekstra Bladet.

De bidrager ikke med noget væsentligt, det er ikke journalistik, det er underholdning, men de såkaldte digitale interaktioner er et dejligt, positivt begreb, som antyder, at man deltager aktivt, måske ovenikøbet er i en slags dialog.

Hensigten er dog i høj grad også, at man tilbringer lidt længere tid på avisens website. Det er godt for brugerstatistikken og omsætningen.

I dette tilfælde kom Ekstra Bladets klik-danskere i kløerne på robotter, styret af skruppelløse »internettrolde«. Valgkampen havde varet knap et døgn, da vi oplevede det første globale politiske hackerangreb, der skaber falske nyheder.

Det blev opdaget, fordi det var så primitivt. Og måske også – for at bruge Poul Madsens ord — fordi Ekstra Bladet var en tand for naive i sin grænseløse populistiske tilgang. Og hvad var der sket, hvis ikke DR’s nye digitale overvågere havde været vågne?

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Katrine Damm

Ekstra Bladet ved man ikke, hvor man har - og det er ikke en kompliment.

Kun få dage før valget blev udskrevet hørte jeg Poul Madsen give Marie Høgh, sognepræst og opstillet for Konservative et ordentligt møgfald, for nu syntes han hun skulle tage at styre sig og holde op med at dæmonisere indvandrere, udlændinge og muslimer.
Det var befriende og respekt for det.

Så nu må I vist lige komme hug derovre og få lavet en mere lødig og nuanceret dækning.

Anders Sørensen

"Man skal dog betale for at komme ind til de fleste artikler"

Det er simpelthen ikke rigtigt. Ekstra Bladets betalingsmur er langt lavere end f.eks. Informations.

Bjørn Pedersen

4chans brugere tæller vist mere end blot amerikanske brugere, men det er i høj grad en amerikansk virkelighed (eller forestilling) man tager udgangspunkt i. Ligeledes anvendes f.eks begrebet "Socialist" selv af ikke-amerikanere på siden, på samme måde amerikanere gør.

Eva Schwanenflügel, Carsten Nørgaard og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Espen Bøgh

Heureka, valgkampen er i fuld gang, og med den de sædvanlige godbidder vi kender, - kaldet "valgflæsk" i lange baner, og langt mere end blot valgflæsk, og direkte løgne og bedrag, om deres politik såvel i fortid, nutid som fremtid.

Information har da heldigvis taget handsken op, mens andre medier er langt mere valne i deres måde at referere de politiske løgne og udsagn fra partierne om deres bedrifter.

Rune lagde bestemt ikke fingrene imellem overfor LLRs udmelding om sit lederskab og hans præstationer igennem årene for Danmark, - der blev ordet løgn brugt direkte i overskriften, så der ikke var noget at tage fejl af.

I kampen imod "fake news" - herunder også fra politikernes side, mangler ikke så lidt fra adskillige mediers side, og når muligheden for et åbent opgør er der her i valgkampen, og ikke mindst med politikernes egne løgne og bedrag til vælgerne, så må man undre sig over medierne ikke går mere direkte efter disse løgne og bedrag som politisk udstedes.

Når både politikere og medierne gerne står forrest og vil "Fake News" til livs, få gælder det ikke blot de sociale medier(uden ansvar), men så gælde det også politikerne og medierne, - for her gælder der ikke andre regler imod "fake News", - der kaldes "valgflæsk", for det løgn og bedrag når alt kommer til alt.

Når man ikke er for fin til politiske løgne overfor vælgerne i en valgkamp, så er man vel heller ikke for fin til at det bliver afsløret og blive hængt ud i medierne for sine løgne.

- Kom nu ind i kampen om "Fake News", ikke mindst for at skabe mere rene linjer overfor vælgerne, men også som et middel imod netop; "Fake News", og fortæl om landets ledelse igennem tiden, for hvordan var det nu V og K regeringen ledede Danmark i 00erne, og igen fra 2015 indtil nu?

- De spillede hel molevitten op, så Danmark mistede indtægter for over 400 mia. i 00erne, og hvor Kristian Jensen ødelagde skat så Danmark mistede eller tabte skatteindtægter for 55 mia. for at bevise den liberale ideologi var meget bedre til at administrere landet en "de røde", - et tab i Skat der i dag er oppe på 120 mia. (foruden de, førnævnte 400 mia. i AFRs tid:

Vi kunne have fået storebæltsbroer "en masse" og tillige supersygehuse i verdensklasse, - men V og K samt nu V alene formøblede det hele alene ud fra en ideologisk fantasi og utopi, der ikke hang sammen økonomisk.

Vi har fået flere fattige, mennesker uden bolig i V og Ks tid, og det er fortsat med V regeringen, der ikke vil fastsætte en nedre grænse for fattigdom i Danmark - selv om behovet er klart, -man opfører sig som de "hellige 3 aber" - ikke se, ikke høre og for alt i verden ikke tale om det, for så forsvinder det vel af sig selv.

Fremtiden med V og K og nu kun V med støtte fra k og DF har de også tilsidesat for deres ideologi, ved evige besparelse på uddannelsesområdet, - og tænk engang, vi har en statsminister der har FÅET en fin uddannelse på universitetet gratis betalt af statens indtægter fra skat, - og nu skal det ødelægges som han selv har nydt godt af.

Eva Schwanenflügel, Alvin Jensen, Thomas Tanghus og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

Jeg vil gerne henlede opmærksomheden på den dokumentar som ZDF har lavet om, hvordan Steve Bannon har påvirket brexit og præsidentvalg, og de metoder der bliver brugt. for mig er det vigtig at Pressen og Politikerne står vagt om Demokratiet. Vis ikke vi gør det nu er det forsendt. ifølge dokumentaren mener Steve Bannon og andre ultra neoliberalister at der skal være kaos så et nyt samfund kan opbygges.
https://www.zdf.de/dokumentation/zdfzoom/videos/zdfzoom-democracy-under-...
43 min 25.04.2019

Mine sproglige og skriftlige evner rækker ikke til at skrive fyldestgørende om Dirk Laabs dokumentar (Angreb på demokrati Er Brexit købt?) men jeg kan hjælp med at finde det og se det i gemmen, når jeg mener at det har betydning for det danske EP og FV valg, ja jeg mener at det er min pligt at henviste til denne dokumentar, jeg vil prøve at give idegrundlaget for Dirk Laabs dokumentar.

Den handler ikke om Brexit og præsidentvalg, det er indledning og bi historie
Den første hovedhistorie er om penge, hvor kommer de fra og hvem er giverne
Den anden hovedhistorie er om idegrundlag for ultra neoliberalister og deres verdensbillede
Den 3 hovedhistorie er om metoder og hvordan man indfanger vælger til lukkede netværksgrupper
Den fjerde hovedhistorie er om hvordan man påvirker de indfangede vælgere
link til den tyske uden engelsk tekst 43 min 19.05.2019 link der en længer tysk forklaring
https://www.zdf.de/dokumentation/zdfinfo-doku/angrifff-auf-die-demokrati...